30 nov. 2008

Prajitura cu lamaie (Chec englezesc) -Lemon cake


Avem nevoie de:
6 oua
200 g zahar tos
150 g faina
150g unt
o lamaie
zahar vanilat
un praf de sare
cateva nuci
Cu aceste ingrediente putem face prajitura in tava lata sau, daca punem in tava de chec, vom avea clasicul chec englezesc, potrivit pentru five o'clock tee. In acest chec nu se pune cacao, ci doar vanilie si coaja rasa de lamaie. Este foarte fin.

Iata cum il preparam:
Topim untul usor - nu direct pe flacara.
Batem spuma albusurile, adaugam zaharul tos si batem din nou, apoi punem zeama de la 1 -2 lamai. Se bat pana se intaresc iarasi albusurile. Zeama de lamaie are calitatea de a mentine spuma, iar in aceasta reteta da nota dominanta a prajiturii.
Adaugam si galbensurile, pe rand, si untul (rece), apoi faina, care va fi incorporata treptat si usor, prin miscari cu telul de jos in sus, pentru a nu se lasa spuma.
Turnam aluatul in tava unsa si tapetata cu faina, iar cine vrea, poate presara nuci tocate cu cutitul.
Punem tava in cuptorul incalzit dinainte si coacem la foc potrivit circa 30 de minute. In primele 20 de minute nu vom deschide cuptorul; dupa aceea, daca nu coace cuptorul uniform, putem schimba pozitia tavii; eventual, putem da focul mai mic.
O pudram si o taiem dupa ce s-a racit. Poate fi taiata si cu forme pentru fursecuri sau cu paharul, in forma de semilune.

Tartelete

"Se freaca 2 oua intregi cu trei galbenusuri si 120 g zahar, 100 g migdale, albusul batut dela 3 oua si o lingura de pesmet fin. Se coace aluatul in forme de tartelete unse si se umple cu fructe de sezon." (Almanah 1939)

29 nov. 2008

Retete de post

Pe acest blog gasiti cateva retete de post care va vor mai diversifica meniul zilnic:
- pasta de gutui
- ardei umpluti cu ghebe
- zacusca de ghebe si masline -(conservele se poate simplifca gatind doar pentru consum imediat)
- tocana de legume
- salam de mere
- rosii cu vinete
- sarmale de toamna cu soia
- supa de rosii condimentata
Alte idei de gustari rapide ce alunga foamea si care sunt foarte, foarte gustoase si sanatoase:
- paine feliata usor prajita (sau proaspata) frecata cu usturoi si unsa cu ulei de masline (eu o mananc cu usturoi taiat si presarat deasupra);
- paine neagra cu salata de ridichi amestecate cu morcovi rasi;
- salate, salate, salate:
- salata de telina rasa cu morcovi, mere si maioneza de post (facuta in casa, nu cumparata);
- salata de cartofi cu morcov ras;
- salata de sfecla rosie cruda, rasa, cu ceapa, nuca si maioneza de post;
- icre de fasole sau de linte cu salata verde;
- peste orice fel de salata de radacinoase se presara miez de nuca sau seminte de floarea soarelui sau bostan - este gustos si asigura un aport de proteine.

De evitat:
margarina (si produsele cu margarina), conservele si salamurile de post cu multi conservanti (cum sunt acele pateuri pe care le mananca toata lumea), frisca sintetica (vegetala), maioneza de post de la magazin, dulciurile de cofetarie de post si alte produse similare. Acestea nu sunt naturale ( nu sunt compatibile cu organismul uman), contin E-uri periculoase si, in timp, duc la aparitia unor boli grave.

Budinca de paine cu stafide Bread pudding with raisins


Ingrediente:
- 4 felii mari de franzela coapta pe vatra (sa nu fie foarte proaspata) unse cu unt si taiate cuburi mari
- 2 cani cu lapte
- 2 oua
- 1/4 cana cu zahar
- un pic de sare
- 1/2 cana stafide
- esenta de vanilie, rom etc.

Punem bucatile de paine intr-un vas Jena uns cu unt. Intr-un castron amestecam laptele, ouale, zaharul, aromele si sarea. Turnam amestecul peste paine si apoi presaram stafidele macerate in rom sau esenta de vanilie, dupa plac.
Asezam vasul cu budinca intr-o cratita (tava) cu apa calda si o coacem vreo jumatate de ora - in functie de cuptor. Incercam sa fie ferma la mijloc.
Dupa gust, o servim cu sos din dulceata diluata cu apa etc. De asemenea, ii dam o anumita tenta, dupa cum dorim - aroma de rom, de vanilie, de coaja de lamaie sau portocala.
Este minunata.
Cantitatile le putem mari, dupa necesitati.

28 nov. 2008

Calatorie intergalactica - pe aripile muzicii / Intergalactic travel - on the wings of music

Imn in cinstea fortei creatoare a Universului - a Lui Dumnezeu

Cor din Oratoriul Samson de G.F. Handel

Minestra cu maruntaie de pasare Minestra with chicken giblets

Iata o idee de a face un pic mai altfel supa de gaina.

Este, totusi, o reteta mai ....ciudata:
"Se fierbe orez un sfert de ora in supa, se amesteca cu zarzavat taiat marunt, prajit cu slanina, cu ficatei, stomacuri de pasari, creste de cocos etc. - prajite in unt; se toarna totul in supa sa mai dea cateva clocote si se serveste cu parmezan ras."
Totusi, iese ceva bun. Hai sa zicem ca ranza si ficat de pasare gasim, dar nu garantez pentru crestele de cocos (sau de gaina).
Numai daca taiem vreo pasare din curte (Cine are, are.)

27 nov. 2008

Prajitura cu nuca Cake with nuts

Seamana cu prajitura Alcazar, dar e mai simpla.
"Se socoteste la un albus batut 100 g zahar, 100 g nuci pisate, coaja de lamaie, scortisoara. Se intinde pe tava unsa, se coace, se taie calda in bucati, se umple cu marmelada si se impreuneaza." (Almanah 1939)
Inseamna ca punem atatea albusuri cat de mari dorim sa fie foile.
De exemplu, cu 6 albusuri putem face doua foi. Nu le suprapunem, ci taiem intai bucatile si apoi le lipim cu crema sau cu ce vrem. Este o varianta mai rapida decat clasicele alcazale.

24 nov. 2008

Trufe de cafea Truffles Coffee

O reteta, tot din caietul bunicii, de la care putem porni, imbunatatind-o dupa gustul nostru. Putem avea astfel niste bomboane aspectoase si usor de facut. Sunt potrivite daca ne dorim sa avem un platou cu dulciuri cat mai variat - de Craciun, de exemplu.

"Se freaca 1/4 kg de zahar cu un galbenus si o lingura de esenta de cafea. Se adauga treptat 1/4 kg de unt taiat bucatele. Se fac bulgarasi cat nucile, se trec prin socolata granulata si se aseaza in forme speciale de hartie" (Almanah 1939)
Putem adauga esente, nuca macinata, nuca de cocos sau migdale, cacao, coaja de portocale, visine din visinata, lichior, esente diferite.

23 nov. 2008

Plutind deasupra muntilor, cascadelor, padurilor

Calatorie pe aripile muzicii:

Tort de gutui Quince cake


"100 g zahar se freacă cu 5 galbenusuri, se adauga 5 linguri de gutui coapte date prin masina, 2 linguri pesmet cu rom, 5 albusuri batute si se coace." (Almanah 1939)
In compozitia de mai sus cred ca putem pune si ceva nuca macinata (si mai mult pesmet).
Apoi, facem ce vrem cu el:
- il servim pudrat, la o cafea sau la un ceai cu lamaie;
- il insiropam si il ornam cu frisca si ciocolata;
In ambele variante, il vom unge (sau îl vom orna) cu peltea sau cu dulceata de gutui.

22 nov. 2008

Budinca de lamaie Lemon Pudding

"Se freaca zeama unei lamai cu o lingura de apa si una de faina,se amesteca cu 20 g unt cald, se adauga treptat 5 galbenusuri, 100g zahar, coaja rasa de lamaie, 3 albusuri spuma si se fierbe la bain-marie." (Almanah 1939)

19 nov. 2008

Sandvisuri calde Hot sandwiches


"Chifle reci se taie in doua, se scobesc, se stropesc cu lapte cald si cu unt topit si se umplu cu urmatoarele: un sos gros alb din unt, faina si lapte, amestecat cu felii de oua rascoapte, bucatele de cascaval. Se presara cu un strat gros de cascaval ras si se coace in cuptor." (Almanah 1939)

17 nov. 2008

Banana split


Un desert delicios, care se face rapid si este festiv. Si ne putem pune imaginatia la lucru...fara limite...
Oare de ce se numeste "Split"?
In engleza, split inseamna si despicat.
Din cate am reusit sa mai aflu, acest desert a fost inventat la inceputul secolului trecut, de catre un farmacist, in orasul Latrobe de Pensylvania - oras in care, in anul 2004, s-a sarbatorit implinirea a o suta de ani de la maretul eveniment. De fapt, la inventarea acestui desert au contribuit mai multe persoane.
Apoi, in timp, producatorii/comerciantii de inghetata au preluat si imbunatatit "proiectul", care a ajuns ulterior in meniul marilor restaurante.
Festivalul Banana Split se tine si in Wilmington (Ohio), pentru ca acolo a devenit cunoscut, cand un proprietar de restaurant l-a promovat, pentru a atrage studentii in localul sau si in timpul iernii, caci pana atunci numai vara vindea inghetata.
Inca mai exista dispute, intre orase din America, privind paternitatea celebrului desert.

Ideea de baza de la care pornim este urmatoarea:
taiem o banana curatata pe lung, punem la mijloc inghetata (in reteta originala, se pune inghetata de vanilie, pentru a se "asorta" mai bine cu gustul bananelor), ornam cu frisca, apoi cu sos de ciocolata si sirop de ananas, fructe confiate sau proaspete, alune zdrobite.
glitter-graphics.comVariante:
- eu am renuntat la inghetata ( din motiv de vreme rece) si am pus im mijloc frisca batuta cu cacao, ciocolata amara rasa si alune macinate;
- merg foarte bine, ca ornament (si pentru gust) visinele din visinata;
- ca sos, putem folosi sirop (si din dulceata) de capsune sau de alte fructe, ca si sos de zahar ars cu unt;
-o varianta mai sofisticata - cu banane trecute prin zahar ars - e grozav!

15 nov. 2008

Crema de cafea cu lapte - Coffee with milk cream

have a nice day! Pictures, Images and Photos
" Se face o esenta tare de cafea care se indulceste, se vanileaza, se adauga 800 g lapte, un pic de sare, o lingura de faina si un galbenus. Se bate bine, se strecoara prin sita, se amesteca 4 oua intregi. Se toarna crema in cesti de faianta sau intr-o forma de bain marie si se fierbe in aburi pana se inchiaga. Se presara apoi deasupra zahar pisat, se arde cu lopatica incalzita sa se carmelizeze; se punela ghiata si se serveste foarte rece." (Almanah 1939)

12 nov. 2008

Supa de paine . Bread soup


"Se socoteste de fiecare persoana 30 g de paine alba cu lapte, o ceapa, 10 g unt si jumatate de ou. Painea taiata felioare fara coaja se pune la fiert impreuna cu cepile curatate intregi, putin apa si jumatate de unt. Dupa o ora, se scot cepile, se trece prin sita, se pun din nou la fiert cu un pahar cu lapte, apoi se drege cu ouale; se presara verdeata dupa gust si in momentul servirii se adauga restul de unt proaspat."

11 nov. 2008

Soca - ciocolata calda cu vin / hot chocolate with wine

" Se topeste 150 g socolata in bain marie, se adauga 1/2 kg lapte si cateva linguri de zahar. Se umplu cestile 2/3 cu socolata si se completeaza cu vin negru fierbinte, fiert cu scortisoara".
Se va face, in zilele reci de iarna.

10 nov. 2008

Rulada cu creier / Roll with brain

" Se freaca 50 g unt cu 3 galbenusuri, 100 g cartofi fierti, dati prin sita, 125 g smantana, sare, 40 g faina, 3 albusuri batute; se toarna compozitia pe tava unsa si se coace in cuptor. Se umple cu creierul fiert, framantat, piperat, se ruleaza si se presara cu parmezan." (Almanah 1939)

Cuburi de fructe / Fruit cubes

Hai, ca pe asta n-o stiam:
"Se bat 4 albusuri, se amesteca cu 50 g zahar pudra vanilat, treptat cu 40 g faina de grau si 30 g faina de orez, 70 g unt caldut, cateva linguri de marmelada de fructe. Se aseaza pe tava unsa cu hartie alba, se toarna compozitia deasupra, se coace la cuptor; se taie patratele cand s-a racit, se glaseaza si se garniseste cu fructe." (Almanah 1939)

9 nov. 2008

Crema de ceaiu / tea creme


" Se prepara un pahar de ceaiu cu o lingurita de ceaiu rusesc foarte bun si se adauga urmatoarea compozitie: 70 g zahar frecat cu 6 galbenusuri, 1/2 pahar de frisca; se amesteca totul pe foc pana se ingroasa, apoi se adauga rom. Se aseaza in pahare si se tine la ghiata." (Almanah 1939)
E o reteta demna de luat in seama si, poate, o mai imbunatatim.
Spun acesta pentru ca, navigand in spatiul virtual, imi amintesc ca am vazut creme colorate in verde fara coloranti, ci cu ceai verde (ori extract de ceai verde?).
Stati sa vad daca mai gasesc ceva pe aceasta tema.
........................................
Am revenit..
Am gasit atatea retete....
Iata una asemanatoare cu a noastra:

Budinca de ceai verde
1/4 de cana de unt, o cana de zahar, 3 oua, 1/4 cana de faina, 3 lingurite Matcha, un pic de sare, 2 cani lapte, 1/4 cana suc de lamaie. Se lucreaza in urmatoarea ordine: unt + o parte din zahar, apoi se pun galbenusurile, faina, apoi o cana cu lapte; restul de lapte se amesteca cu zeama de lamaie si ceaiul, apoi punem in primul amestec; punem si albusurile batute spuma cu cealalta parte de zahar.
Repartizam budinca in vase individuale de ceramica (putem folosi si cesti din ceramica mai groasa), umplute aproape pana sus, caci nu va creste prea mult. Punem formele intr-o tava mai mare, in care turnam apa. Dupa ce le coacem, se racesc si se dau la frigider macar 4 ore. Mai bine, le servim a doua zi, cu putina frisca deasupra.

***
Ce este Macha?
Este un ceai japonez foarte fin. Ramane sa verific daca putem avea rezultate si cu altfel de ceai verde. Daca stiti ceva, spuneti-mi si mie. Din cate am inteles, se foloseste pudra de ceai verde, dar uneori si ceaiul facut concentrat.

***
Iata si alte idei pentru a colora dulciurile cu ceai verde:
Chec, in Cookbookcatchall.blogspot.com

Briose si prajituri, in letsbaketogether.blogspot.com/:

Creme - in anhsfoodblog.blogspot.com:
Gelatine - hmmm.trebuie sa fie o nebunie - in addalittlelove.blogspot.com:
Astept informatii pe aceasta tema, caci ar fi benefic sa mai coloram dulciurile, fara sa folosim coloranti artificiali.
Pentru culorile de rosu si portocaliu folosesc sucul de sfecla rosie si de morcov, apoi mai colorez dulciurile cu sirop de dulceata de afine, galbenus etc.

8 nov. 2008

Pateuri picante, saleuri


"Se cantaresc cantitati egale de unt, telemea rasa si faina. Se lucreaza acest aluat de cateva ori, intinzandu-l cu vergeaua, indoindu-l in patru si reincepand operatia. Intindem apoi foaia de un deget grosime, taiem forme cu paharul si le coacem la foc potrivit la cuptor." (Almanah 1939)
Aceasta reteta am preparat-o si eu, de multe ori, dar cu branza de vaci.
Mai trebuie remarcate urmatoarele:
- aluatul se unge cu ou, inainte de a fi dat la cuptor, pentru a se rumeni frumos;
- pentru a face saratele, se amesteca in coca si putin cascaval:
- este un aluat bun pentru a face pateuri cu diferite umputuri; nu se desface in foi ca aluatul frantuzesc, dar este si bun, si usor de facut:
- cu acest aluat am prpeparat deseori pateuri cu ciuperci, pentru petreceri; am taiat din aluatul intins forme rotunde, apoi la jumatate din ele am facut, cu un pahar mai mic, o gaura; le-am suprapus si am adugat umplutua de ciuperci fierte tocate, amestecate cu ou, faina si condimente, apoi le-am uns cu ou batut; pacat ca nu am poze, dar totdeauna au fost foarte apreciate.

7 nov. 2008

Crema de cafea / Coffee Cream


"150g de cafea se fierbe intr-un kg de frisca indulcita. Dupa 10 minute se strecoara prin sita, se amesteca cu 100 g zahar, 6 galbenusuri, o lingura de faina de cartofi (amidon), se amesteca pe foc pana e aproape sa fiarba. Se pune apoi la racit si se aseaza in pahare, la ghiata." (Almanah 1939)

6 nov. 2008

Pasta de gutui / Quince paste



Fierbem 1 kg gutui curatate de cotor si taiate cuburi, impreuna cu 2-3 mere felii, pana cand sunt moi. Le lasam sa se raceasca si le trecem prin masina de tocat.
Adaugam zahar - 400 g zahar la 1 kg de piure.
Apoi le punem la fiert, pe foc mic, ca sa scada (avem grija sa nu se lipeasca de cratita). Aduagam si zeama de lamaie, dupa gust.
Punem apoi pasta fierbinte in borcane. Vom avea un fel de marmelada gustoasa, nu atat de dulce ca dulceata de gutui.
Alta posibilitate:
Turnam pasta de gutui intr-o tava lata de aragaz (captuista cu hartie de copt), in strat de 3 cm. Lasam sa se usuce 1-2 zile. Taiem cuburi cu un cutit fierbinte.
Lasam sa se mai usuce in cuptorul deschis al aragazului, pe foc mic.
Patratelele se dau prin zahar tos si se pastreaza, ca jeleurile, in cutie de carton.
De retinut:
Fiind o reteta cu mai putin zahar, e posibil sa mucegaiasca, daca nu o tinem intr-un loc uscat si racoros. Pentru a evita aceste neplaceri, e recomandabil sa sterilizam borcanele cu pasta, timp de vreun sfert de ora, in cratita cu apa.

Cotlete picante / Spicy Cutlets

"Se bat cotletele, se spala, se freaca cu sare. Se impaneaza cu felii de svaiter si fileuri de sardele, se dau prin ou si pesmet amestecat cu cascaval ras si se prajesc in untura fierbinte."

3 nov. 2008

Oua scotiene - Calatorie culinara / Scottish Eggs



N-am fost in Scotia, decat cu gandul.
Primele imagini care imi vin in minte sunt colinele verzi, lacurile adanci, castelele bantuite, costumele nationale rosii, insotite de muzica specifica, apoi whisky, bere, carne de oaie.

Castelul bantuit

Va mai amintiti ? Stan si Bran scotieni.

Edinburgh, capitala

Una din mancarurile lor nationale se numeste haggies, care seamana cumva cu chisca moldoveneasca, numai ca ei o prepara din carne si stomac sau intestine de oaie. De pe masa scotienilor nu lipsesc felurile variate de paine, budincile si tartele cu gemuri de fructe.

OUA SCOTIENE

Se pare ca ouale scotiene sunt chiar ... scotiene.
Este un preparat util, caci poate fi servit si la brunch, si la masa de pranz sau cina (cu piure de cartofi, salata, sos etc.) dar si ca aperitiv - de exemplu, asezate pe salata verde si ornate cu putina maioneza. De asemenea, vor arata frumos si pe o masa stil bufet suedez.

Mai intai se fierb ouale, sa fie tari. Le curatam si le dam la frigider, pana lucram compozitia din carne.
Preparam o compozitie de chiftele, dupa cum prefera fiecare ( carne tocata, paine inmuiata, ou, un pic de faina si dupa cum dorim punem cimbru, patrunjel sau marar, piper, nucsoara etc.), dar punem 2 oua si un pic de apa rece, ca sa fie compozitia ceva mai moale.
Invelim ouale in carne (ar fi indicat sa le trecem prin faina inainte, ca sa adere carnea mai bine). Presam bine, sa se lipeasca compozitia in strat uniform, iar bilele obtinute le trecem prin ou batut si apoi prin pesmet. Le prajim in ulei mai mult, intr-o cratita sau tigaie cu diametrul mai mic, pentru ca sa fie nivelul uleiului mai inalt si sa se poata praji frumos si uniform. Le scoatem pe hartie absorbanta. Se pot pregati si la cuptor.
Se servesc calde, cu diverse garnituri.
Sunt aspectuoase si ca aperitiv, taiate in jumatati sau sferturi, alaturi de salate, castraveti murati etc. In acest caz, le vom taia cand sunt reci, pentru a nu se zdrentui.

Pandispan / Sponge cake


" Opt albusuri se bat spuma, se amesteca cu 8 linguri de zahar, opt linguri de faina, migdale curatate si taiate, stafide, visine din visinata din care s-au scos samburii, se toarna intr-o forma unsa si se coace la foc potrivit in cuptor." (reteta din Almanah 1939)

2 nov. 2008

Rasol cu sos olandez ' Meat with Dutch sauce

" 125 g unt, 75 g smantana, radacina si verdeata de patrunjel tocate marunt, piper, sare, otet, un pahar de vin - se bat bine, se fierb pana scad la jumatate, se adauga o lingura cu mustar si se serveste in sosiera la rasolul de vaca. " - sau de peste, sau de gaina...

1 nov. 2008

Friganele in ciocolata / Bread + chocolate

" Felioare de franzela cu lapte se moaie in lapte indulcit, vanilat si batut cu 2 oua - sa fie patrunse; se prajesc in unt, se scurg, se presara cu zahar si se tavalesc prin ciocolata rasa. Se servesc calde."

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Postări populare

My Headlines