29 sept. 2015

Caşcaval de casă, din brânză de vaci

O reţetă cu reuşită sigură.

Cantităţi:
1 kg brânză de vaci
2 l lapte
100 g unt
o linguriţă de bicarbonat
1 ou
 + un castronel de brânză de oaie (caş, brânză frământată) - facultativ; se poate şi fără, dar cu acest adaus iese mai bun.
sare  - dacă nu folosiţi brânză sărată

1- Punem laptele la fiert, apoi adăugăm în el brânza de vaci - să fie pastă; dacă avem o brânză mai tare, o mărunţim înainte la robot.
2 - O lăsăm să se scurgă, într-o sită deasă, eventual cu tifon.
3 - Separat, punem untul la topit într-un ceaun, adăugăm peste el brânza pe care am scurs-o mai înainte (fărâmiţată), punem bicarbonatul.
4 - Când s-a omogenizat şi este elastic, se pune oul, apoi sarea şi brânza de oi.
Se amestecă de sus în jos, să devină compact, fără cocoloaşe. La mine se văd nişte insuliţe de brânză de oi, dar nu mă deranjează.
5 - Când este bine omogenizat, se toarnă într-o tavă, din care se vor decupa apoi bucăţi (când se întăreşte) sau se pune în forme mai mici, rotunde etc.
Se păstrează la frigider.


 Se poate rade, dar nu se topeşte la căldură, ca să se întindă.

 Pe acestea le-am obţinut turnând caşcavalul în forme de silicon. 

25 sept. 2015

Lichior de caise


Am pornit de la această reţetă:

30 de caise, jumatate de litru alcool, 500 g zahar.
Caisele se taie in sferturi si se pun intr-un borcan de sticlă. Alternativ, între starturile de fructe se presara zaharul. Se lasa sticla 2-3 zile la soare. Se adauga alcoolul, se poate pune şi  rom. Se lasa la macerat, 5-6 zile, apoi se filtreaza. Turnati in sticle si astupati cu dopuri!

Se poate pune mai mult sau mai puţin alcool, după gust. Eu am pus vodka.
La final, puneţi în sticlă şi câţiva sâmburi zrobiţi de caise.
Se păstrează la loc rece.




Plăcintă cu carne şi ciuperci

La această reţetă, putem recicla un rest de carne fiartă sau friptă rămasă din ziua precedentă.

Pentru umplutură am folosit:
circa 300 g carne fiartă sau friptă
2 cepe
300 g ciuperci
2 ouă
o bucată de brânză rasă
3 linguri ulei
+
o lingură de făină
condimente - sare, piper, cimbru, boia 
pătrunjel tocat
+
1 ou pentru uns


Mai întâi se înnăbuşă ceapa cu ulei, se adaugă ciupercile tocate şi se călesc în continuare, acoperite cu capac, cam vreo 15 minute.Adăugăm carnea tăiată cuburi mici, condimentele. Se călesc toate împreună; important este să nu iabă zeamă. Când amestecul s-a răcorit, punem şi ouăle, făina, brânza.

Aluatul - se foloseşte aluat foitaj cumpărat sau făcut în casă.
Il impărţim în două, punem o foaie la bază, umplutura, apoi o foaie deasupra, pe care o ungem cu ou.
Se coace circa 30 de minute, în cuptorul încins.

Merge perfect cu un pahar de bere sau vin.

21 sept. 2015

Gogoşari în oţet - reţeta clasică

După ce am încercat tot felul de reţete-minune de gogoşari, am revenit la reţeta clasică. Parcă aceasta îmi place mai mult.

1 kg de gogoşari curăţaţi
300 ml oţet din vin
600 ml apă
1 hrean
o lingură sare
3 linguri zahăr
boabe de muştar, enibahar, piper
1 morcov
o felie de ţelină

Gogoşarii se taie în felii mari.
Punem la fiert oţetul, apa şi condimentele.
Opărim gogoşarii, pe rând, numai până se înmoaie puţin.
Îi punem la scurs, îi lăsăm să se răcorească puţin, apoi îi punem în borcane, alternând cu felii de morcovi, ţelină şi fâşii de hrean.
Turnăm zeama cu tot cu condimente, punem capace şi lăsăm să răcească la temperatura camerei.

Gogoşari la rece, conservaţi cu oţet şi zahăr

Am făcut această reţetă anul trecut, fiind foarte lăudată de multă lume.
Un argument în favoarea ei este că se face uşor, la rece, în timp ce la reţeta clasică, gogoşarii trebuie opăriţi. Sincer, eu nu văd ce mare deranj este să opăreşti nişte gogoşari, se face foarte repede.
Apoi, toată lumea spune că menţin bine (e adevărat) şi sunt crocanţi. Ei, bine, mie tocmai treaba asta cu crocantul  nu mi-a plăcut. Gogoşarii au rămas prea tari. Cel puţin în primele 4 luni, se mâncau mai greu.
Atunci când i-am preparat, au lăsat foarte multă zeamă, practic sarea şi zahărul au extras toată zeama din gogoşari, aceştia rămânând mai uscaţi, mai tari.
Cu toate acestea, reţeta nu e rea. Ţin mult timp, nu se strică, iar pentru cine are dantura forte, cred că nu sunt probleme.
Eu, a doua oară, nu-i mai fac.

5 kg de gogoşari (cântăriţi înainte de a fi curăţaţi)
1 litru oţet
1 kg zahăr
 o lingură de sare
hrean
condimente - boabe de muştar, enibahar

Se curăţă gogoşarii, se taie felii mari, se amestecă toate ingredientele - numai hreanul îl lăsăm pe doua zi, şi se lasă astfel 24 de ore. Vor lăsa multă zeamă. Se pun în borcane, alternând fâşii de hrean. Asta e tot.


Am aici un borcan rămas de toamna trecută. S-au conservat foarte bine.





Salată cu ardei şi muştar - conservă pentru iarnă

Se face uşor, rezultatul e peste aşteptări!
Este una dintre reţetele vechi, dar foarte bune.
La un moment dat o pierdusem şi acum mă bucur că am regăsit-o şi am preparat-o deja.
Unele persoane o fac şi cu gogonele, dar acestea rămân un pic mai tari. Eu zic că este mai fină fără.
Cantităţile le-am pus mai mult din ochi, dar aceasta este reţeta de la care am pornit:

Saramura
- se face cu o cană de oţet, o lingură cu sare, 3 -4 linguri cu zahăr.

Legumele
1 kg gogoşari sau capia
1 kg ardei graşi - verzi, galbeni -pentru culoare
1-2 kg ceapă
1-2 kg morcovi ( eu am pus mai mult, pentru că îmi place cum se văd prin salată)

Sosul
300 ml muştar  (poate fi pus un borcan de 400 ml, iese sos un pic mai mult şi e mai bun)
150 ml ulei
o lingură de oţet
boabe de muştar
hrean ras - facultativ - dar puneţi măcar 2 linguri, nu se vor simţi, dar ajută la conservare

Mod de preparare
Se curăţă ardeii, gogoşarii etc. se taie în sferturi, apoi felii.
 Morcovii se rad lung.
 Ceapa se taie peştişori.

Punem saramura pe foc şi opărim legumele, pe rînd, astfel:
- ardeii (să se înmoaie puţin şi să îşi tragă oţet)

- morcovii - se lasă mai mult, ca să nu rămână tari

- ceapa - la final, pentru că după ea nu mai opărim nimic, deoarece lasă un gust neplăcut saramurii

Lăsăm toate legumele să se scurgă f. bine, în mai multe site, măcar vreo 4 ore.
Se face sosul amestecând muştarul cu oţetul şi uleiul - pe foc mic.Când s-a omogenizat, stingem focul şi adăugăm toate legumele. Amestecăm, să se omogenizeze. Hreanul ras se adaugă la final.

O repartizăm în borcane cu filet. Cine are loc răcoros pentru păstrat conservele, nu o mai sterilizează.
Eu, pentru siguranţă, le-am sterilizat 30 de minute.




18 sept. 2015

Tartă cu mazăre



Este o reţetă italiană, bună de servit şi caldă, şi rece.
Ingrediente:
250 g aluat foitaj
o inimă de salată verde
250 g mazăre congelată
6 cepe verzi micuţe
50 g de bacon
3 ouă
1,5 dl de smântână
3 linguri de caşcaval sau parmezan
o lingură cu unt
condimente - sare, zahăr, piper, nucşoară sau busuioc
Lăsăm aluatul să se decongeleze, îl întindem cu puţină făină şi tapetăm cu el o formă rotundă sau dreptunghiulară - îl punem pe hârtie de copt.
Presăm marginile, ca să eliminăm aluatul de prisos.
Din aluatul eliminat vom modela nişte frunze şi păstăi de mazăre, pentru decor.
Umplem baza aluatului cu boabe de fasole şi îl dăm în cuptorul încins circa 15 minute.


Punem într-o tigaie o lingură de unt, adăugăm mazărea, o lăsăm să se călească şi punem şi bulbii de ceapă - mai mult partea albă.
Potrivim de sare, zahăr, busuioc, piper.Se toarnă puţină apă caldă, astfel ca totul sa fiarbă cam 10 minute. La final o dăm deoparte şi punem foile de salată.
Separat, amestecăm ouăle cu smântâna, brânza.
Turnăm mazărea (să nu fie fierbinte) în forma cu aluat, repartizăm felii de bacon,
cu lingura repartizăm peste tot compoziţia din ouă.

Se ornează tarat cu frunze de aluat, se ung marginele tartei cu ou, se mai coace 15-20 de minute.


12 sept. 2015

Conservă de ardei iuţi cu ceapă

Am făcut de această dată o reţetă preluată de aici
http://www.bucatareselevesele.ro/retete-culinare/conserve-si-muraturi/salata-de-ceapa-si-ardei-iuti.html.
Trebuie să recunosc că nu mi-a plăcut deloc, pentru că se simte foarte tare gustul de oţet.
Dar fiecare cu gusturile lui.
Am lăsat să treacă aproape o lună şi am gustat din nou din aceşti ardei, dar era cam şi cum ....ai bea oţet.
Să sperăm că poate se fac mai buni după ce mai trece timpul, dar nu îmi fac iluzii prea mari.
Am adus o singură modificare reţetei - nu am folosit ardei graşi, ci numai ardei iuţi.
Astfel de ardei cu ceapă am mâncat anterior, de la mama mea - bineînţeles, altă reţetă, şi erau delicioşi.
Dar acum am fost prost inspirată, de fapt am vrut o reţetă foarte exactă, crezând că aşa iese mai bine.

Vă promit că revin cu reţeta mamei.



9 sept. 2015

Dovlecei umpluţi

Dacă ai făcut sarmale sau ardei umpluţi şi ţi-a mai rămas umplutură, cel mai uşor "scapi" de ea dacă umpli 1-2 dovlecei. 
Dacă îi tai pe lung , poţi pune mai multă umplutuă.
Dovleceii aceştia se fierb mai mult în aburi.
Se pune apă doar atât cât să cuprindă sarmalele sau ardeii şi se fierbe totul cu capac. Ies foarte buni.
 



8 sept. 2015

Biluţe din brânză - aperitiv

Facem o pastă din 300 g brânză de vaci alifioasă, 2 linguri caşcaval ras fin, 100 g unt, sare, chimen măcinat.
Eu de obicei pun şi ceapă rasă sau tăiată mărunt, bine clătită cu apă şi foarte bine scursă.
Eventual, dacă avem o brânză de vaci mai seacă o putem amesteca cu puţină smântână.
Apoi facem biluţe pe care le trecem prin chimen, susan, caşcaval ras. Se mai pot trece şi prin verdeaţă tăiată mărunt, ca să obţineţi biluţe verzi.
Se dau la rece 2 ore, apoi se pot servi.

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Postări populare

My Headlines