Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

4 apr. 2011

Carne de porc în stil asiatic

Este o mâncare care se face repede.

Taiem carnea în cuburi - eu am avut de porc - şi o punem la marinat, cu sos de soia, ghimbir ras, puţin oţet, miere şi condimente.

Apoi o scoatem din marinată şi o călim în ulei încins, cu puţină boia şi praf de usturoi. Adăugăm o ceapă mică, tocată foarte - foarte fin, ca să se topească, să nu se vadă în mâncare şi numai să dea aromă. Din când în când, amestecăm în carne şi turnăm câte un pic din marinată.

Când e aproape gata, punem un ardei roşu tocat (eu am avut gogoşari conservaţi în apă), piper, sare, o jumătate de linguriţă de bulion. Se presară susan, dar eu nu am avut. Trebuie să avem sos, dar nu foarte mult.

Orezul îl facem după reţeta preferată.

În general, pentru a ieşi "bob cu bob", e bine să eliminăm o parte din amidon. Pentru aceasta, pun orezul în apă circa 20 de minute, apoi il clătesc şi îl acopăr din nou cu apă rece, să fie cam două degete deasupra orezului. Apoi il pun pe foc şi după ce apa a fiert, îi pun capac şi îl dau la foc mic.

Pastă de brânză de vaci cu hrean si sfeclă rosie


De obicei, fac pasta din brânză cu ceapă, dar acum am vrut un pic de variaţie. Am maestecat brânza cu unt şi un pic de smântână, apoi am adăgat hrean ras. După gust.........
Pentru aspect, în fundul catsronului am pus salată de sfeclă cu hrean.

Clătite cu salată boeuf

Când am auzit de această reţetă, nu am crezut că ar fi prea bună.

Pentru a mă convinge, persoana cu reţeta ne-a făcut o surpriză şi ne'a adus într-o zi la serviciu acest fel de clătite şi toată lumea a fost foarte încântatâ.

Pur şi simplu faci clătite după reţeta obişnuită, dar sunt mai aspectuoase dacă le faci într'o tigai emai mică. Apoi face o saltă cu destulă maioneză şi la,ăie, tot după reţeta cunsocută, şi umpli clătitele. Absolut delicios.



Le-am făcut şi de ziua mea, dar iată că nu am decât o poză.

De ce să faci clătite şi nu salaăt obişnuită?

Am găsit răspunsul acum:

făcusem o supă de pui şi voiam să fac ceva cu carnea fiartă, care nu era prea multă. Amintindu-mi de această reţetă, am trecut la treabă. Şi ne-având salată ca să ajungă la toată lumea, am făcut clătite.

Am mai pus la salată legumele fierte în supă, mai bine zis rădăcinoasele - ţelină, pătrunjel, morcov. Cartofi nu mai avea rost să pun, pentru că a ieşit compoziţia foaret bună şi aşa.

Am mai adăugat castraveţi, măsline, maioneză.


Supă de pui cu găluşte din griş


Ce bună e!

Și se face ușor.

Folosim carne de pui cu mult os sau un pui întreg; nu putem obține o supă bună cu piept dezosat (cum am văzut că face multă lume pe net, din comoditate). De asemenea, nu vom folosi delicat și alte chestii sintetice și otrăvitoare. În general, folosim ce rămîne de la un pui, după ce scoatem pieptul și picioarele, din care gătim fripătură sau alte feluri de bucate. 
Curățăm carnea, o spălăm, o opărim și apoi iar o spălăm. O punem într-o oală și o acoperim cu apă rece, apoi o lăsăm să fiarbă pe foc mic, ca să iasă limpede.  

În general, puil fierbe destul de repede. După 15 minute, o spumuim și adăugăm o linguriță de sare.

Mai lăsăm să fiarbă vreo 5 minute și adunăm spuma. Dacă mai turnăm o cană cu apă rece, spuma se va aduna deasupra.

Apoi punem legumele tăiate în bucăți mari: 1-2 cepe. 2 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel/păstîrnac, o bucată de țelină. La ceapă am lăsat un strat de coajă, care colorează supa frumos. Punem și boabe de piper întregi.


Lăsăm să fiarbă în continuare, la foc mic, pînă când legumele sunt toate fierte. Acum o strecurăm și vom obține o zeamă tare gustoasă. Mai potrivim gustul de sare. 

Carnea rămasă o dezosăm, o curățăm de piele, o amestecăm cu legumele tăiate cubulețe, cu un castravete murat sau măsline, cu muștar sau maionează. Presărăm pătrunjel verde și avem și un pic de salată.

Facem găluștele după rețeta de aici.

2 ouă, o lingura cu ulei, puțină sare, 7-10 linguri cu griș ( depinde cât de mare e lingura și câat de mari sunt ouăle ) și un pic de bicarbonat de sodiu (cât 2 boabe de piper). Gălușstele vor crește mult.Când punem galustele in supa, cu lingura, avem grija sa nu clocoteasca ( adaugam înainte o cescuta de apa rece) si sa fie pe foc potrivit. Punem capacul si după vreo 3 minute turnăm usor o cana cu apa rece in supa, si galuștele se vor umfla mai mult. Le lăsam acoperite, la foc mic, pâna cand sunt gata. Presărăm verdeață. 

20 mar. 2011

Lapte cu orez la ceşti

400 g de orez se fierbe cu 1 l lapte, vanilie, zahăr.
Apoi se amestecă cu stafide si-sau fructe din dulceaţă, coji de portocale etc.., 4 gălbenuşuri şi apoi albuşul bătut.Se umplu ceşti sau castronele care se dau un sfert de oră la cuptor.

18 mar. 2011

Tort cu cremă de zahăr ars


Cred că este la modă acest tort, pentru că am văzut destul de multe reţete pe net. Asta şi pentru că se face uşor şi e foarte bun.

Trebuie doar puţină atenţie, în anumite faze.

Astfel că l-am făcut şi eu, dar ceva mai demult, acum vreo 3 săptămâni, şi acum mă chinui să îmi amintesc exact cantităţile, pentru că ştiu că am mai modificat puţin reţeta. În general, la prăjituri, obişnuiesc să mai reduc din cantitatea de zahăr. Însă nu am redus din zahărul pentru ars, pentru că trebuie să rezulte sirop suficient, pentru a se îmbiba şi blatul.

1. Incepem cu zahărul ars:

În cratiţa în care vom face tortul punem zahărul la ars, circa 15 linguri. Punem mai întâi cratiţa pe foc mic şi când se incinge puţin, punem şi zahărul. Nu da focul prea mare, pentru că va fumega. Amestecăm din când în când, în zonele în care zahărul se topeşte. După ce s-a topit, îl lăsăm să se ardă până ce face bulbuci - în acest moment e suficient de ars pentru a da tortului aroma specifică.
Dăm cratiţa deoparte, căci zahărul ajunge la o temperatură înaltă şi se arde în continuare. După circa 1 minut, rotim cratiţa, astfel ca să fie tapetată şi pe pereţi cu zahăr ars.

2. Facem crema din ou şi lapte:

- am amestecat 6 ouă întregi cu circa 10 linguri de zahăr, apoi adăugăm treptat 1 l de lapte, călduţ. Amestecăm, strecurăm şi apoi turnăm compoziţia peste zahărul ars şi apoi o dăm la cuptor, la foc mediu, circa 30 de minute.

3. Facem pandişpanul:

- după vreo 20 de minute, începem să facem un pandişpan din 4 ouă.

Batem albuşurile spumă, apoi le batem cu 6 linguri de zahăr, adăugăm gălbenuşurile, 3 linguri de ulei şi crica 6 linguri de făină. Nu uitaţi să puneţi şi puţină sare.

Trunăm compoziţia de pandişpan peste crema de zahăr ars şi o dăm din nou la cuptor, circa 20 de minute. Faceţi proba cu scobitoarea, să vedeţi dacă e copt.


Când e gata, scoatem cratiţa din cuptor şi o lăsăsm să se răcească circa o oră.

Apoi o acoperim cu un capac şi o mai lăsăm vreo 3-4 ore, la rece.

Când îl răsturnăm, acoperim cratiţa cu o tavă (farfurie) pentru tort şi îl răsturnăm rapid, dintr-o singură mişcare.

LASĂM TORTUL LA RECE PÂNĂ A DOUA ZI, PENTRU A SE ÎMBIBA PANDIŞPANUL CU SOSUL DE ZAHĂR ARS.

Este bun şi cu frişcă, dar îl prefer mai "light", cu mai puţine calorii.


Luaţi şi voi o felie:

Cine vrea, s-o ia şi pe a doua:

3 mar. 2011

Despre brocoli

Un buchet de brocoli conține:

206 calorii
0.0g grasimi monosaturate
0.2g grasimi polinesaturate
Trans Fat 0.0g
0 mg de colesterol 0%
200 mg de sodiu 8%
1921mg de potasiu 54%
 Carbohidrati - 40.4g 13% -
  15.8g  Fibre dietetice  63%
Zahăr 15.8g
 Proteine - 17.1g 34%
Brassica oleracea italica


 Broccoli este o leguma din familia crucifere, care aparţine familiei verzei, care include, de asemenea, rucola, conopida, Bok Choy, mustar, ridichi, napi, Nasturel, rutabaga şi varza de Bruxelles.
Broccoli conţine anumite substanţe chimice care pot reduce riscul de cancer colorectal sau de altă natură, deşi nu este clar care compuşi ar fi responsabili pentru efectele de protecţie.
Pentru a reduce riscul de cancer, este indicat a se mânca o mare varietate de legume.
Broccoli este bogat în vitamina C, carotenoide, fibre, calciu, acid folic.
De exemplu, broccoli conţine mai multe componente numite isotiocianați, inclusiv sulforafan si indol-3-carbinol (I3C), ce pot acţiona în calitate de anti-oxidanţi şi pot stimula enzimele de detoxifiere din organism. Unele studii au sugerat, de asemenea, că acestea pot modifica nivelurile de estrogen din organism.
Compoziţia chimică a broccoli si alte legume crucifere este complexă.
Broccoli poate fi consumat crud sau fiert, dar gătitul reduce unele dintre beneficii, deoarece procesul de încălzire poate distruge unii compuşi anti-cancer.
Între cei care au mancat alimente bogate în luteină, cum ar fi broccoli, spanac, salata verde, s-au găsit mai puţine cazuri de cancer de colon. Un studiu similar a sugerat ca cei care au mancat legume crucifere au un risc mai mic de cancer de vezica urinara.
Alt studiu a aratat ca dezvoltarea tumorii de san a fost redusă în mod semnificativ la animalele de laborator care au mancat sulforafan. Alte studii de laborator au aratat ca sulforaphanul poate ajuta la protejarea împotriva cancerului de prostata, pancreas, de colon, precum şi alte tipuri de cancer.
O altă substanţă din broccoli, indol-3-carbinol (I3C), pare să modifice nivelul de estrogen si poate ridica, de asemenea, nivelurile de enzime de protecţie din organism.
Broccoli crud e susceptibil de a provoca iritatii, mai ales la cei cu anumite boli intestinale.

Chec cu vișine




Este rețeta de Chec vulpea sau panetone. Am pus vișine și nucă pisată.

Tipuri de fursecuri (cookies)




1 mar. 2011

Pâine împletită în 4 şi în 5

Îmi place să fac pâine de casă şi de cele mai multe ori o împleteam în 3.
Am învăţat şi alte feluri de împletire:
- în 4


- în 5

Cum se face, vedeţi pe site'ul Laurei Laurenţiu - Reţete de la mama, de unde am învăţat şi eu.

Sau vedeţi aici:

Sau altă modalitate:

Mulţumim, Laura!

Pâinea mea coaptă n-am apucat s-o mai fotografiez, că se făcuse noapte.

23 feb. 2011

Chec coroniţă şi chec zebră



Am făcut 2 checuri: unul marmorat şi unul zebrat.
Reţeta a fost celebra "Chec Vulpea tip panetone", şi anume, următoarea:
"cantitatile sunt pentru 2 checuri normale sau rotunde cu gaura la mijloc
1 cana si jumatate de zahar
1 cana si jumatate de faina
1 lingurita praf de copt
6 oua la temperatura camerei
6 linguri de apa (90 ml)
6 linguri de ulei (90 ml)
2 linguri cu varf cacao
250 g rahat
1 cana de visine sau cirese - proaspete sau din compot
1 cana de nuci taiate
100 g stafide
1 plic zahar vanilat sau esenta de vanilie
1 lingurita coaja de portocala si lamaie - confiata daca aveti.
Eu nu am pus rahat.
Interesant e faptul că zahărul se pune făcut sirop (atenţie, să nu se zaharisească; e bine să nu fie fiert la foc prea mare).


"Cele 6 linguri de apa se amesteca cu zaharul intr-o craticioara si se face sirop. Se tine pe foc cat sa se topeasca zaharul si sa dea intr-un clocot. Daca preferati, siropul se poate face la microunde intr-o cana mare sau un vas de jena.

Se despart albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma, cu mixerul. Cand sunt gata, se toarna siropul in fir subtire, amestecand continuu, pana se termina siropul. Consistenta albusurilor va fi asemanatoare cu cea de dinanite de a incepe turnarea siropului. Se adauga galbenusurile, vanilia, uleiul si se mai bat cateva secunde sa se incorporeze.Faina, preferabil amestecata sau cernuta cu praful de copt, se adauga peste albusuri. Se amesteca usor cu o spatula, avandu-se grija sa nu se lase albusurile. Se adauga stafidele, rahatul, nuca, coaja de portocala si lamaie si visinele taiate. Se amesteca usor, cat sa se incorporeze.Se incalzeste cuptorul la 180°C. Se ung 2 tavi cu mult ulei si se tapeteaza cu multa faina. Se toarna cate un sfert de compozitie in fiecare tava. Ramane jumatate din compozitie. Se freaca cacaoa cu zeama de la compot sau cu apa, eventual si cu esenta de rom sau chiar rom. Se amesteca cu compozitia ramasa. Se imparte in doua si se toarna peste compozitia aflata deja in tava. Se dau tavile la coptor aproximativ 35 de minute. Se verifica daca este gata cu o scobitoare: daca iese curata inseamna ca este gata. Checurile se scot din tava dupa ce se racesc."

Un chec l-am făcut "zebră", punind alternativ, cîte o lingură din cele două compoziţii, în tavă.

Al doilea l-am făcut marmorat, punînd compoziţia cu cacao la mijloc:



Iese foarte bun, nu prea gras, dar nici foarte uşor, cum e pandişpanul.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori