30 mar. 2012

Budincă de mere cu pâine

700 g de felii de mere se pun într-un vas uns cu unt şi presărat cu pesmet, se toarnă 1 pahar de sirop de zahăr şi 1 pahar cu apă. Se acoperă cu felii de franzelă unsă cu unt. Se pune capac. Se coace 2 ore, se serveşte răstrunată, cu frişcă sau sos.

24 mar. 2012

Cozonac cu nuci

Am făcut cozonac de Crăciun și voi face și de Paști.
Pentru că nu-mi plac dulciurile prea grele și prea concentrate, am redus din cantitatea de zahăr. Am constat că, în acest fel, cozonacul e mai ușor ( în general nu mîncam cozonac, pentru că mă durea stomacul). Acest cozonac făcut de Crăciun nu mi-a creat probleme.
Am folosit rețeta de cozonac Jana / de AICI.

20 mar. 2012

Ouă speciale

Se sparg intr-o tingire 6 ouă, printre ele se pun bucăţi de unt şi câte un pic de smântână - s-3 linguri.
Se pune pe foc mic, se itoarnp compoziţia incet cu lingura de lemn, făăr a le bate.Cînd se prind, se toarnă deasupra un sos de ciuperci sau ciuperci călite in unt. Se răstoarnă pe o farfurie incălzită.

14 mar. 2012

Muzeul artei culinare

Americanii s-au gândit și la aceasta (sunt convinsă că astfel de muzee există și în alte țări, dar la noi, incă nu).
Ce ar putea păstra un astfel de muzeu? Destul de multe lucruri și foarte interesante.

Muzeul deține:

- mai mult de 60.000 de cărţi de bucate, vechi și noi, caiete cu rețete
- obiecte de bucătărie și mobilier, din toate timpurile
- veselă
- obiecte ale industriei alimentare
 - vase, aparatură
- cutii de conserve și ambalaje vechi
- colecție de obiecte africane
- reclame vechi
- meniuri
- forme de copt de ceramică, metal etc.- fotografii vechi

Muzeul de Arta Culinară este o resursă educaţională a Johnson & Wales University, ce urmăreşte a păstra  patrimoniul specific. Prin expoziţii şi evenimente speciale, muzeul se străduieşte să interpreteze evoluţia modalităților de preparare a produselor alimentare şi de prezentare, dezvoltarea unor echipamente şi tehnologii culinare, meniuri diverse,  locuri.
Pe cei 25.000 de metri pătrati de spatiu de galerie, vizitatorii pot explora trecutul, prezentul, viitorul şi toate lucrurile legate de gastronomie.

http://www.culinary.org
și
http://culinaryartsmuseum.blogspot.com/

12 mar. 2012

Rulouri de porc cu măsline și ou

Tocmai cumpărasem o tăviță cu șnițele de porc și eram decisă să le prepar repede, dar nu prăjite.
Când am văzut că feliile de carne erau foarte nari și subțirele, mi-am spus că se pretează bine pentru rulouri.
Le-am umplut cu ce aveam prin casă - niște măsline și ouă.
Am bătut carnea ușor, cu ciocanul de șnițele, am condimentat-o cu sare și piper apoi le-am uns cu sos de roșii  și gogșari (un fel de ketchup de casă).
 
 Am pus apoi feliile de ou fiert și bucățele de măsline.
 Pentru a sta cât mai strânse, le-am legat cu ață de bumbac.
 Le-am sotat în ulei, până ce carnea s-a albit, și astfel nu se va scurge sucul din ea.
 Nu le-am mai dat la cuptor; carnea fiind subțire, mi-am dat seama că se va face repede și pe flacăra aragazului.
Am adăugat o cană de apă și am lăsat-o să fiarbă cu capac.
 Când carnea e pătrunsă, mai adăugăm în sos condimente și sos de gogoșari și roșii, dar numai puțin, cât să dea un pic de gust.Am pus și sos soya.


4 mar. 2012

Aperitive cu salam și cașcaval sau șvaițer

Da, foarte banal, dar ne scapă uneori din încurcătură, când nu avem timp să pregătim altceva.
Dar salamul și brânza trebuie să fie de calitate........... Dacă aveți prin frigider și câteva masline și prin cămară ceva murături, puteți încropi rapid un platou cu gustări.
Și aranjați totul ... mai cu grijă:
Puteți face niște cale din șvaițer și gogoșar .....


.... și niște trandafirași din salam și castraveciori:


2 mar. 2012

Friptură de pui la cuptor, cu portocale

Am vrut să iasă puiul foarte fraged și aromat, condimentat. Și așa mi-a ieșit.
Cumpără puiul și pune-l la macerat cu o zi inainte și va ieși excelent.
Am avut un pui mai mare, refrigerat. Mai întâi se taie bucăți, se curăță, se pârlește. Se crestează carnea, ca să intre condimentele peste tot.
Pregătim un sos din 1/2 linguriță cu miere, sare, piper, ghimbir ras (eu am avut ghimbir confiat și a fost foarte bun și acesta), o ceașcă de ulei, zeama de la 1-2 portocale. Frecăm puiul cu sosul, îl punem în vasul care va merge la cuptor și turnăm deasupra sosul rămas.
Astfel preparat îl dăm la rece, până a doua zi.
Apoi îl dăm la cuptor, în vas acoperit, crica 40 de minute. Din când în când, întoarcem carnea.
Deși nu am pus multe lichide, friptura mea avea multă zeamă.
Pentru a scădea zeama șia se rumeni carnea, lăsăm friptura să se coacă, in ultimele 15 minute, fără capac.

Iese atât de fragedă că se rupe singură, iar pieptul (partea preferată de mine) nu e deloc ațos,.
Nu se simte nic un gust ciudat de fructe, dar dispare acel gust neplăcut de carne fadă, care mie nu-mi place.
Poftă bună, că aveți la ce.

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Postări populare

My Headlines