23 iun. 2012

Supă de curcan cu glușt e de griș

delicioasa

- am cumparat  un fel de carcasa de curcan, foarte mare-adica spatele curcanului
-scriu cam greu, ca mi s-a srica  t   t as  t a  t ura-

-am   taiat spatele de curcan in bucati, ca sa.imi incapa in oala, apoi am spalat-o , am oparit-o și iar am spalat-o.
- am pus din nou carnea la fiert, cu apa rece, la foc mic, și a fiert mai mult de ora - ca la racituri.
- dupa10-15 min., se presara sare, se mai fierbe, se spumuiește.
-    nu uita ca, dupa 30-40 de minute, sa pui in oala și o ceapa mare, unu-doi morcovi, o radacina mai mare de patrunjel, o bucat a de țelina.
- adaugam și boabe intregi de piper
- când carnea e bine fiarta, se scoate deoparte intr-un vas, iar supa se strecoara in cratița.

galuștele din griș

- se bat cu furculița 2 oua, se presara un pic de sare, punem și o lingura de ulei și apoi punem grișul - intre 10-12 linguri - am utilizat din cele mai plate și ceva mai mici, nu linguri mari și adânci de supa.
- 1-2 linguri de griș pot  fi inlocuite cu malai și galuștele vor fi mai galbene și mai gustoase.
- punem și un pic de bicarbonat de sodiu - cine vrea - cit 2 boabe de piper - și vor crește   mai mari și nu vor fi   tari la mijloc.
- omogenizam, punem cu lingura cite o galusca in supa ce fierbe, dupa vreo 10 minute, adaugam o cana cu apa rece și mai lasam sa fiarba pana sunt   gata/ scoatem una și vedem daca e fiarta la mijloc.

la final, punem mult patrunjel   tocat.

carnea ramasa
- am curațat-o de pe oase, am fiert  și 2 oua  cleioase, am stropit -o cu sos de usturoi diluat cu supa

pofta buna 
 

12 iun. 2012

Dulceață de coacăze negre

Am găsit în piață coacăze negre și m-am grăbit să cumpăr, știind că fructele de pădure au proprietăți deosebite pentru sănătate.
Am făcut dulceață, după rețeta clasică.
Pentru că aveau frunzulițe și impurități, le-am spălat, scufundându-le într-un lighean cu apă. Apoi am scurs apa și am repetat operația. Nu se spală sub jet de apă, pentru că fructele sunt fragile și se zdrobesc.
Le-am amestecat cu zahărul - 1 kg de zahăr la 1 kg de fructe - și le-am lăsat de seara până dimineața.
Au lăsat suc suficient, și le-am pus la fiert, pe flacără mare.
S-a legat repede. Cred că a fiert cam 20 de minute.
Mare grijă să nu se ardă, să nu se lipească de vas - adică trebuie invârtit ușor in cratiță, cu lingura de lemn.Se pune și 1/2 de lamâie, bucățele mici.


Deși fructele erau zemoase, in dulceață se simt un pic uscate. Dar nu contează, important e că e bună și e de casă, cum se zice.

9 iun. 2012

Prăjitura Alba ca zăpada

Foi ușor de făcut și crema - la fel, cu reușită sigură.


Este o prăjitură arhicunoscută, dar eu am o slăbiciune pentru ea: reprezintă pentru mine gustul copilăriei și imi place mult, dacă e făcută într-un anume fel, adică să fie fină și acrișoară. Cu gust de unt și lămâie și cu multă cremă.
Rețeta de foi o fac ...........tot din copilărie......și foloseam foile și cu alte umpluturi - cu mere, cu cremă de cacao, nucă etc.
Foile:
Se fac cu
3 ouă, 12 linguri cu zahăr, 12 linguri cu lapte. 12 linguri cu ulei, o lingură de amoniac, o lingură de oțet, un vârf de cuțit de sare, făină - depinde cât intră, ca să fie aluatul elastic, dar nu tare.- cam 500 - 700 g.
Se freacă ouăle întregi cu zahărul și sarea, până se omogenizează și crește un pic volumul; adaugă uleiul treptat, apoi laptele, încorporând ușor lichidele. Se pune o cană de făină, bicarbonatul și oțetul. Amestecă bine și adaugă treptat restul de făina, până se face un aluat ca plastilina moale.
Se lasă aluatul deoparte, la loc răcorors, cam 30 de minute sau și mai mult, chiar și până a doua zi, dacă doriți.
Se face un sul din aluat, care se împarte în 4 sau 5 bucăți, depinde cât de mare aveți tava de copt.
Se întinde foaia:

Se transferă mai ușor în tava de copt, rulând foaia pe sucitor:

O foaie se coace cam în aprox. 10 minute, în cuptorul încins. Trebuie să fie doar puțin rumenite.

Crema:
1 litru de lapte fiert și răcit
8 linguri rase de faina - am mai adăugat în plus o lingură cu griș
6 linguri rase cu zahar
1 plic zahar vanilat
250 g unt (la temperatura camerei) cu 80 la sută grăsime
zeama si coaja de la 2 lămâi- depinde de mărime și aciditate, adică punem după gust, dar e bună mai acrișoară

1 - se amestecă laptele cu făina și zahărul și grișul, apoi se pune pe foc și se fierbe, amestecând mereu, până iese ca o ciulama.
2 - se ia de pe foc, se lasă vreo 3 minute deoparte, apoi se adaugă untul, amestecând mereu.
3 - punem coaja de lamâie, zeama de lămâie, vanilie. Se potrivește gustul, cine vrea mai pune zahăr.
4 - dăm crema la rece, să se întărească, apoi o punem între foi.




Se pune crema între foi, iar prăjitura se taie a doua zi.
Fiind o cremă fără ouă, se face mai simplu și nu este pericolul de a se tăia.

Eu am făcut foile din 2 ouă și mi-au ieșit 3. Pentru că am avut cremă mai multă, am pus cremă și pe foaia de deasupra, și pentru aspect, am adăugat ciocolata amăruie rasă. A fost foarte bună.

Ideal e, cred, să se facă 4 foi - și astfel crema ajunge exact și iese așa cum trebuie, cremoasă, iar deasupra se pudrează zahăr pudră. Se ține la rece, e foarte bună servită rece.

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Postări populare

My Headlines