Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
2 mar. 2010
Bors de pui
Pentru reusita avem nevoie de carne de pui ( pui intreg, tacamuri, adica sa fie si oase, nu numai piept
dezosat, cum face acum multa lume). Borsul facut numai cu cubulete de piept va avea gust de bors de zarzavat. De fapt, borsul traditional moldovenesc se face dintr-o pasare intreaga (preferabil gaina) - labe, picioare, piept, inclusiv ficatul, ranza si ouale gainii.
Cum facem acest bors:
Vom pune la fiert un pui mai mare intreg ( sau echivalentul, ca greutate, din alte parti ale puiului), ca sa iasa o zeama gustoasa. Punem carnea la fiert in apa rece, la foc mic, si cand e nevoie indepartam spuma; dupa vreo 20 de minute punem si o lingurita de sare, mai punem o cana cu apa rece, ca sa se mai ridice ultimele ramasite de spuma.
Apoi in aceasta zeama adaugam ceapa tocata fin si radacinoase - morcovi, patrunjel, telina.
Dupa ce au fiert si acestea punem cativa cartofi taiati cubulete ( nu este obligatoriu), zarzavat pentru ciorbe, ardei grasi ( proaspeti sau conservati sau pasta de ardei). Cand toate sunt fierte adaugam si taietei de casa; ii lasam sa fiarba 5 minute si apoi turnam circa 0, 5 litri de bors clocotit si suc de rosii.
In functie de gust si de cantitatea de carne si apa, se mai poate adauga bors, atat cat dorim.
Tot acum punem o creanga de cimbru, verdeata si neaparat leustean proaspat sau uscat. Lasam sa mai fiarba vreo cateva minute, sa se combine aromele.
17 feb. 2010
Tocanita de pui moldoveneasca
Se face astfel:
Vom face mancarea intr-o cratita sau tigaie mai incapatoare, pentru ca va avea mai mult sos si vom pune si cartofii.
Calim in ulei carne de pui, si pe o parte si pe alta, pana se albeste carnea si chiar se rumeneste putin; apoi adaugam boia de ardei, pe urma ceapa trecuta prin razatoare - nu prea multa, ca nu e mancare de ceapa, dar dublu decat punem in general la o tocana. Lasam sa se inmaoie, la foc mic, si cand scade lichidul adaugam o cescuta de apa fierbinte, ca sa fiarba carnea innabusit. Punem si doi catei de usturoi .
Cand carnea e aproape gata, aduagam cartofii taiati in sferturi; cand sunt si acestia aproape fierti ( adica sa nu se zdrobeasca) punem sos de rosii si pasta din gogosari ( eu am de-amandoua facute in casa si condimentate). Potrivim de sare, piper si alte condimente.
O mai lasam sa fiarba pe foc mic, ca se seze aromele si deasupra se va ridica uleiul. Este buna fierbinte, cu castraveciori murati.
E o mancare mai gustoasa decat daca facem friptura si garnitura de cartofi ( piure, natur) separat. Carnea va fi moale, aromata, si cartofii vor prelua gust de carne si sos.
Pofta buna!
Nu, nu am mancat lebedele. Voiam sa arat ce rece e afara si ce bine e cand ajungi acasa infrigurat si gasesti o mancarica calda si buna.
15 feb. 2010
Retete de paine mai deosebite de pe net
Poate mai sunt si alti amatori; vizitati linkurile si n-o sa va para rau:
- multe retete - Pâinea Fermecată! - gasiti si paine-fara-framantare
- Wild yeast - colectie de retete:
- http://cornerloaf.blogspot.com
- http://mirchmasala2.blogspot.com:
http://ayearinbread.earthandhearth.com/
gracekitchencorner.blogspot.com
Paini fara drojdie:
- http://www.anamob.ro/panif/traditional.shtml
- http://chaoskueche.wordpress.com/2007/08/18/bread-baking-day-3-the-sourdough-experiment/ - piine facuta in mai multe zile
- paine cu praf de copt 0 http://www.culinar.ro/forum/continut/Produse-de-Panificatie/18439/Paine-in-30-de-minute/
- drojdie facuta in casa - http://www.culinar.ro/forum/continut/Tehnici-ustensile-ingrediente/16277/Drojdie-naturala-lichida/
- cu praf de copt si zer http://www.gustos.ro/retete-culinare/aluaturi/paine-fara-drojdie.htm
http://sourdough.com/recipes/sauerteig-hausbrot-sourdough-german-bread
- drojdia de casa - pui drojdie 10%-15% din cantitatea de faina.
- branza de vaci de casa se poate folosi in loc de drojdie
PAINI DIN DIVERSE CEREALE
-://recipeland.com/recipe/v/Brown-and-White-Rice-Bread-28793
Green Tea and Red Rice Swirl Bread
http://www.grouprecipes.com/812/rice-bread.html
http://www.fastrecipes.com/recipe/brown-rice-bread-2009051724286/
http://mamasminutia.blogspot.com/2010/03/cracking-code.html
http://www.stirthepots.com/2010/02/3-stage-levain.html
http://aromigolosi.weebly.com/my-daily-bread.html
Bonus - cozonac fara drojdie; Trandafir cu visine
http://gracekitchencorner.blogspot.com/2008/12/pumpkin-chiffon-cake.html
8 feb. 2010
Tort Buturuga cu crema de nuca si ciuperci din martipan
Blatul il facem din pandispan:
4 oua, 100 g zahar, 4 linguri cu apa, 2 linguri cu ulei, 5 linguri cu faina, putina sare. Batem foarte bine albusurile cu zaharul, adaugam galbensurile, uleiul, apa si faina.Turnam aluatul intr-o forma in care am asezat hartie de copt si il coacem. Eu am folosit pentru copt o tava mai ingusta, cum e cea de friptura. Cred ca pentru o tava mare de aragaz trebuie sa facem pandispan din 6 oua.
Dupa ce s-a copt foaia de rulada, o rulam cu tot cu hartie si o lasam sa se raceasca, apoi, cand vom pune crema, vom derula rulada si vom indeparta hartia.
Crema se face din: circa 200 g nuca macinata. 5 linguri cu zahar, o lingura cu faina, 16 linguri cu lapte, o lingurita cu rom, 200 g unt.
Amestecam nuca cu zaharul si faina, apoi cu laptele, si o punem pe foc si amestecam cu lingura pana cand se leaga crema. O luam de pe foc si adaugam untul - sau, ca sa iasa mai pufoasa, procedam invers: frecam untul spuma si adaugam treptat cate o lingura din crema preparata pe foc, asa cum am aratat mai inainte
Cum facem ciupercutele din martipan:
Foarte usor.
Eu am avut un martipan in forma de rulou - din care se poate modela orice, dar am avut si cateva bomboane din martipan, usor glazurate cu cacao, numai bune sa fac din ele niste "hribi" micuti. Le-am presat putin si le-am aplicat o codita din martipan alb, dar groasa si scurta, asa cum au hribii.
Dupa cum vedeti, am folosit niste ustensile foarte "profesioniste": un capat de facalet, un capac rotund de la rasnita de piper.
Aici am inceput sa fac o painisoara:
Nu stiu daca arata prea grozav aici, dar musafirii mei au crezut ca sunt ciuperci adevarate.
Am mai facut o chitarca - cu palaria maronie, cu ciocolata.
Ansamblarea ruladei:
Aplicam crema, rulam bine rulada si taiem cele doua capete, pe care le vom aplica apoi pe tort, formand doua cioturi.
Fiecare procedeaza dupa propria fantezia. Aceasta rulada ar fi trebuit sda fie glasata cu ciocolata, dar eu nu am am mai avut timp pentru asta, asa ca am oprit o parte din crema pentru a unge rulada deasupra.
In o parte din crema oprita am adaugat cacao.
Inainte de a unge rulada si deasupra, am aplicat si putin zahar ars.
Am pus intai crema simpla, apoi cea cu cacao - pe portiuni.
Am facut striuri, cu furculita:
Din loc in loc am pudrat cacao.Apoi fiecare orneaza cu ce vrea.
Eu am pus o crenga de brad cu o fundita si un glob mic, ( ca erau sarbatorile de iarna), ciupercile, niste floricele din zahar ars si mai multe bete cioturoase din ciocolata, pe care le primisem cadou de la o prietena.
5 feb. 2010
Chec (budinci) din carne pentru sarmale
Cand am facut, recent, sarmale cu carne de porc, entru ca ma grabeam, am pus umplutura ramasa intr-o forma de copt unsa cu ulei si tapetata cu gris, am uns-o deasupra cu ou batut si am copt-o. A iesit foarte buna, astfel ca, atunci cand voi mai face sarmale sau legume umplute, voi face mai multa umplutura, pentru acest preparat.
Putem face budincute mici, in forme de mufin; avantajul e ca sunt bune si calde, si reci; eu le-am servit reci, ca aperitiv.
Compozitia a fost facuta din carne, ceapa, ulei, un pic de orez, putin marar si apa - sau mai bine o gasiti aici.
1 feb. 2010
Peste la cuptor cu arpagic si castraveciori
Pestele curatat si spalat se presara cu sare, vegeta, piper si boia...
...se prajeste rapid (un pic) pe ambele parti si apoi se aseaza in vasul de Jena, impreuna cu uleiul.
Adaugam usturoi tocat, feliute de telina, felii de ardei si arpagic curatat...
Trecem castraveciorii printr-o razatoare astfel incat sa obtinem felii foarte subtiri ( daca sunt prea acri, trebuie lasati, in prealabil, in apa rece).
Punem castravetii peste peste, adaugam pasta de gogosari si un paharel de vin alb; stropim cu ulei. Acoperim cu o folie sau punem capacul vasului - daca avem ,
si dam la cuptor pana ce scade si se rumeneste usor.
Este bun si cald, si rece.
28 ian. 2010
Cornulete cu mere (gem) din aluat cu bors
Ingrediente: 250 ulei, 220 bors de casa, un pachetel mic de drodie, sare si faina.
Umplutura: mere, nuci, gem. Dizolvam drojdia cu bors, adaugam si sarea, punem tot borsul si apoi uleiul. Nu se pune faina chiar atat cat cuprinde, pentru ca atunci vom obtine cornulete tari. Dintr-un aluat molcut ies cornulete mai fragede. Incepem sa adaugam si faina, treptat, pana ce obtinem un aluat ferm, dar moale, il lasam 10 minute pe masa si il dam la rece inca 10 minute.
Avem grija, cand facem cornuletele, sa punem prea multa faina pe masa. Intindem o foaie subtire.
Le modelam dupa plac si le unmplem cu ce ne place. Le coacem la foc moderat, apoi mai tare, depinde si de fiecare, cum are cuptorul.
Atentie: sa fie usor galbui pe dos, nu rumenite, caci vor deveni prea tari. Se trec prin zahar pudra.
Ies foarte fragede.
* Aici am folosit o metoda de rulare ca la clatite ( sau ca la sarmale), indoind colturile laterale peste mplutura, pentru ca-mi era teama sa nu iasa umplutura. Pe acestea le-am umplut cu un gem mai tare (de prune) amestecat cu altul mai moale (de visine), cu nuca macinata si putin pesmet. Am foarte multumita, pentru ca gemul nu a curs deloc, chiar daca o parte din cornuete le-am rulat normal. Mie nu-mi place cand se scuge gemul, caci se imbiba cornuletele cu un miros de ars.
* Cornulete mai mari, umplute cu mere rase si scazute pe foc, amestecate cu putin zahar si nuca macinata; ies cele mai fragede:
27 ian. 2010
Bors de fasole pastai cu smantana si turnatei
Ingrediente: o ceapa mare sau doua mijlocii, radacinoase (un morcov, 1/2 sau 1/4 de telina, 1 patrunjel sau 1 pastarnac), 2 cartofi, 3 linguri cu ulei, 5 linguri de zarzavat pentru ciorbe conservat ( facut cu rosii, gogosari, verdeata), un borcan mare de fasole verde conservata, 1-2 linguri de pasta de rosii si gogosari, 0,5 litri de bors de casa, cimbru, verdeata proaspata sau uscata.
Pentru turnatei: 1 ou, 2 -3 linguri cu faina.
Taiem ceapa marunt si trecem radacinoasele prin razatoare, apoi le calim putin in ulei, fara a le rumeni nici un pic. Punem si cartofii taiati cubulete. Turnam deasupra 2 litri de apa clocotita si lasam sa fiarba. Cand zarzavatul s-a inmuiat adaugam zarzavatul de ciorba, fasolea ( fara zeama in care a fost conservata), pasat de rosii si gogosari. Dupa ce mai fierbe un pic ( depinde de fasole, dar in general este moale si nu mai trebuie fiarta) adaugam borsul clocotit - nu tot de-odata, ci treptat si atat cat e nevoie, gustand mereu pentru a nu iesi prea acru). Depinde de cat de acru este borsul, de cantitatea de ciorba si de gustul fiecaruia. Daca nu clocottim borsul separat si-l adaugam crud , riscam ca in final sa iasa ciorba prea acra.
Potrivm de sare ( daca mai trebuie, fiind sarate si fasolele, si zarzavatul d eciorba si pasta ).
Cine are, poate pune vegeta de casa sau din cea de la magazinele naturiste, fara adausuri chimice.
La final turnam si turnateii ( facuti din oul batut un pic si amestecat cu faiana, astfel incat sa rezulte o pasta ca un aluat de clatite un pic mai gros), lasand sa curga un fir de aluat subtire de pe o lingura, in ciorba fierbinte. Mai fierbem un minut si o servim cu smantana.
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...