![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_wk5ZsxoL92nDXtCPC8yPR7KLKqVcPAz-X-WMYOnDib9IJWd3looH5fVu5R2EBf2xKMtoEVQqGv5XI0ZHz_vJwBRWMTVodvC4-wkhdlp42ZkqJSzJqn6T6kx09E7AlOAABYOCP1cotP8/s400/DSC01230.jpg)
Pentru începători:
1 - batem spumă albușurile de la 6 ouă;
albușurile se bat mai bine dacă sunt reci și în vas de sticlă sau porțelan, perfect uscat; albușurile se presară cu puțină sare; le batem ca zăpada.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpN37SQPz4RFrvOnlbJ-e16Q-xM3qvAIBa69Jo5mYn3-R6A9rx39O3ZLBJPIy-I9uvMokuRoa3-g67-Ie0x3TWs0fTe-uhyphenhyphengOBcgSYSX8vsD3rbLEB6Ke5BfIamV4DQLsOCRSsyN_SxqM/s400/DSC01219.jpg)
2 - adăugăm 6- 10 linguri cu zahăr tos, una câte una; le încorporăm treptat, batem bine după fiecare lingură cu zahăr adăugată.
- pentru a se menține spuma mai bine, se recomandă să adăugăm esență de rom și zeamă de lămâie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXtmHjdfObO446ZV0stzaERWh7-Cd0jiCtIZkPmIsNS46Mil0NoFTOlS_GqPVdhx0J_IMUuo6uKHp7C860EOkWBGKjJ3F8gH7OXt_LFPfaKicih4HWLH6TjZXxjWTgbr5BQTNTJtWDRjg/s400/DSC01220.jpg)
3 - la fel incorporăm gălbenușurile, unul câte unul;
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJwjV4-o10k1Qa-vnYEO4QdQC9m_EDZwvgpsqCwMeigVoWaxjkNjJkl8z7XRuRJyyWpwgIwiF3by9ZUTWzybOivTI-3pTYBkN2bn_QyYUuMhbAgZWGWuLGpZ9Ni886uHDCUtJdetPTuk0/s400/DSC01221.jpg)
4 - punem și 3 linguri cu ulei, treptat;
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqCWcoG-BtJHnWNrVcMu8M8LhRCszOzd_LTsL_HvP5-TGNGvbEHH4wQ4lCWNEYCST-rY1RKvo4m1zSNOOSmzRZBFca_MtCVzbT96Bt3djKWkGq7PRT62Rotgm7pcKPxEjynSS-8YEhsUA/s400/DSC01222.jpg)
5 - la fel facem cu făina cernută - circa 7-8 linguri;
- mare atenție - acesta este momentul când, uneori, spuma se lasă; pentru a evita acest lucru, procedăm astfel: presărăm pe toata suprafața compoziției numai o lingură de făină / chiar și numai jumătate - și o incorporăm foarte ușor, cu o lingură (paletă) de lemn, cu mișcări circulare efectuate pe orizontală, de jos în sus; nu învârtim în lateral și nici nu punem făină mai multă deodată și, de asemenea, trebuie să evităm să o turnăm în același loc; altfel, se va lăsa.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxsdq_OQkoF5hqzvOhhatV0zUMsLiQtGC8ZIDcSnRGnLwDRYYaWRgdQ2X3kMJ3yAuEIYkikXxSqHyrKSe1Sv_n_aaf6xnwEoLEJ32VXJe6EHY_WHxkqXaKWC6XSyFOjQDS475IAQqY37s/s400/DSC01223.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjeeuW7UxdJdNLr73teDOvIiapDIioz4YiSm8ke-JsI0th9bnMmREldsaUf5W4b0ZnjT-wYADA_q1SRvMtcG7UBF33UctW0nRThjezogyw1GPTyyGIKOfjRk5D8-PdTfVc6pIIeLwI5SQ/s400/DSC01224.jpg)
6 - dacă dorim să facem chec cu cacao, vom turna o parte din compoziția de pandișpan în alt vas, vom adăuga 2-3 linguri de cacao și o lingură sau două de lichid (lapte, cafea, apă).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhoWzyVYN_MehPIU3lq52Tr-qgz7zGUv28Og_RblYlk8kgettnO_qMmXpOsP_TDrKdHVQANf37DI06t_jtC97huuM09ya9Dvhaw_WQZ2dLBvF8XOqevxk4HKC8ijBMYZoRteCaRRNulFFk/s400/DSC01225.jpg)
7 - dacă vom adăuga nuci, rahat, stafide, fructe proaspete sau confiate, le vom trece mai întâi prin făină.
8 - Pandișpanul se toarnă în forma tapetată cu hîrtie de copt sau cu ulei și făină, după cum vrea fiecare. Vom pune întâi o parte din compoziția albă, apoi din cea cu cacao, eventual rahat, stafide etc. și apoi din nou compoziția albă.
9 - - urmează coptul, care necesită multă atenție:
- se dă la copt în cuptorul bine încălzit, dar la foc mediu, să poată crește în voie; nu deschidem cuptorul în primele 10 minute; după un sfert de oră, dăm focul mai mic, căci e posibil să fie necopt la mijloc; știm când este gata, dacă facem, ca bunica, testul cu scobitoarea / eu il incerc cu un băț de frigărui înfipt chiar la mijlocul checului; dacă iese uscat, e în ordine.
10 - după ce s-a copt, scoatem tava pe aragaz și îl lăsăm să se răcească la cald, adică evităm diferențele mari de temperatură; dacă punem tava cu pandișpan pe o gresie rece, se va lăsa.
Aici eu am făcut 2 checuri simple și mici, numai bune la ceai sau cafea, că mă cam grăbeam, și s-au copt mai repede în 2 tăvi.
- cu pandișpan din 6 ouă, iese un chec obișnuit, să zicem într-o tavă mai mărișoară, sau un blat de tort de mărime medie.
2 comentarii:
Draga Diana , poate ai observat ca am renuntat la blog si mi-am facut site. te rog sa modifici linkul din lista ta in www.haisagatim.ro, iar denumirea Hai sa gatim cu Amalia. Mi-am permis sa te rog deoarece si eu te am in lista de bloguri favorite. Deasemenea daca vrei sa facem schimb de bannere te rog sa-mi scrii pe mail. Amalia
Foarte utile sfaturile! Multumesc frumos!
Trimiteți un comentariu