29 aug. 2010

Prăjitura chinezească

Blat cu multă nucă, glazură de gălbenuș și ciocolată amăruie........Este una dintre preferatele mele. Se face ușor, e gustoasă și aspectuoasă.
Se numește ”chinezească” pentru că ar trebui desenată, cu ciocolată, câte o literă (sau cuvânt) chinezesească pe fiecare bucată. Dar eu am ”desenat-o” la întâmplare.
Rețeta este din Caietul cu amintiri dulci:
”Aluatul: 200 unt frecat cu 250 zahar și un pic de sare;se pun 2 pahare de nuci pisate, 1 praf de copt și 2 pahare de faina. Apoi 6 albusuri spuma si se coace in tava lata. Glazura: 6 galbenusuri se freaca spuma cu 5 linguri de zahar pudra.Cand e coapta prajitura pe jumatate, se toarna deasupra glazura si se tine apoi la copt, in continuare, la foc mic. O scoatem cand e gata - sa nu se arda - si glazura e aproape intarita. Cand se raceste, va fi tare.Cat este calda presaram ciocolata rasa, care se va topi si va forma arabescuri interesante. Se pastreaza mai multe zile, daca e cazul.”
Am adăugat un castronaș plin cu nucă, peste untul frecat cu zahăr; am pus și făina și praful de copt sau bicarbonatul.


-
-
-
-
-
-
-
-

Albușurile se bat spumă, cu puțină sare, și se adaugă în compoziția cu nucă.
-
-
-
-



Aluatul va fi moale.
-
-
-
-


Se întinde în tava lată și se nivelează cu o spatulă.
-
-
-
-
-
-

Dăm blatul la copt, în cuptorul încălzit dinainte, la foc mediu, circa 20 de minute.
-
-
-
-

În acest timp, frecăm gălbenușurile cu zahărul pudră. Este bine să frecăm gălbenușurile, cu lingura de lemn, măcar vreo 10 minute înante de a lucra blatul, și să continuăm cât timp acesta se coace. Gălbenușurile trebuie să-și mărească volumul, să fie spumoase.

Turnăm această glazură din gălbenușuri peste blat și îl dăm iarăși în cuptor, la foc mic, vreun sfert de oră; apoi, dacă glazura este prea lichidă, mai lăsăm să se coacă, cu ușa cuptorului întredeschisă.
Glazura nu trebuie să fie tare, ci mai mult cleioasă; se va usca când se va răci. Dacă lăsăm prăjitura prea mult la copt, glazura uscată va crăpa. Dacă e puțin moale, nu e nici o problemă.
Variante de ornare:
- presărăm ciocolată rasă peste prăjitură caldă; iese pestriță.
- lăsăm să se răcească prăjitura și apoi formăm rotocoale sau litere, cu ciocolată topită.


3 comentarii:

María Alonso spunea...

şi foarte tentant tort Minunat. Foarte bine căutaţi sau să iau o bucată de a încerca. Besitos!

(Tarta estupenda y muy apetecible.
Tiene muy buena pinta u me llevo un trozo para probar.
Besitos!!!)

Miha spunea...

Super prajiturica asta! :)

Carmen spunea...

Cind am vazut numele prajiturii am fugit repede la caietul cu retete de la mama si bunica...da am reteta:acelasi nume ,aceleasi cantitati(aproape!);dar pe vremea bunicii cacaoa era destul de rara,asa ca la ea este presarata deasupra cu nuci,iar la mama cu "ciocolata rasa sau marmorata cu glazura de ciocolata"!
Sicera sa fiu nu mai tin minte gustul,asa ca multumesc ca mi-ai adus aminte de ea!Trebuie sa o fac si eu!Iti doresc o saptamina frumoasa!xxx

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Postări populare

My Headlines