Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

30 mai 2009

Salau prajit cu sos de usturoi/Fish with garlic sauce

Şalăul este un peşte răpitor de apă dulce sau usor sărată; prefera apele curgatoare domoale, lacurile, apele din porturi, dar adânci. Lungimea sa este intre 40 cm - 1,30 m si poate atinge o greutate de până la 19 kg.

In general, ceea ce gasim noi in piata sunt doar pestii mai mici. La fel ca si n cazul tonului... Din pacate, la noi in tara nu ajung produse de calitate, gasim tot ce e de calitatea a treia si la preturi mult mai mari decat in alte tari.

Din oferta pietei noastre, dintre pesti prefer pastravul si salaul. Imi mai place si merluciu, dar daca e mai marisor.
Salaul este un pic mai scump decat crapul, pe care il cumpara multa lume considerand ca e mai ieftin (la noi crapul costa 16 lei/kg), dar pana la urma pretul este oarecum acelasi. Crapul are capul mare si greu, multe intestine, coada cu multi spinisori. In final, carnea de calitate buna selectata din crap ajunge sa fie destul de scumpa. In plus, salaul are putine osisoare si carnea mai putin grasa si mai dulce.

Curatam pestele si il spalam cu multa apa. Il portionam si il lasam sa se scurga.
Il presaram cu sare si piper.
Pregatim 2 farfurii - una cu lapte dulce si alta cu malai amestecat cu faina alba.
Trecem fiecare felie prin lapte, apoi prin faina, presand un pic ca sa se lipeasca faina de peste. Scuturam surplusul, ca sa nu cada multa faina in uleiul in care vom praji pestele.
Prajim apoi pestele in ulei bine infierbantat si destul de abundent - pestele sa fie cuprins in ulei, ca sa se prajeasca repede.
Nu vom lasa focul foarte viu, caci riscam sa ardem pestele, dar nu il vom praji nici la foc mic, pentru ca in acest caz pestele va trage mult ulei si se va inmuia sau se va zdrobi.
Cand este frumos aurit pe ambele parti, il scoatem pe hartie absorbanta.
Il servim cu mamaliguta si sos de usturoi.

Sos bland de usturoi

(reteta este mai dietetica, iar sosul e mai onctuos)
Curatam o capatana de usturoi ( mai mult decat punem de obicei) si oparim cateii in apa clocotita, timp de aproximativ un minut (atat cat sa iasa un pic din iuteala, dar aroma va ramane). Nu trebuie opariti mult, sa nu se inmoaie cateii.
Usturoiul putin inmuiat prin oparire se va omogeniza mai bine in sos. Il pasam si il frecam energic cu sare, sa fie o pasta ca o crema. Apoi adugama ulei, ca la maioneza, si cate un pic de apa minerala, pentru a-l dilua. Putem pune si apa simpla. Cu apa minerala, sosul e mai voluminos.
Se poate adauga si patrunjel verde. Unii pun otet, dar mie nu-mi place, pentru ca taie toata aroma usturoiului.
Acest sos este mai usor suportat si de catre persoanele care au probleme cu stomacul sau fierea.

4 comentarii:

alison spunea...

diana,ce pofta mi-ai facut,ador pestele,desi ieri l-am terminat,as mai vrea si de la tine,nitel...un week-end minunat!

Diana Didona spunea...

Alison, daca ai putea veni pana aici, te-as servi cu placere.
Azi a plouat toata ziua si la noi si ploua in continuare, asa ca nu am iesit din casa. Am stat cuminte si am facut si paine de casa, cu seminte de floarea soarelui. Mai inainte am scos-o din cuptor si mi-a iesit foarte frumoasa si pufoasa. Din pacate, iarasi nu am cu ce sa fac fotografii.

LIBRA spunea...

didona, sa stii ca astazi vb cu sotul meu sa pregatim niste peste, asa ca ai venit la fix cu reteta

Diana Didona spunea...

Pofta buna, Libra!

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Salată

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori