O bună sursă de inspirație, pentru mine - că mă tot întreb ce să mai gătesc de sărbători - și pentru vizitatorii acestui blog:
De regulă, pentru Crăciun pregătesc rețete tradiționale românești, iar de revelion prefer bufet rece - gustări, dulciuri, fructe.
Aperitive
Ciupercuțe cu maioneză
Pasta sau tartine cu brânză de vaci
Pastă de țelină cu maioneză
Salată boeuf -
Salată de surimi la pahar
Salată de țelină și ouă
Salată Șuba cu pește marinat -
Salată de păstăi cu maioneză
Salată cu surimi și porumb
Salată de cartofi cu hering
Salată de vinete
Aperitive - -flori din salam și cașcaval
Biscuiți sărați
Borek
Chec cu ciuperci
Clătite cu salată boeuf
Crochete de cașcaval
Drob cu ghebe
Felii de capia
Ghebe cu maioneză
Gogoșele aperitiv
Ouă umplute cu ficat de pasăre
Sărățele trandafiri
Șarpe și arici - din brînză
Gustări cu pește
Șnițele fragede de pui
Lebăr de casă
Tobă
Drob din ficat și măruntaie
Chiftele de porc cu morcovi
Chiftele de pui
Icre
Borșuri - pentru a doua zi
Borș de perișoare
Borș cu costiță afumată
Borș moldovenesc de găină
Feluri cu carne
Friptură aromată de pui la cuptor
friptură de pui cu portocale
friptură de pui marinat
Friptură de curcan
Răcituri (piftie)
Cotlete de porc marinate
Friptură fragedă de vită
Sarmale de porc cu varză
Dulciuri
Chec cu lamâie
Chec coroniță
Chec cu 2 ouă
Chec cu cacao
Chec cu nuci și stafide
Chec panettone
chinezeasca
ciocolata de casa
kinder pingui
Pandișpan
linzer cu gem și bezea
alba ca zăpada
alcazale
prăjitura cu cremă de cocos
prăjitura cu mac
prăjitura cu cacao și coniac
prăjitură cu foi și mere
prăjituri cu unt
salam de biscuiți
cornulețe cu nuci
cornulețe cu untură
pișcoturi cu untură
fursecuri piersici
fursecuri zbârciogi
fursecuri cu stafide
cornulețe fine
Tort buturugă
Tort diplomat cu fructe
cozonac cu nuci
Tort cu cremă de zahăr ars
Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
- Aperitive
(55)
- Băuturi
(2)
- Budinci
(4)
- Conserve
(33)
- Dulciuri
(67)
- Fripturi
(13)
- Garnituri
(2)
- Gustări
(18)
- Mâncăruri
(67)
- Patiserie
(29)
- Pește
(14)
- Salate
(22)
- Sfaturi
(12)
- Sosuri
(1)
- Supe/ciorbe
(18)
-Diverse...
(21)
*
(10)
* - Retete retro
(9)
* Retete de post
(3)
Afine
(4)
Ananas
(2)
ardei
(13)
Banane
(2)
Biscuiţi
(1)
Branza
(38)
Brocoli
(2)
Cacao
(10)
Cafea
(3)
Caise
(9)
Capsune
(9)
Carne de oaie/miel
(1)
Carne de pasare
(50)
Carne de porc/vita
(42)
Carne tocata
(24)
Cartofi
(24)
Castraveti
(3)
Catina
(2)
Ceai
(1)
Ceapa
(3)
Cimbru
(1)
Ciocolata
(6)
Cirese
(3)
Ciuperci
(40)
Coacaze
(2)
Coacăze
(1)
Condimente
(2)
Conopida
(5)
Creier
(5)
De post
(2)
Dovlecei
(8)
Dulciuri
(50)
Faina
(14)
Fainoase
(2)
Fasole
(8)
Fasole pastai
(5)
Făină
(1)
Ficat
(8)
Foitaj/aluat
(9)
Fragi
(3)
Frișcă
(1)
Fructe de padure
(7)
Fructe diverse
(19)
Gem
(1)
Gem/marmelada
(10)
Gogoșari
(11)
Grâu
(1)
Griș
(2)
Gutui
(3)
Hrean
(1)
Iaurt
(4)
Lamai
(8)
Lapte
(10)
Legume diverse
(16)
Limbă
(2)
Linte
(2)
Lobodă
(1)
Mac
(1)
Malai
(3)
Mazăre
(6)
Mere
(13)
Mezeluri
(12)
Morcovi
(8)
Năut
(1)
Nucă de cocos
(2)
Nuci
(9)
Opinii
(3)
Orez
(15)
Ornare
(1)
Oua
(59)
Paine
(8)
Paine/patiserie
(2)
Paste fainoase
(2)
Pepene
(2)
Pere
(2)
Pesmet
(2)
Peste
(31)
Piersici
(8)
Portocale
(4)
Porumb
(3)
Praz
(1)
Prune
(6)
Rahat
(1)
Rosii
(13)
Secară
(1)
Sfecla
(3)
Smantana
(25)
Soc
(1)
Soia
(1)
Spanac
(4)
Surimi
(4)
Ștevie
(1)
Telina
(7)
Unt
(12)
Untura
(7)
Usturoi
(2)
Varza
(15)
Vin
(7)
Vinete
(6)
Visine
(7)
Zaharoase
(5)
Zmeura
(4)
15 dec. 2012
11 dec. 2012
Supă cremă de legume
După cum se vede, am folosit legume diverse și această combinație este chiar echilibrată:
2 cepe, 2 morcovi, o felie mare de varză, 1/2 de țelină, 2-3 cartofi mari, pătrunjel rădăcină, 1 gogoșar (ardei), o roșie mică.
Se taie toate cuburi și se pun la fiert in apă rece.
In timpul fiertului punem și sare.
Cînd sunt toate bine fierte, le mărunțim cu blenderul.
Punem și pătrunjel verde, și puțin ulei, dacă trebuie mai subțiem cu apă și mai dăm un clocot.
După caz, se adaugă și smântână amestecată cu puțină făină, sau dacă ținem post, numai făina desfăcută in apă rece.
Cu smântână, gustul se întregește și rezultă o supă delicioasă.
5 dec. 2012
Cornuri cu nucă și cozonăcel
Multe persoane adoră cozonacul, dar, oricât de pufos ar fi, le provoacă arsuri la stomac.
Acestora le propun o variantă mai ușoară, mai dietetică, dar foarte bună (eu aș zice chiar mai bună, însă depinde de gusturi).
Se face așa-numitul aluat de semi-cozonac, care este cu ingrediente mai puține (zahăr, grăsimi).
Am pus in aluat numai 5 linguri de zahăr.
Rețeta este AICI.
Eu am respectat-o întocmai, și am făcut mai întîi o tavă de cornuri cu nucă.
Din aluatul rămas am mai făcut un cozonăcel, din 2 suluri umplute și împletite: se face un sul mai subțire și unul mai gros, care se taie apoi in două, pe lung; obținem astfel 3 suluri pe care le împletim, iar 2 vor fi cu umplura parțial la vedere. Aluatul se întinde subțire.
După ce le lăsăm să crească în tavă vreo 15 minute, le ungem cu ou (și cornurile, și cozonacul) și le dăm în cuptorul încins, timp de circa 40 de minute.
Umplutura am făcut-o cu nucă (am avut cam 700 g de miez), măcinată, și fiartă in puțin lapte.
Se răcorește, se pune zahăr - dar puțin, cacoa, stafide, 1 ou sau numai albuș, puțin pesmet sau griș.
După cum se vede, am pus multă umplutură.
1 dec. 2012
Mâncare din carne de porc și cartofi
Ingrediente: cotlete de porc, cartofi mai mari, 2 cepe, ulei, pastă de roșii, pastă de gogoșari, verdeață, sare, piper.
Punem cotletele intr- tigaie cu ulei incins și le rumenim pe ambele părți, la foc mic.Adăugăm ceapa tocată, călim, punem și o cană cu apă fierbinte; lăsăm să fiarbă 30 de minute.
Dacă intră furculița în carne și putem aprecia că e aproape gata, adăugăm cartofii, tăiați pe lung, ca feliile de portocală - și apă, dacă mai trebuie.
După ce fierbe totul incă vreo 15 min., punem pastă de roșii de ardei.Potrivim de sare.
Se mai fierb vreo 10 minute, descoperit, să se ridice uleiul deasupra..(După gust, se condimentează cu foaie de dafin, enibahar, 1 cățel de suturoi, mărar sau ce vrea fiecare.)
Presărăm pătrunjel verde.
Această mîncare iese foarte bună și cu carne de pui.
22 nov. 2012
Perișoare din carne cu sos de smântână
Este o mâncare fină, dar și consistentă și, pentru unii, dietetică.
Am folosit carne de porc -pulpa, dar se poate face și cu carne de mânzat sau cu piept de pui.
Carnea se taie cuburi și se trece prin mașina, prin sita fină / am avut cam 500 g.
Făcute după această rețetă, nu ies tari sau clisoase sau cu mult orez (cum am mai mâncat...), ci foarte bune și potrivite ca și consistență.
Aceeași rețetă o folosesc și la ciorba cu perișoare și mărturisesc că am preluat-o demult, dintr-o carte veche, de prin anii 60, pentru maeștrii bucătari. Era mai mare decât un dicționar din acela voluminos, al limbii române, dar nu-mi aparținea mie, ci unei vecine.
Cu mâinile umede, facem perișoare rotunde:
Le punem la fiert in apă clocotită, cam 1 litru, dar lăsăm focul mai mic, și le fierbem cam 20 de minute.După primele minute, amestecăm puțin în cratiță, să nu fie lipite pe fundul vasului.Proba se face pe gustate. Carnea de vită fierbe mai greu.
Dăm cratița deoparte, și facem sosul:
- la 400 g de smîntănă punem o lingură cu vârf cu făină, subțiem cu un pic de zeamă din oală.
Ametecăm și adăugăm smântâna ăn cratiță, peste perișoare.
Mai lăsăm să mai dea un clocot, potrivim de sare, piper și presărăm mărar.
Dacă sosul e prea subțire, mai putem adăuga puțină făină desfăcută in apă rece.
Poftă bună!
Salată marinată pentru iarnă - din varză și legume
Această salată, folosită ca murătură, iese atractivă, fiind divers colorată.
Se face un amestec de varză și unele legume, care se marinează cu oțet.
Etapele:
- se toacă, prin răzătoarea specială, o varză mare;
- se adaugă o conopidă mică, desfăcută în buchețele;
- se trec 1-2 kg de morcovi prin răzătoarea mare;
- se feliază fin 1-2 kg de castraveciori;
- adaugăm și crica 1 kg de gogoșari feliați:
Cantitățile sunt orientative și după gustul fiecăruia.
Pentru aspect și pentru conservare, adăugăm și semințe de muștar.
Amestecăm totul, într-un lighean mare, și adaugăm sare pt. murături - cam 1 lingură rasă la 1 kg de legume. Amestecăm și lăsăm totul deoparte, să lase zeamă.
Mai târziu - sau a doua zi - adaugăm o marinată din oțet și apă, din o parte de oțet la două părți de apă.
O facem cam cu 2 pahare de oțet și 4 de apă, la care adăugăm și 3-4 linguri cu zahăr.
In general, această marinată e suficientă pt. a cuprinde legumele.
Eu am folosit Picant fix și am procedat astfel:
am pus legumele in borcane, am turnat marinata fierbinte și le-am pus capacele, apoi le-am acoperit cu pături.
Dacă nu avem condiții bune pentru păstrat borcanele cu salată (boxă, beci), putem folosi Pikant fix dulce acrișor de la dr. Oetker, și vom fi siguri că salata nu se va oțeti.
la servire, scurgem salata și o amestecăm cu puțin ulei.
5 nov. 2012
Chec cu ciuperci
Am avut niște champignoane foarte fragede, din care am mâncat înnăbușite (excelente!) și mă gândeam să mai prepar și altceva din ele.
Am făcut un chec aperitiv, la care am pus și gogoșari și ceapă verde, ca să fie mai colorat.
Baza se face cu:
- 2 pahare de lapte amestecate cu 6 linguri de făină
- in acest sos se adaugă 4 ouă, sare, piper, 1 pahar cu cascaval cuburi
ciuperci călite și răcite
cubulețe de gogoșari
ceapă verde crudă
Punem și puțin praf de copt.
-turnăm compoziția in forma de chec captușită cu hârtie.
- se coace circa 40 de minute, se taie rece.
Eu am pus compoziția in 2 tăvi de chec mai mici.
Parcă e mai bun cald, aș zice. Sau mi-a plăcut mai mult, căci se simțea mai tare aroma ciupercilor.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...