Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

28 ian. 2010

Cornulete cu mere (gem) din aluat cu bors



Ingrediente: 250 ulei, 220 bors de casa, un pachetel mic de drodie, sare si faina.
Umplutura: mere, nuci, gem. Dizolvam drojdia cu bors, adaugam si sarea, punem tot borsul si apoi uleiul. Nu se pune faina chiar atat cat cuprinde, pentru ca atunci vom obtine cornulete tari. Dintr-un aluat molcut ies cornulete mai fragede. Incepem sa adaugam si faina, treptat, pana ce obtinem un aluat ferm, dar moale, il lasam 10 minute pe masa si il dam la rece inca 10 minute.
Avem grija, cand facem cornuletele, sa punem prea multa faina pe masa. Intindem o foaie subtire. 
Le modelam dupa plac si le unmplem cu ce ne place. Le coacem la foc moderat, apoi mai tare, depinde si de fiecare, cum are cuptorul.
Atentie: sa fie usor galbui pe dos, nu rumenite, caci vor deveni prea tari. Se trec prin zahar pudra.
Ies foarte fragede.
* Aici am folosit o metoda de rulare ca la clatite ( sau ca la sarmale), indoind colturile laterale peste mplutura, pentru ca-mi era teama sa nu iasa umplutura. Pe acestea le-am umplut cu un gem mai tare (de prune) amestecat cu altul mai moale (de visine), cu nuca macinata si putin pesmet. Am foarte multumita, pentru ca gemul nu a curs deloc, chiar daca o parte din cornuete le-am rulat normal. Mie nu-mi place cand se scuge gemul, caci se imbiba cornuletele cu un miros de ars.



* Cornulete mai mari, umplute cu mere rase si scazute pe foc, amestecate cu putin zahar si nuca macinata; ies cele mai fragede:

27 ian. 2010

Bors de fasole pastai cu smantana si turnatei

Ce sa mananci pe frigul asta cumplit?
Ingrediente: o ceapa mare sau doua mijlocii, radacinoase (un morcov, 1/2 sau 1/4 de telina, 1 patrunjel sau 1 pastarnac), 2 cartofi, 3 linguri cu ulei, 5 linguri de zarzavat pentru ciorbe conservat ( facut cu rosii, gogosari, verdeata), un borcan mare de fasole verde conservata, 1-2 linguri de pasta de rosii si gogosari, 0,5 litri de bors de casa, cimbru, verdeata proaspata sau uscata.
Pentru turnatei: 1 ou, 2 -3 linguri cu faina.
Taiem ceapa marunt si trecem radacinoasele prin razatoare, apoi le calim putin in ulei, fara a le rumeni nici un pic. Punem si cartofii taiati cubulete. Turnam deasupra 2 litri de apa clocotita si lasam sa fiarba. Cand zarzavatul s-a inmuiat adaugam zarzavatul de ciorba, fasolea ( fara zeama in care a fost conservata), pasat de rosii si gogosari. Dupa ce mai fierbe un pic ( depinde de fasole, dar in general este moale si nu mai trebuie fiarta) adaugam borsul clocotit - nu tot de-odata, ci treptat si atat cat e nevoie, gustand mereu pentru  a nu iesi prea acru). Depinde de cat de acru este borsul, de cantitatea de ciorba si de gustul fiecaruia. Daca nu clocottim borsul separat si-l adaugam crud , riscam ca in final sa iasa ciorba prea acra.
Potrivm de sare ( daca mai trebuie, fiind sarate si fasolele, si zarzavatul d eciorba si pasta ).
Cine are, poate pune vegeta de casa sau din cea de la magazinele naturiste, fara adausuri chimice. 
La final turnam si turnateii ( facuti din oul batut un pic si amestecat cu faiana, astfel incat sa rezulte o pasta ca un aluat de clatite un pic mai gros),  lasand sa curga un fir de aluat subtire de pe o lingura, in ciorba fierbinte. Mai fierbem un minut si o servim cu smantana. 



Budinca de mere

Este de fapt reteta de tort de mere, dar modificata si fara frisca.

Am folosit vreo 8 mere ionatan mai micute

si pentru umplutura: dulceata - am pus de mere si visine, cateva nuci, 2 linguri cu unt;

- pentru mere: 2 linguri cu ulei, 2-3 linguri cu zahar.

Pentru blat : 6 oua, un praf de sare, 7 linguri cu zahar, o lingurita cu rom si o lingura cu zeama de lamie,7 linguri cu apa, 7 linguri cu ulei, 6 linguri cu faina si 3 linguri cu gris.

 Pentru sirop: 3 linguri cu zahar, 100 ml apa, un plic de zahar vanilat.

Pozele nu sunt prea reusite, pentru ca le-am facut seara; de fapt, asta e o problema, caci se intuneca devreme si eu gatesc chiar si zeara mai tarziu.

Mai inati curatam merele, le golim de casuta cu samburi si le umple cu primul amestec.



Le punem in tava, le stropim cu ulei si zahar si le dam la cuptor, pana se fac un pic moi.

Facem un aluat de pandispan din albus batut spuma cu zaharul, in care adaugam apoi restul ingredientelor.

Dupa ce este gata , o insiropam cu sirop rece.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Salată

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori