Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
- Aperitive
(55)
- Băuturi
(2)
- Budinci
(4)
- Conserve
(33)
- Dulciuri
(67)
- Fripturi
(13)
- Garnituri
(2)
- Gustări
(18)
- Mâncăruri
(67)
- Patiserie
(29)
- Pește
(14)
- Salate
(22)
- Sfaturi
(12)
- Sosuri
(1)
- Supe/ciorbe
(18)
-Diverse...
(21)
*
(10)
* - Retete retro
(9)
* Retete de post
(3)
Afine
(4)
Ananas
(2)
ardei
(13)
Banane
(2)
Biscuiţi
(1)
Branza
(38)
Brocoli
(2)
Cacao
(10)
Cafea
(3)
Caise
(9)
Capsune
(9)
Carne de oaie/miel
(1)
Carne de pasare
(50)
Carne de porc/vita
(42)
Carne tocata
(24)
Cartofi
(24)
Castraveti
(3)
Catina
(2)
Ceai
(1)
Ceapa
(3)
Cimbru
(1)
Ciocolata
(6)
Cirese
(3)
Ciuperci
(40)
Coacaze
(2)
Coacăze
(1)
Condimente
(2)
Conopida
(5)
Creier
(5)
De post
(2)
Dovlecei
(8)
Dulciuri
(50)
Faina
(14)
Fainoase
(2)
Fasole
(8)
Fasole pastai
(5)
Făină
(1)
Ficat
(8)
Foitaj/aluat
(9)
Fragi
(3)
Frișcă
(1)
Fructe de padure
(7)
Fructe diverse
(19)
Gem
(1)
Gem/marmelada
(10)
Gogoșari
(11)
Grâu
(1)
Griș
(2)
Gutui
(3)
Hrean
(1)
Iaurt
(4)
Lamai
(8)
Lapte
(10)
Legume diverse
(16)
Limbă
(2)
Linte
(2)
Lobodă
(1)
Mac
(1)
Malai
(3)
Mazăre
(6)
Mere
(13)
Mezeluri
(12)
Morcovi
(8)
Năut
(1)
Nucă de cocos
(2)
Nuci
(9)
Opinii
(3)
Orez
(15)
Ornare
(1)
Oua
(59)
Paine
(8)
Paine/patiserie
(2)
Paste fainoase
(2)
Pepene
(2)
Pere
(2)
Pesmet
(2)
Peste
(31)
Piersici
(8)
Portocale
(4)
Porumb
(3)
Praz
(1)
Prune
(6)
Rahat
(1)
Rosii
(13)
Secară
(1)
Sfecla
(3)
Smantana
(25)
Soc
(1)
Soia
(1)
Spanac
(4)
Surimi
(4)
Ștevie
(1)
Telina
(7)
Unt
(12)
Untura
(7)
Usturoi
(2)
Varza
(15)
Vin
(7)
Vinete
(6)
Visine
(7)
Zaharoase
(5)
Zmeura
(4)
26 sept. 2008
Regrete....
E toamna, nu mai avem ce spera...
E frumoasa toamna, nimic de zis, dar a venit mult prea repede. Toata luna septembrie am asteptat sa se incalzeasca. In zadar.
De-acum, vine octombrie...
In fundal, un goblen cu mesteceni aurii, cusut de mama mea.
18 sept. 2008
La multi ani, Malina Francesca!
16 sept. 2008
Aluat de semi-cozonac/Dough for pie
Ingrediente: 500 g faina, 3 oua, 100 g unt, 100 g ulei, 200 ml lapte, un cub de drojdie de bere, sare, zahar.
Se face maiaua din drojdia amestecata cu un pic de apa calda, o lingura de zahar, o ceasca de faina (sa fie groasa ca smantana) se se lasa la crescut, cam 20 de minute.
Apoi se face aluatul, adaugand in maia un ou si 2 galbenusuri, sarea, vreo 3 linguri de zahar (dupa dorinta), restul de faina si se framinta 10 minute.
Se aduaga apoi grasimile (untul topit in uleiul cald) si se framanta din nou (dupa puteri).
De fapt, aluatul ar trebui framantat pana ce face basicute. Pentru cine are masina de paine, e floare la ureche.
Aluatul se lasa la crescut, in bucataria incalzita, vreo 30-40 de minute.
Din acest aluat se fac cornuri (cu nuci, marmelada, stafide), melci, placinte poale-n brau, placinte in tava, strudele (cu mere, branza, dovleac, nuci), pasca, tarte (cu prune, de exemplu).
Se face maiaua din drojdia amestecata cu un pic de apa calda, o lingura de zahar, o ceasca de faina (sa fie groasa ca smantana) se se lasa la crescut, cam 20 de minute.
Apoi se face aluatul, adaugand in maia un ou si 2 galbenusuri, sarea, vreo 3 linguri de zahar (dupa dorinta), restul de faina si se framinta 10 minute.
Se aduaga apoi grasimile (untul topit in uleiul cald) si se framanta din nou (dupa puteri).
De fapt, aluatul ar trebui framantat pana ce face basicute. Pentru cine are masina de paine, e floare la ureche.
Aluatul se lasa la crescut, in bucataria incalzita, vreo 30-40 de minute.
Din acest aluat se fac cornuri (cu nuci, marmelada, stafide), melci, placinte poale-n brau, placinte in tava, strudele (cu mere, branza, dovleac, nuci), pasca, tarte (cu prune, de exemplu).
14 sept. 2008
Un chef de ......sfarsitul lumii
Atatea discutii si emotii a mai provocat experimentul de la Geneva!
Apoi, anul 2012 se apropie cu pasi repezi. Ce-i de facut?
Un chef - a zis mama mea.
Asa c-am trecut la treaba si am gatit tot ce am avut noi chef.
Oua umplute cu pate de ficat
Ardei umpluti cu pasta de branza de vaci, taiati felioare
Eggs stuffed with liver pate Peppers stuffed with cheese paste, sliced
Salata de icre / Roe salad
Salata de vinete / Eggplant salad
Dupa aperitive, am mai servit piftie, sarmale, friptura la cuptor.
Mama, cu doi vecini, urandu-si viata lunga.
Racituri de pasare / Chicken aspic
Sarmale si ardei umpluti - cu varza proaspata si carne de porc / Cabbage rolls and stuffed peppers - with fresh cabbage and pork
Au fost foarte reusite!
Friptura la cuptor cu piure de cartofi / Baked steak with mashed potatoes
Friptura a iesit foarte aromata; am pus la cuptor carnea de pui amestecata cu ciupercute si bucatele de cabanos afumat.
Ca desert, am pregatit ceva de sezon:Galuste cu prune. --- dumplings with plums.
Din cauza vinului, probabil, am uitat sa fotografiez galustele in faza finala. De-acuma, data viitoare...
Apoi, anul 2012 se apropie cu pasi repezi. Ce-i de facut?
Un chef - a zis mama mea.
Asa c-am trecut la treaba si am gatit tot ce am avut noi chef.
Oua umplute cu pate de ficat
Ardei umpluti cu pasta de branza de vaci, taiati felioare
Eggs stuffed with liver pate Peppers stuffed with cheese paste, sliced
Salata de icre / Roe salad
Salata de vinete / Eggplant salad
Dupa aperitive, am mai servit piftie, sarmale, friptura la cuptor.
Mama, cu doi vecini, urandu-si viata lunga.
Racituri de pasare / Chicken aspic
Sarmale si ardei umpluti - cu varza proaspata si carne de porc / Cabbage rolls and stuffed peppers - with fresh cabbage and pork
Au fost foarte reusite!
Friptura la cuptor cu piure de cartofi / Baked steak with mashed potatoes
Friptura a iesit foarte aromata; am pus la cuptor carnea de pui amestecata cu ciupercute si bucatele de cabanos afumat.
Ca desert, am pregatit ceva de sezon:Galuste cu prune. --- dumplings with plums.
Din cauza vinului, probabil, am uitat sa fotografiez galustele in faza finala. De-acuma, data viitoare...
12 sept. 2008
Plăcinte poale-n brâu - ca la mama acasa / Cheese Pies
Aceste placinte sunt facute de mama mea. Aluatul folosit este cel de semi-cozonac, a carui reteta am scris-o separat (aici), pentru ca se poate folosi la multe feluri de placinte.
Aluatul:
Ingrediente - 500 g faina, 3 oua, 100 g unt, 100 g ulei, 200 ml lapte, un cub de drojdie de bere, sare, zahar.
Se face maiaua din drojdia amestecata cu un pic de apa calda, o lingura de zahar, o ceasca de faina (sa fie groasa ca smantana) si se lasa la crescut, cam 20 de minute.
Apoi se face aluatul, adaugand în maia un ou si 2 galbenusuri, sarea, vreo 3 linguri de zahar (dupa dorinta), laptele, restul de faina si se framinta 10 minute.
Se adauga apoi grasimile (untul topit in uleiul cald) si se framanta din nou (dupa puteri).
De fapt, aluatul ar trebui framantat pana ce face basicute. Pentru cine are masina de paine, e floare la ureche.
Aluatul se lasa la crescut, în bucataria incalzita, vreo 30-40 de minute.
Umplutura se face din 500 g branza dulce de vaci, 3 oua, 4 linguri cu zahar (sau atat cat vreti), un pic de sare, 2 linguri de faina, 3 linguri cu gris, o mana de stafide. In aceasta umplutura, mama mea a pus zahar mai putin si a adaugat marar tocat. Toate aceste ingrediente se amesteca foarte bine.
Din aluat se face apoi un sul, din care se taie bucati de marimea unui mar mare. Se modeleaza placintele, asa cum se vede in continuare:
Grosimea foii de aluat este de aprox. 1 cm. Inainte de a pune umplutura din branza, am pensulat foaia cu ulei, pentru a nu absorbi eventuala zeama lasata de branza (caz in care aluatul ar fi iesit umed si mai putin pufos). De asemenea, se poate pune fara teama mai multa umplutura, ceea ce asigura reusita placintelor. Am mancat deseori placinte nereusite, adica mai mult din aluat, aproape fara gust.
Se mai lasa placintele la crescut vreo 15 minute, apoi se ung cu ou batut si se dau la cuptor, la foc mediu, timp de aproximativ 30 de minute.
Cand am asezat o placinta in tava, cu o pensula am uns-o cu ulei, de jur imprejur; la fel am procedat cu urmatoarele, pentru a nu se lipi unele de altele si a nu iesi zdrentuite.
Acest fel de placinte se pun mai inghesuite in tava, ca sa creasca inalte si sa nu se lateasca. Daca le puneti distantate (pentru a nu se lipi), vor creste foarte plate si labartate.
Calde, se pudreaza cu zahar vanilinat.
Placinte poale-n brau, Branzoaice, Cheese pies
Aluatul:
Ingrediente - 500 g faina, 3 oua, 100 g unt, 100 g ulei, 200 ml lapte, un cub de drojdie de bere, sare, zahar.
Se face maiaua din drojdia amestecata cu un pic de apa calda, o lingura de zahar, o ceasca de faina (sa fie groasa ca smantana) si se lasa la crescut, cam 20 de minute.
Apoi se face aluatul, adaugand în maia un ou si 2 galbenusuri, sarea, vreo 3 linguri de zahar (dupa dorinta), laptele, restul de faina si se framinta 10 minute.
Se adauga apoi grasimile (untul topit in uleiul cald) si se framanta din nou (dupa puteri).
De fapt, aluatul ar trebui framantat pana ce face basicute. Pentru cine are masina de paine, e floare la ureche.
Aluatul se lasa la crescut, în bucataria incalzita, vreo 30-40 de minute.
Din aluat se face apoi un sul, din care se taie bucati de marimea unui mar mare. Se modeleaza placintele, asa cum se vede in continuare:
Grosimea foii de aluat este de aprox. 1 cm. Inainte de a pune umplutura din branza, am pensulat foaia cu ulei, pentru a nu absorbi eventuala zeama lasata de branza (caz in care aluatul ar fi iesit umed si mai putin pufos). De asemenea, se poate pune fara teama mai multa umplutura, ceea ce asigura reusita placintelor. Am mancat deseori placinte nereusite, adica mai mult din aluat, aproape fara gust.
Se mai lasa placintele la crescut vreo 15 minute, apoi se ung cu ou batut si se dau la cuptor, la foc mediu, timp de aproximativ 30 de minute.
Cand am asezat o placinta in tava, cu o pensula am uns-o cu ulei, de jur imprejur; la fel am procedat cu urmatoarele, pentru a nu se lipi unele de altele si a nu iesi zdrentuite.
Acest fel de placinte se pun mai inghesuite in tava, ca sa creasca inalte si sa nu se lateasca. Daca le puneti distantate (pentru a nu se lipi), vor creste foarte plate si labartate.
Calde, se pudreaza cu zahar vanilinat.
Placinte poale-n brau, Branzoaice, Cheese pies
Ciuperci de padure / Forest mushrooms
Ciupercile pe care le mananca melcii nu pot fi otravitoare.
Contrar obiceiurilor, ciuperca palaria sarpelui (o vedeti in cele trei poze de mai sus, in stadiu de "pui" si de ciuperca matura) este comestibila.
Hribul ramane regele.
Painisoare rosii si verzi, palaria sarpelui, ciuperci, chitarci, hribi mai mici.
Contrar obiceiurilor, ciuperca palaria sarpelui (o vedeti in cele trei poze de mai sus, in stadiu de "pui" si de ciuperca matura) este comestibila.
Hribul ramane regele.
Painisoare rosii si verzi, palaria sarpelui, ciuperci, chitarci, hribi mai mici.
9 sept. 2008
Suc de rosii conservat
Il fac in fiecare toamna, nu se strica deloc si tine si de pe un an pe altul.
Prefer sa il tin in astfel de sticle, mai mici, care au avantajul ca au si capac care se inchide etans.
< Modul de preparare este simplu, desi nu se face usor, pentru ca trecerea rosiilor prin separator necesita ceva munca. Eu prefer sa fac mai multe serii de suc, care iese si diferit, decat sa fiu istovita. Asa imi vine mai usor si nu mi se uraste de facut conserve, cum aud ca se plang altii. Odata sucul trecut prin separator, se pune la fiert, intr-o oala incapatoare, pe foc mic, ca sa scada. Cand are consistenta dorita ( eu il fac sa fie numai bun pentru pizza - nici apos, nici prea gros), adaug sare ( cam o lingurita la 1 litru), aproximativ si dupa gust, cateva boabe de enibahar, cateva crengi de busuioc si de telina) si mai las sa dea cateva clocote. La final, pun si miere, dupa gust. Dupa ce s-a racorit putin (atat cat sa nu pocneasca stcilele), il torn in sticle, pe care le inchid bine cu capace. Le asez apoi pe o tava de metal ( poate fi si de la aragaz) si apoi le acopar cu o patura groasa. Peste patura mai pun alte paturi sau plapuma sau altceva, ca sa le mentina calde, sa se sterilizeze. Se scot de sub culcus dupa 24 de ore.
Variante:
Acest suc este o baza pentru alte sosuri, adaugand la fiert alte legume, astfel:
- rosii cireasa, adaugate spre final, pentru a nu se sfarama;
- felii de gogosari cruzi, lasati sa fiarba suficient, rezultand un foarte bun adaos pentru aproape orice fel de mancare sau sos pentru fripturi, pizza etc.
- telina rasa, destul de multa, trecuta prin razatoare fina;
- frunze verzi intregi de busuioc;
- telina rasa, ardei tocati, piper,usturoi - rezultand un fel de ketchup.
Prefer sa il tin in astfel de sticle, mai mici, care au avantajul ca au si capac care se inchide etans.
< Modul de preparare este simplu, desi nu se face usor, pentru ca trecerea rosiilor prin separator necesita ceva munca. Eu prefer sa fac mai multe serii de suc, care iese si diferit, decat sa fiu istovita. Asa imi vine mai usor si nu mi se uraste de facut conserve, cum aud ca se plang altii. Odata sucul trecut prin separator, se pune la fiert, intr-o oala incapatoare, pe foc mic, ca sa scada. Cand are consistenta dorita ( eu il fac sa fie numai bun pentru pizza - nici apos, nici prea gros), adaug sare ( cam o lingurita la 1 litru), aproximativ si dupa gust, cateva boabe de enibahar, cateva crengi de busuioc si de telina) si mai las sa dea cateva clocote. La final, pun si miere, dupa gust. Dupa ce s-a racorit putin (atat cat sa nu pocneasca stcilele), il torn in sticle, pe care le inchid bine cu capace. Le asez apoi pe o tava de metal ( poate fi si de la aragaz) si apoi le acopar cu o patura groasa. Peste patura mai pun alte paturi sau plapuma sau altceva, ca sa le mentina calde, sa se sterilizeze. Se scot de sub culcus dupa 24 de ore.
Variante:
Acest suc este o baza pentru alte sosuri, adaugand la fiert alte legume, astfel:
- rosii cireasa, adaugate spre final, pentru a nu se sfarama;
- felii de gogosari cruzi, lasati sa fiarba suficient, rezultand un foarte bun adaos pentru aproape orice fel de mancare sau sos pentru fripturi, pizza etc.
- telina rasa, destul de multa, trecuta prin razatoare fina;
- frunze verzi intregi de busuioc;
- telina rasa, ardei tocati, piper,usturoi - rezultand un fel de ketchup.
6 sept. 2008
Sarmale de toamna cu soia (sau rulou de varza)/Cabbage roulade with soy
Frumoase sunt aceste prime zile ale lui septembrie... Sper sa avem parte de o toamna lunga si luminoasa.
Incantata de lumina aparte a inceputului de toamna, ieri dimineata am deschis fereastra, ca sa testez vremea de afara si, ca in fiecare zi, sa ud florile din jardiniera.
Dar cand am deschis geamul, camera mi-a fost invadata de un abur ademenitor de sarmale in foi de varza, care fierbeau mocnit pe aragazul vecinei mele.
Si atunci, mi-am zis: Trebuie sa fac sarmale. Si am trecut la treaba...
Aveam tot felul de legume, dar nu aveam carne, astfel ca am recurs la o alternativa: soia.
Asadar, mai intai am pus soia granulata la inmuiat cu apa calduta, sare si vegeta ( naturala, fara conservanti, cumparata de la un magazin naturist).
Am trecut repede prin razatoare 2 cepe mari si doi morcovi frumosi, pe care i-am si pus impreuna la calit, in ulei. Am mai ras o radacina de patrunjel (numai una am avut), o bucata de telina si doi cartofi potrivit de mari.
Am amestecat legumele cu soia, am adaugat orez (nu prea mult, totusi), 1 ou, condimente (piper, vegeta, putin curry) si verdeata (am pus si frunze de telina, si de patrunjel), bulion sau rosii rase, 1 lingura de faina.
Am aparit varza si ...surpriza: doar primele frunze, de la suprafata, se puteau rula, restul erau prea groase. Am mai aparit-o o data, dar degeaba... Se pare ca tentativa mea de a face sarmale era sortita esecului.
Dar nu ma las eu cu una cu doua, trebuie gasita o solutie salvatoare. Ardei pentru umplut am avut numai 4, destul de mici. Buni si astia. I-am umplut, i-am pus in oala cu putinele sarmale pe care am reusit sa le fac ( sa fi fost 10?), am turnat apa clocotita si le-am pus la fiert.
Dar castronul meu cu umplutura de sarmale era aproape plin.
Mai exista si sarmalele sparte, dar parca nu merg cu soia.
Ce sa fac?
Mai bine, o rulada.
Intr-o forma de cozonac, am asezat mai multe foi naravase de varza, am turnat toata umplutura, am rulat foile si am mai pus altele deasupra. Am turnat putina apa, am acoperit totul cu felii de rosii si am dat la cuptor, la foc mediu, sa fiarba mocnit (am acoperit forma cu o folie de aluminiu, pe care doar spre final am indepartat-o).
S-a dovedit cu rulada mea a fost foarte buna si aspectuoasa... si mai lesne de facut, cand nu avem prea mult timp pentru rulat sarmale.
Am servit-o a doua zi, incalzita, cu mamaliguta calda si cu smantana deasupra.
Sa nu uit: si in oala cu sarmale, si in tava cu rulou, am pus ramuri de busuioc si de cimbru.
Incantata de lumina aparte a inceputului de toamna, ieri dimineata am deschis fereastra, ca sa testez vremea de afara si, ca in fiecare zi, sa ud florile din jardiniera.
Dar cand am deschis geamul, camera mi-a fost invadata de un abur ademenitor de sarmale in foi de varza, care fierbeau mocnit pe aragazul vecinei mele.
Si atunci, mi-am zis: Trebuie sa fac sarmale. Si am trecut la treaba...
Aveam tot felul de legume, dar nu aveam carne, astfel ca am recurs la o alternativa: soia.
Asadar, mai intai am pus soia granulata la inmuiat cu apa calduta, sare si vegeta ( naturala, fara conservanti, cumparata de la un magazin naturist).
Am trecut repede prin razatoare 2 cepe mari si doi morcovi frumosi, pe care i-am si pus impreuna la calit, in ulei. Am mai ras o radacina de patrunjel (numai una am avut), o bucata de telina si doi cartofi potrivit de mari.
Am amestecat legumele cu soia, am adaugat orez (nu prea mult, totusi), 1 ou, condimente (piper, vegeta, putin curry) si verdeata (am pus si frunze de telina, si de patrunjel), bulion sau rosii rase, 1 lingura de faina.
Am aparit varza si ...surpriza: doar primele frunze, de la suprafata, se puteau rula, restul erau prea groase. Am mai aparit-o o data, dar degeaba... Se pare ca tentativa mea de a face sarmale era sortita esecului.
Dar nu ma las eu cu una cu doua, trebuie gasita o solutie salvatoare. Ardei pentru umplut am avut numai 4, destul de mici. Buni si astia. I-am umplut, i-am pus in oala cu putinele sarmale pe care am reusit sa le fac ( sa fi fost 10?), am turnat apa clocotita si le-am pus la fiert.
Dar castronul meu cu umplutura de sarmale era aproape plin.
Mai exista si sarmalele sparte, dar parca nu merg cu soia.
Ce sa fac?
Mai bine, o rulada.
Intr-o forma de cozonac, am asezat mai multe foi naravase de varza, am turnat toata umplutura, am rulat foile si am mai pus altele deasupra. Am turnat putina apa, am acoperit totul cu felii de rosii si am dat la cuptor, la foc mediu, sa fiarba mocnit (am acoperit forma cu o folie de aluminiu, pe care doar spre final am indepartat-o).
S-a dovedit cu rulada mea a fost foarte buna si aspectuoasa... si mai lesne de facut, cand nu avem prea mult timp pentru rulat sarmale.
Am servit-o a doua zi, incalzita, cu mamaliguta calda si cu smantana deasupra.
Sa nu uit: si in oala cu sarmale, si in tava cu rulou, am pus ramuri de busuioc si de cimbru.
29 aug. 2008
Prajitura instant - fina si rapida/Jam cake
Ce facem cand ne vin niste musafiri neasteptati? Parca nu merge sa-i servim doar cu o cafea. Daca am avea si ceva bun in completare...
O solutie este o prajitura rapida din pandispan, care se face repede-repede.
Pentru a se coace repede, am redus din cantitatile clasice ale retetei.
Am folosit 4 oua, 4 linguri cu zahar, 4 linguri cu ulei de floarea soarelui, 5 linguri (mai cu varf)cu faina alba, zeama de lamaie, esenta de rom.
Se lucreaza totul la mixer.
Am separat albusurile, le-am batut la mixer, cu putina sare; cand s-au facut ca zapadam am adaugat, treptat, zaharul, si am batut in continuare, sa fie spuma tare. Romul si zeama de lamaie contribuie la reusita.
Se adauga apoi galbenusurile ( se bate iar), uleiul-treptat, faina - treptat.
Iese ca o spuma usoara.
Imediat se toarna compozitia in tava unsa cu ulei si se introduce in cuptorul incalzit dinainte, la foc potrivit.
Atentie - se coace foarte repede.
Am stropit usor blatul cu zeama de lamaie diluata ( nu se mai pune zahar, ca va iesi prea dulce), dar sa nu fie insiropat.Se poate face rulada, dar eu am ales alta varianta, tocmai pentru ca rulada nu poate fi servita imediat, ci trebuie sa stea ceva timp, sa capete forma.
Astfel ca am taiat baltul in doua, am uns o parte cu peltea de zmeura (am facut si cu gem de caise si a fost excelent), apoi am asezat cealalta parte de blat.
Cand am servit, am pudrat si zaharul vanilinat. A mers excelent alturi de cafea si ceai de menta cu lamie.
De retinut:
- prea multa faina compromite prajitura, aluatul iesind tare si aspru;
- de asemenea, atentie sa nu se rascoaca - cand e gata, suprafata copturii sa fie galbuie, nu rumenita;
- alege un gem acrisor, atfel iese prea dulce.
O solutie este o prajitura rapida din pandispan, care se face repede-repede.
Pentru a se coace repede, am redus din cantitatile clasice ale retetei.
Am folosit 4 oua, 4 linguri cu zahar, 4 linguri cu ulei de floarea soarelui, 5 linguri (mai cu varf)cu faina alba, zeama de lamaie, esenta de rom.
Se lucreaza totul la mixer.
Am separat albusurile, le-am batut la mixer, cu putina sare; cand s-au facut ca zapadam am adaugat, treptat, zaharul, si am batut in continuare, sa fie spuma tare. Romul si zeama de lamaie contribuie la reusita.
Se adauga apoi galbenusurile ( se bate iar), uleiul-treptat, faina - treptat.
Iese ca o spuma usoara.
Imediat se toarna compozitia in tava unsa cu ulei si se introduce in cuptorul incalzit dinainte, la foc potrivit.
Atentie - se coace foarte repede.
Am stropit usor blatul cu zeama de lamaie diluata ( nu se mai pune zahar, ca va iesi prea dulce), dar sa nu fie insiropat.Se poate face rulada, dar eu am ales alta varianta, tocmai pentru ca rulada nu poate fi servita imediat, ci trebuie sa stea ceva timp, sa capete forma.
Astfel ca am taiat baltul in doua, am uns o parte cu peltea de zmeura (am facut si cu gem de caise si a fost excelent), apoi am asezat cealalta parte de blat.
Cand am servit, am pudrat si zaharul vanilinat. A mers excelent alturi de cafea si ceai de menta cu lamie.
De retinut:
- prea multa faina compromite prajitura, aluatul iesind tare si aspru;
- de asemenea, atentie sa nu se rascoaca - cand e gata, suprafata copturii sa fie galbuie, nu rumenita;
- alege un gem acrisor, atfel iese prea dulce.
27 aug. 2008
Placinta dobrogeana cu branza/Cheese pie
O reteta de placinta (si aluat) cu reusita sigura!
Reteta aluatului o gasitit aici.
Umplutura am facut-o, de aceasta data, dulce.
Am amestecat 700 g de branza de vaci cu 4 oua, 2 linguri de faina, 50 g de stafide inmuiate in rom, putina sare si zahar dupa gust (am pus vreo 8 linguri).
Dupa ce am pus placintele rulate in tava, am turnat deasupra, asa cum am aratat in reteta de aluat, amestecul de ou si lapte.
Cand sunt gata, se pudreaza cu zahar pudra si vanilie.
Merg cu o cafeluta.
Reteta aluatului o gasitit aici.
Umplutura am facut-o, de aceasta data, dulce.
Am amestecat 700 g de branza de vaci cu 4 oua, 2 linguri de faina, 50 g de stafide inmuiate in rom, putina sare si zahar dupa gust (am pus vreo 8 linguri).
Dupa ce am pus placintele rulate in tava, am turnat deasupra, asa cum am aratat in reteta de aluat, amestecul de ou si lapte.
Cand sunt gata, se pudreaza cu zahar pudra si vanilie.
Merg cu o cafeluta.
22 aug. 2008
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...