16 ian. 2012

Lebăr de casă

Se face cu:
1- 1,5 kg de ficat
4-500 g carne de porc
o bucată - cam 250 g - de slănină afumată
300 g ceapă
puțin ulei
intestine pentru lebăr
condimente

Carnea se fierbe:

Ficatul se fierbe separat, însă nu prea mult..
Se scurge, se lasă la răcit.
Dăm ficatul, carnea și slănina prin mașină, de 2 ori. Dăm și ceapa, trasă puțin în ulei.
Adăugăm sare, piper, corinadru măcinat. Adaugă condimente cu generozitate, căci trebuie să fie mai picant. Omogenizăm.
Formăm lebărul, în intestinele spălate.
Poate fi cam dificil de pus intestinul pe tubul mașinii.
Iată o metodă ușoară: rulezi tot intestinul cu degetele (ca atunci cînd vrei să-ți pui un ciorap lung) și după ce l-ai rulat pe tot îl pui pe tub, fără riscul de a se rupe.
Înnodăm capetele lebărului, îl ințepăm ici-colo cu un ac, apoi îl punem la fiert într-o cratiță mai largă, cu apă clocotită și mirodenii  (enibahar, ramuri de cimbru, piper).
Se fierbe cam o oră.
Se scoate imediat din apă și se pune într-un lighean cu apă rece.
Apoi îl dăm rece.
Eu l-am și afumat, pentru că avea o vecină afumătoare, dar e bun oricum.
Gustos, fin, fără e-uri.

15 ian. 2012

Budincă de dovlecei

Este o rețetă pe care o fac destul de des, pentru că e ușoară și plăcută.E bună și pentru copii și pentru persoanele care țin regim.
Se pot amesteca, pe lângă dovlecei, și alte feluri de legume, ca și paste sau orez.
Eu o prefer simplă, adică numai cu dovlecei și brânzeturi.

Opăresc dovleceii tăiați cuburi - sau mai bine zis ii fierb pe jumătate, apoi ii strecor și ii las să se răcorească.
Intr-un castron bat 4-5 ouă,  cu puțină sare, adaug cîteva linguri cu smintină - vreo 4 (uneori pun iaurt sau lapte) și brânză rasă. De obicei , pun o bucată de brînză de vaci și una de cașcaval, dar se poate face în orice fel de combinație - cu telemea, caș etc. Cantitățile sunt variabile, cum dorește și cum are fiecare. Dacă pui brânză mai multă, va fi o budinca mai consistentă și mai grasă, dacă pui mai puțină, va fi mai seacă.
De obicei, la 4 dovlecei potriviți, nu mari, pun o bucată cât pumnul de brănzâ d evaci și cam 200 g cașcaval. Dar uite că nu le-am cântărit, insă oricum ar fi, rețeta iese.
În ouăle bătute cu brânza mai punem piper, un pic de nucșoară sau cardamon, mărar, 2 linguri de griș sau făină, apoi dovleceii scurși.

Amestecăm, punem totul în tavă. Presărăm brânză rasă, ornăm cu felii de legume și o dăm la cuptor pentru 30-40 de minute.

14 ian. 2012

Prăjitură din griș și lămâie

Seamănă cu revani, prăjitura grecească sau turcească, numai că eu am făcut-o fără iaurt. Dar e altceva, pentru că am pornit de la rețeta de budincă din griș și lapte, la care am înlocuit siropul din lapte și zahăr cu cel din apă, zahăr și lămâie.
Am folosit:
4 ouă, 200 g zahăr - cam un pahar, apoi un pahar de griș, 4 linguri cu ulei, iar pentru sirop - un pahar apă, cîteva linguri de zahăr, zeama de la 1-2 lămâi.
Se bat albușurile spumă, cu un praf de sare, apoi cu zahărul , ca la bezele. Se adaugă apoi treptat gălbenușurile, uleiul și grișul. Se poate pune și coajă de lamâie. Se toarnă într-un vas de jena sau tavă, unsă cu ulei, și se coace la foc mai mărișor.
Intre timp, se fierbe apa cu zahărul (vreo 3-4 linguri), pentru sirop; nu trebuie să fie foarte legat, căci are prăjitura destul zahăr și ar ieși prea dulce.
Turnăm siropul pente prăjitură, după ce e coaptă. Grișul il va absorbi repede.
Ornăm cu lămâi confiate, care se pot face ușor: se fierb felii de lămâie în sirop gros de zahăr, apoi se scurg într-o sită.
Este bună rece.



