Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

8 feb. 2010

Tort Buturuga cu crema de nuca si ciuperci din martipan

Blatul il facem din pandispan:

4 oua, 100 g zahar, 4 linguri cu apa, 2 linguri cu ulei, 5 linguri cu faina, putina sare. Batem foarte bine albusurile cu zaharul, adaugam galbensurile, uleiul, apa si faina.Turnam aluatul intr-o forma in care am asezat hartie de copt si il coacem. Eu am folosit pentru copt o tava mai ingusta, cum e cea de friptura. Cred ca pentru o tava mare de aragaz trebuie sa facem pandispan din 6 oua.
Dupa ce s-a copt foaia de rulada, o rulam cu tot cu hartie si o lasam sa se raceasca, apoi, cand vom pune crema, vom derula rulada si vom indeparta hartia.

Crema se face din: circa 200 g nuca macinata. 5 linguri cu zahar, o lingura cu faina, 16 linguri cu lapte, o lingurita cu rom, 200 g unt.
Amestecam nuca cu zaharul si faina, apoi cu laptele, si o punem pe foc si amestecam cu lingura pana cand  se leaga crema. O luam de pe foc si adaugam untul - sau, ca sa iasa mai pufoasa, procedam invers: frecam untul spuma si adaugam treptat cate o lingura din crema  preparata pe foc, asa cum am aratat mai inainte

Cum facem ciupercutele din martipan:

Foarte usor.
Eu am avut un martipan in forma de rulou - din care se poate modela orice, dar am avut si cateva bomboane din martipan, usor glazurate cu cacao, numai bune sa fac din ele niste "hribi" micuti. Le-am presat putin si le-am aplicat o codita din martipan alb, dar groasa si scurta, asa cum au hribii.

Dupa cum vedeti, am folosit niste ustensile foarte "profesioniste": un capat de facalet, un capac rotund de la rasnita de piper.

Aici am inceput sa fac o painisoara:

Nu stiu daca arata prea grozav aici, dar musafirii mei au crezut ca sunt ciuperci adevarate.

Am mai facut o chitarca - cu palaria maronie, cu ciocolata.

Ansamblarea ruladei:

Aplicam crema, rulam bine rulada si taiem cele doua capete, pe care le vom aplica apoi pe tort,  formand doua cioturi.
Fiecare procedeaza dupa propria fantezia. Aceasta rulada ar fi trebuit sda fie glasata cu ciocolata, dar eu nu am am mai avut timp pentru asta, asa ca am oprit o parte din crema pentru a unge rulada deasupra.
In o parte din crema oprita am adaugat cacao.
Inainte de a unge rulada si deasupra, am aplicat si putin zahar ars.

Am pus intai crema simpla, apoi cea cu cacao - pe portiuni.

Am facut striuri, cu furculita:

Din loc in loc am pudrat cacao.Apoi fiecare orneaza cu ce vrea.
Eu am pus o crenga de brad cu o fundita si un glob mic, ( ca erau sarbatorile de iarna), ciupercile, niste floricele din zahar ars si mai multe bete cioturoase din ciocolata, pe care le primisem cadou de la o prietena.

5 feb. 2010

Chec (budinci) din carne pentru sarmale

De multe ori ne mai ramane umplutura. atunci cand facem sarmale, si nu stim ce sa mai facem cu ea.
Cand am facut, recent, sarmale cu carne de porc, entru ca ma grabeam, am pus umplutura ramasa intr-o forma de copt unsa cu ulei si tapetata cu gris, am uns-o deasupra cu ou batut si am copt-o. A iesit foarte buna, astfel ca, atunci cand voi mai face sarmale sau legume umplute, voi face mai multa umplutura, pentru acest preparat.
Putem face budincute mici, in forme de mufin; avantajul e ca sunt bune si calde, si reci; eu le-am servit reci, ca aperitiv.
Compozitia a fost facuta din carne, ceapa, ulei, un pic de orez, putin marar si apa - sau mai bine o gasiti aici.

1 feb. 2010

Peste la cuptor cu arpagic si castraveciori

Ingrediente: 1 peste mare (crap), 5 catei de usturoi, un castronel cu arpagic sau ceapa marunta, 3 -4 castraveciori murati sau marinati, 1 ardei ( am avut capia), o felie de telina, pasta de gogosari, sare, piper, vegeta naturala,  boia, vin alb. 

Pestele curatat si spalat se presara cu sare, vegeta, piper si boia...

...se prajeste rapid (un pic) pe ambele parti si apoi se aseaza in vasul de Jena, impreuna cu uleiul. 

Adaugam usturoi tocat, feliute de telina, felii de ardei si arpagic curatat...

Trecem castraveciorii printr-o razatoare astfel incat sa obtinem felii foarte subtiri ( daca sunt prea acri, trebuie lasati, in prealabil, in apa rece). 

Punem castravetii peste peste, adaugam pasta de gogosari si un paharel de vin alb; stropim cu ulei. Acoperim cu o folie sau punem capacul vasului - daca avem , 

si dam la cuptor pana ce scade si se rumeneste usor.



Este bun si cald, si rece. 

28 ian. 2010

Cornulete cu mere (gem) din aluat cu bors



Ingrediente: 250 ulei, 220 bors de casa, un pachetel mic de drodie, sare si faina.
Umplutura: mere, nuci, gem. Dizolvam drojdia cu bors, adaugam si sarea, punem tot borsul si apoi uleiul. Nu se pune faina chiar atat cat cuprinde, pentru ca atunci vom obtine cornulete tari. Dintr-un aluat molcut ies cornulete mai fragede. Incepem sa adaugam si faina, treptat, pana ce obtinem un aluat ferm, dar moale, il lasam 10 minute pe masa si il dam la rece inca 10 minute.
Avem grija, cand facem cornuletele, sa punem prea multa faina pe masa. Intindem o foaie subtire. 
Le modelam dupa plac si le unmplem cu ce ne place. Le coacem la foc moderat, apoi mai tare, depinde si de fiecare, cum are cuptorul.
Atentie: sa fie usor galbui pe dos, nu rumenite, caci vor deveni prea tari. Se trec prin zahar pudra.
Ies foarte fragede.
* Aici am folosit o metoda de rulare ca la clatite ( sau ca la sarmale), indoind colturile laterale peste mplutura, pentru ca-mi era teama sa nu iasa umplutura. Pe acestea le-am umplut cu un gem mai tare (de prune) amestecat cu altul mai moale (de visine), cu nuca macinata si putin pesmet. Am foarte multumita, pentru ca gemul nu a curs deloc, chiar daca o parte din cornuete le-am rulat normal. Mie nu-mi place cand se scuge gemul, caci se imbiba cornuletele cu un miros de ars.



* Cornulete mai mari, umplute cu mere rase si scazute pe foc, amestecate cu putin zahar si nuca macinata; ies cele mai fragede:

27 ian. 2010

Bors de fasole pastai cu smantana si turnatei

Ce sa mananci pe frigul asta cumplit?
Ingrediente: o ceapa mare sau doua mijlocii, radacinoase (un morcov, 1/2 sau 1/4 de telina, 1 patrunjel sau 1 pastarnac), 2 cartofi, 3 linguri cu ulei, 5 linguri de zarzavat pentru ciorbe conservat ( facut cu rosii, gogosari, verdeata), un borcan mare de fasole verde conservata, 1-2 linguri de pasta de rosii si gogosari, 0,5 litri de bors de casa, cimbru, verdeata proaspata sau uscata.
Pentru turnatei: 1 ou, 2 -3 linguri cu faina.
Taiem ceapa marunt si trecem radacinoasele prin razatoare, apoi le calim putin in ulei, fara a le rumeni nici un pic. Punem si cartofii taiati cubulete. Turnam deasupra 2 litri de apa clocotita si lasam sa fiarba. Cand zarzavatul s-a inmuiat adaugam zarzavatul de ciorba, fasolea ( fara zeama in care a fost conservata), pasat de rosii si gogosari. Dupa ce mai fierbe un pic ( depinde de fasole, dar in general este moale si nu mai trebuie fiarta) adaugam borsul clocotit - nu tot de-odata, ci treptat si atat cat e nevoie, gustand mereu pentru  a nu iesi prea acru). Depinde de cat de acru este borsul, de cantitatea de ciorba si de gustul fiecaruia. Daca nu clocottim borsul separat si-l adaugam crud , riscam ca in final sa iasa ciorba prea acra.
Potrivm de sare ( daca mai trebuie, fiind sarate si fasolele, si zarzavatul d eciorba si pasta ).
Cine are, poate pune vegeta de casa sau din cea de la magazinele naturiste, fara adausuri chimice. 
La final turnam si turnateii ( facuti din oul batut un pic si amestecat cu faiana, astfel incat sa rezulte o pasta ca un aluat de clatite un pic mai gros),  lasand sa curga un fir de aluat subtire de pe o lingura, in ciorba fierbinte. Mai fierbem un minut si o servim cu smantana. 



Budinca de mere

Este de fapt reteta de tort de mere, dar modificata si fara frisca.

Am folosit vreo 8 mere ionatan mai micute

si pentru umplutura: dulceata - am pus de mere si visine, cateva nuci, 2 linguri cu unt;

- pentru mere: 2 linguri cu ulei, 2-3 linguri cu zahar.

Pentru blat : 6 oua, un praf de sare, 7 linguri cu zahar, o lingurita cu rom si o lingura cu zeama de lamie,7 linguri cu apa, 7 linguri cu ulei, 6 linguri cu faina si 3 linguri cu gris.

 Pentru sirop: 3 linguri cu zahar, 100 ml apa, un plic de zahar vanilat.

Pozele nu sunt prea reusite, pentru ca le-am facut seara; de fapt, asta e o problema, caci se intuneca devreme si eu gatesc chiar si zeara mai tarziu.

Mai inati curatam merele, le golim de casuta cu samburi si le umple cu primul amestec.



Le punem in tava, le stropim cu ulei si zahar si le dam la cuptor, pana se fac un pic moi.

Facem un aluat de pandispan din albus batut spuma cu zaharul, in care adaugam apoi restul ingredientelor.

Dupa ce este gata , o insiropam cu sirop rece.

31 dec. 2009

Sarmalute de porc cu varza murata

Sunt multe retete, dar eu voi scrie aici reteta mea preferata pentru sarmalutele care se fac iarna.Nu sunt grase si sunt foarte gustoase. 

Cantitati:

Umputura:1 kg de pulpa de porc tocata, 50- 70g de orez, 250 g ceapa tocata si calita putin in 2 linguri cu untura sau ulei, 1 ou, o lingura cu suc de rosii, o cescuta mica de apa rece, o lingura cu faina si condimente - marar uscat, piper, sare o jumatate de lingurita de zahar. Amestecam toate aceste ingrediente si incepem sa facem sarmalele.

Mai trebuie: 2 verze murate, 2 linguri cu suc de rosii, 4 boabe de enibahar, cateva crengute de cimbru si de marar.In cratita asezam mai intai nervuri groase de varza, ramase de la frunze si enibahar. Apoi asezam sarmalele, deasupra punem varza tocata foarte fin. Turnam sosul de rosii, adaugam apa fierbinte cat sa le cuprinda; deasupra punem crengutele de cimbru, le acoperim cu o farfurie intinsa rasturnata, ca se le preseze putin, si le punem sa firaba la foc mic.
Eu pun cratita cu sarmale pe o tabla - cum e cea de copt ardei - si astfel cratita ramane curata si la exterior, iar in iunterior nu se prind, deci riscul de a se afuma este exclus.
Se fierb aproximativ 2 ore - incercam din cand in cand sa vedem daca sunt fierte - adica frunza sa nu fie tare. Vorba ceea: 

" Doua babe le pazea,
Tot in gura le tuflea...."

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori