17 nov. 2008

Banana split


Un desert delicios, care se face rapid si este festiv. Si ne putem pune imaginatia la lucru...fara limite...
Oare de ce se numeste "Split"?
In engleza, split inseamna si despicat.
Din cate am reusit sa mai aflu, acest desert a fost inventat la inceputul secolului trecut, de catre un farmacist, in orasul Latrobe de Pensylvania - oras in care, in anul 2004, s-a sarbatorit implinirea a o suta de ani de la maretul eveniment. De fapt, la inventarea acestui desert au contribuit mai multe persoane.
Apoi, in timp, producatorii/comerciantii de inghetata au preluat si imbunatatit "proiectul", care a ajuns ulterior in meniul marilor restaurante.
Festivalul Banana Split se tine si in Wilmington (Ohio), pentru ca acolo a devenit cunoscut, cand un proprietar de restaurant l-a promovat, pentru a atrage studentii in localul sau si in timpul iernii, caci pana atunci numai vara vindea inghetata.
Inca mai exista dispute, intre orase din America, privind paternitatea celebrului desert.

Ideea de baza de la care pornim este urmatoarea:
taiem o banana curatata pe lung, punem la mijloc inghetata (in reteta originala, se pune inghetata de vanilie, pentru a se "asorta" mai bine cu gustul bananelor), ornam cu frisca, apoi cu sos de ciocolata si sirop de ananas, fructe confiate sau proaspete, alune zdrobite.
glitter-graphics.comVariante:
- eu am renuntat la inghetata ( din motiv de vreme rece) si am pus im mijloc frisca batuta cu cacao, ciocolata amara rasa si alune macinate;
- merg foarte bine, ca ornament (si pentru gust) visinele din visinata;
- ca sos, putem folosi sirop (si din dulceata) de capsune sau de alte fructe, ca si sos de zahar ars cu unt;
-o varianta mai sofisticata - cu banane trecute prin zahar ars - e grozav!

5 comentarii:

Ginette spunea...

Nu am mancat niciodata banana split, e simplu de facut si combinatia e de milioane. Eu am sa o fac totusi cu inghetata. Multumesc de reteta !! Ai un premiu la mine pe blog. te pup !!!

Didona spunea...

De acord cu tine, cu inghetata este foarte bun.
Eu am mancat prima data banana split la un restaurant si a fost ceva .... de nedescris....nu de bun, ci rau ...de tot.
Pusesera o inghetata din aia apoasa, numai esente, si o multime de frisca vegetala - ceva ca o spuma de ras. Si atunci m-am hotarat sa fac si eu acasa, cu inghetata de calitate si cu frisca adevarata. A fost foarte bun. Din pacate, nu mai am cu ce sa fac poze si de aceea am apelat la imagini free de pe net.

Amalia spunea...

Imi place "banana split" ! Este desertul meu preferat, am vazut la Metro parca forme speciale ptr el :)

Marcela S. spunea...

Arata f. bine. Noi luam cate o banana split cand mergem la Dairy Queen; am incercat si acasa, dar ne lipsesc ceva ingrediente pt ca intotdeauna a lor este mai buna. A ta arata F. bine. Felicitari. te pup.

thesunflower spunea...

Buna!

Felicitari pt retete! O sa ma apuc si eu sa ma inspir de aici :)

Am mancat si eu banana split in SUA si pe langa inghetata de vanilie au pus capsuni si evident frisca si sirop de ciocolata. Capsunile s-au potrivit de minune!

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Postări populare

My Headlines