8 ian. 2012

Musaca din carne și cartofi piure

Imi place mai mult decât cea cu cartofii felii. Este mai gustoasă și, în plus, este bună și rece.
O facem cu:
cartofi - aprox. 1,5 kg
o ceașcă cu lapte
carne tocată (am avut pulpă de porc, dar se poate pune orice fel de carne, dar nu grasă) - cam 700 g
4 ouă
o cană cu suc de roșii
2 cepe mari
o ceașcă de smântână sau tot lapte
sare, piper, pătrunjel sau mărar
ulei pentru tavă și pentru călit
Cum o pregătim:
- punem cartofii la fiert, ca pentru piure, deci fără coajă;
- călim ceapa tocată, adăugăm mirodenii, apoi punem și carnea tocată;
- călim acest amestec, la nevoie punem  1-2 linguri de sos de roșii;
- după ce e gata carnea - în vreo 10 minute, o dăm deoparte și adăugăm un pahar de suc de roșii, potrivm de sare, punem verdeață și 2 ouă - la final, când nu e carnea fierbinte; trebuie să rezulte un sos de carne, dar mai gros:
- facem cartofii piure, adăugăm lapte și sare;
- ungem o tavă cu ulei, întindem un strat de piure - jumătate din cantitate;
- punem compoziția din carne, apoi restul de cartofi;
Vara, o ormez cu felii de roșii și ardei, acum am stropit-o cu puțin sos de roșii.
- nivelăm și adăugăm cele 2 ouă rămase, bătute cu smântână sau lapte.
Se coace cam 40 de minute sau mai mult, să fie rumenită ușor.
Este absolut excelentă.
O adoră și copiii.
Poftă bună!

4 ian. 2012

Iahnie cu fasole și afumătură

Mmmm, ce bun...........când ești cu adevărat flămând. Cum spunea bunicul meu, ”Foamea e cel mai bun bucătar!” Însă eu consider această mâncare populară, ce a ajuns de curând și națională, de când se prepară de 1 Decembrie, ......o consider, spuneam, delicioasă. Dar trebuie să știi s-o faci. Desigur, nu e nimic complicat, dar ca să iasă extra, trebuie să ai în primul rând produse de primă calitate: fasole cu bob mai mare, din aceea zaharoasă, și cu coajă subțire, și afumături bune. Apoi, un bucătar cu har și răbdare.

Se face cu:
fasole
costiță afumată (sau rasol afumat)
ceapă
rădăcinoase (morcov și țelină)
gogoșari
suc de roșii
condimente - dafin, enibahar, boia, piper, mărar uscat, cimbru
ulei
sare
- cantități, după preferințe.

1. Fasolea se pune la înmuiat de cu seara, iar a doua zi se va pune la fiert la foc potrivit, iar pe parcurs apa se schimbă de 2-3 ori. Adaugăm în apă și puțin bicarbonat de sodiu. Avem grijă să fie bine fiartă, dar nu prea sfărâmată. Ulterior, fasolea va mai fierbe 10 minute cu celelalte ingrediente.
2. Opărim costița tăiată felii, aruncăm apa și o spălăm. Apoi punem costița sau ciolanul din nou la fiert, în apă rece, ca să rezulte o supică gustoasă.
E fiert când intră furculița ușor în carne.
3. Separat, călim ușor ceapa tocată, adăugăm cuburi de rădăcinase, condimentele, călim un pic și completăm cu apă caldă. Lăsăm să fiarbă vreo 25 de minute.
4. Amestecăm toate fierturile - fasolea, carnea cu supă, ceapa cu rădăcinoasele. Completăm cu condimente, suc de roșii, gogoșari (proaspeți sau conservați), sare. Să fie zemoasă, dar nu exagerat.
5. Dăm mâncarea la cuptor, pentru 10-15 minute sau cât mai e nevoie.

Aburindă...........Mi-am pus deoparte, să se răcească mai repede.

E bună cu murături - castraveți, pepene, gogonele - și cu pâine de casă sau mămăligă. Dacă-i bal, bal să fie!

Tobă de casă

Am făcut-o după rețeta lui Lulu - de AICI.
Nu am pus urechi și cap, ci numai rinichi, limbă, carne de porc (nu-mi plac mie zgârciurile și carnea grasă, deh....mofturi).
Iarna e ca în povești.............

3 ian. 2012

Supă de varză - dar nu de regim

Ce fel de supă (ciorbă) să mai facem, acum, când e frig și ne dorim mai mult ca de obicei astfel de feluri?
Supele de pui, supele sau ciorbele de cartofi, carne, fasole, sunt cele mai obișnuite.
Pentru variație, am făcut o supă de varză proaspătă.

Am folosit:

rădăcinoase rase - morcovi, țelină, pătrunjel
o ceapă
o varză mai mică
2 cartofi

- și:
3 linguri cu orez
condimente - boia, piper, Mirodenia, cimbru
3 linguri cu ulei
o cană cu smântână
o lingură de făină
sare

Călim ușor în ulei ceapa cu condimentele, punem rădăcinoasele, apoi completăm cu apă și le lăsăm să fiarbă.
După 15 minute adăugăm și varza. Mai punem apă. Fierbem până e pătrunsă - vreo 25 de minute.
Punem și cartofii tăiați cuburi, orezul, cimbrul, sarea. Mai fierbem vreo 10 minute.
La final, dregem supa cu smântână amestecată cu o lingură de făină.
O servim fierbinte.

23 dec. 2011

Pișcoturi din aluat cu untură

Le-am făcut chiar mai înainte și m-am gândit să îi postez astăzi, poate mai inspir pe cineva.
Mi-au IEȘIT EXCELENTE, FOARTE FINE.
Nu am mai făcut această rețetă de mai mult de 20 de ani și am făcut-o acum de probă.

Aluatul se face cu:
 circa 250 g untură topită, dar rece
200 g zahăr
 2 ouă și 3 gălbenușuri
un praf de sare, 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
 arome
zeama de la o jumătate de lămâie
circa 7 polonice cu făină

Am avut untură foarte proaspătă, pe care am topit-o ieri. Până azi, s-a făcut numai bună.
Și pișcoturile nu au niciun pic de iz de untură.

Am amestecat untura moale cu sare, un vîrf de cuțit, și cu zahărul. Le-am frecat cu lingura de lemn, vreo 10 minute.

Apoi adăugăm pe rînd ouăle, gălbenușurile,

coaja de lămâie sau portocală, și apoi făină în ploaie, treptat. Nu am cântărit făina, am pus cam 7 polonice  medii.

Aluatul să fie elastic, nu vîrtos.

După ce se face aluatul, se lasă la rece vreo 30-40 de minute și astfel se întărește și se trece ușor prin mașină. Unele persoane fac aluatul foarte vârtos, cu multă făină, ca să il poată modela, dar fursecurile nu mai ies atât de bune, fiind prea îndesate, aspre.


Cum spuneam, după ce dăm aluatul la rece il trecem prin masina la care am atașat forma de pișcoturi și facem batoane, semicercuri, cercuri , fundițe.



Se coc în cuptorul incins, cam 12-15 minute, la foc mediu.
Trebuie să fie doar ușor rumenite.


O serie mi-ai ieșit un pic spre maro și sunt prea uscați. Deci, atenție la copt.
Se pudrează ușor cu zahăr.

Pentru un gust mai special, puteți adăuga în aluat o mână de nucă măcinată.
Se mai pot glasa cu ciocolată, dar parcă sunt mai buni așa.

7 dec. 2011

Nu aruncați cojile și cotoarele de mere! Faceți oțet!

Dacă faceți gem, plăcinte etc., vă rămân destule coji.
Mie mi-au rămas de la plăcinte și am mai adăugat și mere întregi, în completare.
Rețeta - DE AICI.

2 dec. 2011

Ciorbă de burtă

Da, am mâncat și eu ciorbă de burtă, pentru prima dată, și mi-a plăcut. Adică, mai gustasem și altă dată, dar era ceva ce nu mă atragea deloc. De această dată, ce-i drept, mi-am pus in farfurie numai zeama, fără acele bucăți de burtă, și era absolut minunată. Da, așa sunt eu, și, în genere, imi cam displace carnea.
Dar acum eram invitată la o prietenă și toată lumea mânca cu multă poftă.
Și pentru că s-a intâmplat așa, am cerut rețeta, deși eu am de gând să fac o ciorbă similară, dar fără burtă. N-are cum să iasă decât bună.
Dar iată rețeta prietenei mele:

Ingrediente

1.2 kg burta vita (prefiarta)

Pentru supă:
1 coadă de vită
1 morcov
2 radacini patrunjel
1 bucată telina
1 ceapă

Apoi:
un morcov
1 gogoșar sau ardei roșu
piper boabe
1 ardei iute
400 gr smantana
3-4 gălbenușuri
o căpățână de usturoi
sare
2 linguri ulei
7 linguri otet

Se spală burta, se mai freacă cu sare, se lasă să stea în apă cu oțet vreo oră. Se taie fideluță.
Cu oasele de vită și legumele facem o supă - le punem la fiert in apă rece, pe foc mic, 1,5 ore.

Strecurăm zeama, iar carnea o punem intr-o oală mică, deoparte, acoperită cu zeamă - ulterior, vom adăuga și ciorba de burtă -  căci unii meseni vor dori s-o mănânce cu ciorba.

În ulei călim un morcov mai mic, ras fin, cu ardeiul roșu tocat fin, și stingem cu supa. Lăsăm să fiarbă. Adăugăm și burta și lăsăm totul la fiert vreo 30-40 de minute.
Când e gata, amestecăm smântâna cu o linguriță de făină și o turnăm în ciorbă, amestecîmd mereu. o mai fierbem 5 miute. Potrivim gustul cu sare și 3-4 linguri de oțet. Nu se face acră, ci numai un piculeț. Oțetul se poate amesteca cu gălbenușurile, cu zeamă din ciorbă, treptat, apoi se toarnă totul in oală.

* Dacă avem burtă simplă, nepregătită, aceasta se va spăla îndelung, se va lăsa cu oțet, de asemenea, se va fierbe mai întâi separat și se va arunca apa de 2 ori, ca să iasă din gustul său pregnant.

Din usturoi facem mujdei, dar adaugăm numai puțin in ciorbă, restul il ducem la masă, ca să-și pună fiecare cât dorește.
* Imi amintesc că am citit undeva că în ciorba de burtă sunt foarte buni gogoșarii marinați, iese ciorba mai picantă. Cred că e o idee bună.



Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Postări populare

My Headlines