9 nov. 2008

Crema de ceaiu / tea creme


" Se prepara un pahar de ceaiu cu o lingurita de ceaiu rusesc foarte bun si se adauga urmatoarea compozitie: 70 g zahar frecat cu 6 galbenusuri, 1/2 pahar de frisca; se amesteca totul pe foc pana se ingroasa, apoi se adauga rom. Se aseaza in pahare si se tine la ghiata." (Almanah 1939)
E o reteta demna de luat in seama si, poate, o mai imbunatatim.
Spun acesta pentru ca, navigand in spatiul virtual, imi amintesc ca am vazut creme colorate in verde fara coloranti, ci cu ceai verde (ori extract de ceai verde?).
Stati sa vad daca mai gasesc ceva pe aceasta tema.
........................................
Am revenit..
Am gasit atatea retete....
Iata una asemanatoare cu a noastra:

Budinca de ceai verde
1/4 de cana de unt, o cana de zahar, 3 oua, 1/4 cana de faina, 3 lingurite Matcha, un pic de sare, 2 cani lapte, 1/4 cana suc de lamaie. Se lucreaza in urmatoarea ordine: unt + o parte din zahar, apoi se pun galbenusurile, faina, apoi o cana cu lapte; restul de lapte se amesteca cu zeama de lamaie si ceaiul, apoi punem in primul amestec; punem si albusurile batute spuma cu cealalta parte de zahar.
Repartizam budinca in vase individuale de ceramica (putem folosi si cesti din ceramica mai groasa), umplute aproape pana sus, caci nu va creste prea mult. Punem formele intr-o tava mai mare, in care turnam apa. Dupa ce le coacem, se racesc si se dau la frigider macar 4 ore. Mai bine, le servim a doua zi, cu putina frisca deasupra.

***
Ce este Macha?
Este un ceai japonez foarte fin. Ramane sa verific daca putem avea rezultate si cu altfel de ceai verde. Daca stiti ceva, spuneti-mi si mie. Din cate am inteles, se foloseste pudra de ceai verde, dar uneori si ceaiul facut concentrat.

***
Iata si alte idei pentru a colora dulciurile cu ceai verde:
Chec, in Cookbookcatchall.blogspot.com

Briose si prajituri, in letsbaketogether.blogspot.com/:

Creme - in anhsfoodblog.blogspot.com:
Gelatine - hmmm.trebuie sa fie o nebunie - in addalittlelove.blogspot.com:
Astept informatii pe aceasta tema, caci ar fi benefic sa mai coloram dulciurile, fara sa folosim coloranti artificiali.
Pentru culorile de rosu si portocaliu folosesc sucul de sfecla rosie si de morcov, apoi mai colorez dulciurile cu sirop de dulceata de afine, galbenus etc.

3 comentarii:

maria elena spunea...

buna ideea cu folosirea la coloratul cremelor a sucului de sfecla si morcovi, iar pt o nuanta de verde merge spanacul

maria elena spunea...

buna idee pt culorile rosu si portocaliu, iar pt verde se poate incerca cu suc de spanac

Didona spunea...

Ai deptate, Maria Elena. Incercam si noi sa ne ferim de atat de daunatorii coloranti sintetici.

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Postări populare

My Headlines