Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

30 apr. 2011

Pandișpanul, în 10 pași

Îmi spunea o cunoștință că nu face pandișpan sau chec, pentru că nu-i iese niciodată. Pentru ea, și poate mai sunt și alți novici, dau acum o rețetă de pandișpan, căci de chec am postat mai multe, pînă acum.

Pentru începători:

1 - batem spumă albușurile de la 6 ouă;

albușurile se bat mai bine dacă sunt reci și în vas de sticlă sau porțelan, perfect uscat; albușurile se presară cu puțină sare; le batem ca zăpada.


2 -  adăugăm 6- 10 linguri cu zahăr tos, una câte una; le încorporăm treptat, batem bine după fiecare lingură cu zahăr adăugată. 
- pentru a se menține spuma mai bine, se recomandă să adăugăm esență de rom și zeamă de lămâie.

3 - la fel incorporăm gălbenușurile, unul câte unul;

4 - punem și 3 linguri cu ulei, treptat; 

5 - la fel facem cu făina cernută - circa 7-8 linguri;
- mare atenție - acesta este momentul când, uneori, spuma se lasă; pentru a evita acest lucru, procedăm astfel: presărăm pe toata suprafața compoziției numai o lingură de făină / chiar și numai jumătate - și o incorporăm foarte ușor, cu o lingură (paletă) de lemn, cu mișcări circulare efectuate pe orizontală, de jos în sus; nu învârtim în lateral și nici nu punem făină mai multă deodată și, de asemenea, trebuie să evităm să o turnăm în același loc; altfel, se va lăsa.


6 - dacă dorim să facem chec cu cacao, vom turna o parte din compoziția de pandișpan în alt vas, vom adăuga 2-3 linguri de cacao și o lingură sau două de lichid (lapte, cafea, apă). 

 7 - dacă vom adăuga nuci, rahat, stafide, fructe proaspete sau confiate, le vom trece mai întâi prin făină.

8 - Pandișpanul se toarnă în forma tapetată cu hîrtie de copt sau cu ulei și făină, după cum vrea fiecare. Vom pune întâi o parte din compoziția albă, apoi din cea cu cacao, eventual rahat, stafide etc. și apoi din nou compoziția albă.

9 -  - urmează coptul, care necesită multă atenție: 

- se dă la copt în cuptorul bine încălzit, dar la foc mediu, să poată crește în voie; nu deschidem cuptorul în primele 10 minute; după un sfert de oră, dăm focul  mai mic, căci e posibil să fie necopt la mijloc; știm când este gata, dacă facem, ca bunica, testul cu scobitoarea / eu il incerc cu  un băț de frigărui înfipt chiar la mijlocul checului; dacă iese uscat, e în ordine.

10 -  după ce s-a copt, scoatem tava pe aragaz și îl lăsăm să se răcească la cald, adică evităm diferențele mari de temperatură; dacă punem tava  cu pandișpan pe o gresie rece, se va lăsa. 

Aici eu am făcut 2 checuri simple și mici, numai bune la ceai sau cafea, că mă cam grăbeam, și s-au copt mai repede în 2 tăvi.

 - cu pandișpan din 6 ouă, iese un chec obișnuit, să zicem într-o tavă mai mărișoară, sau un blat de tort de mărime medie.

27 apr. 2011

Budincă cu brocoli și morcovi


O rețetă mai light................

Curățăm brocoli și îl punem la fiert în apă clocotită, cu puțină sare. Il fierbem vreo 10 - 15 minute, să intre furculița în legumă, dar să nu fie prea moale. Separat fierbem și câteva felii de morcov; eu le-am fiert împreună, dar am tăiat morcovul foarte subțire, ca să nu rămână tare.  

Separăm albușurile de gălbenușuri; amestecăm gălbenușurile cu sare și piper.

Adăugăm cașcaval ras......
.........curry ......

...și legumele scurse de apă și răcite.

Punem și albușurile bătute (nu prea tare). 



Presărăm cașcaval și o dăm la cuptor ......dacă nu.............
........ dacă nu vine nimeni cu vreo propunere. Căci mie mi s-a sugerat să pun și niște ciuperci (conservate):
 Bună idee!



Putem folosi conopidă, măsline etc.

17 apr. 2011

Ghebe cu maioneză

Am conservat toamna trecută cele mai micuţe ghebe, special pentru această reţetă.

Cu toate că sunt aşa minuscule, le-am mai tocat un pic, cu cuţitul.
Fiind conservate în apă cu sare (dar nu foarte multă), nu a trebuit decât să le clătesc. Dacă aveţi ciuperci conservate, este prudent să le gustaţi şi dacă sunt prea sărate, să le puneţi în apă, la desărat.
Dacă aveţi ciuperci proaspete, le fierbeţi în puţină apă şi sare, apoi le puneţi la scurs şi la răcit.
Facem apoi maioneza clasică, cu gălbenuş, ulei, sare şi lamâie.
Adăugăm usturoi pisat amestecat cu puţină apă, după gust.
Apoi turnăm şi ghebele.
Ornăm cu pătrunjel verde, salată verde, ou şi masline.

15 apr. 2011

Răţuşte la plimbare

Aşa tare a bătut vîntul zilele astea, cât pe ce să ne ia pe sus.
Ca pe răţuşte:



Drăgălaşe tare!

13 apr. 2011

Mazăre cu crutoane mari

Preparăm o mîncărică scăzută de mazăre - cu sos alb sau sos de roşii, cu mărar.
O servim cu  felii de pâine prăjite în unt, cu câte o felie de jambon deasupra.

11 apr. 2011

Pastă de ţelină cu maioneză


Este una dintre pastele mele preferate, pentru aperitive. Uneori, o fac amestecată cu piept de pui fiert.

Facem maioneză, după reţeta preferată de fiecare. Adăugăm zeamă de lamâie şi mujdei, desigur, din usturoi, din ce altceva ar putea fi?

Trecem ţelina prin răzătoarea mică şi o amestecăm cu zeamă de lamâie. La fel procedăm şi cu 1-2 mere, care e bine să fie dulci-acrişoare.

Le lăsăm deoparte câteva minute, apoi le stoarcem. Nu e bună prea multă zeamă, căci ar putea ieşi pasta prea moale.

Le amestecăm cu maioneză, potrivim de sare.

Cum spuneam, mai putem obţine o salată de piept de pui sau, pentru mai multă consistenţă, în această pastă punem 1-2 ouă fierte rase.

O aşezăm pe un platou şi o ornăm cu măsline, salată verde şi felii de ou.

4 apr. 2011

Carne de porc în stil asiatic

Este o mâncare care se face repede.

Taiem carnea în cuburi - eu am avut de porc - şi o punem la marinat, cu sos de soia, ghimbir ras, puţin oţet, miere şi condimente.

Apoi o scoatem din marinată şi o călim în ulei încins, cu puţină boia şi praf de usturoi. Adăugăm o ceapă mică, tocată foarte - foarte fin, ca să se topească, să nu se vadă în mâncare şi numai să dea aromă. Din când în când, amestecăm în carne şi turnăm câte un pic din marinată.

Când e aproape gata, punem un ardei roşu tocat (eu am avut gogoşari conservaţi în apă), piper, sare, o jumătate de linguriţă de bulion. Se presară susan, dar eu nu am avut. Trebuie să avem sos, dar nu foarte mult.

Orezul îl facem după reţeta preferată.

În general, pentru a ieşi "bob cu bob", e bine să eliminăm o parte din amidon. Pentru aceasta, pun orezul în apă circa 20 de minute, apoi il clătesc şi îl acopăr din nou cu apă rece, să fie cam două degete deasupra orezului. Apoi il pun pe foc şi după ce apa a fiert, îi pun capac şi îl dau la foc mic.

Pastă de brânză de vaci cu hrean si sfeclă rosie


De obicei, fac pasta din brânză cu ceapă, dar acum am vrut un pic de variaţie. Am maestecat brânza cu unt şi un pic de smântână, apoi am adăgat hrean ras. După gust.........
Pentru aspect, în fundul catsronului am pus salată de sfeclă cu hrean.

Clătite cu salată boeuf

Când am auzit de această reţetă, nu am crezut că ar fi prea bună.

Pentru a mă convinge, persoana cu reţeta ne-a făcut o surpriză şi ne'a adus într-o zi la serviciu acest fel de clătite şi toată lumea a fost foarte încântatâ.

Pur şi simplu faci clătite după reţeta obişnuită, dar sunt mai aspectuoase dacă le faci într'o tigai emai mică. Apoi face o saltă cu destulă maioneză şi la,ăie, tot după reţeta cunsocută, şi umpli clătitele. Absolut delicios.



Le-am făcut şi de ziua mea, dar iată că nu am decât o poză.

De ce să faci clătite şi nu salaăt obişnuită?

Am găsit răspunsul acum:

făcusem o supă de pui şi voiam să fac ceva cu carnea fiartă, care nu era prea multă. Amintindu-mi de această reţetă, am trecut la treabă. Şi ne-având salată ca să ajungă la toată lumea, am făcut clătite.

Am mai pus la salată legumele fierte în supă, mai bine zis rădăcinoasele - ţelină, pătrunjel, morcov. Cartofi nu mai avea rost să pun, pentru că a ieşit compoziţia foaret bună şi aşa.

Am mai adăugat castraveţi, măsline, maioneză.


Supă de pui cu găluşte din griş


Ce bună e!

Și se face ușor.

Folosim carne de pui cu mult os sau un pui întreg; nu putem obține o supă bună cu piept dezosat (cum am văzut că face multă lume pe net, din comoditate). De asemenea, nu vom folosi delicat și alte chestii sintetice și otrăvitoare. În general, folosim ce rămîne de la un pui, după ce scoatem pieptul și picioarele, din care gătim fripătură sau alte feluri de bucate. 
Curățăm carnea, o spălăm, o opărim și apoi iar o spălăm. O punem într-o oală și o acoperim cu apă rece, apoi o lăsăm să fiarbă pe foc mic, ca să iasă limpede.  

În general, puil fierbe destul de repede. După 15 minute, o spumuim și adăugăm o linguriță de sare.

Mai lăsăm să fiarbă vreo 5 minute și adunăm spuma. Dacă mai turnăm o cană cu apă rece, spuma se va aduna deasupra.

Apoi punem legumele tăiate în bucăți mari: 1-2 cepe. 2 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel/păstîrnac, o bucată de țelină. La ceapă am lăsat un strat de coajă, care colorează supa frumos. Punem și boabe de piper întregi.


Lăsăm să fiarbă în continuare, la foc mic, pînă când legumele sunt toate fierte. Acum o strecurăm și vom obține o zeamă tare gustoasă. Mai potrivim gustul de sare. 

Carnea rămasă o dezosăm, o curățăm de piele, o amestecăm cu legumele tăiate cubulețe, cu un castravete murat sau măsline, cu muștar sau maionează. Presărăm pătrunjel verde și avem și un pic de salată.

Facem găluștele după rețeta de aici.

2 ouă, o lingura cu ulei, puțină sare, 7-10 linguri cu griș ( depinde cât de mare e lingura și câat de mari sunt ouăle ) și un pic de bicarbonat de sodiu (cât 2 boabe de piper). Gălușstele vor crește mult.Când punem galustele in supa, cu lingura, avem grija sa nu clocoteasca ( adaugam înainte o cescuta de apa rece) si sa fie pe foc potrivit. Punem capacul si după vreo 3 minute turnăm usor o cana cu apa rece in supa, si galuștele se vor umfla mai mult. Le lăsam acoperite, la foc mic, pâna cand sunt gata. Presărăm verdeață. 

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori