29 aug. 2009

Bors cu carnita si visine - Soup with meat and sour


 Este o combinatie delcioasa de tot felul de arome!
M-am inspirat dintr-o reteta veche taraneasca: bors cu fasole boabe, visine si leustean - pe care am preparat-o de cateva ori.
Dar neavand chef de fasole boabe si vrand sa fac un bors de carne, dar mai altfel, am adaptat reteta respectiva si am facut foarte bine!

Mai inati am facut un bors moldovenesc de manzat ca la mama acasa. Cu bors de casa, leustean si cimbru.

Ingrediente:
500 g carne de vitel (manzat), cateva oase cu maduva sau sita - 700 g, zarzavaturi (o ceapa, un morcov, o radacina de patrunjel, o bucatica de telina), un ardei gras, 2 rosii, cativa catofi, verdeata - patrunjel si leustean, o legatura de cimbru, 300-500 ml bors ( depinde cat e de acru), visine proaspete.

Borsul de carne sau cel de perisoare facut fara oase nu prea are aroma. Am observat ca, din graba, se prefera sa se faca ciorbele numai cu piept de pui taiat bucatele sau cu perisoare, dar nu vor iesi prea bune. Borsul de gaina il facem din pasarea intreaga, fara a arunca asa numitul "tacam" decat dupa ce a fiert si si-a lasat zeama, iar borsul din alt fel de carne se face cu oase, folosind apoi supa respectiva.
Asadar, oparim oasele de vita si apoi le punem la fiert pe foc mic, cu apa rece. Spumuim si adaugam sare si carne taiata bucatele si curatata) de pielite. O lasam sa fiarba cam o ora, strecuram supa si o punem in alta oala, impreuna cu carnea, eventual si un os cu maduva ( daca ii place cuiva sa o manance).
Adaugam ceapa tocata si radacinoasele rase. Dupa 15 minute punem si ardeiul taiat fasii, rosiile si cartofii. Cand sunt toate fierte punem un castronel de visine - cu tot cu samburi- apoi borsul; lasam sa mai fiarba si punem si cimbrul si o jumatate din cantitatea de patrunjel si leustean tocat. Potrivim de sare si dupa ce stingem focul presaram si restul de verdeata.

Servim cu ardei iute si mamaliguta sau paine de casa.
* Cum spuneam, foarte bun este borsul de fasole boabe cu visine (reteta de la strabunica, cine stie cat o fi de veche) si am incercat si la cel de cartofi, care mi-a iesit la fel de bun; adica am facut borsul din cartofi, radacinoase, verdeata, bors de casa, smantana si visine.
* Pentru a putea face aceste borsuri si in extrasezon, am conservat visinele (exact ca la compot, prin sterilizare), dar numai cu putin zahar.

28 aug. 2009

Otet de mere si miere de albine



Sunt foarte mulțumită de această rețetă de oțet de mere.

Se folosesc mere bio, de la țară, cu coaja colorată și dulci-acrișoare.

Merele se spală și se curăță de eventualele porțiuni alterate.

Pulpa fructelor am folosit-o la pastă de mere, iar cojile și cotoarele, la oțet.
La circa 3 kg de coji am folosit 3 litri de apă fiartă, 3-500 g de miere de albine, 30 g de drojdie.
Cantitățile sunt de fapt: 1 kg fructe, 1 l apă, 100-150 miere, 10 g drojdie - și se modifică în funcție de câte kg de  mere avem.
Se dizolvă mierea și drojdia în apă caldă (de circa 50 grade C), apoi se toarnă peste coji, înr-un borcan, pe care l-am acoperit cu un tifon (să nu fie închis etanș). Se ține la o temperatură de peste 20 de grade C. 
Se amestecă zilnic.
Eu am pus miere mai multă, încât oțetul miroase și acum a miere. În plus, am adăugat și o mână de curmale (că tot aveam în casă și nu prea le mănânc), pentru că tocmai văzusem în filmul Givaierul palatului că obișnuiau să facă oțet din curmale, care ieșea foarte fin. 
După circa 10 zile, se separă de coji, se filtrează și se lasă în continuare în bucătărie, la temperatură constantă, pentru a fermenta. Al meu s-a făcut după 2-3 luni. Se strecoară și se  pune în sticle - partea mai puțin limpede am pus-o in 2 borcane de 800 g, nu mă deranjează că mai conține suspensii de mere. 
E posiibl ca in sticle saiu borcane să se formezedin nou acea peliculă, floare, sau cum s-o chema, de oțet, dar aceasta nu inseamnă că oțetul nu este bun.
Mie imi place foarte mult, pentru că pe celalalt tip de oțet din comerț (chiar și cel de mere de la Plafar) nu prea îl suportam.
Acesta, făcut în casă, este blând și neagresiv. La o salată cum e cea de varză, de exemplu, se pune mai mult.
Tot acest oțet îl folosesc și în apa cu care-mi clăteesc părul.

18 aug. 2009

Unt cu vin rosu si ceapa rosie - Butter with red wine and red onion


Ingrediente :
8 linguri unt, 3 catei de usturoi tocati, 1 ceapă rosie tocata,  1 linguriţă seminte de coriandru macinate, 1/2 linguriţă piper negru, 1/2 cană cu vin roşu, 2 lingurite cu oţet de vin roşu, 2 linguri cu frunze proaspete de pătrunjel fin tocate,  1-2 lingurite cu sare.
Topim 1 lingură de unt într-o oală,  adaugăm usturoiul şi ceapa si le calim vreo 3 minute. Adăugam de coriandru şi piper, mai sotam 30 de secunde. Dam oala deoparte si adaugăm vinul. Punem pe foc din nou, pentru a se evapora alcoolul. Dupa ce da in clocot, dam focul foarte mic si fierbem , ca sa scada si sa fie siropos, cam 20 - 25 de minute. Restul de unt il omogenizam, sa fie spumos, cu mixerul; adaugam sosul de vin si restul ingredientelor. Intindem untul astfel obtinut pe o folie de plastic si rulam sa obtinem un sul subtire; rasucim capetele în direcţii opuse si il punem la congelator.

Din acest unt taiem felii pe care le servim peste friptura la gratar, legume sote, peste, ciuperci sau vinete la gratar.

Variante:

- unt cu usturoi verde:

- unt cu patrunjel, cu boia, cu alte condimente:

17 aug. 2009

Crema de iaurt cu caise


Ingrediente:

400 g caise coapte
4 linguri cu zahar
suc de la o lamaie
1 pliculet de gelatina
200 g iaurt simplu
2 albusuri batute spuma
2 dl de smantana
Pentru ornat:
100 g de frisca
2 linguri de lamele de migdale
2 caise taiate felii fine
8 foi de menta proaspata

Taiem caisele in felii si le ametecam ca zaharul si lamaia. Lasam sa se dizolbe zaharul apoi facem un piure. La acesta adaugam gelatina, dizolvata in putin apa. Omogenizam si adaugam iaurtul, albusurile, smantana; punem crema in portii individuale si o dam la rece 3-4 ore.
Ornam dupa preferinta.

Fructe acoperite cu crema

Mai întâi se aranjeaza în forma unsa cu unt fructele (750 g caise taiate jumatăți sau alte fructe). Le presărăm cu puțin zahar.

Aluatul: 3 oua, 3 dl smântână, 60 g de zahar, vanilie și zahăr pudră. Dam la cuptor și cand scoatem budinca o răsturnăm și o pudrăm cu zahăr. 

Nu știu de unde am rețeta, am găsit-o scrisă în schițe, sigur cu intenția da a o avea în atenție.


Aluat pentru tarta cu fructe - Mixtures flan


Aluat: 150 g unt, 3 oua, coaja de lamaie, 375 g faina, praf de copt, 100 ml lapte, 100 g zahar.

In mixer omogenizam untul cu zaharul, apoi celelalte ingrediente, pe rand.

Intindem aluatul intr-o forma unsa cu unt.

Umplutura cu fructe:

- intai se aranjeaza pe aluat fructele:

750 g caise taiate jumatati (sau alte fructe), 2 lingurite cu zahar.

- apoi turnam sosul facut din 2 oua amestecate cu 3 linguri de zahar si o cana de smantana.

Dam la cuptor, pana se rumeneste usor. Este foarte buna si cu prune.

Retetele bunicii

Retetele bunicii

Sos de rosii cu caise - Tomato sauce with apricots



Un sos delicios putem obtine daca atunci cand preparam in casa bulion sau sos de rosii pentru iarna adaugam si piure de caise, boabe de coriandru si frunze de busuioc. Potrivim gustul cu sare si zahar.
Pentru a accentua aroma exotica, putem adauga si putina scortisoara.

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Postări populare

My Headlines