Rețeta de pâine este cea de paine-de-casa-la-tava.


.jpg)
Amestecăm circa 500 g de brânză de vaci ( sau urdă sau de-amândouă) cu 2 ouă, 3 linguri de griș si câteva de făină - să iasă ca o compoziție ca de papanași. Punem sare, ceapă verde și mărar tocat.
Recunosc că am multe poze ale unor rețete mai vechi, pe care nu am avut timp să le postez. Dar mai bine mai târziu decât niciodată.
Am avut carne mai tare de găină - nu era bătrână, dar găina nu e fragedă ca puiul. De aceea, am fiert-o și am pus-o și la cuptor.
Carnea se ține mai întâi la macerat, la rece, cu ulei și condimente, câteva ore, pentru a fi fragedă..
Fierbem carnea înăbușit, în puțină apă, impreună cu puțin zarzavat de supă și ceapă. Punem și sare.
După ce a fiert pe jumătate, o scoatem într-o strecurătoare. Strecurăm și supa și adăugăm orezul și boabe întregi de piper. Potrivim să fie cantitatea de lichid de două ori cât orezul și lăsăm să fiarbă la foc mic, până când scade zeama. Amestecăm în orez pătrunjel verde proaspăt și îl lăsăm să stea deoparte cu capac, să se umfle în continuare - până când e gata și carnea.
Ce facem cu carnea?
O ungem cu ulei, sare, piper, boia, cimbru, o crestăm ca să punem în ea și câțiva căței de usturoi și o dăm la cuptor până se rumenește.
Folosim pulpe si aripi de curcan, pe care le coacem intregi.
Pentru ca bucatile de carne sunt mari, le-am lasat la macerat, ca sa fie patrunse de arome.Am facut o solutie din ulei, vin (sau otet diluat cu apa ), condimente dupa preferinta.
Dupa cateva ore am dat friptura la cuptor, in tava cu ulei, acoperita. Am lasat sa se coaca in suc propriu. Dupa vreo 35 de minute, am scos-o din cuptor si dupa ce s-a mai racit putin am uns-o cu o pasta formata din o lingura cu mustar cu boabe, o lingurita rasa de miere, vin, ulei, apa, sare, piper, boia, putin cimbru si usturoi taiat marunt. Cantitatile variaza in functie de cata carne avem.
Am indeparatat pielea (pentru ca mie nu-mi place, dar fiecare face cum vrea), am facut cu cutitul cateva crestaturi mai adanci in carne si am uns-o pe ambele parti, cu aceasta pasta. La nevoie, in tava se toarna cate putina apa.
Am lasat-o sa mai coaca inabusit, apoi, cand furculita a patruns cu usurinta in carne, am lasat-o sa se rumeneasca.
Atentie - la mine a scazut tot sosul si s-a ars putin, pe fundul tavii, de la miere.
Dar a fost foarte buna, a avut cu totul alt gust decat friptura obisnuita. Gustul de mustar nu se simte, dar este aromata de la miere, fara a fi totusi dulce.
AROME...: Lebăr de casă : Se face cu: 1- 1,5 kg de ficat 4-500 g carne de porc o bucată - cam 250 g - de slănină afumată 300 g ceapă pu...