Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
27 ian. 2010
Bors de fasole pastai cu smantana si turnatei
Ingrediente: o ceapa mare sau doua mijlocii, radacinoase (un morcov, 1/2 sau 1/4 de telina, 1 patrunjel sau 1 pastarnac), 2 cartofi, 3 linguri cu ulei, 5 linguri de zarzavat pentru ciorbe conservat ( facut cu rosii, gogosari, verdeata), un borcan mare de fasole verde conservata, 1-2 linguri de pasta de rosii si gogosari, 0,5 litri de bors de casa, cimbru, verdeata proaspata sau uscata.
Pentru turnatei: 1 ou, 2 -3 linguri cu faina.
Taiem ceapa marunt si trecem radacinoasele prin razatoare, apoi le calim putin in ulei, fara a le rumeni nici un pic. Punem si cartofii taiati cubulete. Turnam deasupra 2 litri de apa clocotita si lasam sa fiarba. Cand zarzavatul s-a inmuiat adaugam zarzavatul de ciorba, fasolea ( fara zeama in care a fost conservata), pasat de rosii si gogosari. Dupa ce mai fierbe un pic ( depinde de fasole, dar in general este moale si nu mai trebuie fiarta) adaugam borsul clocotit - nu tot de-odata, ci treptat si atat cat e nevoie, gustand mereu pentru a nu iesi prea acru). Depinde de cat de acru este borsul, de cantitatea de ciorba si de gustul fiecaruia. Daca nu clocottim borsul separat si-l adaugam crud , riscam ca in final sa iasa ciorba prea acra.
Potrivm de sare ( daca mai trebuie, fiind sarate si fasolele, si zarzavatul d eciorba si pasta ).
Cine are, poate pune vegeta de casa sau din cea de la magazinele naturiste, fara adausuri chimice.
La final turnam si turnateii ( facuti din oul batut un pic si amestecat cu faiana, astfel incat sa rezulte o pasta ca un aluat de clatite un pic mai gros), lasand sa curga un fir de aluat subtire de pe o lingura, in ciorba fierbinte. Mai fierbem un minut si o servim cu smantana.
Budinca de mere
Este de fapt reteta de tort de mere, dar modificata si fara frisca.
Am folosit vreo 8 mere ionatan mai micute
si pentru umplutura: dulceata - am pus de mere si visine, cateva nuci, 2 linguri cu unt;
- pentru mere: 2 linguri cu ulei, 2-3 linguri cu zahar.
Pentru blat : 6 oua, un praf de sare, 7 linguri cu zahar, o lingurita cu rom si o lingura cu zeama de lamie,7 linguri cu apa, 7 linguri cu ulei, 6 linguri cu faina si 3 linguri cu gris.
Pentru sirop: 3 linguri cu zahar, 100 ml apa, un plic de zahar vanilat.
Pozele nu sunt prea reusite, pentru ca le-am facut seara; de fapt, asta e o problema, caci se intuneca devreme si eu gatesc chiar si zeara mai tarziu.
Mai inati curatam merele, le golim de casuta cu samburi si le umple cu primul amestec.
Le punem in tava, le stropim cu ulei si zahar si le dam la cuptor, pana se fac un pic moi.
Facem un aluat de pandispan din albus batut spuma cu zaharul, in care adaugam apoi restul ingredientelor.
Dupa ce este gata , o insiropam cu sirop rece.
31 dec. 2009
Sarmalute de porc cu varza murata
Umputura:1 kg de pulpa de porc tocata, 50- 70g de orez, 250 g ceapa tocata si calita putin in 2 linguri cu untura sau ulei, 1 ou, o lingura cu suc de rosii, o cescuta mica de apa rece, o lingura cu faina si condimente - marar uscat, piper, sare o jumatate de lingurita de zahar. Amestecam toate aceste ingrediente si incepem sa facem sarmalele.
Mai trebuie: 2 verze murate, 2 linguri cu suc de rosii, 4 boabe de enibahar, cateva crengute de cimbru si de marar.In cratita asezam mai intai nervuri groase de varza, ramase de la frunze si enibahar. Apoi asezam sarmalele, deasupra punem varza tocata foarte fin. Turnam sosul de rosii, adaugam apa fierbinte cat sa le cuprinda; deasupra punem crengutele de cimbru, le acoperim cu o farfurie intinsa rasturnata, ca se le preseze putin, si le punem sa firaba la foc mic.
Eu pun cratita cu sarmale pe o tabla - cum e cea de copt ardei - si astfel cratita ramane curata si la exterior, iar in iunterior nu se prind, deci riscul de a se afuma este exclus.
Se fierb aproximativ 2 ore - incercam din cand in cand sa vedem daca sunt fierte - adica frunza sa nu fie tare. Vorba ceea:
" Doua babe le pazea,
Tot in gura le tuflea...."
Fursecuri cu stafide - reteta Ginette
Am facut aceste fursecuri de sarbatori si au fost foarte apreciate. Multumesc, Ginette.
Reteta o gasiti AICI!
Si cateva poze din noaptea dintre ani:
26 dec. 2009
21 dec. 2009
12 dec. 2009
Retete pentru sarbatorile de iarna - Craciun si Revelion / Christmas recipes
Am selectat din blogosfera unele retete pe care le voi avea in atentie pentru sarbatori, ca sa nu mai pierd atunci timpul sa le caut. Poate va inspira si pe voi.
Link-uri:
In primul rand, dulciurile (pentru ca le pregatim mai din timp):
- rulada de biscuiti / salam-de-biscuiti-si-cocos
- Bounty
- prajitura-cu-cocos // -bounty-bars *
- tort-diplomat-repede-si-usor-de-facut
- chec - tigru sau coronita, glasat
- cornulete-vanilate-foarte-fine
- linzer-londonez-cu-gem-si-bezea
-prajitura-cu-cocos-coniac-si-ciocolata
- prajitura-cu-cirese-sau-visine.
- tort-spirala-cu-frisca-si-capsuni.
Aperitive:
- aperitiv-cu-sunca-si-cascaval.
- ochelari cu cascaval
- franzela umpluta
- oua umplute
Feluri principale de mancare:
- carnati, toba, chisca, lebar
- racituri-piftie-moldovenesti
- friptura-taraneasca-din-coaste-de-porc
- cotlet-de-porc-cu-legume-si-sos
- drob-din-ficat-sau-maruntaie-de-porc
- pui-cu-40-de-catei-de-usturoi.
-pui-la-cuptor-cu-lamaie-si-cartofi.
- saculeti-din-carne-cu-ciuperci.
Altele:
- aluat pripit / eclere-si-choux-la-creme
- aluat-cu-untura-cornulete-cornuri
- evantai
6 dec. 2009
Chisca (Caltaboș)
Rețetă orientativă:
- 1 kg carne porc puțin grasă
- 300 g ceapa
- câteva linguri cu untură
- 500g orez
- - mate groase de porc
- sare si mirodenii -piper, busuioc, cimbru,
Se toaca ceapa în untură,pana se inmoaie, apoi se adauga orezul, și se călește puțin, să se umfle un pic orezul.
Dăm deoparte, punem apoi carne tocată, sare, piper.
Se umplu intestinele (nu foarte tare, ca să aibă unde să se umfle orezul) cu amestecul preparat, se coase la cepele, se înțeapă cu un ac ici-colo, ca să nu plesnească, și se pun la fiert. Se fierbe la foc mic, în apă cu mirodenii, timp de 40 de minute, dupa care se scoate din apă și se lasă la scurs.
Se mai obișnuiește să se servească lângă tochitura de porc moldovenească, alături de brânză și mămăligă.
Fondant nefiert
2 linguri de apă rece
zahăr pudră cernut
½ lingurita de esenţă de ulei de mentă sau câteva picături de ulei de mentă
1 sau 2 patrate de ciocolată
Bate albușul bine.
Se adaugă apă rece şi treptat zahăr suficient pentru a face o pasta fermă.
Se împarte pasta de zahăr în trei părţi.
Adauga menta la o parte și puțin colorant verde, framanta amestecul până când se distribuite uniform; a doua parte se poate facet roz, cu aroma de extract de trandafir.
În ultima parte adăuga unul sau două pătrate de ciocolată de calitate, topită la baie de aburi.
Se adaugă, de asemenea, puţină apă, pentru că ciocolata va face amestecul gros.
Marțipan - rețete
Se pune zahăr pudră și esenţă de migdale, apoi coloraranți alimentari (opţional), albuşuri.
Se macină migdalele fin şi se amestecă cu zahăr pudră. Adauga esenta de migdale şi colorant alimentar, dacă este necesar.
Frământaţi un aluat moale, cu albusul, pe o suprafaţă curată.
Migdalele se pun făăr coajă. Pune-le în apă clocotită timp de un minut si se lasa sa se răcească. Acum, pielea trebuie să se ia uşor.
Altă rețetă:
Ingrediente:
2 ceşti de zahăr granulat
1 / 8 linguriță sare de lamăie
4 cești migdale sau făină de migdale
2 albuşuri
Zahăr pudră pentru modelat
Preparare:
1. Pregătește un spaţiu de lucru presărind zahăr pudră pe o lespede de marmură, lemn sau o coală mare de cpot. Umpleţi un castron mare cu apa rece.
2. Pune zahărul şi 2 / 3 cana de apa într-o cratiţă mare şi încălzește uşor, amestecând până se dizolvă zahărul.
3. Se adaugă sarea de lămâie şi încălziți. Se aduce la fierbere şi fierbe timp de 3 minute.
4. pune partea de jos a cratiţă în apă rece pregătită, amestecând amestecul de zahăr în mod constant, până când acesta devine gros şi cremos.
5. Se amestecă în migdale şi albuşuri, la foc mic şi se amestecă timp de 2 minute până când amestecul este suficient de gros.
6 Se pune marţipanul pe suprafaţa de lucru pregătit, şi se amestecă cu o spatula de metal până când se raceste suficient pentru a-l atinge.
7. Pudrați pe mâini în zahăr pudră şi să înceapeți să framantați marţipanul, până când acesta este neted si maleabil.
8. Marţipan dvs. poate fi acum folosit imediat sau acoperit cu o în folie cu ambalaj de plastic şi păstrat într-un container etanş.
16 nov. 2009
Pizza usoara si rapida - din aluat de clatite
1. Pregatim umplutura pentru pizza, cu ce dorim si avem prin bucatarie.
Eu am pus sunculita taraneasca, ceapa verde, gogosar, frunze verzi de busuioc si cascaval.
Se mai pot adauga ciuperci, masline, salamuri sau conserva de ton, legume - rosii, porumb etc.
2. Aprindem cuptorul, sa fie incins.
3. Facem un aluat ca de clatite ( un pic mai gros) din :
- 2oua, 4-5 linguri de faina, o lingura cu ulei, putin lapte sau apa. Punem sare si piper. Amestecam si adaugam lichid atat cat trebuie, ca sa fie aluatul ca de clatite; putem pune apa minerala sau bere.
Intr-o tigaie ( sau o forma) unsa cu ulei turnam aluatul si apoi presaram deasupra umplutura. Dam imediat la cuptor, la foc mare, dar dupa vreo 5 minute dam focul mai mic un pic, sa fie mediu.Aici sunt ingrediente pentru o persoana, astfel ca, pentru mai multe, dublam portiile.
Am facut candva o tava mare - din 6 oua si cu multe ingrediente - si au mancat pe saturate 4 persoane.
Se coace repede si se mananca la fel de repede.
Eu am avut mai putin cascaval, trebuia mai mult.
Cand o scoatem din cuptor mai presaram cu cascaval ras si o stropim cu sos de rosii.
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...