Este una dintre cele mai delicioase combinatii, o ingemanare de arome diverse.
Imi place foarte mult - are gust dulce-acrisor si condimentat - si nu se face greu.
Avem nevoie de:
un piept mai mare de pui
o ceapa
2 gogosari
o conopida mica sau jumatate
un dovlecel
o cutie de compot de ananas cuburi
o cutiuta de lapte de cocos
2-3 linguri cu smantana
2 linguri cu faina
pasta de curry
curry praf
sare
ulei
Modul de preparare:
Taiem pieptul de pui in cubulete si il sotam intr- o tigaie, cu 2 linguri de ulei, la foc potrivit.
Cand isi schimba culoarea, adaugam si o ceapa tocata foarte marunt. Lasam sa se inabuse cu ceapa la foc mic ( sa nu se rumeneasca deloc), dupa un timp adaugam si gogosarii, taiati feliute subtiri. Daca e nevoie, turnam cate putina apa.
Dupa vreo 5 minute punem si dovlecelul taiat cubulete. Eu nu am avut dovlecel si am pus o mana de mazare verde, fiarta.
Separat desfacem conopida in buchetele si o fierbem in apa clocotita si sarata, pana ce e fiarta - dar atentie, sa nu fie moale. O fierbem cam 20 de minute, apoi o strecuram.
Intr-o cratita incapatoare amestecam conopida cu compozitia din tigaie si o punem pe foc, pentru a se intrepatrunde gusturile. Punem compotul de ananas - fructele si jumatate din zeama.Turnam laptele de cocos si lasam sa dea un clocot.
Din smantana, faina si sucul ramas din compotul de ananas facem un sos pe care il punem in cratita, amestecand mereu cu lingura de lemn. Daca e nevoie , se mai pune apa. Trebuie sa fie mult sos, dar nu foarte legat, cum e la ciulama, ci mult mai subtire. Punem curry, chiar mai mult, sa fie putin iute. Eu am pus mai mult curry praf.
Se serveste neaparat cu orez fiert, simplu - asta e tot farmecul, cu paine parca e altceva.
Cum facem orezul"bob si bob":
(una din metode, ca sunt mai multe)
- am spalat orezul ( o cana de orez) si l-am pus intr-o craticioara, am turnat deasupra apa calda si l-am lasat asa 20 de minute (acoperit);
- am clatit orezul din nou, in mai multe ape ( asa iese amidonul care-l face lipicios), am pus apoi apa rece - sa fie de 2-3 degete deasupra orezului:
- se presara putina sare;
- l-am pus la fiert, circa 10 minute:
- am luat orezul de pe foc, l-am acoperit cu un capac (farfurioara) si l-am invelit cu cateva prosoape ( patura); se lasa vreo 15 minute;
- orezul absoarbe apa incet si ramane intreg.
Observatie: o data ma gresit, punand foarte multa apa cand am fiert orezul; dupa ce l-am scos din paturi era zemos ( asta n-ar fi fost o tragedie) ,dar bobul era foarte moale si nu mi-a placut.
La servire, formam in farfurie o coronita din orez si la mijloc turnam mancarea.
Portia mea:
- pentru ca-mi place mai mult sos, am procedat invers; am umplut farfuria cu mancare si, desigur, sos , iar deasupra am format cu lingura niste gogosele din orez; am presarat curry.