Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
29 aug. 2010
Prăjitura chinezească
Se numește ”chinezească” pentru că ar trebui desenată, cu ciocolată, câte o literă (sau cuvânt) chinezesească pe fiecare bucată. Dar eu am ”desenat-o” la întâmplare.
Rețeta este din Caietul cu amintiri dulci:
”Aluatul: 200 unt frecat cu 250 zahar și un pic de sare;se pun 2 pahare de nuci pisate, 1 praf de copt și 2 pahare de faina. Apoi 6 albusuri spuma si se coace in tava lata. Glazura: 6 galbenusuri se freaca spuma cu 5 linguri de zahar pudra.Cand e coapta prajitura pe jumatate, se toarna deasupra glazura si se tine apoi la copt, in continuare, la foc mic. O scoatem cand e gata - sa nu se arda - si glazura e aproape intarita. Cand se raceste, va fi tare.Cat este calda presaram ciocolata rasa, care se va topi si va forma arabescuri interesante. Se pastreaza mai multe zile, daca e cazul.”
Am adăugat un castronaș plin cu nucă, peste untul frecat cu zahăr; am pus și făina și praful de copt sau bicarbonatul.
-
-
-
-
-
-
-
-
Albușurile se bat spumă, cu puțină sare, și se adaugă în compoziția cu nucă.
-
-
-
-
Aluatul va fi moale.
-
-
-
-
Se întinde în tava lată și se nivelează cu o spatulă.
-
-
-
-
-
-
Dăm blatul la copt, în cuptorul încălzit dinainte, la foc mediu, circa 20 de minute.
-
-
-
-
În acest timp, frecăm gălbenușurile cu zahărul pudră. Este bine să frecăm gălbenușurile, cu lingura de lemn, măcar vreo 10 minute înante de a lucra blatul, și să continuăm cât timp acesta se coace. Gălbenușurile trebuie să-și mărească volumul, să fie spumoase.
Turnăm această glazură din gălbenușuri peste blat și îl dăm iarăși în cuptor, la foc mic, vreun sfert de oră; apoi, dacă glazura este prea lichidă, mai lăsăm să se coacă, cu ușa cuptorului întredeschisă.
Glazura nu trebuie să fie tare, ci mai mult cleioasă; se va usca când se va răci. Dacă lăsăm prăjitura prea mult la copt, glazura uscată va crăpa. Dacă e puțin moale, nu e nici o problemă.
Variante de ornare:
- presărăm ciocolată rasă peste prăjitură caldă; iese pestriță.
- lăsăm să se răcească prăjitura și apoi formăm rotocoale sau litere, cu ciocolată topită.
23 aug. 2010
Crochete de cașcaval
Le-am pus cu lingura pe planșeta cu făină și le-am modelat cu mâna.
Se prăjesc pe ambele părți în baie de ulei încins; ca să fie nivelul uleiului mai înalt, am folosit o oală cu fund dublu.
Unele au luat forma unor ciupercuțe:
Iată ce frumos cresc!
Au, totuși, un defect. Se mănâncă repede-repede.
22 aug. 2010
Colac mare și porumbei
Rețeta de pâine este cea de paine-de-casa-la-tava.
17 aug. 2010
Borș de lobodă cu găluște de brânză
Călim ușor în ulei ceapă verde tăiată mărunt - o cantitate dublă decât obișnuim atunci când folosim ceapă uscată. Fiecare se orientează după cum obișnuiește să facă ciorbele și după cantitatea pecare vrea s-o gătească.
După ce călim ceapa puțin, adăugăm și 1-2 morcovi rași și călim ușor, fără a se rumeni, și apoi turnăm 2 căni cu apă și lăsăm sa fiarbă.
Am avut și câteva ciuperci proaspete care au fost foarte nimerite pentru această rețetă, dar se poate face și fără.
Spălăm loboda, o tocăm și o frecăm cu sare. O lăsăm deoparte 5 minute, apoi o clătim, o stoarcem și o adăugăm în ciorbă.
Repede, cât fierbe loboda, facem găluștele.
Amestecăm circa 500 g de brânză de vaci ( sau urdă sau de-amândouă) cu 2 ouă, 3 linguri de griș si câteva de făină - să iasă ca o compoziție ca de papanași. Punem sare, ceapă verde și mărar tocat.
Atenție, să nu fie tare. Eu am pus și puțin caș ras.
Formăm găluștele cu mâna udă și le dăm drumul în oală - dar să nu fie în clocote, că s-ar putea desface găluștele. Eventual, adăugăm în ciorbă puțină apă.
Sunt gata repede, când se ridică la suprafața ciorbei. Adaugăm în ciorbă pătrunjel tocat, leuștean și mărar, o cană de borș proaspăt și una de iaurt și mai lăsăm sa fiarbă puțin.
La final, turnăm în oală o cană cu smântănă amestecată cu puțină făină (ca să nu se brânzească), și din nou mai punem mărar și leuștean tocat și stingem focul.
Miroase demențial!
Și e bunăăăăăăăăă......rău.
Dar trebuie să aștept viitoarea primăvară ca s-o fac din nou.
Recunosc că am multe poze ale unor rețete mai vechi, pe care nu am avut timp să le postez. Dar mai bine mai târziu decât niciodată.
29 iul. 2010
Pilaf de găină
Am avut carne mai tare de găină - nu era bătrână, dar găina nu e fragedă ca puiul. De aceea, am fiert-o și am pus-o și la cuptor.
Carnea se ține mai întâi la macerat, la rece, cu ulei și condimente, câteva ore, pentru a fi fragedă..
Fierbem carnea înăbușit, în puțină apă, impreună cu puțin zarzavat de supă și ceapă. Punem și sare.
După ce a fiert pe jumătate, o scoatem într-o strecurătoare. Strecurăm și supa și adăugăm orezul și boabe întregi de piper. Potrivim să fie cantitatea de lichid de două ori cât orezul și lăsăm să fiarbă la foc mic, până când scade zeama. Amestecăm în orez pătrunjel verde proaspăt și îl lăsăm să stea deoparte cu capac, să se umfle în continuare - până când e gata și carnea.
Ce facem cu carnea?
O ungem cu ulei, sare, piper, boia, cimbru, o crestăm ca să punem în ea și câțiva căței de usturoi și o dăm la cuptor până se rumenește.
27 iul. 2010
Test de tinerețe
Testul zice că:
You Act Like You Are 26 Years Old
You are a twenty-something at heart. You feel like an adult, and you're optimistic about life.
You feel excited about what's to come... love, work, and new experiences.
You're still figuring out your place in the world and how you want your life to shape up.
The world is full of possibilities, and you can't wait to explore many of them.
Vedeți și voi, aici: http://www.blogthings.com/whatagequiz/
25 iul. 2010
Întâmplare din bucătărie: beigli sau cozonac, ce va place mai mult?
Când m-am decis să încerc și această rețetă, m-am documentat pe net și am aflat că aluatul pentru beigli nu se lasă la dospit, căci altfel iese ca un cozonac. Totuși, pe unele site-uri am văzut ca se obișnuiește să se lase aluatul destul de mult la crescut.
Dorind să-mi iasă beigli, am pornit la treabă; nu mai știu exact ce rețetă de aluat am făcut, dar l-am lucrat mai puțin decât cozonacul și,.cum spuneam, nu l-am lăsat la crescut prea mult.
Aluatul a fost foarte reușit, dar să vedeți ce mi s-a întâmplat.
Am format două rulade - una cu mac și una cu nucă, le-am uns cu ou și le-am dat la cuptor.
Ce am obținut:
17 iul. 2010
Chec Vulpea sau panettone
Cantitățile le vedeți aici.
Este foarte bun și-l voi mai face.
7 iul. 2010
Chec fin și aromat cu lămâie
Acest chec mi-a iesit mai bun decât altă dată, că nu e prima data cand fac rețeta. Ce a fost " în plus" de mi-a iesit atât de deosebit, fin, aromat......?
Am făcut aceeași rețetă de chec cu cacao și unt - de AICI -
Se-nțelege că nu am mai pus cacao. Dar am pus în plus coajă de lamâie și zeama de la o lămâie ( ceea ce înseamnă că la rețeta întreagă, cu 6 ouă, ar intra zeama de la 2 lamâi potrivite).
Am mai adăugat și o ceașcă de nucă măcinată.
Rezultatul a fost neașteptat de bun. Am mai făcut eu chec cu lămâie, dar puneam mai puțină.
Pe lângă toate acestea, am avut și o lămâie din acelea foarte aromate.
Delicios!
16 mai 2010
Drob din ficatei de pui si urzici (spanac)
Un drob foarte fin si gustos si care se face repede.
Am folosit 500 g de ficatei de pui pe care i-am curatat bine de vinisoarele din mijlocul lobilor, i-am sters si i-am sotat usor in ulei. Dupa ce s-au racit, i-am taiat cubulete mai mari sau mai mici; o parte din ficatei i-am zdrobit cu furculita.
In acest amestec am adaugat o bucata de franzela inmuiata in apa, stoarsa si zdrobita cu furculita, sare, piper, patrunjel verde si cateva cepe verzi - cred ca vreo 5 - tocate si calite usor in ulei. Am mai pus o lingura cu faina si 5 oua mari si frumoase, de tara. Pentru ca tocmai faceam si niste urzici si erau deja fierte, am profitat ca sa realizez acest joc de culori. Am amestecat o mana de urzici pasate cu putin ou, faina, smantana si nucsoara.
Am pus 1/2 de compozitie de drob in tava de chec, la mijloc am pus urzicile si bucati de ou fiert, am acoperit cu restul de drob. Deasupra am uns drobul cu 1 ou amestecat cu putina smanatan si l-am ornat cu ceapa verde.
L-am copt pana s-a rumenit bine.
7 mai 2010
Ciupercute pane
Am avut ciupercuțe micuțe și fragede (sunt fragede când sunt foarte proaspete, cu pălări aalbă și nelipicioasă). Fiind atât de tinere, nu le-am mai fiert înainte de a le găti.
Astfel că am spalat ciupercile, le-am lăsat să se scurgă și apoi le-am presărat cu sare.
Le-am trecut prin făină albă, prin ou bătut - cu sare și piper - și le-am pus să se prăjească în baie de ulei. Bineînțeles, uleiul să fie încins.
După ce se rumenesc pe toate parțile, le scoatem pe prosop de hârtie, le lăsăm puțin să se scurgă și să se răcească puțin, apoi le servim, cu salată, cartofi sau ca aperitiv.
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...