25 oct. 2009

Pasta (pistil, piure) de mere


Aveam mai multe mere foarte bune si parfumate - bio - dar care nu ar fi tinut pe iarna, avand unele mici lovituri sau gauri de vierme.
Am facut din ele un fel de marmelada foarte buna; ideea a fost sa nu fac retetele clasice de gem sau dulceata, pentru ca voiam ceva cu mai putin zahar. Se poate face si fara zahar, depinde si daca merele sunt acre sau nu..

Am spalat foarte bine merele, le-am curatat de partile stricate si apoi de coaja si de cotor; fiind coapte si parfumate, mi-am zis ca e pacat sa arunc cojile si le-am folosit - o parte la acest gem si o parte la otet de mere.
Merele taiate in bucati le-am amestecat cu putin zahar (3 linguri la kg) si zeama de lamaie; peste ele am turnat un pic de zeama din coji de mere ( o parte din coji le-am fiert mai inainte cu apa). Se pune putin lichid, atat cat sa nu se lipeasca de cratita dar si sa poata sa fierba, la foc mic si acoperite. 

Cojile:

Cand s-au inmuiat le-am zdrobit, ca la piureul de cartofi, si le-am lasat sa mai fiarba in continuare, pana cand am considerat ca au scazut suficient.


Am repartizat pasta in borcane de 400 ml, cu filet, pe care apoi le-am sterilizat in apa, 45 de minute, ca sa nu se strice ( avand putin zahar). 
E altceva decat gemul de mere, e mai light si cu gust mai natural, usor acrisor. E foarte bun cu paine si unt, dar si la cornuri, prajituri, clatite.

Si in final am pregatit un mic desert rapid pentru bucatareasa sefa ( ma apucase noaptea:...), din cateva mere macerate cu putin zahar, lamaie si rom si apoi amestecate cu frisca din smantana ......Foarte bun........


Niciun comentariu:

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Postări populare

My Headlines