Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

12 dec. 2008

Semne prevestitoare, superstitii si traditii de Craciun si Anul Nou - Warning signs, superstitions and traditions of Christmas and New Year

Semne de decembrie
Perioada sarbatorilor de iarna este una magica, in care se crede ca se deschid cerurile, mai ales in noptile de Craciun si de Anul Nou.
De plida, daca intr-o astfel de noapte sfanta este luna plina, inseamna ca anul care vine va fi foarte bun si roditor.
Perioada de 12 zile dintre Craciun si dupa Anul Nou reprezinta cele 12 luni ale anului viitor. Astfel, prima zi de Craciun reprezenta luna ianuarie, a doua - februarie si asa mai departe.Vremea din timpul acestor zile corespundea fiecarei luni a anului nou.
De anul nou, se crede ca obiectul pe care il tii in mana la miezul noptii va indica ce anuma va fi important in anul ce vine.

Superstitii populare romanesti
Ce nu ai voie sa faci (sau ce trebuie sa faci) pentru a-ti merge bine in anul care vine

In ajunul Craciunului:
- trebuie adunate acasa toate lucrurile care au fost date cu imprumut.
De Craciun:
- in apa in care te speli, dimineata, trebuie sa pui o nuca, pentru ca sa fii sanatos in anul ce vine; pune si bani de argint, ca sa ai si castig;
- cand se scot din cuptor placintele, se pun intr-o sita si se spune: “ Cum e sita mea de plina, asa sa fie si casa mea de imbelsugata.”
- cine isi pune o dorinta, poate afla daca i se va implini turnand intr-o cana mai mare 9 paharute mici cu apa; a doua zi de Craciun, va masura sa vada daca sunt tot 9 pahare cu apa, ceea ce inseamna ca dorinta sa se va implini. Daca apa a scazut, mai are de asteptat, mai mult sau mai putin;
- nu se da nimic cu imprumut;
- la masa, se mananca mai intai un fel gatit cu carne de pasare, caci vei fi usor ca pasarea (sau peste sau iepure);
- tinerii casatoriti trebuie sa mearga la nasi si la parinti, a doua zi de Craciun.
De 1 ianuarie:
- nu da bani cu imprumut, caci vei da tot anul;
- cine nu are bani asupra sa, tot anul va fi sarac;
- nu se doarme, caci vei fi lenes si somnoros;
- daca cosi in ziua de 1 ianuarie, vei avea mare noroc; un baiat (sau o fata) daca coase, se va casatori curand;
- in noaptea dintre ani, romanii nu pun pe masa preparate din carne de pasare, pentru a "nu da inapoi" sporul din casa;
- in functie de meseria pe care o are fiecare, dimineata, pe nemancate, va manui uneltele ce-i sunt de folos (plugarul va lucra cu sapa, morarul va macina ceva etc.);
- copiii mici se duc la moasa, care-i va da de grindina, pentru a creste mari.


Superstitii de Anul Nou din lumea-ntreaga
Obiceiurile de Anul Nou, de pretutindeni, urmaresc alungarea spiritelor rele si atragerea norocului. Ca la fiecare inceput de an, fiecare se gandeste la ce ar dori/trebui sa faca in cursul anului care tocmai incepe. Iata cateva obiceiuri aducatoare de noroc:
- Este bine sa ii imbratisam pe cei dragi de langa noi, pentru ca relatia frumoasa de prietenie, dragoste etc. sa continue si anul ce vine;
Noul an nu trebuie sa te prinda cu paharul gol, caci asa va fi in continuare;
- Camara sa fie plina si multe monede (bani) sa fie amplasate in toate portofelele, gentile, pentru a garanta prosperitatea;
- Datoriile trebuie platite; anul nou sa nu va gaseasca debitori.
Prima persoana care intra in casa, dupa miezul noptii, va va influenta in anul ce vine.
Aducatori de noroc sunt oamenii cu parul negru, inalti, bine facuti si chipesi, care aduc un mic cadou simbolic (o bucata de carbune, o moneda de argint, un pic de paine, sare, o ramura verde). Blonzii si roscatii alunga noorcul, ca si cei sasii sau schiopi.
Nimic nu iese afara din casa! Absolut nimic, nici gunoiul nu se duce in ziua de 1 ianuarie. Daca aveti ceva de dus cuiva in aceasta zi, lasati bagajul respectiv in masina. Anul sa inceapa cu ceva adus in casa.
Cine locuieste singur, poate pune un obiect norocos intr-un cos legat cu un snur, pe care-l lasa la usa de la intrare, inainte de miezul noptii; dupa ora 12, aduce cosul in casa tragand de snur, peste prag, pentru ca acesta sa fie primul lucru venit in casa.
Daca se mananca mazare, norocul si banii vor intra in casa.
Ceva legat de munca ta trebuie inceput, simbolic.
Nu se spala rufe, caci va muri cineva din familie. Cei mai precauti se feresc si sa spele vasele.
Este bine sa fii imbracat cu o haina noua.
Nu imprumutati bani sau alte lucruri.
Evitati sa spargeti ceva, sa plangeti.
Usile casei sa fie deschise, la 12 noaptea, ca sa iasa anul vechi.
Faceti zgomot, ca sa fuga tot ce e rau; sunati din clopotei.
Buzunarele goale aduc saracie.
Nu se da foc din casa.
Pentru noroc, se danseaza afara, in jurul unui copac; aduce insanatosire.
O fata necasatorita trebuie sa vada ce persoana ii apare inaintea ochilor, dupa miezul noptii, privind pe fereastra; daca este un barbat, se va marita.
Ceasurile trebuie fixate din nou, corect, caci aduc noroc in casa.

Cum va fi vremea in anul care vine?
De Sfanta Varvara, se pun, in vase mari cu apa, mai multe crengi de mar, visin sau alti pomi fructiferi; daca vor inflori pana la Florii, anul va fi manos, iar daca nu, va fi secetos. SF. Varvara a fost pe 4 Decembrie...
Pe data de 1 ianuarie se face calendarul cu foi de ceapa (12 foi pentru 12 luni), pentru a sti care luna va fi secetoasa si care ploioasa. Pentru aceasta, se taie 6 cepe in jumatate, se umplu cu sare si se pun pe o masa sau un pervaz.
Lunile anului vor fi ploioase sau secetoase, in functie de cata “apa” a lasat ceapa, mai multa sau mai putina.
Se mai ghiceste si in carbuni, astfel: se pun pe vatra, pana a doua zi, si fiecaruia i se atribuie numele unei cereale. Cereala corespunzatoare carbunelui facut cenusa se va coace bine, iar carbunele ramas neschimbat indica faptul ca respectiva recolta nu va rodi. Dupa aceste semne, taranii hotarau ce anume sa semene si cand sa desfasoare muncile agricole.
Daca de Sfantul Nicolae ninge, inseamna ca va fi o iarna grea, iar vremea rea va tine pana la Sfantul Ioan (gerul si ninsorile). Anul acesta, la noi nu a nins de Sfantul Nicolae, dar in unele zone din tara, parca a nins ( nu stiu sigur).
Daca in ziua de Craciun sunt nori, ploi sau ninsori, va fi un an bun.
Daca de Craciun e cald si se pot tine usile deschise, inseamna ca de Pasti va fi frig.

Semnificatia unor fenomene meteorologice de la inceput de an
Daca in ziua de 5 ianuarie va fi bura pe pomi, vor fi multe poame, la vara.
Daca in ziua de Boboteaza (6 ianuarie) bate crivatul, va fi un an agricol bogat.
Vremea frumoasa din aceasta zi indica multe fructe si belsug de peste.

Alte date si calendarul popular al lunii decembrie le gasiti pe Natura magica.

Un comentariu:

Flore Iftime spunea...

Toate aceste superstitii imi aduc aminte de sarbatorile de iarna petrecute la tara, la bunici. Mi-a fost tare drag sa le redescopar, nu pentru ca as fi superstitioasa, ci pentru ca mi-au adus aminte de atat de multe momente pline de incarcare emotionala alaturi de persoane dragi pe care nu le-am mai vazut de ceva vreme...Multumesc!

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Salată

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori