24 oct. 2013

Zacuscă de fasole boabe

Este foarte gustoasă, apreciată, dar nu am mai făcut-o de câţiva ani. Acum a venit şi rândul ei, chiar azi am terminat-o de făcut.

Ingrediente:
1 kg de fasole boabe
1 kg de ceapă
1-2 kg de morcovi
 1 kg de capia sau gogoşari
 1 l de suc de roşii
250 g ţelină
sare
enibahar piper
500 ml ulei

facultativ:
3_4 mere
o lingură de miere

Cum se face:
 - am ales un stil de preparare foarte rapid -
 1 - Fasolea  - cu o seară înainte se pune la înmuiat, adoua zi se fierbe; se schimbă apa de 1-2 ori in timpul fiertului.
Am folosit fasole albă, de mărime medie, dar se poate face cu orice fel de fasole.
fasolele nu se vor fierbe foarte tare.
2 - ceapa:
-o cuăţăm de coajă, o lăsăm în apă rece, deoparte; intre timp, ne ocupăm de rădăcinoase.
Când revenim la ceapă, o trecem repede prin răzătoarea mare sau alt instrument de tocat, o scurgem şi o punem la înmuiat în uleiul fierbinte, presărăm sare, să se înnoae mai repede, dar să nu se ardă de loc. Amestecăm cu lingura de lemn, că să se evapore substanţele iritante.
3- rădăcinoasele le curăţăm, le radem şi le punem peste ceapă. Călim un pic, apoi adăugăm o cană de apă, punem capac peste oală şi o lăsăm să fiarbă vreo 30 de minute. Important e să se topească ceapa, să nu se simtă în zacuscă.
4 ' ardeii - se toacă cuburi se se toacă la mixer şi se pune şi ei in cratiţă.In acest moment, am pus 3 mere rase, ca să dea o tentă mai bogată sosului.
4 cînd ceapa şi răădcinoasele sunt fierte, adăugăm restul ingredientelor - fasolea, sosul de roşii, restul de ulei, condimentele, potrivim de sare.
Lăsăm zacusca să fiarbă pînă ce e destul de scăzută.

Este cu mai puţin ulei, dar aşa e mai uşor digerabilă şi e foarte bună.

Apoi, cînd s-a mai răcit, o repartizăm în borcane de 400 ml şi o punem la sterilizzat, in baie marină.



15 oct. 2013

Tort rapid din budinci şi pişcoturi, cu ananas

In general, mă feresc de prafurile pentru creme şi budinci, nu mai zic de frişca vegetală, pentru acele substanţe nesănătoase pe care le conţin.
Am apelat de această dată la budinci, nu din lipsă de timp, ci mai mult pentru că am citit pe pachetele de la dr. Oetker că nu conţin niciunul din acei coloranţi periculoşi, cum ar fi sunseet yellow pentru culoarea galbenă, deci par a fi mai bune.
Este preferabil să cumpărăm budinci cu aromă de vanilie sau cacao, cele cu fructe având în plus mai mulţte arome sintetice.
La budinca de vanilie , avem :
Praf de budinca cu gust de vanilie 40g Dr. Oetker Original Pudding
Ingrediente:
amidon din porumb, aroma de vanilie (contine lapte), colorant betacaroten.

...apoi:
Praf de budinca cu gust de ciocolata 50g Dr. Oetker Original Pudding
Ingrediente:
amidon din porumb, cacao cu continut redus de grasime (11% unt de cacao), aroma de etilvanilina.

E160a(ii) - adică beta-carotenul este considerat unul dintre E-urile bune. Este substanţa care conferă morcovului culoarea portocalie. Aditivul este un colorant natural, galben-portocaliu, care se transformă în vitamina A.

Pentru acest tort rapid am folosit:
2 budinci de vanilie 
1 l lapte 
6 linguri de zahăr
2 linguri cu unt
piscoturi sau biscuiţi savoiardi
 o cutie de compot de ananas cuburi
o ciocolata amăruie

Preparăm budincile, conform instrucţionilor de pe plic.Adăugam şi 1-2 linguri de unt, mai putem pune vanilie.
O lăsăm deoparte, sa fie doar caldă.
Ne ocupăm apoi de asamblarea tortului.
Punem pe platou un strat de pişcoturi înmuiate în zeamă de compot, ungem totul cu un strat de budincă, apoi presărăm cu ananas.Aşezăm mai multe straturi, acoperim cu cremă şi dăm la rece. Dupa o oră, putem presăra deasupra ciocolata rasă.
Eu l-am servit a doua zi, de la rece, şi semăna mai mult cu un fel de îngheţată. 






 



Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Postări populare

My Headlines