Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

30 apr. 2011

Pandișpanul, în 10 pași

Îmi spunea o cunoștință că nu face pandișpan sau chec, pentru că nu-i iese niciodată. Pentru ea, și poate mai sunt și alți novici, dau acum o rețetă de pandișpan, căci de chec am postat mai multe, pînă acum.

Pentru începători:

1 - batem spumă albușurile de la 6 ouă;

albușurile se bat mai bine dacă sunt reci și în vas de sticlă sau porțelan, perfect uscat; albușurile se presară cu puțină sare; le batem ca zăpada.


2 -  adăugăm 6- 10 linguri cu zahăr tos, una câte una; le încorporăm treptat, batem bine după fiecare lingură cu zahăr adăugată. 
- pentru a se menține spuma mai bine, se recomandă să adăugăm esență de rom și zeamă de lămâie.

3 - la fel incorporăm gălbenușurile, unul câte unul;

4 - punem și 3 linguri cu ulei, treptat; 

5 - la fel facem cu făina cernută - circa 7-8 linguri;
- mare atenție - acesta este momentul când, uneori, spuma se lasă; pentru a evita acest lucru, procedăm astfel: presărăm pe toata suprafața compoziției numai o lingură de făină / chiar și numai jumătate - și o incorporăm foarte ușor, cu o lingură (paletă) de lemn, cu mișcări circulare efectuate pe orizontală, de jos în sus; nu învârtim în lateral și nici nu punem făină mai multă deodată și, de asemenea, trebuie să evităm să o turnăm în același loc; altfel, se va lăsa.


6 - dacă dorim să facem chec cu cacao, vom turna o parte din compoziția de pandișpan în alt vas, vom adăuga 2-3 linguri de cacao și o lingură sau două de lichid (lapte, cafea, apă). 

 7 - dacă vom adăuga nuci, rahat, stafide, fructe proaspete sau confiate, le vom trece mai întâi prin făină.

8 - Pandișpanul se toarnă în forma tapetată cu hîrtie de copt sau cu ulei și făină, după cum vrea fiecare. Vom pune întâi o parte din compoziția albă, apoi din cea cu cacao, eventual rahat, stafide etc. și apoi din nou compoziția albă.

9 -  - urmează coptul, care necesită multă atenție: 

- se dă la copt în cuptorul bine încălzit, dar la foc mediu, să poată crește în voie; nu deschidem cuptorul în primele 10 minute; după un sfert de oră, dăm focul  mai mic, căci e posibil să fie necopt la mijloc; știm când este gata, dacă facem, ca bunica, testul cu scobitoarea / eu il incerc cu  un băț de frigărui înfipt chiar la mijlocul checului; dacă iese uscat, e în ordine.

10 -  după ce s-a copt, scoatem tava pe aragaz și îl lăsăm să se răcească la cald, adică evităm diferențele mari de temperatură; dacă punem tava  cu pandișpan pe o gresie rece, se va lăsa. 

Aici eu am făcut 2 checuri simple și mici, numai bune la ceai sau cafea, că mă cam grăbeam, și s-au copt mai repede în 2 tăvi.

 - cu pandișpan din 6 ouă, iese un chec obișnuit, să zicem într-o tavă mai mărișoară, sau un blat de tort de mărime medie.

2 comentarii:

Amalia spunea...

Draga Diana , poate ai observat ca am renuntat la blog si mi-am facut site. te rog sa modifici linkul din lista ta in www.haisagatim.ro, iar denumirea Hai sa gatim cu Amalia. Mi-am permis sa te rog deoarece si eu te am in lista de bloguri favorite. Deasemenea daca vrei sa facem schimb de bannere te rog sa-mi scrii pe mail. Amalia

Retete Culinare spunea...

Foarte utile sfaturile! Multumesc frumos!

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

AROME...: Lebăr de casă

AROME...: Lebăr de casă : Se face cu: 1- 1,5 kg de ficat 4-500 g carne de porc o bucată - cam 250 g - de slănină afumată 300 g ceapă pu...

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori