3 nov. 2008

Oua scotiene - Calatorie culinara / Scottish Eggs



N-am fost in Scotia, decat cu gandul.
Primele imagini care imi vin in minte sunt colinele verzi, lacurile adanci, castelele bantuite, costumele nationale rosii, insotite de muzica specifica, apoi whisky, bere, carne de oaie.

Castelul bantuit

Va mai amintiti ? Stan si Bran scotieni.

Edinburgh, capitala

Una din mancarurile lor nationale se numeste haggies, care seamana cumva cu chisca moldoveneasca, numai ca ei o prepara din carne si stomac sau intestine de oaie. De pe masa scotienilor nu lipsesc felurile variate de paine, budincile si tartele cu gemuri de fructe.

OUA SCOTIENE

Se pare ca ouale scotiene sunt chiar ... scotiene.
Este un preparat util, caci poate fi servit si la brunch, si la masa de pranz sau cina (cu piure de cartofi, salata, sos etc.) dar si ca aperitiv - de exemplu, asezate pe salata verde si ornate cu putina maioneza. De asemenea, vor arata frumos si pe o masa stil bufet suedez.

Mai intai se fierb ouale, sa fie tari. Le curatam si le dam la frigider, pana lucram compozitia din carne.
Preparam o compozitie de chiftele, dupa cum prefera fiecare ( carne tocata, paine inmuiata, ou, un pic de faina si dupa cum dorim punem cimbru, patrunjel sau marar, piper, nucsoara etc.), dar punem 2 oua si un pic de apa rece, ca sa fie compozitia ceva mai moale.
Invelim ouale in carne (ar fi indicat sa le trecem prin faina inainte, ca sa adere carnea mai bine). Presam bine, sa se lipeasca compozitia in strat uniform, iar bilele obtinute le trecem prin ou batut si apoi prin pesmet. Le prajim in ulei mai mult, intr-o cratita sau tigaie cu diametrul mai mic, pentru ca sa fie nivelul uleiului mai inalt si sa se poata praji frumos si uniform. Le scoatem pe hartie absorbanta. Se pot pregati si la cuptor.
Se servesc calde, cu diverse garnituri.
Sunt aspectuoase si ca aperitiv, taiate in jumatati sau sferturi, alaturi de salate, castraveti murati etc. In acest caz, le vom taia cand sunt reci, pentru a nu se zdrentui.

4 comentarii:

kris spunea...

Wow! Imi place ideea...O sa incerc :-)

Didona spunea...

Merita!
Ti-am vizitat si eu blogurile si te felicit. Da-mi voie sa-l trec pe cel cu fotografii la favorite, pe blogul meu culinar, iar pe cel despre Maramures, pe blogul meu cu fotografii - Natura Magica.

iulia spunea...

Foarte bine arata ouale scotiene. Didona, ai un blog interesant si plin de retete delicioase, o sa te trec in listuta mea de linkuri delicioase. :)

Didona spunea...

Multumesc, Iulia. Te-am inscris si eu pe lista blogurilor delicioase.

Deschis non-stop, reduceri si oferte tentante, transportul gratuit

Imaginea are dimensiunile 300х600

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Postări populare

My Headlines