Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

1 mai 2009

Cum organizam bufetul suedez - How to organize Swedish buffet

Am fost si sunt adepta bufetului suedez. In general, cand am mai multi oaspeti sau cand e sarbatoare, prefer acest tip de masa. Are avantajul ca poti pregati si aseza totul din timp si nu trebuie, ca gazda, sa te transformi in bucatar si chelner si sa nu ai timp sa vorbesti cu oaspetii. Am fost la onomastici sau alt fel de petreceri la care biata gospodina, dupa ce gatise toata ziua, trebuia sa faca naveta intre bucatarie si sufragerie, sa puna farfuriile pentru ciorba, sa le ia, sa aduca raciturile, apoi sarmalele etc. Musafirii o trateaza ca pe o bucatareasa; unul cere sare, unul cere apa, altul nu mai termina din farfurie. Apoi, oaspetii nu vin toti odata. Cand mesenii au ajuns la sarmale (unii vor si mamaliga calda), apar altii pentru care trebuie aduse din nou aperitivele. Dupa vreo 2-3 ore, o vezi pe gazda clatinandu-se pe picioare, in timp ce petrecerea se inteteste.Apoi mai este si alt aspect (eu fiind o feminista): toti ai casei petrec cu musafirii, in timp ce femeia sotie si mamma e absolut absenta de la placerea petrecerii (unele nici macar nu mai mananca), avand atata de trebaluit. Imaginea familiei respective e cea a barbatului vesel si petrecaret si a femeii repudiate la coada cratitei. Eu prefer imaginea unui cuplu armonios. De aceea, cred ca organizand masa tip bufet, poti sa te arati in fata musafirilor eleganta si ca o partenera reala a sotului, nu ca servitoare.
Alt aspect> ca prietena a gazdei, esti tentata sa o ajuti sau uneori ea chiar iti cere ajutorul. Recunosc ca am mai facut si eu cate ceva si, nu stiu de ce, nu m-am simtit bine si mi se parea ceva ... de mahala. Ulterior am citit in Codul manierelor elegante ca este de mare prost gust ca o doamna invitata la o petrecere sa se bage in bucataria gazdei sau sa debaraseze de pe mese!

Cum organizam treaba
Nu este deloc simplu de realizat un bufet suedez reusit. Caci o astfel de masa nu inseamna doar salamuri si branzeturi cu masline, saleuri si dulciuri din comert. De regula, bufetul suedez romanesc daca ne putem exprima asa) cuprinde salamuri si branza, chiftele, salate cu maioneaza - boeuf, de telina, snitele, iar legumele apar doar ca frunze de salata dca ornamentm pe marginea platourilor. In alte parti ale lumii, am vazut ca la astfel de mese se servesc si multe sosuri (dip) cu fel de fel de cruditati taiate sub fooma de baghete ( morcovii si telina nu lipsesc), alaturi de branzeturi si multe fructe. Parca ar fi bine sa combinam cele doua tipuri de mese.

Despre salam
Daca era o raritate pe timpul lui Ceausescu, acum salamul de vara sau chiar cel mai bun e un aliment banal si nu are ce cauta pe o masa festiva, unde trebuie servita mancare mai rafinata. E atat de urat sa vezi la nunti platoul de apertive umplut cu salam. Acesta trebuie inlocuit cu orice preparat din carne, facut la bucatarie - chiftea, snitel, rulada.

Ca sa realizam un bufet impresionant, poate fi usor, daca tinem cont de cateva reguli simple, care inseamna VARIATIE:
- jumatate din produsele expuse vor fi cele proteice ( branza, carne) si jumatate legume si verdeturi; un astfel de bufet va impresiona prin culoare si abundenta
- alimentele proteice vor fi variate (obligatoriu)
carne (fripturi, rulade, preparate)
oua
branzeturi

peste/icre

- vom prepara cateva paste si salate cu care vom umple legume (rosii, ardei, masline, ciuperci) sau prezentate ca salate sau pe paine, in clatite, choux-ri, eclere, tarte, cosulete etc.

- apreciate sunt ouale si ciupercutele umplute, pateurile.


 ORNARE
* pentru a putea prezenta mai bine platourile, incercati sa improvizati pe masa (asezata langa un perete) un postament, sa fie prezentate platourile pe 2 trepte (se vad mai frumos si se servesc mai usor);

* pentru a colora unele dulciuri, aperitive, sosuri, etc. putem apela la coloranti naturali vegetali ca: suc de sfecla rosie, suc de morcovi, suc de fructe de padure proaspat sau conservat, suc proaspat extras din spanac.

* iarna, un tort imbracat in frisca se decoreaza rapid cu cateva crengute de brad de care prindem conuri si globuri de ciocolata maro sau alba.

* platourile cu buseuri sau sandvisuri unse cu pate de ficat sau pasta de masline se orneaza cu firisoare subtiri de unt alb

* un platou cu icre se poate orna cu felii de lamaie, alternand cu rulouri mici de peste marinat (umplute cu gogosar sau castravete murat, de care se gasesc in comert;)

* platurile cu branzeturi se orneaza cu scobitori (tepuse) colorate decorative in care infingem boabe de struguri, masline, feli de castravete proaspat, ridichi


* in platourile cu afumaturi, peste, folosim scobitori in care infingem felii dintate de lamaie, masline, flori taiate din gogosar rosu, alte legume marinate (conopida alba si mov, cuburi de dovlecel marinat, ciuperci);

*inelele suprapuse de ceapa rosie si alba sunt indicate pe platourile cu peste (afumat);

* in mijlocul unui platou cu creveti pane sau chiftelute, asezam o cupa ( o jumatate de rosie mare, de portocala sau lamaie) umpluta cu un sos picant;

*inelele de ceapa mare, alba, facute pane, vor insoti cu succes multe gustari;

Sa nu lipseasca fructele si prajiturele variate:

12 comentarii:

Lavinia spunea...

Multumim pentru sfaturi! Sunt foarte utile oricarei gospodine!

Geanina Codita spunea...

M-ai dat gata cu imaginile acestea. Am mai invatat ceva in materie de ornament, combinatii, gust.Multumesc

Vicky spunea...

Totul arata impecabil, foarte frumos ornate, multumim de noi ideei.

Miha spunea...

Intr-adevar, deosebite toate aceste idei de aperitive!!!

ñ¡¢ø£ëtå spunea...

Cate sfaturi minunate...un post util!
Multumim !

Karin @ madebyk spunea...

What an interesting post. I agree that the wife shouldn't be stuck in the kitchen -- am SO lucky that my husband loves to cook with me for parties!

We love making buffets like this. Though I've never seen cascading salami and cheese -- amazing! Might have to try that next time.

Also, wanted to say welcome to madebyk and thanks for "following" me. I should add a translate widget to my blog like you have on yours. It was so fun to come here and discover someone from Romania. I was in Oradea for a short time in 1990 and would love to go back for a visit someday.
* * *
Ai citit engleză? Dacă nu aici e un Google traducere în română:

Ce un interesant post. Sunt de acord că soţia nu ar trebui să fie blocat în bucătărie - sunt atât de norocoşi că soţul meu îi place să gătesc cu mine pentru părţile!

Ne place de luare a buffets de genul asta. Desi m-am mai văzut Cascading salam şi caşcaval - uimitor! Ar fi putut să încerce ca data viitoare.

De asemenea, a vrut să spun Bine ati venit la madebyk şi mulţumiri pentru "următorul" pe mine. Eu ar trebui să adăugaţi un widget traduce la blog-ul meu ca ai pe a ta. A fost asa de distractiv de a veni aici şi a descoperi pe cineva din România. Am fost la Oradea pentru o perioadă scurtă de timp, în 1990, şi-ar plăcea să mă întorc pentru o vizita candva.

Diana Didona spunea...

Nu ma pot lauda ca imi apartin toate imaginile. Insa sper ca informatiile oferite sa fie utile.

fely3 spunea...

De mare ajutor mi-ai fost cu sfaturile date,dar te rog spune-mi vesela la bufetul suedez cum trebuie asezata pe masa?Multumesc foarte mult!Este o placere pentru mine ca am gasit aest blog,am multe de invatat...!

Dana spunea...

Foarte util acest post.. Multumesc mult si pentru ideile de decorare.
Dar am o intrebare, daca ma poate ajuta cineva..
Pentru 100-120 persoane, stie cineva ce cantitati sunt necesare? E vorba de un bufet pentru o nunta..
Pentru aperitive zic eu ca ne descurcam.. dar, pentru mancaruri gatite.. vrem sa facem cam 3-4 feluri in loc de 1-2 feluri.. si nu vrem sa ramana.
Cine ma poate ajuta va rog sa ma contactati la danaadeana@gmail.com
Merci.

Diana Didona spunea...

Dana:
Pentru un astfel de eveniment, trebuie sa iei legatura cu cineva care are experienta in domeniu. Cred ca o data fixat un meniu - cat anume trebuie pentru o persoana - cu aproximatie - se poate calcula necesarul pentru mai multi, punand si cateva portii in plus.

Diana Didona spunea...

Fely3, este foarte interesanta intrebarea ta. Iti voi raspunde printr-o noua postare, cat de curand.

fely3 spunea...

Iti multumesc foarte mult si astept un raspuns.Salutari de la malul marii si multi pupici!

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Salată

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori