Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
31 dec. 2009
Fursecuri cu stafide - reteta Ginette
Am facut aceste fursecuri de sarbatori si au fost foarte apreciate. Multumesc, Ginette.
Reteta o gasiti AICI!
Si cateva poze din noaptea dintre ani:
26 dec. 2009
21 dec. 2009
12 dec. 2009
Retete pentru sarbatorile de iarna - Craciun si Revelion / Christmas recipes
Am selectat din blogosfera unele retete pe care le voi avea in atentie pentru sarbatori, ca sa nu mai pierd atunci timpul sa le caut. Poate va inspira si pe voi.
Link-uri:
In primul rand, dulciurile (pentru ca le pregatim mai din timp):
- rulada de biscuiti / salam-de-biscuiti-si-cocos
- Bounty
- prajitura-cu-cocos // -bounty-bars *
- tort-diplomat-repede-si-usor-de-facut
- chec - tigru sau coronita, glasat
- cornulete-vanilate-foarte-fine
- linzer-londonez-cu-gem-si-bezea
-prajitura-cu-cocos-coniac-si-ciocolata
- prajitura-cu-cirese-sau-visine.
- tort-spirala-cu-frisca-si-capsuni.
Aperitive:
- aperitiv-cu-sunca-si-cascaval.
- ochelari cu cascaval
- franzela umpluta
- oua umplute
Feluri principale de mancare:
- carnati, toba, chisca, lebar
- racituri-piftie-moldovenesti
- friptura-taraneasca-din-coaste-de-porc
- cotlet-de-porc-cu-legume-si-sos
- drob-din-ficat-sau-maruntaie-de-porc
- pui-cu-40-de-catei-de-usturoi.
-pui-la-cuptor-cu-lamaie-si-cartofi.
- saculeti-din-carne-cu-ciuperci.
Altele:
- aluat pripit / eclere-si-choux-la-creme
- aluat-cu-untura-cornulete-cornuri
- evantai
6 dec. 2009
Chisca (Caltaboș)
Rețetă orientativă:
- 1 kg carne porc puțin grasă
- 300 g ceapa
- câteva linguri cu untură
- 500g orez
- - mate groase de porc
- sare si mirodenii -piper, busuioc, cimbru,
Se toaca ceapa în untură,pana se inmoaie, apoi se adauga orezul, și se călește puțin, să se umfle un pic orezul.
Dăm deoparte, punem apoi carne tocată, sare, piper.
Se umplu intestinele (nu foarte tare, ca să aibă unde să se umfle orezul) cu amestecul preparat, se coase la cepele, se înțeapă cu un ac ici-colo, ca să nu plesnească, și se pun la fiert. Se fierbe la foc mic, în apă cu mirodenii, timp de 40 de minute, dupa care se scoate din apă și se lasă la scurs.
Se mai obișnuiește să se servească lângă tochitura de porc moldovenească, alături de brânză și mămăligă.
Fondant nefiert
2 linguri de apă rece
zahăr pudră cernut
½ lingurita de esenţă de ulei de mentă sau câteva picături de ulei de mentă
1 sau 2 patrate de ciocolată
Bate albușul bine.
Se adaugă apă rece şi treptat zahăr suficient pentru a face o pasta fermă.
Se împarte pasta de zahăr în trei părţi.
Adauga menta la o parte și puțin colorant verde, framanta amestecul până când se distribuite uniform; a doua parte se poate facet roz, cu aroma de extract de trandafir.
În ultima parte adăuga unul sau două pătrate de ciocolată de calitate, topită la baie de aburi.
Se adaugă, de asemenea, puţină apă, pentru că ciocolata va face amestecul gros.
Marțipan - rețete
Se pune zahăr pudră și esenţă de migdale, apoi coloraranți alimentari (opţional), albuşuri.
Se macină migdalele fin şi se amestecă cu zahăr pudră. Adauga esenta de migdale şi colorant alimentar, dacă este necesar.
Frământaţi un aluat moale, cu albusul, pe o suprafaţă curată.
Migdalele se pun făăr coajă. Pune-le în apă clocotită timp de un minut si se lasa sa se răcească. Acum, pielea trebuie să se ia uşor.
Altă rețetă:
Ingrediente:
2 ceşti de zahăr granulat
1 / 8 linguriță sare de lamăie
4 cești migdale sau făină de migdale
2 albuşuri
Zahăr pudră pentru modelat
Preparare:
1. Pregătește un spaţiu de lucru presărind zahăr pudră pe o lespede de marmură, lemn sau o coală mare de cpot. Umpleţi un castron mare cu apa rece.
2. Pune zahărul şi 2 / 3 cana de apa într-o cratiţă mare şi încălzește uşor, amestecând până se dizolvă zahărul.
3. Se adaugă sarea de lămâie şi încălziți. Se aduce la fierbere şi fierbe timp de 3 minute.
4. pune partea de jos a cratiţă în apă rece pregătită, amestecând amestecul de zahăr în mod constant, până când acesta devine gros şi cremos.
5. Se amestecă în migdale şi albuşuri, la foc mic şi se amestecă timp de 2 minute până când amestecul este suficient de gros.
6 Se pune marţipanul pe suprafaţa de lucru pregătit, şi se amestecă cu o spatula de metal până când se raceste suficient pentru a-l atinge.
7. Pudrați pe mâini în zahăr pudră şi să înceapeți să framantați marţipanul, până când acesta este neted si maleabil.
8. Marţipan dvs. poate fi acum folosit imediat sau acoperit cu o în folie cu ambalaj de plastic şi păstrat într-un container etanş.
16 nov. 2009
Pizza usoara si rapida - din aluat de clatite
1. Pregatim umplutura pentru pizza, cu ce dorim si avem prin bucatarie.
Eu am pus sunculita taraneasca, ceapa verde, gogosar, frunze verzi de busuioc si cascaval.
Se mai pot adauga ciuperci, masline, salamuri sau conserva de ton, legume - rosii, porumb etc.
2. Aprindem cuptorul, sa fie incins.
3. Facem un aluat ca de clatite ( un pic mai gros) din :
- 2oua, 4-5 linguri de faina, o lingura cu ulei, putin lapte sau apa. Punem sare si piper. Amestecam si adaugam lichid atat cat trebuie, ca sa fie aluatul ca de clatite; putem pune apa minerala sau bere.
Intr-o tigaie ( sau o forma) unsa cu ulei turnam aluatul si apoi presaram deasupra umplutura. Dam imediat la cuptor, la foc mare, dar dupa vreo 5 minute dam focul mai mic un pic, sa fie mediu.Aici sunt ingrediente pentru o persoana, astfel ca, pentru mai multe, dublam portiile.
Am facut candva o tava mare - din 6 oua si cu multe ingrediente - si au mancat pe saturate 4 persoane.
Se coace repede si se mananca la fel de repede.
Eu am avut mai putin cascaval, trebuia mai mult.
Cand o scoatem din cuptor mai presaram cu cascaval ras si o stropim cu sos de rosii.
Supa de spanac de toamna / Spinach Soup
Ingrediente: 50 g unt, 2-3 fire de ceapa verde sau o ceapă alba medie, 2 căţei de usturoi, 1 cartof mediu, vegeta naturala, 2 cani cu lapte, o lingura de faina alba, 400 g de spanac proaspat, un pic de turmeric sau nucşoară rasă, o ceasca sau o cana de smântână.
Cum procedam:
Se topeşte o lingura de unt sau ulei într-o cratiţă mare, se adaugă ceapa tocata şi usturoiul tocat şi se caleste uşor timp de 5-6 minute, până ce sunt moi. Adaugam cartofii taiati felii si apa si ii lasam sa fiarba, apoi facem din toate acestea un piure. Separat oparim spanacul si apoi il tocam. Il adaugam in oala, punem si laptele, fierbem, timp de 15 minute.
Se trece prin mixer, dar eu am lasat-o asa, cu bucatele de spanac prin ea.
Adaugam si o parte din smantana, dupa ce o amestecam mai inainte cu faina ( astfel nu se va taia). Lasam sa dea in clocot, potrivim de cu sare, piper şi nucşoară.- eu am pus turmeric.
Observatii: Aceasta supa poate fi congelata si tinuta la frigider circa o lună. Daca dorim sa fie mai verde, pastram separat o parte din spanacul oparit si il adaugam mai tarziu in supa, odata cu smantana.
La servire, ornam cu smantana. Eu am adaugat si cateva feliute de kaiser prajit.
A fost foarte buna, dar data viitoare o voi face fara cartofi.
5 nov. 2009
Pui cu smantana si gogosari copti
Este o reteta foarte usoara si gustoasa si se face repede.
Cantitatile se stabilesc in functie de numarul de portii dorite. Eu am facut 2 portii, dintr-un piept de pui, putin ulei, o ceapa, o cescuta cu smantana, o lingura cu faina, 2 gogosari si 2 capia ( asta am avut, dar fiecare pune ce are si ce-i place), sare, piper, curry si orez.
Mai intai am taiat carnea cubulete si am calit-o in putin ulei.Am adaugat si ceapa tocata, am calit-o putin si am turnat apoi o cescuta cu apa calda; am lasat sa fiarba acoperit, la foc mic, ca sa fie carnea bine patrunsa si frageda.
Intre timp am copt ardeii
si am facut garnitura din orez simplu, fiert atent ( bob si bob), cu putina sare.
Cand carnea a fiert, am potrivit de sare si piper si am adaugat fasiile de gogosari copti. Am lasat sa fiarba un minut...............
...........si am afacut un sos din faina amestecata cu putina apa si smantna; l-am turnat peste carne, amestecand mereu, ca sa se lege.
Am lasat sa fiarba molcom, sa se intrepatrunda aromele, Dupa caz, mai subtiati sosul cu apa, daca e necesar.
Peste orez presaram curry, punem mancarea si sos din abundenta si ...........pofta buna!
Zacusca de gogonele - dulce-acrisoara
Reteta originala este urmatoarea:
2 kg gogonele, 2 kg gogosari, 2 kg rosii, 500 ml ulei, 1,5 kg ceapa, ienibahar, sare.
Mod de preparare:
- mai intai am pus gogonelele la fiert, in apa calda cu sare; le-am lasat pana au fost fierte ( eu am avut aceste gogonele, unele foarte mari)
- intre timp am curatat ceapa si am lasat-o intr-un vas cu apa;
- am curatat gogosarii si i-am taiat feliute;
- am trecut ceapa prin razatoare;
- intr-o cratita incapatoare am pus uleiul sa se incinga, am adaugat toata ceapa, am acoperit vasul si am lasat-o sa se inabuse (dra sa nu se rumeneasca deloc);
- cand ceapa a devenit sticloasa am pus si gogosarii si am acoperit din nou cu capacul, lasand sa fiarba la foc domol;
- am trecut gogonelele intr-o strecuratoare, le-am calit cu apa rece si le-am curatat de pielita;
- le-am tocat ca pe vinete, lasand si bucatele intregi;
- cand am considerat ca gogosarii si ceapa sunt bine scazute am adaugat gogonele, iar dupa vreo 5 minute am pus sucul de rosii;
- se pun arome dupa gust, eu am pus vreo 4 catei de usturoi taiati feliute, boabe de piper si de ienibahar;
- am potrivit de sare; gustul fiind oarecum nedefinit ( usor acru - cum se-ntampla si la sosul de rosii), l- am intregit adaugand vre 3 linguri cu zahar.
Nu se scade foarte mult, caci se pierde gustul de legume.
Se pune in borcane si se sterilizeaza.
Odata terminata reteta, am si inceput degustarea, caci eram foarte curioasa. Ce sa va spun, divin. Un gust dulce-acrisor deosebit. Mult mai buna decat zacusca de vinete, cu gustul acela de afumat. In plus, reteta e mai dietetica.
Nefiind o zacusca grasa, am descoperit ca nu e musai s-o mancam cu paine. Eu am mancat-o alaturi de orez fiert simplu si a mers de minune.
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...