Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

29 sept. 2008

Tort cu prune / Plum Cake

"100 g unt se freaca cu 6 galbenusuri, 100 g zahar, 70 g socolata rasa, se adauga albusul batut dela doua oua, 50 g faina de cartofi, 50 g faina de grau, 250 g prune taite sferturi; se pune in forma de Jena Durax si se coace la cuptor." Almanah 1939

28 sept. 2008

Bowle de piersici / Bowl of peaches

"Se curata piersici, se taie felii, se aseaza intr-un borcan adanc si lat, se presara cu zahar si lasa sa stea astfel cateva ore. Cu 1/2 de ceas inainte de a servi in pahare se toarna deasupra o sticla de vin alb si una de vin negru Rhein si se tine la ghiata. Se socotesc 6 piersici mari, zemoase, si 1/2 kg zahar la 2 l vin. La o bowle fina se adauga si o sticla de sampanie Rhein."

Rosii cu vinete / Tomatoes with Eggplant

"Se prepara o salata de vinete, se scobesc rosii potrivite, se umplu cu salata de vinete, se aseaza deasupra o garnitura de ardeiu verde si cate o maslina." Almanah 1939

Piersici Cardinales / Peaches Cardinales


"Se cojesc piersici mari, se infing in fiecare jumatate de piersica migdale oparite, taiat ebucatele - ca un fel de coroana - se pune in mijloc frisca si cate o zmeura, se aseaza piersicile pe un strat gros de frisca amestecata cu zmeura proaspata ." Almanah 1939
In loc de zmeara, punem afine sau fructe confiate.

Prajitura cu coacaze / Currant cake

" Se freaca unt (in greutate de patru oua) cu 6 galbenusuri si zahar (in greutate de 6 oua). Se amesteca albusul dela 4 oua, faina (in greutate de 4 oua) si coaja de lamaie. Se pune 1/2 din compozitie in tava, se coace pe jumatate, se presara cu coacaze si zahar, se acopera cu restul aluatului si de coace la cuptor." Din Almanah 1939.

Briose cu mere / Apple muffins


Ingrediente:
2 oua
200 g zahar
100 ml ulei
200 ml iaurt gras
1 praf de copt
bicarbonat de sodiu - cat 4 boabe de piper
faina (500 g?)
scortisoara
sare
zeama de lamaie ( sau putin otet)
4 mere mari acrisoare
zahar vanilinat
Se freaca ouale intregi cu zaharul, adaugand cate putin lapte (ideea e sa se dizolve zaharul); se pune si sarea. Cand se termina de turnat laptele, se adauga si uleiul, treptat, ca la maioneza. Se adauga zeama de lamaie, mirodeniile, praful de copt si bicarbonatul, apoi faina, ca sa rezulte aluat ca de chec. La final, se pun si merele rase prin razatoarea mare.
Se poate coace in forma de chec. Eu am preferat sa fac briose, turnand aluat in formele tapetate cu hartie. In fiecare briosa am infipt o feliuta de mar.
Se coc la foc potrivit.
Cand sunt gata, se pudreaza cu zahar vanilinat. Eu nu le-am mai pudrat, ca mi s-au parut cam dulci. Ce-i drept, eu m-am obisnuit sa reduc din cantitatea de zahar aproape la toate prajiturile. Si pentru dieta, dar si pentru ca asa mi se par mai bune. Imi place sa simt gustul fructelor sau al branzei, sa zicem, sau gustul amar al ciocolatei, decat numai gustul de dulce.

27 sept. 2008

BATOANE / Bars

" Se amesteca 180 gr zahar cu 6 galbenusuri, spuma batuta dela 3 albusuri frecandu-se 40 de minute. Se adauga 30 g unt proaspat, 2 linguri rom, anason, 300 g faina. Se lasa sa se odihneasca 1/2 de ceas. Intindem compozitia pe scandura, taiem batoane, ungem cu galbenus, presaram cu zahar si coacem la foc potrivit." Din ALMANAH 1939.

Prajitura cu fructe / Fruit cake

"Se cantaresc 3 oua, intrebuintandu-se la prajitura atata unt, zahar, faina cat cantaresc ouale. Se freaca untul cu 3 galbenusuri si zaharul, se adauga 3 albusuri spuma si faina, se intinde in tava, se acopera cu fructe taiate bucatele si se taie aluatul bucati cand e pe jumatate copt, apoi se repune in cuptorul masinei de aragaz." ALMANAH 1939

Sos de castraveti / Cucumber sauce


"Castravetele se curata, se rade, se sareaza, se prajeste intr-un rantas deschis cu usturoiu, se adauga zeama de carne si se rumeneste. La urma se adauga smantana si dupa plac otet. " - Almanah 1939 - 27 septembrie
Cred ca merita incercat. In carte, arata ca s-a servit cu rasol de pasare.

O carte de bucate veche / An old cookbook

Dintr-un Almanah din anul 1939, de pe vremea cand s-a maritat bunica mea, voi selecta mai multe retete. De fapt, demult voiam sa le copii, caci foile ingalbenite se tot deterioreaza. Si daca tot am gasit aceasta mica comoara, de ce sa n-o impart si cu altii?

Bunica, cand era domnisoara (sau cum se mai spune, pe cand era bunica fata mare).

26 sept. 2008

Regrete....


E toamna, nu mai avem ce spera...
E frumoasa toamna, nimic de zis, dar a venit mult prea repede. Toata luna septembrie am asteptat sa se incalzeasca. In zadar.
De-acum, vine octombrie...
In fundal, un goblen cu mesteceni aurii, cusut de mama mea.

18 sept. 2008

La multi ani, Malina Francesca!


Astazi este ziua de nastere a nepoatei mele, Malina Francesca.
Din pacate, este departe de mine si nu pot sa-i fac un tort. Doar sa-i transmit urarile mele de fericire si prosperitate, din partea mea, a lui Gil si a bunicii.
Eu si Malina, cand era mica

16 sept. 2008

Aluat de semi-cozonac/Dough for pie

Ingrediente: 500 g faina, 3 oua, 100 g unt, 100 g ulei, 200 ml lapte, un cub de drojdie de bere, sare, zahar.
Se face maiaua din drojdia amestecata cu un pic de apa calda, o lingura de zahar, o ceasca de faina (sa fie groasa ca smantana) se se lasa la crescut, cam 20 de minute.
Apoi se face aluatul, adaugand in maia un ou si 2 galbenusuri, sarea, vreo 3 linguri de zahar (dupa dorinta), restul de faina si se framinta 10 minute.
Se aduaga apoi grasimile (untul topit in uleiul cald) si se framanta din nou (dupa puteri).
De fapt, aluatul ar trebui framantat pana ce face basicute. Pentru cine are masina de paine, e floare la ureche.
Aluatul se lasa la crescut, in bucataria incalzita, vreo 30-40 de minute.
Din acest aluat se fac cornuri (cu nuci, marmelada, stafide), melci, placinte poale-n brau, placinte in tava, strudele (cu mere, branza, dovleac, nuci), pasca, tarte (cu prune, de exemplu).

14 sept. 2008

Un chef de ......sfarsitul lumii

Atatea discutii si emotii a mai provocat experimentul de la Geneva!
Apoi, anul 2012 se apropie cu pasi repezi. Ce-i de facut?
Un chef - a zis mama mea.
Asa c-am trecut la treaba si am gatit tot ce am avut noi chef.
Oua umplute cu pate de ficat
Ardei umpluti cu pasta de branza de vaci, taiati felioare
Eggs stuffed with liver pate
Peppers stuffed with cheese paste, sliced


Salata de icre / Roe salad

Salata de vinete / Eggplant salad


Dupa aperitive, am mai servit piftie, sarmale, friptura la cuptor.
Mama, cu doi vecini, urandu-si viata lunga.

Racituri de pasare / Chicken aspic

Sarmale si ardei umpluti - cu varza proaspata si carne de porc /  Cabbage rolls and stuffed peppers - with fresh cabbage and pork

Au fost foarte reusite!

Friptura la cuptor cu piure de cartofi  / Baked steak with mashed potatoes

Friptura a iesit foarte aromata; am pus la cuptor carnea de pui amestecata cu ciupercute si bucatele de cabanos afumat.

Ca desert, am pregatit ceva de sezon:Galuste cu prune.  --- dumplings with plums.
Din cauza vinului, probabil, am uitat sa fotografiez galustele in faza finala. De-acuma, data viitoare...

12 sept. 2008

Plăcinte poale-n brâu - ca la mama acasa / Cheese Pies

Aceste placinte sunt facute de mama mea. Aluatul folosit este cel de semi-cozonac, a carui reteta am scris-o separat (aici), pentru ca se poate folosi la multe feluri de placinte.
Aluatul:
Ingrediente - 500 g faina, 3 oua, 100 g unt, 100 g ulei, 200 ml lapte, un cub de drojdie de bere, sare, zahar.
Se face maiaua din drojdia amestecata cu un pic de apa calda, o lingura de zahar, o ceasca de faina (sa fie groasa ca smantana) si se lasa la crescut, cam 20 de minute.
Apoi se face aluatul, adaugand în maia un ou si 2 galbenusuri, sarea, vreo 3 linguri de zahar (dupa dorinta), laptele, restul de faina si se framinta 10 minute.
Se adauga apoi grasimile (untul topit in uleiul cald) si se framanta din nou (dupa puteri).
De fapt, aluatul ar trebui framantat pana ce face basicute. Pentru cine are masina de paine, e floare la ureche.
Aluatul se lasa la crescut, în bucataria incalzita, vreo 30-40 de minute.


Umplutura se face din 500 g branza dulce de vaci, 3 oua, 4 linguri cu zahar (sau atat cat vreti), un pic de sare, 2 linguri de faina, 3 linguri cu gris, o mana de stafide. In aceasta umplutura, mama mea a pus zahar mai putin si a adaugat marar tocat. Toate aceste ingrediente se amesteca foarte bine.
Din aluat se face apoi un sul, din care se taie bucati de marimea unui mar mare. Se modeleaza placintele, asa cum se vede in continuare:



Grosimea foii de aluat este de aprox. 1 cm. Inainte de a pune umplutura din branza, am pensulat foaia cu ulei, pentru a nu absorbi eventuala zeama lasata de branza (caz in care aluatul ar fi iesit umed si mai putin pufos). De asemenea, se poate pune fara teama mai multa umplutura, ceea ce asigura reusita placintelor. Am mancat deseori placinte nereusite, adica mai mult din aluat, aproape fara gust.
Se mai lasa placintele la crescut vreo 15 minute, apoi se ung cu ou batut si se dau la cuptor, la foc mediu, timp de aproximativ 30 de minute.
Cand am asezat o placinta in tava, cu o pensula am uns-o cu ulei, de jur imprejur; la fel am procedat cu urmatoarele, pentru a nu se lipi unele de altele si a nu iesi zdrentuite.
Acest fel de placinte se pun mai inghesuite in tava, ca sa creasca inalte si sa nu se lateasca. Daca le puneti distantate (pentru a nu se lipi), vor creste foarte plate si labartate.
Calde, se pudreaza cu zahar vanilinat.
Placinte poale-n brau, Branzoaice, Cheese pies

Ciuperci de padure / Forest mushrooms

Ciupercile pe care le mananca melcii nu pot fi otravitoare.



Contrar obiceiurilor, ciuperca palaria sarpelui (o vedeti in cele trei poze de mai sus, in stadiu de "pui" si de ciuperca matura) este comestibila.

Hribul ramane regele.

Painisoare rosii si verzi, palaria sarpelui, ciuperci, chitarci, hribi mai mici.

9 sept. 2008

Suc de rosii conservat

Il fac in fiecare toamna, nu se strica deloc si tine si de pe un an pe altul.
Prefer sa il tin in astfel de sticle, mai mici, care au avantajul ca au si capac care se inchide etans.
< Modul de preparare este simplu, desi nu se face usor, pentru ca trecerea rosiilor prin separator necesita ceva munca. Eu prefer sa fac mai multe serii de suc, care iese si diferit, decat sa fiu istovita. Asa imi vine mai usor si nu mi se uraste de facut conserve, cum aud ca se plang altii. Odata sucul trecut prin separator, se pune la fiert, intr-o oala incapatoare, pe foc mic, ca sa scada. Cand are consistenta dorita ( eu il fac sa fie numai bun pentru pizza - nici apos, nici prea gros), adaug sare ( cam o lingurita la 1 litru), aproximativ si dupa gust, cateva boabe de enibahar, cateva crengi de busuioc si de telina) si mai las sa dea cateva clocote. La final, pun si miere, dupa gust. Dupa ce s-a racorit putin (atat cat sa nu pocneasca stcilele), il torn in sticle, pe care le inchid bine cu capace. Le asez apoi pe o tava de metal ( poate fi si de la aragaz) si apoi le acopar cu o patura groasa. Peste patura mai pun alte paturi sau plapuma sau altceva, ca sa le mentina calde, sa se sterilizeze. Se scot de sub culcus dupa 24 de ore.
Variante:
Acest suc este o baza pentru alte sosuri, adaugand la fiert alte legume, astfel:
- rosii cireasa, adaugate spre final, pentru a nu se sfarama;
- felii de gogosari cruzi, lasati sa fiarba suficient, rezultand un foarte bun adaos pentru aproape orice fel de mancare sau sos pentru fripturi, pizza etc.
- telina rasa, destul de multa, trecuta prin razatoare fina;
- frunze verzi intregi de busuioc;
- telina rasa, ardei tocati, piper,usturoi - rezultand un fel de ketchup.

6 sept. 2008

Sarmale de toamna cu soia (sau rulou de varza)/Cabbage roulade with soy

Frumoase sunt aceste prime zile ale lui septembrie... Sper sa avem parte de o toamna lunga si luminoasa.
Incantata de lumina aparte a inceputului de toamna, ieri dimineata am deschis fereastra, ca sa testez vremea de afara si, ca in fiecare zi, sa ud florile din jardiniera.
Dar cand am deschis geamul, camera mi-a fost invadata de un abur ademenitor de sarmale in foi de varza, care fierbeau mocnit pe aragazul vecinei mele.
Si atunci, mi-am zis: Trebuie sa fac sarmale. Si am trecut la treaba...

Aveam tot felul de legume, dar nu aveam carne, astfel ca am recurs la o alternativa: soia.
Asadar, mai intai am pus soia granulata la inmuiat cu apa calduta, sare si vegeta ( naturala, fara conservanti, cumparata de la un magazin naturist).
Am trecut repede prin razatoare 2 cepe mari si doi morcovi frumosi, pe care i-am si pus impreuna la calit, in ulei. Am mai ras o radacina de patrunjel (numai una am avut), o bucata de telina si doi cartofi potrivit de mari.
Am amestecat legumele cu soia, am adaugat orez (nu prea mult, totusi), 1 ou, condimente (piper, vegeta, putin curry) si verdeata (am pus si frunze de telina, si de patrunjel), bulion sau rosii rase, 1 lingura de faina.
Am aparit varza si ...surpriza: doar primele frunze, de la suprafata, se puteau rula, restul erau prea groase. Am mai aparit-o o data, dar degeaba... Se pare ca tentativa mea de a face sarmale era sortita esecului.
Dar nu ma las eu cu una cu doua, trebuie gasita o solutie salvatoare. Ardei pentru umplut am avut numai 4, destul de mici. Buni si astia. I-am umplut, i-am pus in oala cu putinele sarmale pe care am reusit sa le fac ( sa fi fost 10?), am turnat apa clocotita si le-am pus la fiert.
Dar castronul meu cu umplutura de sarmale era aproape plin.
Mai exista si sarmalele sparte, dar parca nu merg cu soia.
Ce sa fac?
Mai bine, o rulada.


Intr-o forma de cozonac, am asezat mai multe foi naravase de varza, am turnat toata umplutura, am rulat foile si am mai pus altele deasupra. Am turnat putina apa, am acoperit totul cu felii de rosii si am dat la cuptor, la foc mediu, sa fiarba mocnit (am acoperit forma cu o folie de aluminiu, pe care doar spre final am indepartat-o).
S-a dovedit cu rulada mea a fost foarte buna si aspectuoasa... si mai lesne de facut, cand nu avem prea mult timp pentru rulat sarmale.
Am servit-o a doua zi, incalzita, cu mamaliguta calda si cu smantana deasupra.

Sa nu uit: si in oala cu sarmale, si in tava cu rulou, am pus ramuri de busuioc si de cimbru.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Salată

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori