Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

10 nov. 2008

Cuburi de fructe / Fruit cubes

Hai, ca pe asta n-o stiam:
"Se bat 4 albusuri, se amesteca cu 50 g zahar pudra vanilat, treptat cu 40 g faina de grau si 30 g faina de orez, 70 g unt caldut, cateva linguri de marmelada de fructe. Se aseaza pe tava unsa cu hartie alba, se toarna compozitia deasupra, se coace la cuptor; se taie patratele cand s-a racit, se glaseaza si se garniseste cu fructe." (Almanah 1939)

9 nov. 2008

Crema de ceaiu / tea creme


" Se prepara un pahar de ceaiu cu o lingurita de ceaiu rusesc foarte bun si se adauga urmatoarea compozitie: 70 g zahar frecat cu 6 galbenusuri, 1/2 pahar de frisca; se amesteca totul pe foc pana se ingroasa, apoi se adauga rom. Se aseaza in pahare si se tine la ghiata." (Almanah 1939)
E o reteta demna de luat in seama si, poate, o mai imbunatatim.
Spun acesta pentru ca, navigand in spatiul virtual, imi amintesc ca am vazut creme colorate in verde fara coloranti, ci cu ceai verde (ori extract de ceai verde?).
Stati sa vad daca mai gasesc ceva pe aceasta tema.
........................................
Am revenit..
Am gasit atatea retete....
Iata una asemanatoare cu a noastra:

Budinca de ceai verde
1/4 de cana de unt, o cana de zahar, 3 oua, 1/4 cana de faina, 3 lingurite Matcha, un pic de sare, 2 cani lapte, 1/4 cana suc de lamaie. Se lucreaza in urmatoarea ordine: unt + o parte din zahar, apoi se pun galbenusurile, faina, apoi o cana cu lapte; restul de lapte se amesteca cu zeama de lamaie si ceaiul, apoi punem in primul amestec; punem si albusurile batute spuma cu cealalta parte de zahar.
Repartizam budinca in vase individuale de ceramica (putem folosi si cesti din ceramica mai groasa), umplute aproape pana sus, caci nu va creste prea mult. Punem formele intr-o tava mai mare, in care turnam apa. Dupa ce le coacem, se racesc si se dau la frigider macar 4 ore. Mai bine, le servim a doua zi, cu putina frisca deasupra.

***
Ce este Macha?
Este un ceai japonez foarte fin. Ramane sa verific daca putem avea rezultate si cu altfel de ceai verde. Daca stiti ceva, spuneti-mi si mie. Din cate am inteles, se foloseste pudra de ceai verde, dar uneori si ceaiul facut concentrat.

***
Iata si alte idei pentru a colora dulciurile cu ceai verde:
Chec, in Cookbookcatchall.blogspot.com

Briose si prajituri, in letsbaketogether.blogspot.com/:

Creme - in anhsfoodblog.blogspot.com:
Gelatine - hmmm.trebuie sa fie o nebunie - in addalittlelove.blogspot.com:
Astept informatii pe aceasta tema, caci ar fi benefic sa mai coloram dulciurile, fara sa folosim coloranti artificiali.
Pentru culorile de rosu si portocaliu folosesc sucul de sfecla rosie si de morcov, apoi mai colorez dulciurile cu sirop de dulceata de afine, galbenus etc.

8 nov. 2008

Pateuri picante, saleuri


"Se cantaresc cantitati egale de unt, telemea rasa si faina. Se lucreaza acest aluat de cateva ori, intinzandu-l cu vergeaua, indoindu-l in patru si reincepand operatia. Intindem apoi foaia de un deget grosime, taiem forme cu paharul si le coacem la foc potrivit la cuptor." (Almanah 1939)
Aceasta reteta am preparat-o si eu, de multe ori, dar cu branza de vaci.
Mai trebuie remarcate urmatoarele:
- aluatul se unge cu ou, inainte de a fi dat la cuptor, pentru a se rumeni frumos;
- pentru a face saratele, se amesteca in coca si putin cascaval:
- este un aluat bun pentru a face pateuri cu diferite umputuri; nu se desface in foi ca aluatul frantuzesc, dar este si bun, si usor de facut:
- cu acest aluat am prpeparat deseori pateuri cu ciuperci, pentru petreceri; am taiat din aluatul intins forme rotunde, apoi la jumatate din ele am facut, cu un pahar mai mic, o gaura; le-am suprapus si am adugat umplutua de ciuperci fierte tocate, amestecate cu ou, faina si condimente, apoi le-am uns cu ou batut; pacat ca nu am poze, dar totdeauna au fost foarte apreciate.

7 nov. 2008

Crema de cafea / Coffee Cream


"150g de cafea se fierbe intr-un kg de frisca indulcita. Dupa 10 minute se strecoara prin sita, se amesteca cu 100 g zahar, 6 galbenusuri, o lingura de faina de cartofi (amidon), se amesteca pe foc pana e aproape sa fiarba. Se pune apoi la racit si se aseaza in pahare, la ghiata." (Almanah 1939)

6 nov. 2008

Pasta de gutui



Este foarte buna, insa pozele au disparut de aici.
Fierbem 1 kg gutui curatate de cotor si taiate cuburi, impreuna cu 2-3 mere felii, pana cand sunt moi. Le lasam sa se raceasca si le trecem prin masina de tocat.
Adaugam zahar - 400 g zahar la 1 kg de piure.
Apoi le punem la fiert, pe foc mic, ca sa scada (avem grija sa nu se lipeasca de cratita). Aduagam si zeama de lamaie, dupa gust.
Punem apoi pasta fierbinte in borcane. Vom avea un fel de marmelada gustoasa, nu atat de dulce ca dulceata de gutui.
Alta posibilitate:
Turnam pasta de gutui intr-o tava lata de aragaz (captusita cu hartie de copt), in strat de 3 cm. Lasam sa se usuce 1-2 zile. Taiem cuburi cu un cutit fierbinte.
Lasam sa se mai usuce in cuptorul deschis al aragazului, pe foc mic.
Patratelele se dau prin zahar tos si se pastreaza, ca jeleurile, in cutie de carton.
De retinut:
Fiind o reteta cu mai putin zahar, e posibil sa mucegaiasca, daca nu o tinem intr-un loc uscat si racoros. Pentru a evita aceste neplaceri, e recomandabil sa sterilizam borcanele cu pasta, timp de vreun sfert de ora, in cratita cu apa.

Cotlete picante / Spicy Cutlets

"Se bat cotletele, se spala, se freaca cu sare. Se impaneaza cu felii de svaiter si fileuri de sardele, se dau prin ou si pesmet amestecat cu cascaval ras si se prajesc in untura fierbinte."

3 nov. 2008

Oua scotiene - Calatorie culinara / Scottish Eggs



N-am fost in Scotia, decat cu gandul.
Primele imagini care imi vin in minte sunt colinele verzi, lacurile adanci, castelele bantuite, costumele nationale rosii, insotite de muzica specifica, apoi whisky, bere, carne de oaie.

Castelul bantuit

Va mai amintiti ? Stan si Bran scotieni.

Edinburgh, capitala

Una din mancarurile lor nationale se numeste haggies, care seamana cumva cu chisca moldoveneasca, numai ca ei o prepara din carne si stomac sau intestine de oaie. De pe masa scotienilor nu lipsesc felurile variate de paine, budincile si tartele cu gemuri de fructe.

OUA SCOTIENE

Se pare ca ouale scotiene sunt chiar ... scotiene.
Este un preparat util, caci poate fi servit si la brunch, si la masa de pranz sau cina (cu piure de cartofi, salata, sos etc.) dar si ca aperitiv - de exemplu, asezate pe salata verde si ornate cu putina maioneza. De asemenea, vor arata frumos si pe o masa stil bufet suedez.

Mai intai se fierb ouale, sa fie tari. Le curatam si le dam la frigider, pana lucram compozitia din carne.
Preparam o compozitie de chiftele, dupa cum prefera fiecare ( carne tocata, paine inmuiata, ou, un pic de faina si dupa cum dorim punem cimbru, patrunjel sau marar, piper, nucsoara etc.), dar punem 2 oua si un pic de apa rece, ca sa fie compozitia ceva mai moale.
Invelim ouale in carne (ar fi indicat sa le trecem prin faina inainte, ca sa adere carnea mai bine). Presam bine, sa se lipeasca compozitia in strat uniform, iar bilele obtinute le trecem prin ou batut si apoi prin pesmet. Le prajim in ulei mai mult, intr-o cratita sau tigaie cu diametrul mai mic, pentru ca sa fie nivelul uleiului mai inalt si sa se poata praji frumos si uniform. Le scoatem pe hartie absorbanta. Se pot pregati si la cuptor.
Se servesc calde, cu diverse garnituri.
Sunt aspectuoase si ca aperitiv, taiate in jumatati sau sferturi, alaturi de salate, castraveti murati etc. In acest caz, le vom taia cand sunt reci, pentru a nu se zdrentui.

Pandispan / Sponge cake


" Opt albusuri se bat spuma, se amesteca cu 8 linguri de zahar, opt linguri de faina, migdale curatate si taiate, stafide, visine din visinata din care s-au scos samburii, se toarna intr-o forma unsa si se coace la foc potrivit in cuptor." (reteta din Almanah 1939)

2 nov. 2008

Rasol cu sos olandez ' Meat with Dutch sauce

" 125 g unt, 75 g smantana, radacina si verdeata de patrunjel tocate marunt, piper, sare, otet, un pahar de vin - se bat bine, se fierb pana scad la jumatate, se adauga o lingura cu mustar si se serveste in sosiera la rasolul de vaca. " - sau de peste, sau de gaina...

1 nov. 2008

Friganele in ciocolata / Bread + chocolate

" Felioare de franzela cu lapte se moaie in lapte indulcit, vanilat si batut cu 2 oua - sa fie patrunse; se prajesc in unt, se scurg, se presara cu zahar si se tavalesc prin ciocolata rasa. Se servesc calde."

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Salată

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori