Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

30 oct. 2008

Crema de sunca / Cream ham

"Doua pahare de racituri de picioare de porc sau aspic se pun pe fundul unei forme, garnisand cu castraveciori, felii de ou, bucati de sparanghel; se lasa la ghiata sa se intareasca, se acopera cu un strat de sunca tocata amestecata cu smantana si putin hrean, se toarna restul aspicului peste ea si se lasa cateva ore la racitor. Inainte de a servi se moaie un minut vasul in apa fierbinte ca sa iasa forma usor" (Almanah 1939).
Foarte aspectuoasa reteta... si gustoasa. Cred ca ar merge sa ornam cu salata de sfecla rosie cu hrean si salata verde. Grozav, nu?

28 oct. 2008

Galusti de vin / Wine dumpling

" Se taie felii de franzela cu lapte, se moaie in vin alb amestecat cu ou si indulcit, se framanta galusti, se rumenesc in untura si se servesc cu compot de sezon." (Almanah 1939)

27 oct. 2008

Salata de creier / Brain Salad

" Creierul fiert si racit se freaca cu furculita pana devine o crema, se adauga treptat zeama de lamaie si un pahar cu untdelemn, pana se ingroasa ca o maioneza. Se decoreaza cu masline si se serveste separat ceapa tocata." (Almanah 1939)

26 oct. 2008

Tort Diplomat - repede si usor de facut / Diplomat Cake - quick and easy to do


NU INTELEG DE CE MI-AU DISPARUT TOATE POZELE: PACAT.

Am folosit:
- un pachet mare de piscoturi de sampanie (sau Savoiardi)
- circa 1 kg de smantana (eu am avut o cutie de 900 g de smantana Oke)
- 7 linguri de zahar (sau mai mult, dupa gust)
- esenta de rom
- 1 plic de gelatina
- zahar vanilinat
- fructe proaspete (portocale, struguri, kiwi) si/sau din compot ( mere, pere, struguri, visine etc.)
- un pic de ciocolata sau cateva bombonele

De aceasta data, nu am mai facut tort rotund, ci am folosit o tava mare de cozonac. Am constatat ca astfel isi pastreaza mai bine forma, se incheaga mai repede si se taie mai usor.
Mod de preparare:- foarte simplu
Crema am facut-o batand smantana cu mixerul, adaugand rom, zahar si gelatina dizolvata inainte in putina apa, conform indicatiilor de pe plic.
Am invelit tava (sau tavile) de cozonac in staniol (sau puteti pune altfel de folie) si am asezat fructele, formand un model, si am turnat apoi un strat subtire de frisca. Continuand, am asezat un rand de piscoturi (fara sa le insiropez, caci se vor inmuia de la frisca), un strat de frisca, fructe taiate in bucati mici, apoi am continuant alternand straturile de crema cu cele de piscoturi, pana se umple forma.
Se acopera cu folie si se da la frigider, cateva ore.
Se rastoarna usor si se indeparteaza folia. Am ornat cu bombonele de ciocolata.
Este foarte racoroos, aromat, nu foarte dulce, dar si practic. Mai ales in zile de sarbatoare, cand avem de facut multe bucate, prepararea acestui tort nu ne ia prea mult timp.

25 oct. 2008

Tort de spuma / Foam Cake


"Se bat bine 10 albuse cu 10 linguri de zahar praf, apoi se adauga 160 g de migdale pisate. Se taie patru funduri rotunde din hartie, se ung cu unt si pe fiecare din ele se pune cate un sfert din compozitia de mai sus la copt, la foc moale, sa se usuce la cuptor, fara a se rumeni. Se rastoarna calde pe o scandura, se uda hartia sa se scoata usor, se lipesc foile intre ele cu marmelada si se acopera cu frisca batuta." (Almanah 1939)
Alta varianta ar fi sa lipim foile cu crema de ciocolata (ca la alcazale), sa imbracam tortul in crema si sa-l ornam cu ciocolata. De asemenea, putem inlocui migadalele cu nuci (eu asa am facut).

24 oct. 2008

Jardiniera de legume


"Se fierb urmatoarele: un pahar de mazare tanara, carote tinere, cartofiori, o bucata de slanina afumata, sare, piper. Cu un sfert de ora inainte de a servi, se adauga la fiert o farfurie cu mere acre taiate marunt, se leaga cu un rantas deschis din unt si faina si se stropeste cu smantana." (Almanah 1939) Este o garnitura colorata, pentru fel de fel de fripturi.

23 oct. 2008

Ardei umpluti cu ghebe (sau alte ciuperci) / Peppers stuffed with mushrooms


Avem nevoie de :
10 ardei grasi
1 kg de ciuperci
2 cepe
4 linguri cu orez
1ou
1-2 linguri faina
Suc de rosii sau 500 g rosii proaspete
5 linguri ulei
Patrunjel verde
Sare si piper
Tocam ceapa si o punem intr-o tigaie cu ulei sa se caleasca usor, apoi adaugam si ciupercile tocate sau trecute prin masina de tocat cu sita mare. Lasam sa se raceasca putin si apoi adaugam restul ingredientelor, mai putin rosiile, Cu aceasta compozitie umplem ardeii opariti inainte. Ii asezam intr-o cratita incapatoare, adaugam sucul de rosii si ii lasam sa fiarba acoperiti, la cuptor sau pe ochiul mic al aragazului.
Sunt buni cu smantana si cu mamaliguta.

Zacusca de ghebe si masline

3 kg de ghebe fierte
1,5 kg ceapa
3 kg gogosari
circa 500 g suc de rosii
750 ml ulei
250 g masline negre obisnuite
Piper boabe
O capatana mare de usturoi
Sare mare neiodata
Ceapa tocata marunt (la robot) se pune in uleiul incins, amestecand mereu, sa se inmoaie putin: adaugam apoi ghebele fierte si trecute prin masina de tocat cu sita mare . Le lasam sa fiarba domol, vreo 20 de minute. Apoi punem gogosarii copti ( eu am procedat altfel, pentru a fi mai rapid si mai dietetic:gogsarii curatati si taiati bucati i-am inabusit intr-o cratita cu capac, in putin ulei si in sucul propriu , apoi i-am tocat prin masina, cu sita mare). Se pun gogosarii peste ciuperci si o cana de suc de rosii. Se fierbe zacusca pana ce scade ( nu mult, sa fie legumele patrunse), se pun si condimentele si daca mai trebuie, suc de rosii dupa gust. Usturoiul se pune taiat in feliute mici, o data cu maslinele ( inainte de a fi gata, cu vreun sfert de ora).
Zacusca pusa in borcane se sterilizeaza asa cum am aratat aici.

Povesti "ciupercesti" - Un hrib de 1 kg! / Big porcini






22 oct. 2008

Cartofi umpluti cu creier / Potatoes filled with brain

" Cartofi fierti in coaja se taie in doua, se scobesc, se umplu cu creier prajit in unt amestecat cu 1 ou, verdeata, sare, piper, se preseaza cu bucatele de unt si cu parmezan ras si se rumenesc usor la cuptor." Almanah 1939
Simplu si delicios!

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Salată

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori