Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
- Aperitive
(55)
- Băuturi
(2)
- Budinci
(4)
- Conserve
(33)
- Dulciuri
(67)
- Fripturi
(13)
- Garnituri
(2)
- Gustări
(18)
- Mâncăruri
(67)
- Patiserie
(29)
- Pește
(14)
- Salate
(22)
- Sfaturi
(12)
- Sosuri
(1)
- Supe/ciorbe
(18)
-Diverse...
(21)
*
(10)
* - Retete retro
(9)
* Retete de post
(3)
Afine
(4)
Ananas
(2)
ardei
(13)
Banane
(2)
Biscuiţi
(1)
Branza
(38)
Brocoli
(2)
Cacao
(10)
Cafea
(3)
Caise
(9)
Capsune
(9)
Carne de oaie/miel
(1)
Carne de pasare
(50)
Carne de porc/vita
(42)
Carne tocata
(24)
Cartofi
(24)
Castraveti
(3)
Catina
(2)
Ceai
(1)
Ceapa
(3)
Cimbru
(1)
Ciocolata
(6)
Cirese
(3)
Ciuperci
(40)
Coacaze
(2)
Coacăze
(1)
Condimente
(2)
Conopida
(5)
Creier
(5)
De post
(2)
Dovlecei
(8)
Dulciuri
(50)
Faina
(14)
Fainoase
(2)
Fasole
(8)
Fasole pastai
(5)
Făină
(1)
Ficat
(8)
Foitaj/aluat
(9)
Fragi
(3)
Frișcă
(1)
Fructe de padure
(7)
Fructe diverse
(19)
Gem
(1)
Gem/marmelada
(10)
Gogoșari
(11)
Grâu
(1)
Griș
(2)
Gutui
(3)
Hrean
(1)
Iaurt
(4)
Lamai
(8)
Lapte
(10)
Legume diverse
(16)
Limbă
(2)
Linte
(2)
Lobodă
(1)
Mac
(1)
Malai
(3)
Mazăre
(6)
Mere
(13)
Mezeluri
(12)
Morcovi
(8)
Năut
(1)
Nucă de cocos
(2)
Nuci
(9)
Opinii
(3)
Orez
(15)
Ornare
(1)
Oua
(59)
Paine
(8)
Paine/patiserie
(2)
Paste fainoase
(2)
Pepene
(2)
Pere
(2)
Pesmet
(2)
Peste
(31)
Piersici
(8)
Portocale
(4)
Porumb
(3)
Praz
(1)
Prune
(6)
Rahat
(1)
Rosii
(13)
Secară
(1)
Sfecla
(3)
Smantana
(25)
Soc
(1)
Soia
(1)
Spanac
(4)
Surimi
(4)
Ștevie
(1)
Telina
(7)
Unt
(12)
Untura
(7)
Usturoi
(2)
Varza
(15)
Vin
(7)
Vinete
(6)
Visine
(7)
Zaharoase
(5)
Zmeura
(4)
3 apr. 2013
Tort din smântână, cu rulade
Este un tort simplu, rapid și light.
( Pozele sunt facute seara, dar tot se vede câte ceva.)
Eu am facut o rulada - din foaie de pandispan din 4 ouă -, dar se poate face cu rulade cumpărate, cu piscoturi de șampanie sau savoiardi, cu blat de tort tip pandișpan.
Am umplut rulada cu cremă de ciocolată - tip ganache, din ciocolată amară și puțină smântînă omogenizate pe foc.
Se poate umple rulada cu gem, de caise, măceșe etc.
Crema:
- la o cutie de 900 ml de smântână am folosit 2 plicuri de gelatina.
Batem smântâna cu mixerul, adăugăm cam 6 linguri cu zahar sau alt fel de indulcitor ( pe gustate, cine vrea mai dulce mai pune zahar).
Batem frișca pina se topește zahărul, apoi adăugăm gelatina
(gelatina se pune intr-un ibbric și se toarna deasupra apa sau suc din compt, iar după ce se umflă se pune pe fioc, amestecand cu lingura de lemn, dar numai cât sa se incălzească, apoi o dăm deoparte de pe foc și daca nu s-a dizolvat, amestecăm in continuare).
In aceasta cremă adăugăm un pic de esență de rom, fructe din compot sau proaspete, ciocolata.
Eu am pus rom, iar in jumatate din cremă am pus fructe de pădure și am mai colorat-o, cu suc de sfeclă roșie.
Am așezat felii de rulada intr-o cratiță, apoi un strat de cremă roz, un strat la mijloc din cremă albă, apoi iar roz.
Apoi presăm deasupra și restul feliilor de ruladă.
Când îl răsturnăm, il mai ornăm cu fructe sau crema; eu am facut niște trandafiri din rahat - eram curioasă să văd cum ies, dar nu sunt prea fini, mai mult imi plac cei din fondant.
2 apr. 2013
Friptură întreagă de porc, la cuptor
Dintr-o bucată de cotlet fără os am făcut o friptură, bucată întreagă.
Carnea am frecat-o bine cu ulei, sare și piper, am presărat și Mirodenia - condimentul fără e-uri, am crestat carnea și am pus in crestăturile respective căței de usturoi.
Am așezat carnea pe un pat de slănină, iar deasupra am așezat alte bucăți transversale de slănină - eu am avut afumată, dar se poate pune și crudă.
Carnea se acopera cu folie sau capac și se lasă la cuptor aprox. o oră.
Carnea am frecat-o bine cu ulei, sare și piper, am presărat și Mirodenia - condimentul fără e-uri, am crestat carnea și am pus in crestăturile respective căței de usturoi.
Am așezat carnea pe un pat de slănină, iar deasupra am așezat alte bucăți transversale de slănină - eu am avut afumată, dar se poate pune și crudă.
Carnea se acopera cu folie sau capac și se lasă la cuptor aprox. o oră.
Apoi vom turna deasupra un sos facut din 2 linguri sos soia, puțin ulei, o linguriță mica cu miere, condimente-puțin cimbru sau oregano, praf de usturoi și piper, muștar aproape o lingură, putină zeamă de lamâie.Acestea vor frăgezi carnea si vor forma o crustă.
deasupra se presară boabe de coriandru - am pus eu - dar se pot pune și de muștar.
Se da din nou la cuptor inca o ora, avind grijă sa o mai stropiți cu zeama lasată - eventual se mai pune cite puțină apă.
Spre final, se lasa sa se rumenească. Se incearca la un capat, sa fie carnea bine pătrunsa.
Eu am servit-o cu garnitură de mazăre și morcovi sote.
Poftă bună!
28 mar. 2013
Merluciu la cuptor cu garnitură de orez şi legume
Am avut trunchi de merluciu, congelat, cam 1 kg.
Pestele se lasa sa se dezghete macar pe jumatae, se spala si se pune la scurs.
Pregatim o tava in care punem ulei.
Asezăm in ea peştii, ii presaram cu sare si piper, ii stropim cu ulei si ii dam in cuptorul incis, acoperiti partial cu o folie.Ideea e sa nu fie fierti la aburi, ca atunci and sunt acoperiti etans, dar nici prea uscati, cum ies daca-i facem fara capac. Când s-au rumenit putin, turnam o creasca de vin alb si usturoi taiati marunt - dupa gust.
Cam in 30 de minute pestele e gata. Dacă e necesar, se lasa sa se mai coaca descoperit, daca are zeama.
Garnitura se face separat:
+ punem la fiert o cana cu orez si 2-3 cani cu apa, avand grija sa nu il fierbem foarte mult, cam 20 de minute, apoi il lasam acoperit sa se mai umfle. Nu uitati de sare si boabe de piper.
- in privinta legumelor, avem mai multe variante, dupa sezon:
- fierbem legume proaspete, de sezon,
- folosim legume cumparate congelate, cum sunt pachetele de legume cu unt sau alt fel;
- folosim si legume congelate, si din cele proaspete, de care avem.
Eu am ales a patra varianta:
am folosit legume pentru garnituri puse de mine la congelator (conopida, radacinoase, mazăre, porumb, gogoşari).
Ori de care legume ar fi, dupa ce sunt fierte le scurgem de apa, le trecem usor prin unt sau prin ulei si le amestecam cu orezul
Mmmmm, este foarte bun.
23 mar. 2013
Salată de fasole boabe - o sugestie pentru o zi de post
Și nu numai...
E tonifiantă, parcă mai alungă moleșeala și depresia ce ne mai încearcă în aceste zile.
Ce să mai spun de rețetă, căci toată lumea știe s-o facă.
Folosim fasole fiartă de noi, acasă, sau din conservă.
Nu trebuie să lipsească ceapa tocată - ținută ceva timp in apă rece cu puțin oțet, ca s-o mai imblânzim și să mai scăpăm și de miros.
Se adaugă sosul vinegretă - din ulei, lămâie sau oțet, diluat cu puțină apă, sare și puțin zahăr.
Este bine să se marineze un pic fasolele in acest sos.
Apoi, ca să-i dăm o notă mai primăvaratică, adăugăm salată verde, 1 ardei sau gogoșar tăiat cuburi.
Am mai pus și câteva masline.
Cine are, poate pune ceapă verde, pătrunjel verde, ridichi roșii.
Poate ca v-am dat o sugestie pentru aceste wekend cam mohorât.
22 mar. 2013
Legume congelate pentru iarnă
Le-am făcut astă toamnă și le-am consumat pe parcursul iernii.
Sunt extrem de practice, atunci când nu ai timp de gătit. Prind bine și acum, în post.
Le-am folosit ca garnitură, dar și în supe și ciorbe și mai ales în amestec cu orez fiert.
Se găsesc și de cumpărat - eu m-am inspirat după acele cutii de Legume cu unt, dar din ele cam lipsea conopida, nu era prezentă decât simbolic, și eu doream ceva mai multă.Apoi, mie mi-au ieșit foarte ieftine, căci astă toamnă am cumpărat legume (de-ale noastre) la preț foarte scăzut, gogoșarii la 2 lei pe kg și conopida la 1,5 lei.
Pachetul cu legume congelate se pune în puțină apă clocotită și se fierbe vreo 10 minute. Această zeamă se aruncă, caci conține și ceva gheață de la congelat care are un izi care se simte chiar și in frigiderul meu nou. Deci, e bine să strecurăm legumele, apoi le sotăm cu ulei (eventual și unt ), sau se fac cu sos. Mie mi-au plăcut astfel: am pus peste ele orez fiert, am pus totul la calit ușor, am adăugat piper și curry sau pamezan (atunci nu mai pui curry).
conopida se desface în bucățele, se fierbe - nu foarte tare, dar nici să fie prea puțin fiartă, pentru că atunci când o folosești nu vei mai fierbe amestecul.
La fel opărești (și fierbi puțin) rădăcinoase cuburi - morcov, țelină, pătrunjel.
Apoi opărești cuburi de gogoșari.
Pui totul intr-un castron mare.
Adaugi mazăre - eu o aveam congelată dinainte .
Amestecul il face fiecare cu ce are. Am adăugat, pentru aspect, porumb congelat, cumpărat.
Cam atât.
Se poate pune și brocoli, fasole verzi.
Am reamestecat totul apoi am repartizat in cutii care se închid bine, apoi și intr-o pungă. Am pus și în pungi mici, aplatizate, dar trebuie puse în cîte trei pungi, ca să fie etanșe.
17 mar. 2013
Crochete din cartofi și șuncă
Sunt foarte gustoase - și deosebite - mai ales calde.
Rețeta este dintr-o carte germană.
Se face cu:
600 g cartofi, 200 g șuncă, 2 ouă, o lingură cu smântână, cașcaval - 80 g, făină circa 150 g - depinde cât primește aluatul, piper, ulei pt. prăjit, pesmet.
Cartofii, fierți înainte cu apă și sare - reci - și șunca se dau prin mașina de tocat, se amesteca cu ouăle, smântâna, sare dacă mai trebuie și piperul.
Se adaugă câteva linguri de cașcaval, apoi făina. Se face un aluat potrivit de moale.
Crochetele se fac ca niște mititei - se poate folosi și dispozitivul pr cârnați de la mașina de carne.
Se tăvălește fiecare crochetă prin făină, ou și pesmet și se prăjețte în ulei - mai mult, încins.
Merg ca aperitiv cald sau cu mazăre și alte soteuri.
Rețeta este dintr-o carte germană.
Se face cu:
600 g cartofi, 200 g șuncă, 2 ouă, o lingură cu smântână, cașcaval - 80 g, făină circa 150 g - depinde cât primește aluatul, piper, ulei pt. prăjit, pesmet.
Se adaugă câteva linguri de cașcaval, apoi făina. Se face un aluat potrivit de moale.
Se tăvălește fiecare crochetă prin făină, ou și pesmet și se prăjețte în ulei - mai mult, încins.
Merg ca aperitiv cald sau cu mazăre și alte soteuri.
15 mar. 2013
Conopidă pane
Pentru a le prepara - simplu și rapid - ai nevoie de o conopidă mică, 2 ouă, 2-3 linguri de făină, sare, piper, ulei.
Să trecem la treabă:
- mai întâi, desfacem conopida în buchețele și o punem la fiert în apă clocotită cu sare; se fierbe pe jumătate, al dente - cum s-ar spune, apoi se scoate într-o strecurătoare și se lasă la scurs;
- se trece conopida prin făină:
- apoi prin pane - preparat din 2 ouă bătute cu sare, piper, o ceșcuță de apă și câteva linguri de făină; se omogenizează totul astfel ca să rezulte un aluat gros de clătite:
- se pun la prăjit în ulei încins, după ce se rumenesc pe o parte se întorc și pe cealaltă, apoi se scot pe hârtie absorbantă.
Se servesc cu sosuri, cu bere, cu cașcaval ras etc.
Eu le-am servit ca aperitiv, alături de ghebe marinate cu gogoșari și măsline.
Un deliciu!
27 feb. 2013
Pesmeţi pentru ceai sau ciocolată
Batem 8 gălbenuşuri cu 12 linguri cu zahăr, se adaugă 12 linguri de pesmet şi apoi albuşurile bătute.
Se toarnă în tava lată.
Coapte, se taie baghete care se glasează sau se pudrează.
Se toarnă în tava lată.
Coapte, se taie baghete care se glasează sau se pudrează.
22 dec. 2012
Covrigei, sărățele
Sunt de sezon - din aluat cu untură.
Aluatul se face cu : 250 g untură, o linguriță cu vârf cu sare, o linguriță cu zahăr (se omogenizează), se adaugă 1 ou, o nucă de drojdie dizolvată într-o ceașcă cu lapte, 500 - 700 g făină.
Se amestecă toate - dacă e nevoie se mai pune lapte, să fie aluatul potrivit de moale.
Apoi se lasă deoparte o oră - la temperatura camerei. Din acest aluat se întinde câte o foaie și se decupează forme diferite, care se ung cu ou și se presară cu mac, chimen, susan sau alte semințe. Eu le-am făcut în formă de covrigei, brăduți și steluțe.
Ca să iasă sărățelele gustoase și aspectuoase, se va întinde o foaie mai groasă de aluat - de circa 1 cm, și acesta va crește îăn straturi.
Se coc in cuptorul încins dinainte, pe hârtie de copt, circa 15 - 20 de minute - să fie rumene.
Este o rețetă gustoasă și totodată ieftină.
Pozele incă nu sunt gata, dar m-am grăbit să vă împărășesc rețata, poate ca vă va fi de folos în aceste zile. Vă pup și spor la treabă, deocamdată.
Aluatul se face cu : 250 g untură, o linguriță cu vârf cu sare, o linguriță cu zahăr (se omogenizează), se adaugă 1 ou, o nucă de drojdie dizolvată într-o ceașcă cu lapte, 500 - 700 g făină.
Se amestecă toate - dacă e nevoie se mai pune lapte, să fie aluatul potrivit de moale.
Apoi se lasă deoparte o oră - la temperatura camerei. Din acest aluat se întinde câte o foaie și se decupează forme diferite, care se ung cu ou și se presară cu mac, chimen, susan sau alte semințe. Eu le-am făcut în formă de covrigei, brăduți și steluțe.
Ca să iasă sărățelele gustoase și aspectuoase, se va întinde o foaie mai groasă de aluat - de circa 1 cm, și acesta va crește îăn straturi.
17 dec. 2012
Mîncărică de porc cu mazăre
E bunuță-bunuță și...ia uite ce ușor se face:
Avem nevoie de circa 1/2 kg carne de porc - sau vită, sau pui -, o ceapă mare, 1 gogoșar, 3 roșii, bulion sau roșii în bulion, mazăre (proaspătă, conservată, congelată - de care avem), mărar, sare, piper, ulei, enibahar.
- se taie carnea cuburi și se călește cu puțin ulei;
- se adaugă o ceapă tocată mărunt, se călește pe foc mic;
- se adaugă o ceașcă de apă și se lasă să fiarbă 25 min.;
-
- se pune un gogșar tăiat mărunt;
- se lasă să fiarbă pînă când carnea e moale, iar acum se pun și roșii proaspete sau in bulion;
- adaugăm mazărea fiartă separat sau congelată;
- potrivim de sare, piper, enibahar, sos de roșii; reîntregim aromele cu puțin zahăr și mărar proaspăt sau uscat;
Poftă bună!
16 dec. 2012
Rulou de pui
............sau Cordon bleu.
Nu se face așa greu pe cât pare.
Ingrediente: 1 piept de pui, 200 g cascaval feliat, șuncă presată feliată, 2 gogoșari marinați, 2ouă, 5 linguri de făină, 5 linguri de pesmet, sare, piper, ulei.
Tăiem felii din pieptul de pui, groase cât degetul, sau tăiem un piept de pui in 4 - și apoi le batem cu ciocanul de șnițele. Le presărăm cu sare și piper.
Pe fiecare bucată de piept punem 1-2 felii de șuncă și deasupra cașcaval, apoi câteva felii de gogșoar. Se rulează strâns.
Se trec prin făină - să adere bine, apoi prin ou bătut cu sare și piper, apoi prin pesmet, și se prăjesc in baie de ulei, bine incins.Dacă punem puțin ulei, riscăm să se ardă și să fie crude la mijloc.
Nu se face așa greu pe cât pare.
Ingrediente: 1 piept de pui, 200 g cascaval feliat, șuncă presată feliată, 2 gogoșari marinați, 2ouă, 5 linguri de făină, 5 linguri de pesmet, sare, piper, ulei.
Tăiem felii din pieptul de pui, groase cât degetul, sau tăiem un piept de pui in 4 - și apoi le batem cu ciocanul de șnițele. Le presărăm cu sare și piper.
Pe fiecare bucată de piept punem 1-2 felii de șuncă și deasupra cașcaval, apoi câteva felii de gogșoar. Se rulează strâns.
Se trec prin făină - să adere bine, apoi prin ou bătut cu sare și piper, apoi prin pesmet, și se prăjesc in baie de ulei, bine incins.Dacă punem puțin ulei, riscăm să se ardă și să fie crude la mijloc.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...