Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

24 oct. 2013

Zacuscă de fasole boabe

Este foarte gustoasă, apreciată, dar nu am mai făcut-o de câţiva ani. Acum a venit şi rândul ei, chiar azi am terminat-o de făcut.

Ingrediente:
1 kg de fasole boabe
1 kg de ceapă
1-2 kg de morcovi
 1 kg de capia sau gogoşari
 1 l de suc de roşii
250 g ţelină
sare
enibahar piper
500 ml ulei

facultativ:
3_4 mere
o lingură de miere

Cum se face:
 - am ales un stil de preparare foarte rapid -
 1 - Fasolea  - cu o seară înainte se pune la înmuiat, adoua zi se fierbe; se schimbă apa de 1-2 ori in timpul fiertului.
Am folosit fasole albă, de mărime medie, dar se poate face cu orice fel de fasole.
fasolele nu se vor fierbe foarte tare.
2 - ceapa:
-o cuăţăm de coajă, o lăsăm în apă rece, deoparte; intre timp, ne ocupăm de rădăcinoase.
Când revenim la ceapă, o trecem repede prin răzătoarea mare sau alt instrument de tocat, o scurgem şi o punem la înmuiat în uleiul fierbinte, presărăm sare, să se înnoae mai repede, dar să nu se ardă de loc. Amestecăm cu lingura de lemn, că să se evapore substanţele iritante.
3- rădăcinoasele le curăţăm, le radem şi le punem peste ceapă. Călim un pic, apoi adăugăm o cană de apă, punem capac peste oală şi o lăsăm să fiarbă vreo 30 de minute. Important e să se topească ceapa, să nu se simtă în zacuscă.
4 ' ardeii - se toacă cuburi se se toacă la mixer şi se pune şi ei in cratiţă.In acest moment, am pus 3 mere rase, ca să dea o tentă mai bogată sosului.
4 cînd ceapa şi răădcinoasele sunt fierte, adăugăm restul ingredientelor - fasolea, sosul de roşii, restul de ulei, condimentele, potrivim de sare.
Lăsăm zacusca să fiarbă pînă ce e destul de scăzută.

Este cu mai puţin ulei, dar aşa e mai uşor digerabilă şi e foarte bună.

Apoi, cînd s-a mai răcit, o repartizăm în borcane de 400 ml şi o punem la sterilizzat, in baie marină.



Niciun comentariu:

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Chiftele de peste

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori