Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

31 iul. 2012

A două rundă de clătite - rulate și asortate, cu dulcețuri variate

Ce să-i faci, tigaia Fissler tot îmi face cu ochiul. Așa că am mai încercat o rețetă, mi-am zis să fac clătite franțuzești - mai  subțiri, fine.
De această dată, cu umplutura clasică - cu dulcețuri. Că tot am mostre noi, făcute anul acesta, din vișine, cireșe amare, trandafiri, căpșune, coacăze, caise. Care de care mai aromată.
Pentru aluat, am căutat un aluat mai pufos, și am recurs la o rețetă din cartea de bucate a Silviei Jurcovan, și anume:

- 4-5 ouă, 1 l lapte, 400 g de făină, un praf de sare, o lingură de rom, 4 linguri cu ulei, coajă de lămâie.
Punem separat într-un vas gălbenușurile, uleiul, romul, sarea, 50 ml de lapte - și se bate totul ca să se amestece.
Apoi se adaugă făina și se amestecă și se freacă până nu mai sunt cocoloașe, adăugând câte puțin lapte.

Punem tot laptele - o parte din lapte poate fi înlocuit cu apă  minerală.
Albușul se bate spumă și apoi se amestecă cu compoziția - cu polonicul - care va deveni spumoasă și mai groasă; romul o va menține spumoasă pînă la sfîrșit și clătitele vor fi foarte fragede.
Aici , in această carte, scrie că albușurile nebătute întăresc clătitele.
Nu se pune zahăr, pentru că se vor lipi. Și nici nu are rost.


Pentru prima clătită care se coace, tigaia se unge cu ulei.
In imagine, vedeți tigaia Fissler:
 Clătitele se coc pe ambele părți, ușor rumene.
Cînd vedem că nu mai e umedă și se  prezintă mici umflături, o întoarcem pe cealaltă parte:
Se păstrează acoperite, într-o cratiță așezată pe un vas cu apă fierbinte.
Sau le umplem, pe măsură ce le coacem, sau.. le mîncăm, pe măsură ce le umplem.
Le umplem cu dulceață de caise,


Da, da...........vă invit și pe voi. Repede, pînă nu se termină
Astea-s ultimele:

Friptură de pui - marinat

O rețetă foarte ușoară și foarte bună.
Tăiem puiul în porții - mai mici, apoi îl punem la macerat de seara până dimineața.
Îl frecăm bine cu sare, piper, condimente pentru pui.
Îl așezăm în vasul în care urmează să fie gătit, turnăm apoi o ceașcă de ulei, il stropim cu puțin sos soia, adaugăm căței de usturoi tocați și cimbru. Il acoperim și il dăm la rece.
Il coacem a doua zi, acoperit, circa 35 de minute. Apoi lăsăm friptura descoperită și o mai coacem 10 minute.
Mmmmm........se topește-n gură.

Clătitiada cu tigaia Fissler: clătite cu gem raw

Am primit și eu tigaia Fissler - mulțumesc mult firmei -, am admirat-o și ... am căzut pe gînduri: ce fel de clătite să fac?
Franțuzești, clasice, pancakes, coreene, rusești, brașovene, bănățene? Desert, aperitiv, la cuptor?
Greu de ales.
Până una alta, pentru a testa mai întâi tigaia, ia să facem mai întâi niște clătite clasice, adica după rețeta cea mai comună.
 Și-o să le umplu cu ce se mai găsește prin casă - cel mai la îndemână fiind gemul.
Ce-i drept, cu canicula de-afară, nu prea mă trăgeam la treabă. Însă numai ce sună telefonul și un bun amic, cu care stabilisem o șuetă mai prelungită, căci avem de dezbătut chestiuni arzătoare la ordinea zilei, îmi spune: ”Ajung la tine, dar hai să facem ceva bun. Ce zici de niște clătite? Sunt acum în piată și cumpăr ouă, lapte și ce mai trebuie.”
Bine, bine, gând la gând cu bucurie.
Și am trecut la treabă cu entuziasm, în timp ce amicul meu atacase deja problema crizei mondiale și a grupului Bilderberg. Ei, așa parcă merge treaba mai repede.
Ca niște persoane moderne, informate - după cum ați  observat - am renunțat și la dulceața bunicii și am decis să le umplem cu un gem raw - din căpșune și miere. Deh, fără zahăr, să fim și noi în tendințe.
Și pe măsură ce ne adânceam tot mai mult în teoria conspirației, clătitele dispăreau din farfurie, fără să ne mai dăm seama. Criză teribilă, monșer!

Reteta de clătite

1 l lapte
5-6 ouă
circa 500 g de făină
puțină sare
2 linguri cu ulei
- se poate pune și un plic de zahar vanilat sau esență de rom sau vanilie.

Am amestecat cu mixerul, pînă când a ieșit aluatul potrivit de subțire.

Apoi, am pus tigaia pe foc unsă cu puțin ulei, cum scria la instrucțiuni, dar pe urmă nu am mai folosit ulei.
Tigaia se incinge bine, de aceea ulterior se va ține pe foc mic.
Că ies bune și nu se lipesc, nu mă miră, nici nu mă așteptam la altceva.
Ce am remarcat eu în plus: nefiind nevoie să mai pui ulei, tigaia nu fumegă și nu se face fum în bucătărie și nici prea multă căldură. Din acest motiv, chiar dacă era caniculă, nu mi-a fost greu să fac clătitele.

Gem raw de căpșune
L-am făcut la robot, amestecând căpșunele crude cu miere, după gust.
Se rulează clătitele și se ornează cu frișcă.

24 iul. 2012

varza cu costița afumata

s-a ratacit pe aici o rețeta de asta iarna, nu o voi da deoparte, ca acuși trece și vara asta și iar vine frigul.
o facem cu o varza murata, ceva costița afumata, o ceapa mare, piper.
varza se pune la desarat in apa, cu câteva ore inainte - sau cu o seara inainte, o stoarcem bine și o tocam.

  - carnea afumata se oparește, se spala, se pune la inabușit cu puțin ulei și o ceapa tocata. adaugam și o cana cu apa și o lasam sa fiarba vreo 40 de minute.  

- adaugam varza, condimente  - piper, enibahar, cimbru -   apa cât sa acopere totul și lasam sa fiarba vreo ora, pâna ce varza e moale și carnea se desprinde de pe os.
se serveșe cu mamaliguța și ardei iute.

21 iul. 2012

gogoșele - choux-uri - aperitiv


nu par ele prea aratoase, dar mi-au ieșit  foarte gustoase.
pentru aspect, se pot așeza in forma de movila și se rade cașcaval ras deasupra.
 
- rețea de aluat -

- o cana - 250 ml - de apa
- 150 g de faina
- 100 ml ulei
- 4 oua
- puțina sare

punem la fiert, la foc mic, apa si uleiul. Cand da in clocot, se adauga faina dintr-o data, se ține pe foc si se amesteca bine. Se lasa la racit, sa fie numai cald. Se pun ouale intregi, pe rând.



- omogenizam și punem movilițe de aluat  in tava, pe hârtie de copt . le coacem in cuporul bine incalzit  dinainte.
- in primele 10-14 minute focul va fi mai mare și nu se dechide cuptorul, apoi se da focul mic, pentru ca gogoșelele sa se usuce și in inerior. se mai coc vreo 10-15 minue.
- ca sa le verificam, luam o gogoașa și o rupenm, sa vedem cum e in interior.
dupa ce se racesc, se umplu cu crema de brânza - cumparata sau preparata in casa - amestecând brânza de vaci, smantâna, unt  moale - dupa gust  - și sare, verdețuri, ceapa verde și ce mai vreți.
se mai pot pune masline, hrean, gogoșari etc.  


13 iul. 2012

tigaia pentru clatite, pe Gateste Sanatos/noi venim cu rețeta

In cadrul campaniei "Sunt prea sarac sa cumpar lucruri de proasta calitate!" siteul www.GatesteSanatos.ro va invita sa testati calitatea germana a tigailor marca Fissler.

urmeaza sa testam, dintre Tigaile pentru gatit de pe  www.GatesteSanatos.ro., o Tigaie de clatite, cu suprafata antiaderenta, cu diametrul 25cm.
 acest  site desfașoara o  campanie, pe blogurile culinare, pentru a cunoaște diversele produse de pe  www.GatesteSanatos.ro.
Magazinul on-line www.GatesteSanatos.ro se adreseaza tuturor celor care cauta solutii pentru prepararea si servirea mesei. Cele peste 1.000 de produse pe care le gasiti pe www.GatesteSanatos.ro va ofera cea mai variata gama de articole pentru gatit, pentru servit masa, accesorii si ustensile pentru bucatarie.

10 iul. 2012

brioșe cu caise și afine

Ies pufoase și aromate.

aluatul se face cu:

4 oua, un pahar cu zahar, 1/2 pahar cu apa, 100 g unt, 1 praf de copt, arome, circa 15 linguri cu vârf cu faina.
mai folosim o cana cu afine și vreo 10 caise, dar și gem de caise.

cum se face.
- se bat albușurile spuma, cu puțina sare, apoi punem și zaharul
- se bate in continuare, adaugam apoi galbenusurile, apoi apa, câte puțin.

- punem și untul moale, apoi faina, praful de copt, puțin oțet.
- incorporam și afinele, amestecate cu puțina faina, ca și cuburile de caise.


-punem in formele de brioșe - unse cu ulei - cam câte 2 linguri din aluat, iar deasupra așezam felii de caise.
-le coacem in cuptorul incins, cam 35 de minute, la foc mediu.




- dupa ce s-au copt, le ungem deasupra cu gem de caise sau le pudram.



23 iun. 2012

Supă de curcan cu glușt e de griș

delicioasa

- am cumparat  un fel de carcasa de curcan, foarte mare-adica spatele curcanului
-scriu cam greu, ca mi s-a srica  t   t as  t a  t ura-

-am   taiat spatele de curcan in bucati, ca sa.imi incapa in oala, apoi am spalat-o , am oparit-o și iar am spalat-o.
- am pus din nou carnea la fiert, cu apa rece, la foc mic, și a fiert mai mult de ora - ca la racituri.
- dupa10-15 min., se presara sare, se mai fierbe, se spumuiește.
-    nu uita ca, dupa 30-40 de minute, sa pui in oala și o ceapa mare, unu-doi morcovi, o radacina mai mare de patrunjel, o bucat a de țelina.
- adaugam și boabe intregi de piper
- când carnea e bine fiarta, se scoate deoparte intr-un vas, iar supa se strecoara in cratița.

galuștele din griș

- se bat cu furculița 2 oua, se presara un pic de sare, punem și o lingura de ulei și apoi punem grișul - intre 10-12 linguri - am utilizat din cele mai plate și ceva mai mici, nu linguri mari și adânci de supa.
- 1-2 linguri de griș pot  fi inlocuite cu malai și galuștele vor fi mai galbene și mai gustoase.
- punem și un pic de bicarbonat de sodiu - cine vrea - cit 2 boabe de piper - și vor crește   mai mari și nu vor fi   tari la mijloc.
- omogenizam, punem cu lingura cite o galusca in supa ce fierbe, dupa vreo 10 minute, adaugam o cana cu apa rece și mai lasam sa fiarba pana sunt   gata/ scoatem una și vedem daca e fiarta la mijloc.

la final, punem mult patrunjel   tocat.

carnea ramasa
- am curațat-o de pe oase, am fiert  și 2 oua  cleioase, am stropit -o cu sos de usturoi diluat cu supa

pofta buna 
 

18 iun. 2012

12 iun. 2012

Dulceață de coacăze negre

Am găsit în piață coacăze negre și m-am grăbit să cumpăr, știind că fructele de pădure au proprietăți deosebite pentru sănătate.
Am făcut dulceață, după rețeta clasică.
Pentru că aveau frunzulițe și impurități, le-am spălat, scufundându-le într-un lighean cu apă. Apoi am scurs apa și am repetat operația. Nu se spală sub jet de apă, pentru că fructele sunt fragile și se zdrobesc.
Le-am amestecat cu zahărul - 1 kg de zahăr la 1 kg de fructe - și le-am lăsat de seara până dimineața.
Au lăsat suc suficient, și le-am pus la fiert, pe flacără mare.
S-a legat repede. Cred că a fiert cam 20 de minute.
Mare grijă să nu se ardă, să nu se lipească de vas - adică trebuie invârtit ușor in cratiță, cu lingura de lemn.Se pune și 1/2 de lamâie, bucățele mici.


Deși fructele erau zemoase, in dulceață se simt un pic uscate. Dar nu contează, important e că e bună și e de casă, cum se zice.

9 iun. 2012

Prăjitura Alba ca zăpada

Foi ușor de făcut și crema - la fel, cu reușită sigură.


Este o prăjitură arhicunoscută, dar eu am o slăbiciune pentru ea: reprezintă pentru mine gustul copilăriei și imi place mult, dacă e făcută într-un anume fel, adică să fie fină și acrișoară. Cu gust de unt și lămâie și cu multă cremă.
Rețeta de foi o fac ...........tot din copilărie......și foloseam foile și cu alte umpluturi - cu mere, cu cremă de cacao, nucă etc.
Foile:
Se fac cu
3 ouă, 12 linguri cu zahăr, 12 linguri cu lapte. 12 linguri cu ulei, o lingură de amoniac, o lingură de oțet, un vârf de cuțit de sare, făină - depinde cât intră, ca să fie aluatul elastic, dar nu tare.- cam 500 - 700 g.
Se freacă ouăle întregi cu zahărul și sarea, până se omogenizează și crește un pic volumul; adaugă uleiul treptat, apoi laptele, încorporând ușor lichidele. Se pune o cană de făină, bicarbonatul și oțetul. Amestecă bine și adaugă treptat restul de făina, până se face un aluat ca plastilina moale.
Se lasă aluatul deoparte, la loc răcorors, cam 30 de minute sau și mai mult, chiar și până a doua zi, dacă doriți.
Se face un sul din aluat, care se împarte în 4 sau 5 bucăți, depinde cât de mare aveți tava de copt.
Se întinde foaia:

Se transferă mai ușor în tava de copt, rulând foaia pe sucitor:

O foaie se coace cam în aprox. 10 minute, în cuptorul încins. Trebuie să fie doar puțin rumenite.

Crema:
1 litru de lapte fiert și răcit
8 linguri rase de faina - am mai adăugat în plus o lingură cu griș
6 linguri rase cu zahar
1 plic zahar vanilat
250 g unt (la temperatura camerei) cu 80 la sută grăsime
zeama si coaja de la 2 lămâi- depinde de mărime și aciditate, adică punem după gust, dar e bună mai acrișoară

1 - se amestecă laptele cu făina și zahărul și grișul, apoi se pune pe foc și se fierbe, amestecând mereu, până iese ca o ciulama.
2 - se ia de pe foc, se lasă vreo 3 minute deoparte, apoi se adaugă untul, amestecând mereu.
3 - punem coaja de lamâie, zeama de lămâie, vanilie. Se potrivește gustul, cine vrea mai pune zahăr.
4 - dăm crema la rece, să se întărească, apoi o punem între foi.




Se pune crema între foi, iar prăjitura se taie a doua zi.
Fiind o cremă fără ouă, se face mai simplu și nu este pericolul de a se tăia.

Eu am făcut foile din 2 ouă și mi-au ieșit 3. Pentru că am avut cremă mai multă, am pus cremă și pe foaia de deasupra, și pentru aspect, am adăugat ciocolata amăruie rasă. A fost foarte bună.

Ideal e, cred, să se facă 4 foi - și astfel crema ajunge exact și iese așa cum trebuie, cremoasă, iar deasupra se pudrează zahăr pudră. Se ține la rece, e foarte bună servită rece.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori