Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

17 feb. 2010

Tocanita de pui moldoveneasca

Este o mancarica tare buna de iarna, pe care o facea si strabunica si mamei mele, copil fiind, ii placea foarte mult.
Se face astfel:
Vom face mancarea intr-o cratita sau tigaie mai incapatoare, pentru ca va avea mai mult sos si vom pune si cartofii.
Calim in ulei carne de pui, si pe o parte si pe alta, pana se albeste carnea si chiar se rumeneste putin; apoi adaugam boia de ardei, pe urma ceapa trecuta prin razatoare - nu prea multa, ca nu e mancare de ceapa, dar dublu decat punem in general la o tocana. Lasam sa se inmaoie, la foc mic, si cand scade lichidul adaugam o cescuta de apa fierbinte, ca sa fiarba carnea innabusit. Punem si doi catei de usturoi .
Cand carnea e aproape gata, aduagam cartofii taiati in sferturi; cand sunt si acestia aproape fierti ( adica sa nu se zdrobeasca) punem sos de rosii si pasta din gogosari ( eu am de-amandoua facute in casa si condimentate). Potrivim de sare, piper si alte condimente.
O mai lasam sa fiarba pe foc mic, ca se seze aromele si deasupra se va ridica uleiul. Este buna fierbinte, cu castraveciori murati.
E o mancare mai gustoasa decat daca facem friptura si garnitura de cartofi ( piure, natur) separat. Carnea va fi moale, aromata, si cartofii vor prelua gust de carne si sos.

Pofta buna!


Nu, nu am mancat lebedele. Voiam sa arat ce rece e afara si ce bine e cand ajungi acasa infrigurat si gasesti o mancarica calda si buna.

15 feb. 2010

Retete de paine mai deosebite de pe net

Pentru ca obisnuiesc sa fac paine de casa si sunt mereu in cautare de retete, mi-am facut o listuta cu ceea ce am remarcat pe net. 
Poate mai sunt si alti amatori; vizitati linkurile si n-o sa va para rau:
- multe retete -  Pâinea Fermecată! - gasiti si          paine-fara-framantare

- Wild yeast  - colectie de retete:

painite colorate

- http://cornerloaf.blogspot.com

- http://hoppyokapi.com:

paine cu miere si branza

Paine cu cartofi

Sourdough

- http://mirchmasala2.blogspot.com:

Paine din spanac

http://ayearinbread.earthandhearth.com/

Paine pictata

Painici cu busuioc

Lipii

 gracekitchencorner.blogspot.com

Paini fara drojdie: 

- http://www.anamob.ro/panif/traditional.shtml

- http://chaoskueche.wordpress.com/2007/08/18/bread-baking-day-3-the-sourdough-experiment/ - piine facuta in mai multe zile

- paine cu praf de copt 0 http://www.culinar.ro/forum/continut/Produse-de-Panificatie/18439/Paine-in-30-de-minute/

- drojdie facuta in casa - http://www.culinar.ro/forum/continut/Tehnici-ustensile-ingrediente/16277/Drojdie-naturala-lichida/

- cu praf de copt si zer http://www.gustos.ro/retete-culinare/aluaturi/paine-fara-drojdie.htm

http://sourdough.com/recipes/sauerteig-hausbrot-sourdough-german-bread

Paine rapida fara drojdie

- drojdia de casa -  pui drojdie 10%-15% din cantitatea de faina.

- branza de vaci de casa se poate folosi in loc de drojdie

PAINI DIN DIVERSE CEREALE

-paine din orez

-://recipeland.com/recipe/v/Brown-and-White-Rice-Bread-28793

- best-bread-recipes

Rice Bread

Green Tea and Red Rice Swirl Bread

http://www.grouprecipes.com/812/rice-bread.html

http://www.fastrecipes.com/recipe/brown-rice-bread-2009051724286/

http://mamasminutia.blogspot.com/2010/03/cracking-code.html

- paine cu malai

http://www.stirthepots.com/2010/02/3-stage-levain.html

http://aromigolosi.weebly.com/my-daily-bread.html

Bonus - cozonac fara drojdie; Trandafir cu visine

http://gracekitchencorner.blogspot.com/2008/12/pumpkin-chiffon-cake.html

8 feb. 2010

Tort Buturuga cu crema de nuca si ciuperci din martipan

Blatul il facem din pandispan:

4 oua, 100 g zahar, 4 linguri cu apa, 2 linguri cu ulei, 5 linguri cu faina, putina sare. Batem foarte bine albusurile cu zaharul, adaugam galbensurile, uleiul, apa si faina.Turnam aluatul intr-o forma in care am asezat hartie de copt si il coacem. Eu am folosit pentru copt o tava mai ingusta, cum e cea de friptura. Cred ca pentru o tava mare de aragaz trebuie sa facem pandispan din 6 oua.
Dupa ce s-a copt foaia de rulada, o rulam cu tot cu hartie si o lasam sa se raceasca, apoi, cand vom pune crema, vom derula rulada si vom indeparta hartia.

Crema se face din: circa 200 g nuca macinata. 5 linguri cu zahar, o lingura cu faina, 16 linguri cu lapte, o lingurita cu rom, 200 g unt.
Amestecam nuca cu zaharul si faina, apoi cu laptele, si o punem pe foc si amestecam cu lingura pana cand  se leaga crema. O luam de pe foc si adaugam untul - sau, ca sa iasa mai pufoasa, procedam invers: frecam untul spuma si adaugam treptat cate o lingura din crema  preparata pe foc, asa cum am aratat mai inainte

Cum facem ciupercutele din martipan:

Foarte usor.
Eu am avut un martipan in forma de rulou - din care se poate modela orice, dar am avut si cateva bomboane din martipan, usor glazurate cu cacao, numai bune sa fac din ele niste "hribi" micuti. Le-am presat putin si le-am aplicat o codita din martipan alb, dar groasa si scurta, asa cum au hribii.

Dupa cum vedeti, am folosit niste ustensile foarte "profesioniste": un capat de facalet, un capac rotund de la rasnita de piper.

Aici am inceput sa fac o painisoara:

Nu stiu daca arata prea grozav aici, dar musafirii mei au crezut ca sunt ciuperci adevarate.

Am mai facut o chitarca - cu palaria maronie, cu ciocolata.

Ansamblarea ruladei:

Aplicam crema, rulam bine rulada si taiem cele doua capete, pe care le vom aplica apoi pe tort,  formand doua cioturi.
Fiecare procedeaza dupa propria fantezia. Aceasta rulada ar fi trebuit sda fie glasata cu ciocolata, dar eu nu am am mai avut timp pentru asta, asa ca am oprit o parte din crema pentru a unge rulada deasupra.
In o parte din crema oprita am adaugat cacao.
Inainte de a unge rulada si deasupra, am aplicat si putin zahar ars.

Am pus intai crema simpla, apoi cea cu cacao - pe portiuni.

Am facut striuri, cu furculita:

Din loc in loc am pudrat cacao.Apoi fiecare orneaza cu ce vrea.
Eu am pus o crenga de brad cu o fundita si un glob mic, ( ca erau sarbatorile de iarna), ciupercile, niste floricele din zahar ars si mai multe bete cioturoase din ciocolata, pe care le primisem cadou de la o prietena.

5 feb. 2010

Chec (budinci) din carne pentru sarmale

De multe ori ne mai ramane umplutura. atunci cand facem sarmale, si nu stim ce sa mai facem cu ea.
Cand am facut, recent, sarmale cu carne de porc, entru ca ma grabeam, am pus umplutura ramasa intr-o forma de copt unsa cu ulei si tapetata cu gris, am uns-o deasupra cu ou batut si am copt-o. A iesit foarte buna, astfel ca, atunci cand voi mai face sarmale sau legume umplute, voi face mai multa umplutura, pentru acest preparat.
Putem face budincute mici, in forme de mufin; avantajul e ca sunt bune si calde, si reci; eu le-am servit reci, ca aperitiv.
Compozitia a fost facuta din carne, ceapa, ulei, un pic de orez, putin marar si apa - sau mai bine o gasiti aici.

1 feb. 2010

Peste la cuptor cu arpagic si castraveciori

Ingrediente: 1 peste mare (crap), 5 catei de usturoi, un castronel cu arpagic sau ceapa marunta, 3 -4 castraveciori murati sau marinati, 1 ardei ( am avut capia), o felie de telina, pasta de gogosari, sare, piper, vegeta naturala,  boia, vin alb. 

Pestele curatat si spalat se presara cu sare, vegeta, piper si boia...

...se prajeste rapid (un pic) pe ambele parti si apoi se aseaza in vasul de Jena, impreuna cu uleiul. 

Adaugam usturoi tocat, feliute de telina, felii de ardei si arpagic curatat...

Trecem castraveciorii printr-o razatoare astfel incat sa obtinem felii foarte subtiri ( daca sunt prea acri, trebuie lasati, in prealabil, in apa rece). 

Punem castravetii peste peste, adaugam pasta de gogosari si un paharel de vin alb; stropim cu ulei. Acoperim cu o folie sau punem capacul vasului - daca avem , 

si dam la cuptor pana ce scade si se rumeneste usor.



Este bun si cald, si rece. 

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Salată

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori