Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

29 sept. 2008

Tort cu prune / Plum Cake

"100 g unt se freaca cu 6 galbenusuri, 100 g zahar, 70 g socolata rasa, se adauga albusul batut dela doua oua, 50 g faina de cartofi, 50 g faina de grau, 250 g prune taite sferturi; se pune in forma de Jena Durax si se coace la cuptor." Almanah 1939

28 sept. 2008

Bowle de piersici / Bowl of peaches

"Se curata piersici, se taie felii, se aseaza intr-un borcan adanc si lat, se presara cu zahar si lasa sa stea astfel cateva ore. Cu 1/2 de ceas inainte de a servi in pahare se toarna deasupra o sticla de vin alb si una de vin negru Rhein si se tine la ghiata. Se socotesc 6 piersici mari, zemoase, si 1/2 kg zahar la 2 l vin. La o bowle fina se adauga si o sticla de sampanie Rhein."

Rosii cu vinete / Tomatoes with Eggplant

"Se prepara o salata de vinete, se scobesc rosii potrivite, se umplu cu salata de vinete, se aseaza deasupra o garnitura de ardeiu verde si cate o maslina." Almanah 1939

Piersici Cardinales / Peaches Cardinales


"Se cojesc piersici mari, se infing in fiecare jumatate de piersica migdale oparite, taiat ebucatele - ca un fel de coroana - se pune in mijloc frisca si cate o zmeura, se aseaza piersicile pe un strat gros de frisca amestecata cu zmeura proaspata ." Almanah 1939
In loc de zmeara, punem afine sau fructe confiate.

Prajitura cu coacaze / Currant cake

" Se freaca unt (in greutate de patru oua) cu 6 galbenusuri si zahar (in greutate de 6 oua). Se amesteca albusul dela 4 oua, faina (in greutate de 4 oua) si coaja de lamaie. Se pune 1/2 din compozitie in tava, se coace pe jumatate, se presara cu coacaze si zahar, se acopera cu restul aluatului si de coace la cuptor." Din Almanah 1939.

Briose cu mere / Apple muffins


Ingrediente:
2 oua
200 g zahar
100 ml ulei
200 ml iaurt gras
1 praf de copt
bicarbonat de sodiu - cat 4 boabe de piper
faina (500 g?)
scortisoara
sare
zeama de lamaie ( sau putin otet)
4 mere mari acrisoare
zahar vanilinat
Se freaca ouale intregi cu zaharul, adaugand cate putin lapte (ideea e sa se dizolve zaharul); se pune si sarea. Cand se termina de turnat laptele, se adauga si uleiul, treptat, ca la maioneza. Se adauga zeama de lamaie, mirodeniile, praful de copt si bicarbonatul, apoi faina, ca sa rezulte aluat ca de chec. La final, se pun si merele rase prin razatoarea mare.
Se poate coace in forma de chec. Eu am preferat sa fac briose, turnand aluat in formele tapetate cu hartie. In fiecare briosa am infipt o feliuta de mar.
Se coc la foc potrivit.
Cand sunt gata, se pudreaza cu zahar vanilinat. Eu nu le-am mai pudrat, ca mi s-au parut cam dulci. Ce-i drept, eu m-am obisnuit sa reduc din cantitatea de zahar aproape la toate prajiturile. Si pentru dieta, dar si pentru ca asa mi se par mai bune. Imi place sa simt gustul fructelor sau al branzei, sa zicem, sau gustul amar al ciocolatei, decat numai gustul de dulce.

27 sept. 2008

BATOANE / Bars

" Se amesteca 180 gr zahar cu 6 galbenusuri, spuma batuta dela 3 albusuri frecandu-se 40 de minute. Se adauga 30 g unt proaspat, 2 linguri rom, anason, 300 g faina. Se lasa sa se odihneasca 1/2 de ceas. Intindem compozitia pe scandura, taiem batoane, ungem cu galbenus, presaram cu zahar si coacem la foc potrivit." Din ALMANAH 1939.

Prajitura cu fructe / Fruit cake

"Se cantaresc 3 oua, intrebuintandu-se la prajitura atata unt, zahar, faina cat cantaresc ouale. Se freaca untul cu 3 galbenusuri si zaharul, se adauga 3 albusuri spuma si faina, se intinde in tava, se acopera cu fructe taiate bucatele si se taie aluatul bucati cand e pe jumatate copt, apoi se repune in cuptorul masinei de aragaz." ALMANAH 1939

Sos de castraveti / Cucumber sauce


"Castravetele se curata, se rade, se sareaza, se prajeste intr-un rantas deschis cu usturoiu, se adauga zeama de carne si se rumeneste. La urma se adauga smantana si dupa plac otet. " - Almanah 1939 - 27 septembrie
Cred ca merita incercat. In carte, arata ca s-a servit cu rasol de pasare.

O carte de bucate veche / An old cookbook

Dintr-un Almanah din anul 1939, de pe vremea cand s-a maritat bunica mea, voi selecta mai multe retete. De fapt, demult voiam sa le copii, caci foile ingalbenite se tot deterioreaza. Si daca tot am gasit aceasta mica comoara, de ce sa n-o impart si cu altii?

Bunica, cand era domnisoara (sau cum se mai spune, pe cand era bunica fata mare).

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Salată

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori