Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

2 aug. 2015

Supă ardeleanească de fasole păstăi

O supică uşoară şi gustoasă de vară.
Ingrediente:
un castronel de fasole galbenă - punem câtă vrem
o ceapă
1 cartof
2 roşii
1 morcov
1 pătrunjel
2 linguri unt
o lingură făină
1 pahar smântână
pătrujel-mărar
Punem toate legumele la fiert, în apă cu sare, înafară de roşii şi cartofi.
--- Fasolea bucăţi, rădăcinoasele răzuite, ceapa tocată---
După 1 sfert de oră punem cartofii cuburi, după alte 10 minute punem şi roşiile - cuburi.
Important este să adăugăm roşiile atunci când toate legumele sunt fierte.
Lăsăm să fiarbă şi roşiile, adăugăm untul şi smântâna amestecată mai înainte cu făina.
Trebuie să mai clocotească o dată.
Apoi punem verdeaţa.
 



28 iul. 2015

Piept de pui umplut cu morcovi, dovlecei şi ciuperci

 Este o reţetă italiană pe care am adaptat-o sezonului, adică în loc de spanac am pus dovlecel şi pătrunjel verde.


Pentru 2 porţii:
1 piept de pui dezosat
un morcov
un dovlecel mic
4 ciuperci
50 g pesmet
1 ou
20 g parmezan sau brânză rasă
o ceşcuţă mică de vin alb
1 câţel de usturoi
 o legătură de pătrunjel verde
oregano uscat
o cană de ulei
sare, piper
Tăiem pieptul de pui în două jumătătţi şi îndepărtăm muşchiuleţii de la mijloc, căci vom folosi părţile laterale din care vom face 2 buzunare mari.
Pe lateral, cu un cuţit bine ascuţit tăiem 2 buzunare in interiorul fiecărei jumătăţi a pieptului de pui. Apoi punem carnea într-un castronel , turnăm deasupra vinul alb şi o dăm la rece.

Facem umplutura:
Radem morcovul şi dovlecelul, adăugăm ciuperci tocate şi usturoiul tocat mărunt.
Călim totul într-o tigăiţă mică, la foc mic, să se înmoaie uşor legumele. Presărăm sare şi piper.Ulteior putem pune o lingură de apă, ca să nu se ardă.  Când sunt gata le dăm deoparte, punem o lingură de brânză, pătrunjel tocat, piper.
Cu această umplutură se umple pieptul de pui, se prinde apoi cu scobitori. Nu uitaţi să săraţi carnea înainte, pe toate părţile.
Pe o farfurie întinsă punem pesmetul amestecat cu oregano şi o linguriţă de parmezan.
In alta batem 1 ou întreg.
Pregătim tigaia pentru a prăji pipetul: o punem pe foc domol, când e încinsă turnăm aprox. o cană de ulei. Cănd uleiul s-a încins, vom adăuga uşor pieptul de pui, după ce l-am trecut prin ou, prin pesmet (vezi să adere pe toate părţile) şi iar prin ou.
Trebuie ca uleiul să ajungă cam până la jumătate din nivelul puiului, ca să fie cât mai bine cuprins de căldură.
După ce s-a format crusta din ou, prăjindu-se pe ambele părţi, putem da focul mai mic şi lăsăm cam 10 minute pe fiecare parte, pentru a se pătrunde şi în interior.
Il scoatem pe hîrtie absorbantă, îndepărtăm scobitorile şi îl servim imediat.
Eu am făcut doar o salată de varză şi morcovi.
De remarcat că numai crusta iese prăjită, carnea arată ca şi cum ar fi fiartă.




Recomand şi un pahar de vin alb. Noroc!

20 iul. 2015

Prăjitură cu vişine - aluat cu ouă şi smântână

Am preluat reţeta de aici:
http://retete123.blogspot.ro/2013/09/prajitura-cu-visine-fructe-de-la-doamna.html

 Mai întâi se curăţă vişinele- cam 1 kg- şi se presară cu 2-3 linguri de zahăr. Se lasă să stea vreo jumătate de oră, apoi se trec într-o sită, să se scurgă de zeamă.

Cantităţi pentru blat:
10 ouă
10 linguri de zahăr
150 ml ulei
200 g smântână
250-300 g făină
1 praf de copt stins cu lămâie
un praf de sare

Preparare:
10 gălbenuşuri + 10 linguri cu zahăr.- se freacă bine cu lingura de lemn.


După ce s-a alifiat şi a crescut, turnăm uleiul, treptat, apoi smântâna.
Urmează praful de copt, coajă de lămâie, albuşurile bătute spumă cu puţină sare
 şi la final făina - care se adaugă treptat, se încorporeze uşor, ca să nu se lase aluatul.
Se toarnă aluatul în tavă lată, deasupra se presară vişinele uşor stoarse şi trecute prin făină, pe toate părţile.
Se coace 35-40 minute.
Este foarte bună şi spornică.


O reţetă de pe vremuri.... 10 ouă, 10 linguri cu zahăr, se freeacă bine impreună. Se adaugă o ceaşcă cu ulei, o cească cu smântână, 1 praf de copt stins cu lamăie, 250 g de făină - cam 1 pahar, şi albuşurile bătute. Se pun deasupra vişine şi bucătele de nuci sau alte fructe, se coc in tava lată. Am facuta cu prune, este foarte buna. Aluatul nu e deloc uscat, ca la alte prajituri, si e fin.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
O reţetă de pe vremuri.... 10 ouă, 10 linguri cu zahăr, se freeacă bine impreună. Se adaugă o ceaşcă cu ulei, o cească cu smântână, 1 praf de copt stins cu lamăie, 250 g de făină - cam 1 pahar, şi albuşurile bătute. Se pun deasupra vişine şi bucătele de nuci sau alte fructe, se coc in tava lată. Am facuta cu prune, este foarte buna. Aluatul nu e deloc uscat, ca la alte prajituri, si e fin.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
10 ouă, 10 linguri cu zahăr, se freeacă bine impreună. Se adaugă o ceaşcă cu ulei, o cească cu smântână, 1 praf de copt stins cu lamăie, 250 g de făină - cam 1 pahar, şi albuşurile bătute. Se pun deasupra vişine şi bucătele de nuci sau alte fructe, se coc in tava lată. Am facuta cu prune, este foarte buna. Aluatul nu e deloc uscat, ca la alte prajituri, si e fin.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

Gem de caise

 O reţetă mai rapidă (nu stai mult lîngă aragaz), iar gemul iese deschis la culoare, aromat.

2 kg caise
700 g zahăr
o lingură cu zeamă de lămâie

Spălăm caisele, le curăţăm de sâmburi şi le tăiem în patru. Vom obţine ceva mai puţin de 2 kg de pulpă; eu am calculat zahărul pentru aceasta cantitate..
Într-o cratiţă cu fund dublu punem o jumătate din caise, turnăm 250 g de zahăr, apoi punem restul de caise şi acoperim cu restul de zahăr.
Lăsăm deoparte vreo 5 ore. Zahărul se va dizolva.
Punem cratiţa pe foc, cînd clocoteşte amestecăm cu lingura de lemn. Lăăsm să fiarbă cam 10 minute. La mine a lăsat multă zeamă.
Dăm deoparte cratiţa şi adăugăm încă 200 g zahăr, apoi mai fierbem 5 minute.
În acest fel, adăugând zahăr în două etape, gemul se îngroaşă mai repede.
Se lasă la răcit.
Cine îl vrea mai gros îl poate fierbe mai mult.
Dacă îl lăsaţi mai puţin fiert, atunci borcanele trebuie sterilizate 30 de minute, într-o cratiţă cu apă.
Mie mi-a plăcut cum a ieşit, este numai bun de întins pe clătite, pe pâine sau pentru prăjituri.
Şi are o aromăăăăăă..................

19 iul. 2015

Chiftele din varză proaspătă

Ingrediente pentru aprox. 4 porţii:
o jumătate de varză mică
1ou
o felie de caş sau caşcaval
pătrunjel sau mărar tocat
o lingură de pesmet sau gris
 2-4 linguri cu făină
sare, piper, cimbru
făină pentru modelat şi ulei pentru prăjit

Pentru început, tocăm varza mai mărunt şi apoi o opărim în apă clocotită şi sărată. O lăsăm să tragă un clocot, apoi imediat o punem îmtr-o strecurătoare, unde o lăsăm să se răcească.
Apoi amestecăm toate ingredientele.

 Modelăm chifteluţe ovale; punem un pumn de făină pe o farfurie întinsă, apoi luam câte o lingură din compoziţie şi o trecem prin făină pe toate părţile, apoi o modelăm.
Le prajim în ulei încins şi le scoatem pe hârtie absorbantă.



18 iul. 2015

Pui umplut cu ciuperci şi orez


Se face uşor, este foarte bun şi potrivit pentru o masă de sărbătoare.

Ingrediente:
 1 pui de 2 kg aproximativ
ciuperci 200 g
4 linguri cu orez
o ceapă
 o lingură cu unt
o lingură cu muştar
1 ou
o lingură cu făină
sare
piper
pătrunjel verde
câteva linguri cu ulei

După ce spălăm puiul şi ştergem excesul de apă, îl frecăm cu sare şi piper, apoi cu unt moale amestecat cu ulei şi muştar.

Separat facem umplutura cu ceapă călită peste care gătim şi ciupercile, adăugăm orezul şi puţină apă, astfel încât să fiarba orezul al dente şi să scadă toată apa. Condimentăm după plac.
Lăsăm să se mai răcească şi punem pătrunjelul, oul şi făina, pentru a lega compoziţia.
Umplem puiul cu această umplutură, iar la bază îl închidem cu nişte beţe şi scobitori.
Puiul astfel pregătit îl punem într-o tavă şi îl dăm la cuptor circa o oră.
Daca mai aveţi ciuperci, le puneţi şi pe ele în tavă. Eu am pus pălării întregi.
Nu l-am acoperit cu nimic, dar nu am dat focul prea tare.Pe parcus, se adaugă câte puţină apă în tavă.
Numai la final am mărit focul, căci am constatat că puiul era bine pătruns, dar nu era rumenit.
L-am mai lăsat 10 minute aşa, dar se vede că focul mi l-a pârlit pe alocuri cam tare. Dar nu contează, a fost delicios.
Se serveşte cu salată, dar eu am preferat sosul de usturoi.

Observaţie:
Este bine să scoateţi ciupercile din tavă după vreo jumătate de oră, caci sunt destul de pătrunse. 
Sunt delicioase servite alături de pui şi cu ceva usturoi deasupra.
Eu le-am lăsat până la final şi s-au cam uscat şi mi-a părut rău, căci le gustam pe parcus, când am controlat puiul, şi erau  atunci minunate. Dar omul din greşeli învaţă.

1 iul. 2015

Chiftele cu carne coapte în cuptor

Se fac ca orice alt fel de chiftele. În plus, am adăugat şi caşcaval ras.

Am folosit 500 g carne de pulpă de porc, 2 ouă, 1 cartof crud ras, 1 felie de pâine înmuiată şi pasată, o ceapă uşor călită, o bucăţică de caşcaval ras, piper, sare, usturoi ras, mărar tocat.
Nu uita să adaugi la chiftele şi 2 linguri de apă rece; la final, pune şi 2 linguri de făină albă.
Se modelează chiftelele cu puţină făină, se pun pe tavă - cu foaie de copt - şi se introduc în cuptorul încins.
După 25 de minute, se întorc pe cealaltă parte.
Observaţii:
Reţeta are avanatjul că nu mai mâcnăm prăjit şi nici nu stăm lângă aragaz să prăjim.
Mi-au ieşit cam seci, de aceea recomand să se facă o compoziţie mai moale, punând încă 2 ouă şi e bine să punem şi nişte ulei.
În cuptor, se evaporă mai mult sucurile din chiftele şi se usucă.
Voi încerca şi varianta de a le găti mai întâi sub folie.
Aştept sugestiile dv.


29 iun. 2015

Lin copt pe sare

Nu este un peşte prea gras, are carne albă, fermă, cu gust plăcut. Este mai bun decât crapul.
Linul este un peşte rar, de apă dulce, care trăieşte în lacurile de lângă Dunăre.
 Am curăţat peştele de intestine, l-am spălat, dar nu am îndepărtat solzii.
 Pentru început, am pus peştele să stea câtva timp cu sare şi condimente.Am pus ceapă, usturoi, ghimbir, sare, piper. Puneţi ce aveţi şi ce vă place. L-am stropit şi cu puţin vin.
 Scoatem peştele din marinată şi îl ştergem.
În interior putem pune cimbru, pătrunjel, lămâie.
Eu l-am copt într-o tigaie de fontă, foarte bine încinsă, în care am presărat un strat de sare grunjoasă.
Îl lăsăm să se coacă, la foc mediu, mai întâi pe o parte - cam 20 de minute, apoi pe cealaltă.
Incercati după cap să vedeţi cum e carnea; trebuie să fie albă şi să nu iasă zeamă.
Nu-i o problemă dacă se mai rupe pielea.
 L-am servit cu cartofi pai şi un sos cu usturoi şi ardei iute.
Se poate servi şi cu mămăliguţă, cu cartofi natur, cu sos de roşii şi usturoi.


26 iun. 2015

Papricaş de ciuperci


Am vrut să fac o tocană clasică de ciuperci cu smântână, dar m-am gândit să-i aduc câteva elemente noi.
Cine nu se poate decide între ciuperci cu smântână sau ciuperci cu usturoi, poate alege această reţetă, care corespunde ambelor variante.
Folosim orice fel de ciuperci; eu am avut champignon şi pleurotus.

Ingrediente:
500 g ciuperci
o ceapă
50 ml ulei
sare, piper, boia de ardei
3 căţei de usturoi
150 ml smântână
o lingură cu făină
mărar sau pătrunjel

Tăiem ceapa mărunt şi o calim în 2-3 linguri de ulei încins - fără să o rumenim.
Este indicat să o presărăm cu puţină sare, pentru că astfel ceapa se înmoaie mai repede.
Când este uşor călită, adăugăm o linguriţă de boia (dulce, iute sau de-amândouă - după gust).

Călim boiaua, amestecând cu lingura de lemn, apoi adăugăm o cană cu apă clocotită şi lăsăm să fiarbă ceapa până ce scade apa şi ceapa e fiartă.
În acest moment adăugăm ciupercile tăiate felii, cuburi sau tocate mai mărunt, cum vrea fiecare.

Mai punem puţină apă caldă, să cuprindă ciupercile, dar nu prea multă, pentru că şi ciupercile vor lăsa zeama lor.
Le lăsăm să fiarbă 20 de minute.
Adăugăm smântâna amestecată cu făina şi puţina apă, mai dăm un clocot.
Punem mărarul şi usturoiul pisat.

 Se poate servi cu mămăligă sau cu pâine prăjită.

5 iun. 2015

Orez cu bacon şi vin


Este o reţetă italiană de risotto.
Se face cu ( ingrediente pentru două porţii):
150 g orez
50 gr bacon (eu am avut pastramă de porc)
1 morcov nu prea mare
o felie de ţelină
o ceapă mică
2 linguri de vin
o jumătate de linguriţă de cury
un praf de turmeric
şofran
piper
500 ml supă
2 linguri ulei de măsline
2 cuburi de unt
Tocăm ceapa şi o călim în ulei de măsline în care punem şi un cub de unt.
 Presărăm cu sare, călim  şi apoi adăugăm morocvii şi ţelina, tăiate cuburi mici.

Ca sa fiu sigură că nu vor fi tari, eu am pus şi o ceşcuţă cu apă şi am lăsat să fiarbă, până la evaporare. In acest moment se pune baconul tăiat tot cubuleţe.
Mai călim, amestecând mereu, apoi adăugăm orezul. Amestecăm mereu, adăugăm vinul - cât dorim, lăsăm să clocotească, ca să se evapore alcoolul.
Pentru a fierbe orezul, adăugăm supa ( poate fi şi din cub - dar natural) numai treptat, turnăm câte 100 ml, şi după ce scade adăugăm alta.
 Când am termminat cu supa, punem condimentele, adăugăm apă - cam o cană - , acoperim şi lăsăm să fiarbă.
Câtă apă punem şi cât timp mai fierbem - diferă de la un tip de orez la altul. După ce este gata (să nu fie foarte tare fiert), adăugăm incă un cub cu unt şi îl lăsăm acoperit încă vreo 10 minute. În acest fel, orezul se mai umflă, dar numai atât căt trebuie şi  nu se va terciui.

Ornăm cu o felie de şuncă şi un ciuf de verdeaţă.



Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Salată

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori