Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

24 mar. 2009

O pizza reusita


Este o pizza obsinuita, cu aluat de paine, sos de rosii, cascaval, ardei, rosii , masline, busuioc.
O reteta bine stiuta. Astfel ca voi puncta doar cateva mici sfaturi de retinut atunci cand facem pizza: 
- facem aluatul cu faina de calitate si apa calduta si se lasa la crescut acoperit cu un servet gros, ud si bine stors;
- nu se lasa la crescut in tava, pentru ca va iesi aluatul prea inalt;
- dupa ce l-am intins in tava de copt, inainte de a pune orice ingredient, se unge aluatul cu ulei (de masline, preferabil), pentru a nu se umezi aluatul;
- in unele retete, peste ulei se intinde sos de rosii;
- daca punem rosii proaspete, le vom decoji si le vom scurge de zeama;
- deseori branzeturile se usuca la copt, de aceea este mai indicat sa punem un strat de branza pe care sa-l acoperim cu alte ingrediente, pentur a-l proteja, iar dupa ce scoatem pizza din cuptor sa presara restul de branza rasa si apoi o acoperim cu un servet, pentru a se topi;
- peste stratul de legume se toarna iar un pic de ulei de masline;
- frunzele de busuioc se trec si ele prin ulei, pentru a nu se arde;
- vom pastra marginile pizzei intacte,  fara a le unge cu ulei sau sos, pentru a creste mai inalte si mai pufoase;
- pizza s ecoace in cuptor foarte incins, cam 15-20 de minute;
- daca facem pizza cu creveti, scoici sau alte fructe de mare, acestea se adauga tot spre final, pentru ca altfel devin ca guma;
- pentru o pizza reusita, cu aroma specifica, se recomanda numai uleiul de masline;
- ca branzeturi, putem folosi si cas, proapsat sau sarat;
- nu trebuie sa renuntam la condimente- busuioc, maghiran sau salvie, rozmarin.

Aluatul de pizza
Nu se face atat de elaborat ca cel de paine, caci va iesi pizza foarte crescuta si cu mult aluat. Iata ce recomandari am gasit intr-o carte italiana:
se cerne 350 g faina pe planseta, se face o gropita in care se pun  3 linguri de ulei, sare, un praf de zahar, 200 ml apa calduta. Se amesteca cu varfurile degetelor si cand s-a omogenizat adaugam 25 gdrojdie, dizolvata in putina apa calda. Se framanta si se bate de masa 10 minute; se repeta de cate ori putem, ca aluatul sa nu se mai lipeasca de maini. Se lasa la crescut 25 deminte. Se framanta din nou si se pune in forma.

18 mar. 2009

Briose cu ciocolata - Chocolate muffins


Ingrediente: 1 / 2 cană (120 g) unt topit şi răcit, 135 g zahar, 2 ouă mari,  1 cană (250 ml) lapte gras,  esenta de vanilie, circa 260 g făină, un plic de praf de copt,  sare ( o jumatate de  linguriţă),  o cana cu chipsuri de ciocolata sau ciocolata rasa mare (preferabil amaruie). 

Mai intai incingem cuptorul si pregatim formele - le ungem cu ulei. Amestecam ouale cu zahar,  lapte, vanilie; adaugam untul, faina si praful de copt. Sa iasa un aluat ca de chec. La final omogenizam usor ciocolata. Se coc 20 de minute.  Daca nu avem ciocolata, amestecam o parte din aluat cu cacao. Le putem face si cu stafide.

10 mar. 2009

Apel

A trebuit sa ma mut la alta adresa.
Acum incerc sa refac blogul.
Daca am uitat de trecut pe cineva in lista mea de bloguri, sa nu se supere; il rog sa-mi dea un semn. Stiti ca e o treaba migaloasa.
De asemenea, va rog sa ma treceti in blogurile voastre, ca sa revin si eu in timp scurt la traficul normal. Va multumesc.

8 mar. 2009

Sfintisori -Mucenici - moldovenesti -


Se fac din aluat de semicozonac (reteta este aici) sau de paine.
Am folosit faina Dobrogea pentru cozonac si aluatul a iesit foarte pufos.
Pentru cine tine post, se face un aluat de paine putin indulcit - tot cu faina pentru cozonac - respectandu-se toate fazele, ca sa iasa pufos (se lasa la crescut maiaua, apou aluatul, apoi se framanta cu ulei, iar se lasa la crescut si se mai lasa din nou sa creasca si in tava).
De regula, se face un aluat mai tare si nu se mai lasa la crescut in tava - ca sa fie impletitura frumoasa, dar eu ii prefer mai pufosi si mai crescuti ( adica si mai buni), chiar daca nu arata atat de strans impletiti.
Din aluat impletim colacei in forma de opt, iar dupa ce mai cresc in tava vreun sfert de ora, ii ungem cu ou si ii coacem in cuptor.
Inainte de servire, turnam peste sfant un sirop facut din miere subtiata cu putina apa calda (mierea nu se fierebe) si apoi ii presaram cu nuca macinata. Dupa preferinte, se insiropeaza mai mult sau mai putin.

In ziua de 9 martie poporul roman sarbatoreste Mosii, pe cei 40 de mucenici, plecarea babei Dochia, care se preface în stană de piatră, si venirea primaverii. Colaceii in forma de opt se dau de pomana, pentru sufletul mortilor.

De 8 martie

Fetelor, azi avem voie sa ne facem de cap.

3 mar. 2009

Leapsa muzicala

Vine primavara, vine ziua noastra si cred ca ar fi nimerit sa ne facem cate o dedicatie muzicala.
Iata la ce m-am gandit:

- alege o melodie sugestiva si care iti place si trimite-o la 3 posesori de bloguri:
Cel care o primeste trebuie:
- sa trimita un comentariu despre impresia lasata de melodia respectiva;
- sa aleaga o melodie pe placul sau si sa o trimita la alte 3 persoane.


Oriunde ai fi, lasa pentru cateva minute totul deoparte, inchide ochii si asculta!

Am gasit si versurile; autorul lor este anonim. Muzica este a lui Thomas Morley - compozitor englez din epoca elisabetana (a compus si dupa versuri de Shakespeare).
"White as lilies was her face
When she smiled and she beguiled
And I will never find
A love like this again
Lady, as you know
My heart is full of sorrow
For I can"t see a face
Wake up with you tomorrow
Your fair looks inflame my desire
Quenched again with love
If love makes my sweet
Come to the silent grovy shade."

Urarile mele se indreapta catre Ina, Dana si Diana.

(Nu este nici o restrictie, o persoana poate sa primeasca mai multe melodii si sa trimita iarasi altele. Sper sa va placa.)

Retete de post, retete vegetariene - vegetarian recipes


Eu tin postul mai mult ca la catolici. Nu mananc carne, dar mai gatesc cu oua sau lactate, din cand in cand.
Retete interesante de post gasitit pe blogul Natural 100%, unde Maria m-a invitat sa contribui. Voi trimite si eu din retetele mele, dar nu am prea multe.
Daca mai vrea cineva sa faca acest lucru - sa trimita 1-2 retete vegane - pe blog va fi mentionata provenienta retetei si autorul blogului.

1 mar. 2009

A fi intelept (concurs Lifestyle blog)

La primul impuls, prin "intelept" intelegem un batran sfatos, cucernic, care ne da povete si ne indeamna pe calea dreapta. Sau un filosof, o persoana culta, demna,care vorbeste in parabole si citate.
Dar numai batranii sunt intelepti? Sau numai barbatii? Sau numai moralistii? Numai traditionalistii? Numai oamenii foarte inteligenti pot fi intelepti? Numai cei sobri, invatati si cuminti? Este omul modern mai intelept decat cei din vechime? Poate exista intelepciune chiar si in cuvintele unui "nebun"? Si intrebarile pot continua... contrazicand astfel primele afirmatii.
Atunci, cine e adevaratul intelept?
Cred ca fiecare din noi, in anumite situatii.
Si eu ma consider o persoana inteleapta. In primul rand, pentru ca stiu sa fiu toleranta; nu numai eu am dreptate (si drepturi), nu numai opinia si credinta mea conteaza. Este oare cineva singurul detinator al adevarului?
Apoi, in unele circumstante, am fost inteleapta: atunci cand am iertat, dar si atunci cand mi-am cerit iertare; cand am aplanat conflictele; cand am stiut sa ascult; cand am ajutat; cand am tacut; cand, in fata greutatilor, nu m-am revoltat impotriva lui Dumnezeu.
Nu sunt eu atat de buna (si nici lipsita de modestie), caci am fost deseori si egoista, fiind o persoana oarecum introvertita. Dar adevarul e ca niciodata nu am jignit, nu am iscat conflicte, nu am aruncat cu piatra. Destainuirea mea imi aminteste de "spovedania " vechilor egipteni, care luau cu ei, in calatoria spre Lumea de dincolo, un papirus in care era scris tocmai ceea ce nu au facut (Nu am ucis, Nu am oropsit pe altul etc.). Si ei credeau in Judecata de Apoi.
Vorba unui prieten: "Daca nu putem face un bine, macar sa nu facem rau. "
Si atunci, am trai intr-o lume mai buna.
Dar tu voiai, de fapt, o povestire.
Iata una foarte scurta:
"Doctorul mi-o prezenta pe asistenta sa: E o persoana deosebita, care vrea sa colabrati.
Bineinteles, am acceptat. Si astfel, treptat, s-a infiltrat in afacerea mea si, cu perfidie, in viata mea personala. Incepusem sa fiu suspicioasa, dar de fiecare data temerile imi erau spulberate de diversi cunoscuti, care o admirau si o ridicau in slavi (erau sinceri, bietii oameni). Apoi, a inceput dezastrul. S-a intamplat exact invers. De la o vreme, nu era zi sa nu fiu atentionata, discret sau chiar direct, de monstruozitatile inimaginabile pe care le spunea despre mine. Incepuse un razboi al denigrarii ,al calomniilor. Eram siderata si nu intelegeam DE CE? Nu inteleg nici azi. Dar am primit o lectie de viata: nu am fost deloc inteleapta, nu pentru ca am avut incredere (ce ne-am face daca nu am mai avea incredere unii in altii?), ci pentru ca m-am lasat condusa de aparente si de vorbe, fara a astepta sa-mi formez propria impresie, bazata pe observatii reale."
Si atunci, concluzionez: Un om intelept nu se va lasa niciodata inselat de aparente si isi va analiza semenii cu rabdare, discretie si profunzime.

20 feb. 2009

Chec cu 2 oua - Cake with 2 eggs

Aceasta reteta foarte simpla poate fi folosita la prepararea unor checuri cu cacao, stafide, nuci, etc. sau a unor prajituri in tava lata - cu fructe uscate, fructe proaspete, branza de vaci etc.
Avem nevoie de 2 oua mari, 200 g ( o cana) cu zahar, 100 ml ulei, 200 ml iaurt, bicarbonat de amoniu (sau de sodiu), o lingurita de otet sau zeama de lamaie, 1/2 lingurita cu sare, esenta de rom sau de alt fel, mirodenii, faina Dobrogea.
Aluatul se face astfel:
cele 2 oua intregi se bat cu zaharul si sarea, sa se dizolve putin zaharul; se adauga treptat laptele, ca sa se dizolve mai bine zaharul, si apoi uleiul, ca la maioneza. Apoi punem si celelalte inrgrediente si faina, astfel ca sa rezulte un aluat de chec de consistenta potrivita. L-am turnat in tava lata de la aragaz unsa cu unt, iar deasupra am presarat migdale feliate si stafide, cirese glasate.
Cu acelasi aluat am facut deseori chec (in tava normala pentru chec), cu cacao, miez de nuca si visine. Este mult mai bun dupa cateva zile.

Sa mai consumam coaja citricelor?

Informatiile necesare le gasiti aici!

8 feb. 2009

Tarta cu fructe si frisca - Tart with fruit and whipped cream


Pentru blat avem nevoie de 3 oua mari, 75 g zahar, 60 g faina, zeama de lamaie.
Folosim o forma rotunda si destul de mare de tarta, cu marginea ondulata, pe care o ungem cu ulei si o tapetam cu faina sau cu fulgi de nuca de cocos.
Batem albusurile spuma foarte bine, adaugam zaharul treptat, apoi rom, zeama de lamaie si batem pana se face ca zapada. Punem galbenusurile, faina, si turnam aluatul in forma - dar cu o lopatica il tragem spre margini, ca sa aiba in final o forma putin adancita. Coacem timp de 20-25 de minute, in cuptorul infierbantat dinainte, pana ce blatul se rumeneste putin, caci altfel se lasa.
Il rasturnam pe o farfurie mare (nu pe un platou plat), tocmai ca sa stea putin adancit.
Sirop:
Fierbem 100 ml de apa cu 30 g zahar si adugam apoi esenta de rom sau vanilie. Se toarna racorit peste blatul rece - mai bine zis stropim blatul.
Umplutura: gem de caise, 2 linguri de unt, fructe variate, un pahar de frisca, 2 linguri de zahar pudra, un plic de gelatina si 40 ml apa.
Ungem blatul cu un strat subtire de gem de caise (sau de alt fel) amestecat cu unt moale. Untul va izola blatul de umplutura si gelatina nu se va mai infiltra in blat.
Deasupra asezam fructele taiate felii, turnam cu lingura gelatina si zaharul pudra dizolvate cu apa, conform instructiunilor de pe plic.
Ca sa capete fructele un aspect lucios si sa nu se oxideze, trebuie sa le acoperim pe toate cu un strat subtire de gelatina. Pentru aceasta, vom turna gelatina cu o lingura peste fructe, vom lasa sa se inchege, si apoi vom mai turna al doilea strat de gelatina.
Dam la frigider cam o ora si apoi ornam cu raze de frisca.
Varianta aleasa de mine:
Pentru ca frisca imi acoperea fructele si le voiam la vedere, am pus intai frisca pe blat, am dat la rece 2 ore, apoi am pus fructele si gelatina.
Putem folosi fructe proaspete sau din compot.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori