Am folosit aluatul pentru pâinea de casă pe care l-am explicat Aici.- Paine de casa la tava - reteta traditionala romanească - http://aromele.blogspot.ro/2010/05/paine-de-casa-la-tava-reteta.html
In rest, m-am ghidat dupa metoda de lucru prezentată de Gourmandine:http://gourmandine.ro/retete-aluaturi-sarate/paine-floarea-soarelui/
Am făcut-o în tava mare de la aragaz.
Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
- Aperitive
(55)
- Băuturi
(2)
- Budinci
(4)
- Conserve
(33)
- Dulciuri
(67)
- Fripturi
(13)
- Garnituri
(2)
- Gustări
(18)
- Mâncăruri
(67)
- Patiserie
(29)
- Pește
(14)
- Salate
(22)
- Sfaturi
(12)
- Sosuri
(1)
- Supe/ciorbe
(18)
-Diverse...
(21)
*
(10)
* - Retete retro
(9)
* Retete de post
(3)
Afine
(4)
Ananas
(2)
ardei
(13)
Banane
(2)
Biscuiţi
(1)
Branza
(38)
Brocoli
(2)
Cacao
(10)
Cafea
(3)
Caise
(9)
Capsune
(9)
Carne de oaie/miel
(1)
Carne de pasare
(50)
Carne de porc/vita
(42)
Carne tocata
(24)
Cartofi
(24)
Castraveti
(3)
Catina
(2)
Ceai
(1)
Ceapa
(3)
Cimbru
(1)
Ciocolata
(6)
Cirese
(3)
Ciuperci
(40)
Coacaze
(2)
Coacăze
(1)
Condimente
(2)
Conopida
(5)
Creier
(5)
De post
(2)
Dovlecei
(8)
Dulciuri
(50)
Faina
(14)
Fainoase
(2)
Fasole
(8)
Fasole pastai
(5)
Făină
(1)
Ficat
(8)
Foitaj/aluat
(9)
Fragi
(3)
Frișcă
(1)
Fructe de padure
(7)
Fructe diverse
(19)
Gem
(1)
Gem/marmelada
(10)
Gogoșari
(11)
Grâu
(1)
Griș
(2)
Gutui
(3)
Hrean
(1)
Iaurt
(4)
Lamai
(8)
Lapte
(10)
Legume diverse
(16)
Limbă
(2)
Linte
(2)
Lobodă
(1)
Mac
(1)
Malai
(3)
Mazăre
(6)
Mere
(13)
Mezeluri
(12)
Morcovi
(8)
Năut
(1)
Nucă de cocos
(2)
Nuci
(9)
Opinii
(3)
Orez
(15)
Ornare
(1)
Oua
(59)
Paine
(8)
Paine/patiserie
(2)
Paste fainoase
(2)
Pepene
(2)
Pere
(2)
Pesmet
(2)
Peste
(31)
Piersici
(8)
Portocale
(4)
Porumb
(3)
Praz
(1)
Prune
(6)
Rahat
(1)
Rosii
(13)
Secară
(1)
Sfecla
(3)
Smantana
(25)
Soc
(1)
Soia
(1)
Spanac
(4)
Surimi
(4)
Ștevie
(1)
Telina
(7)
Unt
(12)
Untura
(7)
Usturoi
(2)
Varza
(15)
Vin
(7)
Vinete
(6)
Visine
(7)
Zaharoase
(5)
Zmeura
(4)
26 apr. 2016
17 apr. 2016
Orez cu piept de pui şi legume
Folosim ceapă, rădăcinoase, dovlecel, conopidă şi ce legume mai vrem.
Apoi orez, piept de pui, condimente, ulei, unt.
Cum îl preparăm:
- tocăm o ceapă mărunt şi o călim uşor, la foc mic, în ulei amestecat cu unt;
- presărăm sare, piper, puţin curry;
- adăugăm cubuleţe de piept de pui, pe care le călim cu grijă, să nu ardem ceapa;
- răădcinoasele tăiate rondele subţiri, le călim un pic;
- tunăm o cană cu supă sau apă, punem sare şi boabe de piper şi lăsăm să fiarbă 15 minute;
- adăugăm o cană de orez, o cană cu apă şi lăsăm să fiarbă , la foc mic, încă 15-20 de minute.
Dacă e necesar, se mai pune apă. Important este să nu fiarbă orezul foarte mult, să nu se terciuiască. Cel mai simplu este ca, atunci când orezul este fiert, dar încă al dente, să se stingă focul şi să lăsăm mâncarea cu capac; orezul va mai trage lichid, se va umfla, dar nu se va zdrobi.
Apoi orez, piept de pui, condimente, ulei, unt.
Cum îl preparăm:
- tocăm o ceapă mărunt şi o călim uşor, la foc mic, în ulei amestecat cu unt;
- presărăm sare, piper, puţin curry;
- adăugăm cubuleţe de piept de pui, pe care le călim cu grijă, să nu ardem ceapa;
- răădcinoasele tăiate rondele subţiri, le călim un pic;
- tunăm o cană cu supă sau apă, punem sare şi boabe de piper şi lăsăm să fiarbă 15 minute;
- adăugăm o cană de orez, o cană cu apă şi lăsăm să fiarbă , la foc mic, încă 15-20 de minute.
Dacă e necesar, se mai pune apă. Important este să nu fiarbă orezul foarte mult, să nu se terciuiască. Cel mai simplu este ca, atunci când orezul este fiert, dar încă al dente, să se stingă focul şi să lăsăm mâncarea cu capac; orezul va mai trage lichid, se va umfla, dar nu se va zdrobi.
4 apr. 2016
Supă de mazăre galbenă uscată
Eu am cumpărat mazărea de la Lidl.
Ingrediente:
200 g mazăre uscată
o ceapă
un morcov
un păstârnac
o felie de ţelină
cimbru
un căţel de usturoi
mărar uscat
sare, piper
2 linguri ulei
O lingură de Mirodenia - vegeta fără conservanţi
Punem mazărea la înmuiat, din ajun.
A doua zi o punem la feirt, la foc domol, crica o ora. Dacă bobul e aproape fiert, adăugăm rădăcinoasele tăiate cuburi, ceapa tocată fin şi mai fierbem vreo 30 de minute. Mazarea se va zdrobi şi va rezulta un fel de supă cremă.
Punem condimentele şi uleiul.
Servim cu crutoane.
Dacă nu e post, putem adăuga câteva feliuţe de kaiser sau cârnăciori prajiţi.
3 apr. 2016
Ciuperci umplute cu brânză
Ciupercile umplute se pot servi ca aperitiv, ca gustare caldă sau garnitură.
Folosim ciuperci de mărime medie.
Le-am folosit ca garnitură, lângă şniţele de pui.
Ingrediente:
500 g ciuperci champignon
200 g caşcaval
o ceapă verde
mărar
sare, piper
1ou
2 linguri ulei
o lingură de pesmet
Preparare:
- spălăm pălăriile ciupercilor şi le lăsăm să se scurgă;
- tocăm mărunt codiţele ciupercilor;
. tocăm mărunt ceapa verde şi o călim în 2 linguri de ulei:
- adăugăm codiţele ciupercilor, presărăm sare şi călim;
- lăsăm să scadă zeama lăsată, apoi le lăsăm să se răcească;
- adăugăm brânza, condimentele, verdeaţa, oul, o linguriţă de pesmet;
- presărăm puţină sare şi pesmet pe pălăriile de ciuperci, apoi le umplem cu compoziţia de brânză;
- deasupra presărăm un pic de caşcaval;
- le aşezăm într-o tavă unsă cu ulei şi le dăm în cuptorul bine încins, până se rumenesc..
Salate boeuf sau a la rus, ornate
Pentru că mulţi români preferă să aibă salată bouef pe mesele festive, vă arăt câteva modele simple de ornat. Nu sunt elaborate, dar se fac rapid.
Se pot face clatite umplute cu salată bouef, sunt foarte bune şi oaspeţii vor fi contrariaţi ca începeţi masa cu desertul.
Panettone
Am repetat reţeta de aici.
http://aromele.blogspot.ro/2014/04/cozonac-tip-panettone.html
Se face uşor şi e interesant.
L-am umplut cu miez de nucă, stafide, coji de portocale confiate si bucăţele mici de rahat.
http://aromele.blogspot.ro/2014/04/cozonac-tip-panettone.html
Se face uşor şi e interesant.
L-am umplut cu miez de nucă, stafide, coji de portocale confiate si bucăţele mici de rahat.
15 mar. 2016
Budincă cu dovlecei şi şuncă
..
....
Este o reţetă uşoară - şi de făcut, şi de mâncat.
O facem cu:
- dovlecei opăriţi - tăiaţi după dorinţă, dar mai mari, dacă vreţi să le simţiţi prezenţa prin budincă;
- şuncă presată (sau kaiser, piept afumat etc.) uşor rumenită;
- un amestec de ouă, smântână (lapte) şi brânză;
-condimente.
Eu am folosit 3 dovlecei, 150 g şuncă, 4 ouă, 200 g caşcaval, 3 linguri smântână.
Se face amestecul de ouă, brânză (se pune si o linguriţă de făină), se pun dovlecei scurşi şi răciţi, sunca.
Condimente - după gust - sare, piper, nucşoară, cimbru.
Eu am pus şi bucăţele de ardei capia.
Se pun intr-un vas de jena uns cu ulei, apoi se coace in cuptor.
Se pot folosi mai multe feluri de brânză.
O facem cu:
- dovlecei opăriţi - tăiaţi după dorinţă, dar mai mari, dacă vreţi să le simţiţi prezenţa prin budincă;
- şuncă presată (sau kaiser, piept afumat etc.) uşor rumenită;
- un amestec de ouă, smântână (lapte) şi brânză;
-condimente.
Eu am folosit 3 dovlecei, 150 g şuncă, 4 ouă, 200 g caşcaval, 3 linguri smântână.
Se face amestecul de ouă, brânză (se pune si o linguriţă de făină), se pun dovlecei scurşi şi răciţi, sunca.
Condimente - după gust - sare, piper, nucşoară, cimbru.
Eu am pus şi bucăţele de ardei capia.
Se pun intr-un vas de jena uns cu ulei, apoi se coace in cuptor.
Se pot folosi mai multe feluri de brânză.
25 ian. 2016
Tocană de pui, cu praz şi cartofi
Este bună dacă folosim "puiul fericit" sau ceva asemănător.
Avem nevoie de carne de pui (orice părţi ale puiului sunt bune), o ceapă, un praz, 1 gogoşar, suc de roşii, cartofi, ulei, sare, piper, coriandru.
Călim carnea de pui cu puţin ulei, pe toate părţile, ca să se albească, apoi lăsăm carnea să se gătească înnăbuşit, la foc domol. dacă e necesar, adăugăm câte puţină apă.
Cînd carnea s-a gătit pe jumătate, punem o ceapă tocată şi prazul tocat. Lăsăm să fiarbă în continuare. Adăugăm apă câte puţin.Puiul este gata în circa o oră.
În acest moment am pus gogoşari conservaţi, însă se pot pune şi proaspeţi sau congelaţi. Adăugăm sare, boabe de piper.
Punem şi cartofii tăiaţi în sferturi, apă şi mai lasăm să fiarbă 20 de minute. Se poate pune şi la cuptor, dacă vreţi să fie mai scăzută.
La final, punem suc de roşii, potrivim gustul cu condimente şi sare şi mai lăsăm să dea un clocot.
Merge perfect cu mămăliguţă. Pe frigul ăsta, mai ales.
Brioşe cu iaurt
Pentru 6-8 brioşe:
1 ou se bate cu 100 g zahăr (o jumatate de pahar), se pune puţină sare, se adauga treptat un sfert de pahar de ulei, apoi o jumatate pahar (cană) de iaurt. Omogenizăm, adăugăm coajă de lămâie, rom, zeamă de lămâie sau o linguriţă de oţet, o jumătate de plic de praf de copt. la final, aproximativ un pahar cu făină.
In compoziţie putem adauga câteva nuci zdrobite sau stafide trecute prin făină.
Se coc in cuptorul incins.
Reci, se ornează cu ciocolată amară.
7 ian. 2016
29 sept. 2015
Caşcaval de casă, din brânză de vaci
O reţetă cu reuşită sigură.
Cantităţi:
1 kg brânză de vaci
2 l lapte
100 g unt
o linguriţă de bicarbonat
1 ou
+ un castronel de brânză de oaie (caş, brânză frământată) - facultativ; se poate şi fără, dar cu acest adaus iese mai bun.
sare - dacă nu folosiţi brânză sărată
1- Punem laptele la fiert, apoi adăugăm în el brânza de vaci - să fie pastă; dacă avem o brânză mai tare, o mărunţim înainte la robot.
2 - O lăsăm să se scurgă, într-o sită deasă, eventual cu tifon.
3 - Separat, punem untul la topit într-un ceaun, adăugăm peste el brânza pe care am scurs-o mai înainte (fărâmiţată), punem bicarbonatul.
4 - Când s-a omogenizat şi este elastic, se pune oul, apoi sarea şi brânza de oi.
Se amestecă de sus în jos, să devină compact, fără cocoloaşe. La mine se văd nişte insuliţe de brânză de oi, dar nu mă deranjează.
5 - Când este bine omogenizat, se toarnă într-o tavă, din care se vor decupa apoi bucăţi (când se întăreşte) sau se pune în forme mai mici, rotunde etc.
Se păstrează la frigider.
Se poate rade, dar nu se topeşte la căldură, ca să se întindă.
Pe acestea le-am obţinut turnând caşcavalul în forme de silicon.
Cantităţi:
1 kg brânză de vaci
2 l lapte
100 g unt
o linguriţă de bicarbonat
1 ou
+ un castronel de brânză de oaie (caş, brânză frământată) - facultativ; se poate şi fără, dar cu acest adaus iese mai bun.
sare - dacă nu folosiţi brânză sărată
1- Punem laptele la fiert, apoi adăugăm în el brânza de vaci - să fie pastă; dacă avem o brânză mai tare, o mărunţim înainte la robot.
2 - O lăsăm să se scurgă, într-o sită deasă, eventual cu tifon.
3 - Separat, punem untul la topit într-un ceaun, adăugăm peste el brânza pe care am scurs-o mai înainte (fărâmiţată), punem bicarbonatul.
4 - Când s-a omogenizat şi este elastic, se pune oul, apoi sarea şi brânza de oi.
Se amestecă de sus în jos, să devină compact, fără cocoloaşe. La mine se văd nişte insuliţe de brânză de oi, dar nu mă deranjează.
5 - Când este bine omogenizat, se toarnă într-o tavă, din care se vor decupa apoi bucăţi (când se întăreşte) sau se pune în forme mai mici, rotunde etc.
Se păstrează la frigider.
Se poate rade, dar nu se topeşte la căldură, ca să se întindă.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...