Alt aspect> ca prietena a gazdei, esti tentata sa o ajuti sau uneori ea chiar iti cere ajutorul. Recunosc ca am mai facut si eu cate ceva si, nu stiu de ce, nu m-am simtit bine si mi se parea ceva ... de mahala. Ulterior am citit in Codul manierelor elegante ca este de mare prost gust ca o doamna invitata la o petrecere sa se bage in bucataria gazdei sau sa debaraseze de pe mese!

Nu este deloc simplu de realizat un bufet suedez reusit. Caci o astfel de masa nu inseamna
Despre salam
Daca era o raritate pe timpul lui Ceausescu, acum salamul de vara sau chiar cel mai bun e un aliment banal si nu are ce cauta pe o masa festiva, unde trebuie servita mancare mai rafinata. E atat de urat sa vezi la nunti platoul de apertive umplut cu salam. Acesta trebuie inlocuit cu orice preparat din carne, facut la bucatarie - chiftea, snitel, rulada.
Ca sa realizam un bufet impresionant, poate fi usor, daca tinem cont de cateva reguli simple, care inseamna VARIATIE:
- jumatate din produsele expuse vor fi cele proteice ( branza, carne) si jumatate legume si verdeturi; un astfel de bufet va impresiona prin culoare si abundenta
- alimentele proteice vor fi variate (obligatoriu)
carne (fripturi, rulade, preparate)
oua
branzeturi
peste/icre
- vom prepara cateva paste si salate cu care vom umple legume (rosii, ardei, masline, ciuperci) sau prezentate ca salate sau pe paine, in clatite, choux-ri, eclere, tarte, cosulete etc.
- apreciate sunt ouale si ciupercutele umplute, pateurile.
ORNARE
* pentru a putea prezenta mai bine platourile, incercati sa improvizati pe masa (asezata langa un perete) un postament, sa fie prezentate platourile pe 2 trepte (se vad mai frumos si se servesc mai usor);
* pentru a colora unele dulciuri, aperitive, sosuri, etc. putem apela la coloranti naturali vegetali ca: suc de sfecla rosie, suc de morcovi, suc de fructe de padure proaspat sau conservat, suc proaspat extras din spanac.
* iarna, un tort imbracat in frisca se decoreaza rapid cu cateva crengute de brad de care prindem conuri si globuri de ciocolata maro sau alba.
* platourile cu buseuri sau sandvisuri unse cu pate de ficat sau pasta de masline se orneaza cu firisoare subtiri de unt alb
* un platou cu icre se poate orna cu felii de lamaie, alternand cu rulouri mici de peste marinat (umplute cu gogosar sau castravete murat, de care se gasesc in comert;)
* platurile cu branzeturi se orneaza cu scobitori (tepuse) colorate decorative in care infingem boabe de struguri, masline, feli de castravete proaspat, ridichi
*inelele suprapuse de ceapa rosie si alba sunt indicate pe platourile cu peste (afumat);
* in mijlocul unui platou cu creveti pane sau chiftelute, asezam o cupa ( o jumatate de rosie mare, de portocala sau lamaie) umpluta cu un sos picant;
*inelele de ceapa mare, alba, facute pane, vor insoti cu succes multe gustari;
Sa nu lipseasca fructele si prajiturele variate:
12 comentarii:
Multumim pentru sfaturi! Sunt foarte utile oricarei gospodine!
M-ai dat gata cu imaginile acestea. Am mai invatat ceva in materie de ornament, combinatii, gust.Multumesc
Totul arata impecabil, foarte frumos ornate, multumim de noi ideei.
Intr-adevar, deosebite toate aceste idei de aperitive!!!
Cate sfaturi minunate...un post util!
Multumim !
What an interesting post. I agree that the wife shouldn't be stuck in the kitchen -- am SO lucky that my husband loves to cook with me for parties!
We love making buffets like this. Though I've never seen cascading salami and cheese -- amazing! Might have to try that next time.
Also, wanted to say welcome to madebyk and thanks for "following" me. I should add a translate widget to my blog like you have on yours. It was so fun to come here and discover someone from Romania. I was in Oradea for a short time in 1990 and would love to go back for a visit someday.
* * *
Ai citit engleză? Dacă nu aici e un Google traducere în română:
Ce un interesant post. Sunt de acord că soţia nu ar trebui să fie blocat în bucătărie - sunt atât de norocoşi că soţul meu îi place să gătesc cu mine pentru părţile!
Ne place de luare a buffets de genul asta. Desi m-am mai văzut Cascading salam şi caşcaval - uimitor! Ar fi putut să încerce ca data viitoare.
De asemenea, a vrut să spun Bine ati venit la madebyk şi mulţumiri pentru "următorul" pe mine. Eu ar trebui să adăugaţi un widget traduce la blog-ul meu ca ai pe a ta. A fost asa de distractiv de a veni aici şi a descoperi pe cineva din România. Am fost la Oradea pentru o perioadă scurtă de timp, în 1990, şi-ar plăcea să mă întorc pentru o vizita candva.
Nu ma pot lauda ca imi apartin toate imaginile. Insa sper ca informatiile oferite sa fie utile.
De mare ajutor mi-ai fost cu sfaturile date,dar te rog spune-mi vesela la bufetul suedez cum trebuie asezata pe masa?Multumesc foarte mult!Este o placere pentru mine ca am gasit aest blog,am multe de invatat...!
Foarte util acest post.. Multumesc mult si pentru ideile de decorare.
Dar am o intrebare, daca ma poate ajuta cineva..
Pentru 100-120 persoane, stie cineva ce cantitati sunt necesare? E vorba de un bufet pentru o nunta..
Pentru aperitive zic eu ca ne descurcam.. dar, pentru mancaruri gatite.. vrem sa facem cam 3-4 feluri in loc de 1-2 feluri.. si nu vrem sa ramana.
Cine ma poate ajuta va rog sa ma contactati la danaadeana@gmail.com
Merci.
Dana:
Pentru un astfel de eveniment, trebuie sa iei legatura cu cineva care are experienta in domeniu. Cred ca o data fixat un meniu - cat anume trebuie pentru o persoana - cu aproximatie - se poate calcula necesarul pentru mai multi, punand si cateva portii in plus.
Fely3, este foarte interesanta intrebarea ta. Iti voi raspunde printr-o noua postare, cat de curand.
Iti multumesc foarte mult si astept un raspuns.Salutari de la malul marii si multi pupici!
Trimiteți un comentariu