29 mar. 2010

Cotlet de porc cu sos si ciuperci


Am avut cotlet de porc fara os, pe care mai intai l-am taiat felii si l-am calit, pe ambele parti, in ulei incins.
Am adaugat cateva linguri de zarzavat proaspat, ras - o ceapa mica, o bucata de morcov, o felie de telina, un patrunjel. Le-am calit usor impreuna cu carnea, am adaugat un pic de apa calda si am lasat sa fiarba innabusit vreo 10 minute. Acestea se vor "topi" mai mult, si vor forma sosul.


Am pus si ciupercile - eu am avut galbiori din padure, pusi la congelatori. Pentru ca buretii au fost doar opariti, este necesar sa fiarba impreuna cu carnea. Am continuat fierberea, am mai adaugat cate putina apa. Mai punem sare si piper.
Cand carnea este patrunsa, am adaugat cativa gogosari ( eu am avut gogosari felii conservati, speciali pentru mancaruri), si doar o lingurita de sos de rosii ( numai sa dea aroma, caci acest fel nu este cu mult sos de rosii).

Pe parcursul gatirii se aduga cate putina apa, iar la final va rezulta sosul - dar nu foarte mult. Se mai adauga 2-3 catei de usturoi feliati, o ramura de cimbru, un paharel de vin - si se trece pe foc mare, fara capac, ca sa se evapore alcoolul. Intregim gustul cu sare, piper si ce ne mai place.





L-am servit cu piure de cartofi.

Este un fel foarte delicios!


Pofta buna!

23 mar. 2010

Pateuri cu peşte

Aluat:
200 g făină, 100 g unt, 1 gălbenuş, sare, 1/4 pahar lapte.
Se intinde o foaie de 2-3 mm, se taie forme cu paharul.
Se pune in mijloc peşte rasol sfărâmat şi pătrunjel. Se acoperă cu alt rotund din aluat, se unge cu ou şi se coc.

22 mar. 2010

Salată rusească

- este un amestec de legume fierte - fasole păstăi, mazăre, bob, cartofi, conopidă, la care se adaugă măsline, sardele, castraveţi muraţi, ouă tocate, un sos din ulei, oţet, muştar, piper.

20 mar. 2010

Bors de perisoare

O ciorba savuroasa, cu acel gust specific, iese daca folosim si oase cu maduva.

Cumparam vreo 3 astfel de oase pentru supa, le spalam foarte bine ca sa indepartam eventualele aschii de os si apoi le punem la fiert in apa calda; dupa ce clocoteste, aruncam apa si le mai spalam o data. Acum le punem la fiert pentru bors, in apa rece, cat sa le acopere mai bine; le fierbem la foc mic, circa o ora; dupa 30 de minute adaugam si sarea; avem grija sa indepartam spuma.Punem legumele :

- o ceapa tocata marunt;

- radacinoase rase: 1-2 morcovi, pastarnac sau patrunjel, o bucata de telina;

- 1-2 cartofi taiati cuburi.

- dupa caz, dupa vreo 20 de minute, punem si zarzavatul pentru ciorbe, de la borcan, sau proaspat ( ardei taiati marunt, rosii); mai fierbem vreo 10 min.

Punem la fiert putin orez (o cescuta de cafea).

Formam perisoarele din: 300 g carne de vitel tocata, o ceapa mica rasa prin razatoarea mica, patrunjel verde tocat, 2 linguri de orez fiert, sare, piper, 1-2 albusuri.
Restul orezului il punem in oala cu ciorba.

Formam perisoare rotunde, cu mainile umede, si apoi le punem sa fiarba in ciorba - cred ca vreo 15 minute; scoatem una sa vedem cum e la mijloc. 

Daca sunt fierte, punem circa o jumatate de litru de bors clocotit (adaugati treptat, ca sa puteti potrivi dupa gust), o ramura de cimbru, verdeata, leustean tocat.

Mai clocoteste o data si e gata. 

Nu pot lipsi ardeii iuti marinati!

Portia mea (cu maduva):

Pofta buna!

8 mar. 2010

Ciulama de pui

Desi nu prea ma dau in vant dupa carne, intr-o zi mi-a fost pofta de ciulama. Era si frig rau, si o mancare ca aceasta te incalzeste bine. Trebuie sa va spun ca nu prea reusesc sa postez retetele atunci cand le fac, ci mult mai tarziu; ciulamaua aceasta am facut-o anul trecut si, gasind aceasta fotografie, ma bate gandul sa mai repet figura. Mai ales ca la noi fulguieste si iarasi e frig.

O facem cu carne de pasare, de orice fel.
Taiem pasarea bucati, o calim un pic in ulei (pana se albeste), pe ambele parti, apoi adaugam 2 cani cu apa, o ceapa, morcovi si putina telina si o lasam sa fiarba mocnit. Dupa vreo 15 minute punem sare.Vom obtine in final o supa concentrata din care vom face sosul. Pentru aceasta, strecuram supa. Dam carnea deoparte, o lasam sa se zvante si o rumenim un pic intr-o cratita cu putin ulei. O scoatem pe-o farfurie si in continuare pregatim un sos alb:
mai adaugam in tigaie 50 ml de ulei, punem cratita pe foc si cand sfaraie adaugam 1-2 linguri de faina si o lingura de malai, amestecam pe foc,  numai cat sa fie cuprinsa de ulei ( nu se rumeneste deloc) si subtiem cu putina supa; amestecam mereu  si vom vedea ca toate cocoloasele se vor dizolva, in timp ce adaugam, treptat, supa. 
Se fierbe putin si in sosul subtiat ( ca o smantana subtire) punem carnea si piper negru macinat, si o mai lasam sa fiarba putin impreuna.
In aceasta mancare nu se adauga smantana, avand astfel gustul ei aparte. 
Se mananca obligatoriu cu ardei iute proaspat si mamaliguta fierbinte. 

6 mar. 2010

Mancarica de cartofi cu afumatura

O reteta clasica romaneasca, potrivita pe timpul iernii.
Se face cu cartofi fainosi (albi) si costita, carnati sau sunculita afumata.Mai avem nevoie de ceapa, ulei, morcov, telina, sos de rosii, pasta de ardei, marar, piper, boia.
Taiem felii carnea (eu am avut sunculita taraneasca) si apoi o rumenim usor in ulei, pe ambele parti. Adaugam si calim ceapa tocata foarte marunt, pe foc mic, fara a se rumeni; adaugam boia de ardei, apoi punem morcov si telina rasa pe razatoarea mica; amestecam putin, apoi adaugam o cana cu apa calda. Cand credem ca ceapa a fiert punem cartofii curatati si taiati cuburi mai mari, mai turnam apa atat cat sa cuprinda cartofii si ii fierbem la foc domol, ca sa nu ramana cruzi si ca sa-si elibereze amidonul in sos. Cand sunt aproape gata punem sare, pasta de ardei, sos de rosii, piper, marar uscat.
Mancarea iese mai buna daca din acest moment o punem in cuptorul incalzit dinainte, neacoperita, sa se evapore apa si sa se formeze sosul.
Este delicioasa fierbinte, cu castraveti murati.
Se face cat se mananca calda, pentru ca reincalzita nu mai e asa de buna.

2 mar. 2010

Bors de pui


Pentru reusita avem nevoie de carne de pui ( pui intreg, tacamuri, adica sa fie si oase, nu numai piept
dezosat, cum face acum multa lume). Borsul facut numai cu cubulete de piept va avea gust de bors de zarzavat. De fapt, borsul traditional moldovenesc se face dintr-o pasare intreaga (preferabil gaina) - labe, picioare, piept, inclusiv ficatul, ranza si ouale gainii. 
Cum facem acest bors:
Vom pune la fiert un pui mai mare intreg ( sau echivalentul, ca greutate, din alte parti ale puiului), ca sa iasa o zeama gustoasa. Punem carnea la fiert in apa rece, la foc mic, si cand e nevoie indepartam spuma; dupa vreo 20 de minute punem si o lingurita de sare, mai punem o cana cu apa rece, ca sa se mai ridice ultimele ramasite de spuma.
Apoi in aceasta zeama adaugam ceapa tocata fin si radacinoase - morcovi, patrunjel, telina.
Dupa ce au fiert si acestea punem cativa cartofi taiati cubulete ( nu este obligatoriu), zarzavat pentru ciorbe, ardei grasi ( proaspeti sau conservati sau pasta de ardei). Cand toate sunt fierte adaugam si taietei de casa; ii lasam sa fiarba 5 minute si apoi turnam circa 0, 5 litri de bors clocotit si suc de rosii.
In functie de gust si de cantitatea de carne si apa, se mai poate adauga bors, atat cat dorim.
Tot acum punem o creanga de cimbru, verdeata si neaparat leustean proaspat sau uscat. Lasam sa mai fiarba vreo cateva minute, sa se combine aromele.

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Postări populare

My Headlines