O RETETĂ RAPIDĂ!
Nu coci, nu toci, nu prăjeşti.
Multe persoane se feresc de ciupercile de pădure, pentru ca nu le cunosc. Dacă le este totusi le este pofta de o zacuscă de ciuperci, pot folosi şi ciuperci cultivate, după plac.
Eu am încercat fel de fel de variante, dar eram nemulţumită pentru că nu prea se mai simţea gustul ciupercilor.
Până la urma, am modificat reţetele în aşa fel încât am obţinut rezultatul dorit.
Pentru că gustul ciupercilor de cultură nu este atât de puternic ca gustul celor de pădure, am diminuat mult din cantitatea de legume care se pune la zacuscă. Căci ajunsesem la concluzia ca legumele acoperă din gustul ciupercilor.
Rezultatul a fost excelent.
De ce avem nevoie pentru o porţie mică (8 borcane):
2 kg de ciuperci
1 kg de ceapă
1 kg de gogoşari sau capia
o cana de ulei
4 căţei de usturoi
1-2 căni de suc de roşii
boabe de piper şi de enibahar - câteva
sare după gust
Mai întâi ne ocupăm de ciuperci: le spălăm cu multă apă, dar nu le curăţăm de pielea de deasupra.
Le punem la fiert circa 20 de minute, le scurgem şi
apoi le trecem prin maşina de tocat, cu sita mare.
Ciupercile ies ca şi cum ar fi fost tocate uniform şi se vor vedea frumos în zacuscă:
Până fierb ciupercile, curăţăm ceapă mare, o tăiem în jumătăţi şi o lăsăm să stea deoparte, într-un castron cu apă rece, vreo 10 minute.
Apoi o scurgem şi o punem aşa întreagă să se înnăbuşe într-o tigaie cu capac, la foc mic. Desigur, punem şi jumătate de cană de ulei şi presărăm ceapa cu sare, ca să înmoaie. Va lăsa apă şi nu se rumeneşte. E recomandabil să o ţineţi mai mult, până intră furculiţa în ea, altfel riscaţi să rămână tare, oricât de mult veţi fierbe ulterior zacusca. Am remarcat că în ultimii ani au apărut soiuri de ceapă care fierb mai greu.
După ce am terminat cu ceapa, o trecem şi pe ea prin maşină.
In uleiul rămas vom înnăbuşi gogoşarii, curăţaţi, spăţai şi tăiaţi în jumătăţi. La fel. îi presărăm cu sare şi îi ţinem sub capac la foc domol.Când s-au înmuiat, îi tocăm şi pe aceştia, la maşină.
Eventual, se mai pot îndepărta unele pieliţe mai mari, care se iau foarte uşor.
Gogoşarii pregătiţi astfel sunt foarte buni şi mai dietetici decât cei copţi. Unele persoane îi toacă atunci când sunt cruzi, dar nu ies aşa de buni.
cei mai avem de făcut_
Amestecăm totul şi lăsăm pe foc mic să scadă zacusca.
Sucul de roşii se adaugă mai spre final, atfel se întăresc legumele. De-abia după ce a mai scăzut zacusca putem potrivi gustul cu roşii. Se poate pune şi pastă de tomate. Important e să nu se pună prea mult, căci dacă e prea acră nu se mai simte gustul ciupercilor.
Tot atunci adăugăm şi condimentele, usturoiul tăiat felii mici şi potrivim de sare.
Când este gata, o punem fierbinte în borcane tot fierbinţi, scoase din cuptor şi le capsăm bine.Le acoperim cu pături, până a doua zi.
Prima degustare: