6 nov. 2008

Pasta de gutui / Quince paste



Fierbem 1 kg gutui curatate de cotor si taiate cuburi, impreuna cu 2-3 mere felii, pana cand sunt moi. Le lasam sa se raceasca si le trecem prin masina de tocat.
Adaugam zahar - 400 g zahar la 1 kg de piure.
Apoi le punem la fiert, pe foc mic, ca sa scada (avem grija sa nu se lipeasca de cratita). Aduagam si zeama de lamaie, dupa gust.
Punem apoi pasta fierbinte in borcane. Vom avea un fel de marmelada gustoasa, nu atat de dulce ca dulceata de gutui.
Alta posibilitate:
Turnam pasta de gutui intr-o tava lata de aragaz (captuista cu hartie de copt), in strat de 3 cm. Lasam sa se usuce 1-2 zile. Taiem cuburi cu un cutit fierbinte.
Lasam sa se mai usuce in cuptorul deschis al aragazului, pe foc mic.
Patratelele se dau prin zahar tos si se pastreaza, ca jeleurile, in cutie de carton.
De retinut:
Fiind o reteta cu mai putin zahar, e posibil sa mucegaiasca, daca nu o tinem intr-un loc uscat si racoros. Pentru a evita aceste neplaceri, e recomandabil sa sterilizam borcanele cu pasta, timp de vreun sfert de ora, in cratita cu apa.

4 comentarii:

Ina spunea...

didona, merele se curata de coaja?

Didona spunea...

Da, merele trebuie curatate, caci au coaja mai tare, dar gutuile nu.

Ina spunea...

Am facut-oooooooooo!!! Yammi ce buna e! Astept sa se raceasca in borcane si in tava si o postez! Muulti pupici pt super-reteta Didona!

Didona spunea...

Ma bucur ca ai incercat reteta mea. Eu inca nu am facut-o, in acest an.
Anul trecut s-a intamplat sa-mi apara mucegai la unele borcane, de aceea recomand sa sterilizesi un pic, vreo 15 minute, borcanele cu pasta.
Am sa fac aceasta remarca si pe blog.
Astept sa vad pozele pe blogul tau.
Te pup.

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Postări populare

My Headlines