Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

3 apr. 2016

Salate boeuf sau a la rus, ornate

Pentru că mulţi români preferă să aibă salată bouef pe mesele festive, vă arăt câteva modele simple de ornat. Nu sunt elaborate, dar se fac rapid. 




Se pot face clatite umplute cu salată bouef, sunt foarte bune şi oaspeţii vor fi contrariaţi ca începeţi masa cu desertul.

Panettone

Am repetat reţeta de aici.
http://aromele.blogspot.ro/2014/04/cozonac-tip-panettone.html
Se face uşor şi e interesant.
L-am umplut cu miez de nucă, stafide, coji de portocale confiate si bucăţele mici de rahat.



15 mar. 2016

Budincă cu dovlecei şi şuncă

..

....

Este o reţetă uşoară - şi de făcut, şi de mâncat.
O facem cu:
- dovlecei opăriţi - tăiaţi după dorinţă, dar mai mari, dacă vreţi să le simţiţi prezenţa prin budincă;
- şuncă presată (sau kaiser, piept afumat etc.) uşor rumenită;
- un amestec de ouă, smântână (lapte) şi brânză;
-condimente.
Eu am folosit 3 dovlecei, 150 g şuncă, 4 ouă, 200 g caşcaval, 3 linguri smântână.
Se face amestecul de ouă, brânză (se pune si o linguriţă de făină), se pun dovlecei scurşi şi răciţi, sunca.
Condimente - după gust - sare, piper, nucşoară, cimbru.
Eu am pus şi bucăţele de ardei capia.
Se pun intr-un vas de jena uns cu ulei, apoi se coace in cuptor.
Se pot folosi mai multe feluri de brânză.

25 ian. 2016

Tocană de pui, cu praz şi cartofi


 Pentru cei flămânzi şi înfriguraţi.
Este bună dacă folosim "puiul fericit" sau ceva asemănător.
Avem nevoie de carne de pui (orice părţi ale puiului sunt bune), o ceapă, un praz, 1 gogoşar, suc de roşii, cartofi, ulei, sare, piper, coriandru.
Călim carnea de pui cu puţin ulei, pe toate părţile, ca să se albească, apoi lăsăm carnea să se gătească înnăbuşit, la foc domol. dacă e necesar, adăugăm câte puţină apă.
 Cînd carnea s-a gătit pe jumătate, punem o ceapă tocată şi prazul tocat. Lăsăm să fiarbă în continuare. Adăugăm apă câte puţin.Puiul este gata în circa o oră.
 În acest moment am pus gogoşari conservaţi, însă se pot pune şi proaspeţi sau congelaţi. Adăugăm sare, boabe de piper.
 Punem şi cartofii tăiaţi în sferturi, apă şi mai lasăm să fiarbă 20 de minute. Se poate pune şi la cuptor, dacă vreţi să fie mai scăzută.
 La final, punem suc de roşii, potrivim gustul cu condimente şi sare şi mai lăsăm să dea un clocot.
Merge perfect cu mămăliguţă. Pe frigul ăsta, mai ales.

Brioşe cu iaurt

Pentru 6-8 brioşe:
1 ou se bate cu 100 g zahăr (o jumatate de pahar), se pune puţină sare, se adauga treptat un sfert de pahar de ulei, apoi o jumatate pahar (cană) de iaurt. Omogenizăm, adăugăm coajă de lămâie, rom, zeamă de lămâie sau o linguriţă de oţet, o jumătate de plic de praf de copt. la final, aproximativ un pahar cu făină.
In compoziţie putem adauga câteva nuci zdrobite sau stafide trecute prin făină.
Se coc in cuptorul incins.
Reci, se ornează cu ciocolată amară.




7 ian. 2016

Ce am mai gătit

Poate vă dau o idee. 
Cotlete cu sos de gogoşari şi piure de cartofi

Chifteluţe aperitiv

Tochitura moldovonească


Sarmale şi ardei umpluţi

29 sept. 2015

Caşcaval de casă, din brânză de vaci

O reţetă cu reuşită sigură.

Cantităţi:
1 kg brânză de vaci
2 l lapte
100 g unt
o linguriţă de bicarbonat
1 ou
 + un castronel de brânză de oaie (caş, brânză frământată) - facultativ; se poate şi fără, dar cu acest adaus iese mai bun.
sare  - dacă nu folosiţi brânză sărată

1- Punem laptele la fiert, apoi adăugăm în el brânza de vaci - să fie pastă; dacă avem o brânză mai tare, o mărunţim înainte la robot.
2 - O lăsăm să se scurgă, într-o sită deasă, eventual cu tifon.
3 - Separat, punem untul la topit într-un ceaun, adăugăm peste el brânza pe care am scurs-o mai înainte (fărâmiţată), punem bicarbonatul.
4 - Când s-a omogenizat şi este elastic, se pune oul, apoi sarea şi brânza de oi.
Se amestecă de sus în jos, să devină compact, fără cocoloaşe. La mine se văd nişte insuliţe de brânză de oi, dar nu mă deranjează.
5 - Când este bine omogenizat, se toarnă într-o tavă, din care se vor decupa apoi bucăţi (când se întăreşte) sau se pune în forme mai mici, rotunde etc.
Se păstrează la frigider.


 Se poate rade, dar nu se topeşte la căldură, ca să se întindă.

 Pe acestea le-am obţinut turnând caşcavalul în forme de silicon. 

25 sept. 2015

Lichior de caise


Am pornit de la această reţetă:

30 de caise, jumatate de litru alcool, 500 g zahar.
Caisele se taie in sferturi si se pun intr-un borcan de sticlă. Alternativ, între starturile de fructe se presara zaharul. Se lasa sticla 2-3 zile la soare. Se adauga alcoolul, se poate pune şi  rom. Se lasa la macerat, 5-6 zile, apoi se filtreaza. Turnati in sticle si astupati cu dopuri!

Se poate pune mai mult sau mai puţin alcool, după gust. Eu am pus vodka.
La final, puneţi în sticlă şi câţiva sâmburi zrobiţi de caise.
Se păstrează la loc rece.




Plăcintă cu carne şi ciuperci

La această reţetă, putem recicla un rest de carne fiartă sau friptă rămasă din ziua precedentă.

Pentru umplutură am folosit:
circa 300 g carne fiartă sau friptă
2 cepe
300 g ciuperci
2 ouă
o bucată de brânză rasă
3 linguri ulei
+
o lingură de făină
condimente - sare, piper, cimbru, boia 
pătrunjel tocat
+
1 ou pentru uns


Mai întâi se înnăbuşă ceapa cu ulei, se adaugă ciupercile tocate şi se călesc în continuare, acoperite cu capac, cam vreo 15 minute.Adăugăm carnea tăiată cuburi mici, condimentele. Se călesc toate împreună; important este să nu iabă zeamă. Când amestecul s-a răcorit, punem şi ouăle, făina, brânza.

Aluatul - se foloseşte aluat foitaj cumpărat sau făcut în casă.
Il impărţim în două, punem o foaie la bază, umplutura, apoi o foaie deasupra, pe care o ungem cu ou.
Se coace circa 30 de minute, în cuptorul încins.

Merge perfect cu un pahar de bere sau vin.

21 sept. 2015

Gogoşari în oţet - reţeta clasică

După ce am încercat tot felul de reţete-minune de gogoşari, am revenit la reţeta clasică. Parcă aceasta îmi place mai mult.

1 kg de gogoşari curăţaţi
300 ml oţet din vin
600 ml apă
1 hrean
o lingură sare
3 linguri zahăr
boabe de muştar, enibahar, piper
1 morcov
o felie de ţelină

Gogoşarii se taie în felii mari.
Punem la fiert oţetul, apa şi condimentele.
Opărim gogoşarii, pe rând, numai până se înmoaie puţin.
Îi punem la scurs, îi lăsăm să se răcorească puţin, apoi îi punem în borcane, alternând cu felii de morcovi, ţelină şi fâşii de hrean.
Turnăm zeama cu tot cu condimente, punem capace şi lăsăm să răcească la temperatura camerei.

Gogoşari la rece, conservaţi cu oţet şi zahăr

Am făcut această reţetă anul trecut, fiind foarte lăudată de multă lume.
Un argument în favoarea ei este că se face uşor, la rece, în timp ce la reţeta clasică, gogoşarii trebuie opăriţi. Sincer, eu nu văd ce mare deranj este să opăreşti nişte gogoşari, se face foarte repede.
Apoi, toată lumea spune că menţin bine (e adevărat) şi sunt crocanţi. Ei, bine, mie tocmai treaba asta cu crocantul  nu mi-a plăcut. Gogoşarii au rămas prea tari. Cel puţin în primele 4 luni, se mâncau mai greu.
Atunci când i-am preparat, au lăsat foarte multă zeamă, practic sarea şi zahărul au extras toată zeama din gogoşari, aceştia rămânând mai uscaţi, mai tari.
Cu toate acestea, reţeta nu e rea. Ţin mult timp, nu se strică, iar pentru cine are dantura forte, cred că nu sunt probleme.
Eu, a doua oară, nu-i mai fac.

5 kg de gogoşari (cântăriţi înainte de a fi curăţaţi)
1 litru oţet
1 kg zahăr
 o lingură de sare
hrean
condimente - boabe de muştar, enibahar

Se curăţă gogoşarii, se taie felii mari, se amestecă toate ingredientele - numai hreanul îl lăsăm pe doua zi, şi se lasă astfel 24 de ore. Vor lăsa multă zeamă. Se pun în borcane, alternând fâşii de hrean. Asta e tot.


Am aici un borcan rămas de toamna trecută. S-au conservat foarte bine.





Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori