21 mai 2009

Galusti cu gem sau Putisoare a la Vadim Tudor - Jam Doughnuts

Sa va spun povestea: intr-o seara urmaream la TV un dialog simpatic intre Corneliu Vadim Tudor si Dan Diaconescu. Referindu-se la candidatura lui Radu Duda, discutia a ajuns la Dan Chisu (fost candidat la mana printesei Margareta). Cu umorul caracteristic, Vadim Tudor l-a caracterizat pe Chisu - ca sa stim sigur despre cine este vorba - drept binecunoscut realizator de emisiuni culinare "care face budinci si putisoare". M-a amuzat teribil, nu pentru ca nu as mai fi auzit aceasta denumire, ci pentru ca nu o credeam cunoscuta in toata tara. Am mai auzit eu de putisoare candva, in copilarie, cred ca pe la bunici, intr-un sat din Moldova.
Iata ca putisoare a mancat si Vadim Tudor, in Oltenia (desi n-am gasit aceasta denumire nici intr-o carte de bucate). Tribunul le-a mai numit "desert de oameni saraci", dar eu le consider chiar un deliciu.
Ei, dupa acest moment amuzant, am ramas cu gandul la aceste galustele si intr-o zi le-am preparat.
Le-am facut de fapt ca si galustele cu prune, numai ca le-am umplut cu gem.

Sunt multe modalitati de a face aluatul, dar eu am fost foarte incantata de acesta:
Ingrediente: 1 kg de cartofi fainosi si bine fierti cu sare, 2 oua, 300 g faina 000.
Cartofii fierti in coaja se curata si cand sunt calduti se trec prin razatoarea mica ( cea pentru lamaie). Cartofii zdrobiti altfel (prin masina de carne sau mixer) ies cumva mai lutosi. Cu cartofi rasi, aluatul iese mai usor, mai fin ( am observat diferenta acum). Ii framantam cu sare, ou si faina. Aluatul va fi usor si moale. Nu am mai pus zahar (cred ca se pot pune 1-2 linguri), caci inmoaie aluatul si-l face clisos. Si nici nu e necesar, ca in final ajung sa fie destul de dulci. Am pus totusi un plic de vanilie.
Apoi se face din aluat un sul din care se taie felii ce vor fi aplatizate. In mijloc punem umplutura din gem de prune (eu am pus si din gem de zmeura........mmmmmmmm......o nebunie......)
Mi-e deja pofta, caci reteta am facut-o mai demult, nu acum.
Facem galustele pe care le fierbem in apa clocotita si usor sarata.
Intr-o tigaie topim jumatate de pachet de unt, mai adaugam vreo 4 linguri cu ulei si cand e incins punem pesmet. Amestecam de vreo 2-3 ori si dam deoparte, sa nu se arda.
Trecem galustele prin pesmetul parfumat cu unt, apoo presaram zahar tos.
Aluneca ca unse pe gat, ca sarmalele infulecate de lupul din "Capra cu trei iezi."

11 comentarii:

alison spunea...

diana,merci de poveste,chiar amuzanta!cit despre impricinatele cu numele,minunat ti-au iesit!

Diana Didona spunea...

Da, ne mai amuzam si noi...

diviana spunea...

mi-ai facut o pofta........ :)
ti-au iesit delicios.....

ñ¡¢ø£ëtå spunea...

Mamma mia ..ce pofta mi-ai facut!
Da... si bunica facea putisoare fara umplutura.
O bunatate ale tale asa cu gem !!
un sfarsit placut de saptamana!

Diana Didona spunea...

Bunica mea le facea cu magiun, dar fara pesmet. Dar sunt mai bune cu pesmet si unt.

Antzu' spunea...

auf c as manca si eu!de cand nu am mai mancat galuste:(:(

April spunea...

In Ardeal se numesc gomboți. Abia aștept să se coacă prunele să fac și eu, yamii

LIBRA spunea...

sigur voi incerca sa gust din Vadim...vai scuze,am vrut sa spun din galuste...amuzanta povestioara :)

adriana spunea...

bune...bune...dar mai pe la toamna...se se coaca prunele...mie imi plac cu scortisoara din belsug...dardindar: AJUTOR !!!!

elena spunea...

m-am "socat" cand am vazut titlul, pentru ca de la mama si bunica incoace n-am auzit pe nimeni sa le mai spuna asa. eu am facut ieri briose. nu facusem niciodata si am vrut sa vad cum sunt... dar tu mi-ai facut pofta de galusti... yummmy

Diana Didona spunea...

Elena, ar trebui sa fac un sondaj, sa vedem in ce zone ale tarii se numesc astfel. Acuma depinde si de in ce generatie face parte bunica ta; ai mei s-au dus cam demult....

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Postări populare

My Headlines