Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

15 iul. 2011

Bunătăți

Răsfoind prin blogul meu, vă recomand (trebuie gătit măcar o dată): 

Pui chinezesc cu ananas

rețeta o găsiți aici - http://aromele.blogspot.com/2009/11/pui-cu-legume-ananas-si-lapte-de-cocos.html



....și altele..
Sarmale cu frunze noi

Alcazale


Chec zebra





Sfinți

Piersici

Ouă umplute

Ciuperci umplute

Salată boeuf


Varză specială


Borș țărănesc de găină

Drob


Păstăi cu maioneză

Sărățele

Găluște cu prune

Chinezeasca

Pastă de brânză

Crochete de cașcaval

Chec cu lămâie

Pilaf de pui

Drob de pui


Cotlete cu ciuperci

Fursecuri cu stafide

Tort buturugă


Ciuperci pane

Pui cu cartofi

Pizza

Ciorba de perișoare

Pui cu smântână și ardei copți


Șnițele de pui

Prăjitura cu brânză

Friptură de vită la cuptor

Borș cu vișine



Salată de vinete

Hribi cu smântână


Poale-n brâu

Icre de crap

3 iul. 2011

Gulaș de vițel cu găluște din pâine

Este o rețetă pe care mama mea a învățat-o în Elveția.

Se face cu: 700 g mușchi de mânzat, 2 cepe mari, ulei, boia de ardei, condiment pentru gulaș (am avut elvețian, dar este bun și de la Fuks), un cătel de usturoi sau mai multi, după gust. 

Se taie carnea de vițel în cubulețe. Ceapa se taie mărunt și se călește în ulei, la foc mic, să nu se ardă. 
Apoi adăugăm și carnea, piper după gust și două-trei linguri de boia dulce și un pic de boia iute, punem și un plic de condiment pentru gulaș, usturoiul felii, apoi puțină apă. La nevoie, se completează cu câte puțină apă caldă. Nu se pune sos de roșii.

Sosul format trebuie să fie mult și consistent, mai putem pune pastă de ardei, pastă pentru gulaș. 

Pentru găluște avem nevoie:

3-400 g pîine neagră,  un pahar mare cu lapte, 3 ouă, pătrunjel, o lingură cu făină, sare, piper.

O pâine neagră sau semi, de vatră, va fi lăsată de pe o zi pe alta să se usuce puțin. Tăiem pâine în cuburi (cam o farfurie cu vârf) și o punem într-un castron; peste pâine turnăm un pahar de lapte rece și o lăsăm să îl absoarbă. Stoarcem pâinea, o zdrobim cu furculița, dar nu de tot, punem sare, pătrunjel tocat, adăugăm ouăle bătute și făina. Amestecăm să obținem o pastă consistentă. La nevoie, mai putem adăuga puțin pesmet. Unii mai adaugă ceapă și usturoi călit, dar noi așa le-am preferat, mai light, și așa ni s-au servit prima dată. 

Cu mâinile ude, formăm găluște rotunde pe care le fierbem în apă clocotită, circa 15 minute. 

Se strecoară, se răcoresc numai puțin, căci trebuie servite imediat. Le punem in farfurii, alături de carnea din gulaș, turnăm sos și păpăm repede.

Sunt absolut exclente. 

Gulașul se poate face și cu ciuperci în loc de carne.

1 iul. 2011

Indiene cu căpșune

Le-am făcut mai demult, dar de-abia acum pot pune rețeta. Am avut câteva zile de coșmar, vă voi spune câte ceva în curând, pentru că sunt de tras învățăminte. 

Până atunci, revin la rețetă: 

Pentru aluat: 

7 ouă
200 gr zahăar pudră
50 ml ulei
350 gr făină 

1 praf de copt

Se face un aluat ca de chec, cu albuș bătut cu zahăr, apoi cu celelalte ingrediente. Aluatul se așează cu lingura în grămăjoare pe hârtie de copt. Se coc 10 minute în cuptorul fierbinte.

După ce s-au copt, le stropim cu sirop din apă și zahăr.

Jumătate din rondele le glasăm cu ciocolată topită și amestecată, pe foc, cu puțină smântână sau cu șerbet de cacao.

Pe fiecare rondea punem frișcă bătută, căpșune, și acoperim cu un capac glasat.

Sunt mai bune a doua zi.

24 iun. 2011

Chiftele marinate în sos de roșii și capere

Da, facem mai întâi chiftelele. Fiecare, cum vrea și cum îi place, nu mă bag. Eu le aveam făcute de ieri. 

Așa că am trecut direct la sos:

se călește ușor o ceapă tocată, se toarnă o cană cu apă clocotită și se fierbe pînă e moale. Apa va mai scădea. Adăugăm o cană cu sos de roșii, mai lăsăm să dea cîteva clocotite și strecurăm compoziția.

În acest sos mai adăugăm o linguriță de făină desfăcută cu o ceașcă de apă rece, eventual mai punem sos de roșii sau bulion, apoi potrivim gustul cu sare, piper, zahăr și o linguriță cu oțet. Sosul va fi mai subțirel, ca să poată fierbe și chiftelele în el.

Adăugăm chiftelele și le lăsăm să fiarbă în sos, câteva minute. Punem și o bucată de foaie de dafin. 

Presărăm caperele și servim cu ce ne place.  

Cu piure de cartofi, merg de minune. 

13 iun. 2011

Banane în sos caramel cu ciocolată albă

Mie nu îmi place gustul bananelor gătite în vreun fel, dar tot am văzut cîteva rețeta asemnătoare la Cireașa de pe tort și mi-am propus să fac o încercare. Mai ales că bananele sunt numai trecute prin sos.
Combinația de gusturi - banană, caramel și -adaosul meu - ciocolată albă - este foarte reușită.Am pus ciocolată ca să nu fie doar zahărul ars.
Mai adaug că este un dulce rapid, care satisface orice poftă ivită în unele după amieze (cum mai pățesc câteodată).
De fapt,  în urma unei astfel de ”crize ” , provocată de oboseală, plictiseală sau altceva, că nu mai țin minte, am făcut acest desert. Are efect imediat!

Cum am procedat:

- am tăiat 2 banane felii / fiecare își stabilește cantitățile din ochi.

- am pus o tigaie cu fundul gros la încins, am pus cîteva linguri de zahăr și am dat focul spre mic. Important este ca zahărul să se topească, să devină maro-roșcat, dar să nu fumege.

Cu lingura de lem, se amestecă unde se fac bulbuci și așteptăm pînă devine lichid. Dăm tigaia deoparte și punem tabletele de ciocolată albă, păstrând cîteva întregi, pentru final. Eu am avut o ciocolată Schogetten de 100 g. Omogenizăm repede. 


În acest sos am pus feliile de banană și le-am mai ținut un pic pe foc. Cred că trebuia să nu le mai gătesc, ci pur și simplu să le las în sos, să se pătrundă. Puțin, au căpătat gust de banană prăjită, care nu prea îmi place.


Ce să mai stăm pe gînduri? Punem compoziția în castronașe și înfingem bucățele de ciocolată păstrate, ca să se topească pe jumătate.
Se mănâncă fără a mai sta pe gânduri.
Nu sunt necesare alte arome.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori