Pășiți în noul an cu mult curaj, optimism, speranță, intenții bune și determinare. Hai să vedem partea plină a paharelor.
La mulți ani tuturor!

3 linguri cu caccao și 3 linguri cu zahaăr se amestecă, treptat , cu o ceașcă de apă (sau lapte). Se pune și o linguriță cu făină, o lingură cu ulei și un pachețel cu zahăr vanilinat. Se amestecă cu lingura de lemn și se fierbe, să fie ca o cremă subțire. Se mai adaugă lichid, dacă trebuie. La final am pus și o lingură cu unt și am amestecat bine, să se topească.
Se toarna peste prajitura si se dă din nou la rece până se intareste glazura.
În aluat se poate pune mai multă cacao.
Pentru că blatul era uscat și crema moale, am insiropat blatul; deși montasem deja, prăjitura am turnat un sirop - mai bine zis niște cafea indulcită - în tavă, iar prăjitura a absorbit lichidul.
Concluzie - cred că prăjitura e mai bună dacă insiropăm blatul, dar nu pra tare, ci mai mult prin stropire, și după aceea punem crema.
Nelipsită de pe mesele noastre, deși, cândva (ei, eram tânără și nonconformistă atunci, dar ...mi-a trecut) renunțasem la această salată și nu voiam s-o mai fac, considerând-o banală. Acum, nu mă interesează ce e modern sau nu, ci numai ce-mi place. Și dacă e atât de bună, de ce să n-o fac și eu, măcar la Paști și la Crăciun sau de revelion?
În general, prefer să mănânc numai salată făcută de mine, căci nu suport să găsesc vreun zgârci sau vreo pieliță sau grăsime de la carne, cât de mici. Ei, mofturi........Dar nu suport acestea toate, încă de când eram copil.
Despre rețetă, ce să mai spun, toate gospodinele o știu.
Atât am observat:
salata e mai bună când are mai multă maioneză, bineînțeles, acrită cu lămâie.
rădăcina de pătrunjel să nu lipsească, pentru că dă un gust foarte bun
în general. se pun cantități aproximative egale de carne, cartofi, rădăcinoase și murături
rădăcinoasele fierte cu carnea (dacă e și un os cu măduvă..) sunt mai gustoase
e buna salata în care am pus și castraveți murați, și gogșari în oțet, tocați mărunt
nu uitați de piper
dacă nu e mai condimentată și acruță, atunci poate ”cădea greu”
Poftă bună!
Astfel că anul acesta am simplificat chiar destul de mult rețeta: dacă sunt piersici, să fie umplute cu gem de piersici.
Mi-au ieșit excelente, ușoare, gustoase, iar gemul a înmuiat fursecurile și ...ce să vă spun........se topesc în gură. Și frumoase, și gustoase.
Mai rău e că am gustat azi una, mai târziu alta - și s-au cam împuținat, deși voiam să le am mai multe zile.
Aluatul se face cu:
- 3 ouă
- 200g zahăr
- 200 ml ulei
- 1 pachet praf copt (eu am pus bicarbonat și amoniac, cu oțet)
- 600-700g făină
Se amestecă ouăle întregi cu zahărul și se amestecă cu lingura de lemn, până se fac spumoase și se topește zahărul. Se pune și uleiul câte puțin, praul de copt, oțet, făină.
Aluatul să fie legat, dar moale.
Nemaiștiind exact cum se procedează, eu am pus în tavă grămăjoare de aluat, cu lingurița, și le-am copt.
Mi-au ieșit așa (neregulate):
Numai piersici nu se pot face din acestea. Dar, din greșeli, omul învață. Adică, se pot face și fursecuri din acest aluat, dar mai moale, pe care le glasezi apoi cu ciocolată. Eu le-am mîncat așa cum erau.
Revenind la rețeta de față, am luat aminte și am modeat fursecurile astfel:
am pus grămăjoare pe masă, apoi le-am modelat în mîini, una câte una, în formă de sferă, și apoi le-am copt; de această dată, au ieșit bine.
Le-am scobit cu vârful unui cuțit.
Am amestecat miezul cu esență de vanilie - se poate pune rom, lapte - și l-am amestecat cu gem de piersici. Cu această pastă am umplut și am lipit fursecurile.
Le-am colorat cu suc de morcov și suc de sfeclă roșie și le-am trecut prin zahăr tos. Sucul se face ușor: am trecut prin răzătoarea mică o bucată de morcov (sfeclă) și apoi am stors - căci nu trebuie prea mult.
Ar trebui să repet rețeta, dar nu știu dacă voi reuși, căci sunt migăloase; mi-a luat destul de mult timp să le fac.
AROME...: Lebăr de casă : Se face cu: 1- 1,5 kg de ficat 4-500 g carne de porc o bucată - cam 250 g - de slănină afumată 300 g ceapă pu...