Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

4 feb. 2012

Topirea slăninei

Slanina se curata bine de pe sorici, se spala si se pun intr-un vas cu apă rece vreo doua ore. Se lasă să se scurgă bine de apă apoi se taie marunt și se pune intr-o cratita încălzită pe foc.
Cât timp se topește slănina, focul nu trebuie sa fie prea mare, și se amesteca des. Bucățile de slănine trebuie să devină aurii-arămii, nu arse. Este bine să stingem focul când jumerile sunt galbene, căci se vor mai prăji in continuare în untura încinsă.
Când toata untura este topita, se lasa sa se limpezeasca.
In acest mod obtinem untura și jumari.
Untura se lasă să se răcorească și apoi se toarna, prin sita, in borcane sau cutii de tabla, unde va fi pastrata.
Untura racita trebuie sa fie curată și foarte alba.
Se folosește la prăjituri, dar și la gătit, în cantități mici.
Jumarile ramase de la topit se sareaza putin, și se pot pastra în untură catva timp sau se congelează.
Untura se pastreaza bine intr-un loc racoros si uscat, in borcane legate cu hartie intepata ici-colo cu un ac.

Fondant din marshmallows

500 grame de marshmallows
1 kg zahăr pudră
1 / 2 pahar de apă (nu se va utiliza toată)
Arome (vanilie, amaretto, esenta de portocale etc)

Etape
Goliţi punga de marshmallows într-un castron de sticlă şi adăuga o lingură sau două de apă.
Se dă la cald ( în cuptorul cu microunde), până când amestecul este omogen. Se face acest lucru în  20-30 secunde, amestecand de câteva ori.
Scoateţi bolul de la microunde şi se amestecă cu aproximativ jumătate din zahăr.
Se mai pune din restul de zahăr pudră şi se anestecă bine, ca un aluat.
Adauga aromele.
Extractul de menta este un bun şi ce îţi place mai mult.

Menţine mâinile acoperite cu zahăr pudră, framanta zahărul rămas în aluat. Veţi ajunge la un punct în care veți fii sigur că nu trebuie  mai mult zahăr, la nevoie nu ezitaţi să adăugaţi și puțină apă. Ştii că fondantul este gata atunci când e neted, elastic.

Acest fondant:
Nu se usucă la fel de rapid ca fondantul tradiţional.
Reţine coloranții foarte bine.
Dacă aluatul este prea rigid (de exemplu, după refrigerare), pune-l în cuptorul cu microunde pentru o scurtă perioadă.
Pentru a face fondant maro, încercaţi să utilizaţi pudră de cacao, dar  proprietăţile fondantului se vor schimba uşor (se usucă mai repede şi este mai greu să se rehidrateze).
(rețetă tradusă)

19 ian. 2012

Fasole bătută

Ce bună e, iarna!
E o rețetă banală, în România, dar ......câte bordeie, atâtea obiceie. Vin și eu cu rețeta mea, care a suportat unele adaptări, pentru a fi mai ”light”.
Se fierbe fasole, se mixează, se pune sare, ulei, usturoi, ceapă., nu-i așa?
Cum o fac eu:
Pun vreo 3 căni de fasole (inmuiată, din ajun) la fiert, și după ce schimb apa de 2 ori, adaug 1/2 de linguriță de bicarbonat, apoi și :  

o ceapă mare
un morcov
o bucată de țelină
2 cartofi
2 linguri cu ulei
Vor fierbe toate, împreună. Când e gata, le pun intr-o strecurătoare, să se scrugă. Când apropae s-a răcit,  mixez fasolea cu tot cu legume (dar fără ceapă), cu blenderul, până iese fină. Apoi, cu lingura de lemn o amestec cu usturoi pisat, mai pun, treptat, cam 150 ml ulei, completând mereu și cu apă în care a fiert fasolea, astfel îmcât să iasă ca o cremă.


Dacă optați pentru varianta clasică, pregătiți un sos din ceapă călită. Ceapa se toacă, se pune in ulei incins, se presară sare și se amestecă mereu. Trebuie să se rumenească puțin de tot. Apoi se presară boia de ardei, se amestecă și se toarnă peste fasole.

Acest fel de fasole bătută este bună cu mămăligă fierbinte și murături.
Datorită legumelor, e mai gustoasă și mai fină.
Poftă bună! 

16 ian. 2012

Lebăr de casă

Se face cu:
1- 1,5 kg de ficat
4-500 g carne de porc
o bucată - cam 250 g - de slănină afumată
300 g ceapă
puțin ulei
intestine pentru lebăr
condimente

Carnea se fierbe:

Ficatul se fierbe separat, însă nu prea mult..
Se scurge, se lasă la răcit.
Dăm ficatul, carnea și slănina prin mașină, de 2 ori. Dăm și ceapa, trasă puțin în ulei.
Adăugăm sare, piper, corinadru măcinat. Adaugă condimente cu generozitate, căci trebuie să fie mai picant. Omogenizăm.
Formăm lebărul, în intestinele spălate.
Poate fi cam dificil de pus intestinul pe tubul mașinii.
Iată o metodă ușoară: rulezi tot intestinul cu degetele (ca atunci cînd vrei să-ți pui un ciorap lung) și după ce l-ai rulat pe tot îl pui pe tub, fără riscul de a se rupe.
Înnodăm capetele lebărului, îl ințepăm ici-colo cu un ac, apoi îl punem la fiert într-o cratiță mai largă, cu apă clocotită și mirodenii  (enibahar, ramuri de cimbru, piper).
Se fierbe cam o oră.
Se scoate imediat din apă și se pune într-un lighean cu apă rece.
Apoi îl dăm rece.
Eu l-am și afumat, pentru că avea o vecină afumătoare, dar e bun oricum.
Gustos, fin, fără e-uri.

15 ian. 2012

Budincă de dovlecei

Este o rețetă pe care o fac destul de des, pentru că e ușoară și plăcută.E bună și pentru copii și pentru persoanele care țin regim.
Se pot amesteca, pe lângă dovlecei, și alte feluri de legume, ca și paste sau orez.
Eu o prefer simplă, adică numai cu dovlecei și brânzeturi.

Opăresc dovleceii tăiați cuburi - sau mai bine zis ii fierb pe jumătate, apoi ii strecor și ii las să se răcorească.
Intr-un castron bat 4-5 ouă,  cu puțină sare, adaug cîteva linguri cu smintină - vreo 4 (uneori pun iaurt sau lapte) și brânză rasă. De obicei , pun o bucată de brînză de vaci și una de cașcaval, dar se poate face în orice fel de combinație - cu telemea, caș etc. Cantitățile sunt variabile, cum dorește și cum are fiecare. Dacă pui brânză mai multă, va fi o budinca mai consistentă și mai grasă, dacă pui mai puțină, va fi mai seacă.
De obicei, la 4 dovlecei potriviți, nu mari, pun o bucată cât pumnul de brănzâ d evaci și cam 200 g cașcaval. Dar uite că nu le-am cântărit, insă oricum ar fi, rețeta iese.
În ouăle bătute cu brânza mai punem piper, un pic de nucșoară sau cardamon, mărar, 2 linguri de griș sau făină, apoi dovleceii scurși.

Amestecăm, punem totul în tavă. Presărăm brânză rasă, ornăm cu felii de legume și o dăm la cuptor pentru 30-40 de minute.

14 ian. 2012

Prăjitură din griș și lămâie

Seamănă cu revani, prăjitura grecească sau turcească, numai că eu am făcut-o fără iaurt. Dar e altceva, pentru că am pornit de la rețeta de budincă din griș și lapte, la care am înlocuit siropul din lapte și zahăr cu cel din apă, zahăr și lămâie.
Am folosit:
4 ouă, 200 g zahăr - cam un pahar, apoi un pahar de griș, 4 linguri cu ulei, iar pentru sirop - un pahar apă, cîteva linguri de zahăr, zeama de la 1-2 lămâi.
Se bat albușurile spumă, cu un praf de sare, apoi cu zahărul , ca la bezele. Se adaugă apoi treptat gălbenușurile, uleiul și grișul. Se poate pune și coajă de lamâie. Se toarnă într-un vas de jena sau tavă, unsă cu ulei, și se coace la foc mai mărișor.
Intre timp, se fierbe apa cu zahărul (vreo 3-4 linguri), pentru sirop; nu trebuie să fie foarte legat, căci are prăjitura destul zahăr și ar ieși prea dulce.
Turnăm siropul pente prăjitură, după ce e coaptă. Grișul il va absorbi repede.
Ornăm cu lămâi confiate, care se pot face ușor: se fierb felii de lămâie în sirop gros de zahăr, apoi se scurg într-o sită.
Este bună rece.



8 ian. 2012

Musaca din carne și cartofi piure

Imi place mai mult decât cea cu cartofii felii. Este mai gustoasă și, în plus, este bună și rece.
O facem cu:
cartofi - aprox. 1,5 kg
o ceașcă cu lapte
carne tocată (am avut pulpă de porc, dar se poate pune orice fel de carne, dar nu grasă) - cam 700 g
4 ouă
o cană cu suc de roșii
2 cepe mari
o ceașcă de smântână sau tot lapte
sare, piper, pătrunjel sau mărar
ulei pentru tavă și pentru călit
Cum o pregătim:
- punem cartofii la fiert, ca pentru piure, deci fără coajă;
- călim ceapa tocată, adăugăm mirodenii, apoi punem și carnea tocată;
- călim acest amestec, la nevoie punem  1-2 linguri de sos de roșii;
- după ce e gata carnea - în vreo 10 minute, o dăm deoparte și adăugăm un pahar de suc de roșii, potrivm de sare, punem verdeață și 2 ouă - la final, când nu e carnea fierbinte; trebuie să rezulte un sos de carne, dar mai gros:
- facem cartofii piure, adăugăm lapte și sare;
- ungem o tavă cu ulei, întindem un strat de piure - jumătate din cantitate;
- punem compoziția din carne, apoi restul de cartofi;
Vara, o ormez cu felii de roșii și ardei, acum am stropit-o cu puțin sos de roșii.
- nivelăm și adăugăm cele 2 ouă rămase, bătute cu smântână sau lapte.
Se coace cam 40 de minute sau mai mult, să fie rumenită ușor.
Este absolut excelentă.
O adoră și copiii.
Poftă bună!

4 ian. 2012

Iahnie cu fasole și afumătură

Mmmm, ce bun...........când ești cu adevărat flămând. Cum spunea bunicul meu, ”Foamea e cel mai bun bucătar!” Însă eu consider această mâncare populară, ce a ajuns de curând și națională, de când se prepară de 1 Decembrie, ......o consider, spuneam, delicioasă. Dar trebuie să știi s-o faci. Desigur, nu e nimic complicat, dar ca să iasă extra, trebuie să ai în primul rând produse de primă calitate: fasole cu bob mai mare, din aceea zaharoasă, și cu coajă subțire, și afumături bune. Apoi, un bucătar cu har și răbdare.

Se face cu:
fasole
costiță afumată (sau rasol afumat)
ceapă
rădăcinoase (morcov și țelină)
gogoșari
suc de roșii
condimente - dafin, enibahar, boia, piper, mărar uscat, cimbru
ulei
sare
- cantități, după preferințe.

1. Fasolea se pune la înmuiat de cu seara, iar a doua zi se va pune la fiert la foc potrivit, iar pe parcurs apa se schimbă de 2-3 ori. Adaugăm în apă și puțin bicarbonat de sodiu. Avem grijă să fie bine fiartă, dar nu prea sfărâmată. Ulterior, fasolea va mai fierbe 10 minute cu celelalte ingrediente.
2. Opărim costița tăiată felii, aruncăm apa și o spălăm. Apoi punem costița sau ciolanul din nou la fiert, în apă rece, ca să rezulte o supică gustoasă.
E fiert când intră furculița ușor în carne.
3. Separat, călim ușor ceapa tocată, adăugăm cuburi de rădăcinase, condimentele, călim un pic și completăm cu apă caldă. Lăsăm să fiarbă vreo 25 de minute.
4. Amestecăm toate fierturile - fasolea, carnea cu supă, ceapa cu rădăcinoasele. Completăm cu condimente, suc de roșii, gogoșari (proaspeți sau conservați), sare. Să fie zemoasă, dar nu exagerat.
5. Dăm mâncarea la cuptor, pentru 10-15 minute sau cât mai e nevoie.

Aburindă...........Mi-am pus deoparte, să se răcească mai repede.

E bună cu murături - castraveți, pepene, gogonele - și cu pâine de casă sau mămăligă. Dacă-i bal, bal să fie!

Tobă de casă

Am făcut-o după rețeta lui Lulu - de AICI.
Nu am pus urechi și cap, ci numai rinichi, limbă, carne de porc (nu-mi plac mie zgârciurile și carnea grasă, deh....mofturi).
Iarna e ca în povești.............

3 ian. 2012

Supă de varză - dar nu de regim

Ce fel de supă (ciorbă) să mai facem, acum, când e frig și ne dorim mai mult ca de obicei astfel de feluri?
Supele de pui, supele sau ciorbele de cartofi, carne, fasole, sunt cele mai obișnuite.
Pentru variație, am făcut o supă de varză proaspătă.

Am folosit:

rădăcinoase rase - morcovi, țelină, pătrunjel
o ceapă
o varză mai mică
2 cartofi

- și:
3 linguri cu orez
condimente - boia, piper, Mirodenia, cimbru
3 linguri cu ulei
o cană cu smântână
o lingură de făină
sare

Călim ușor în ulei ceapa cu condimentele, punem rădăcinoasele, apoi completăm cu apă și le lăsăm să fiarbă.
După 15 minute adăugăm și varza. Mai punem apă. Fierbem până e pătrunsă - vreo 25 de minute.
Punem și cartofii tăiați cuburi, orezul, cimbrul, sarea. Mai fierbem vreo 10 minute.
La final, dregem supa cu smântână amestecată cu o lingură de făină.
O servim fierbinte.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Salată

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori