












Da.....Și cum ”nu aveam ce face”, am desenat acest mic tablou Feng shui, zic eu. În colț scrie ”Sufletul pereche”.
Ca două păsărele, că tot era primăvară când am avut eu astfel de preocupări artistice.


Este acrișoară și molcuță și place mult copiilor.
Foile se fac cu:
3 ouă bătute cu 12 linguri de zahăr, apoi se adaugă treptat lapte (12 linguri) și ulei (12 linguri). Mai punem sare, o linguriță de amoniac, puțin oțet și făină cât cuprinde.
Se fac foile, dar.............
Din greșeală, am descoperit un secret:
fiind târziu, am lăsat aluatul până adoua zi. Am pus un pic mai puțină făină în aluat (mă gândeam să nu se întărească), l-am presărat cu făină, l-am pus într-un vas acoperit și l-am lăsat în cămară. A doua zi , foile s-au lucrat mai ușor ca de obicei. S-a întins aluatul ușor, foile au ieșit mai drepte, mai frumoase și mai pufoase.
Impărțim aluatul în 3 sau în 4, depinde cât de mare este tava. Punem foile pe hîrtie de copt (așa le manevrăm foarte ușor) și le coacenm în cuptorul încins, pînă devin ușor gălbui spre bej. Să nu fie arse.
Umplutura:
trecem prin răzătoare mere curățate de coajă - cam 1,5 - 2 kg. Sunt de preferat mere dulci-acrișoare, nu fade. Le amestecăm cu zahăr, după gust, depinde cât de acre sunt merele. Totuși, nu puneți prea mult zahăr, căci și foile conțin zahăr. Punem merele într-un ceaun, adăugăm puțin unt sau ulei și le călim pînă se fac aproape ca o marmeladă, învârtind des în oală.
În mere mai punem esență de rom și puțină scorțișoară.
După ce am copt foile, le umplem cu merele călite. Deasupra punem o tavă sau un tocător și o oală mai grea. Prăjitura iese mai bună cu umplutură mai multă, să fie groasă de un deget (mic).
Eu am avut de această dată un pic mai puține mere, dar nu le-am pus în strat mai subțire. Am pus cât trebuia și, într-un colț unde nu mi-a ajuns, am completat cu gem de caise.
Se taie a doua zi.și se pudrează.
Sunt mai bune reci, de la frigider.
Nu știu dacă ați vrea să gătiți așa ceva, deși nu e rău:
Labe de gaină - sau mai bine zis, gheare:
http://julesfood.blogspot.com/2009/11/spicy-chicken-feet-in-broth-of-liquid.html
Și desert:
prăjitură cu ciocolată și kaiser
http://julesfood.blogspot.com/2009/10/choc-cayenne-bacon-peanut-butter.htmlIar găină albastră, chiar că n-am văzut:
Mai trag cu ochiul pe net, dar nu menționez aici ceva grozav, nemaivăzut, ci numai ce mi-a plăcut, desigur, și am de gând să fac și eu:
Sărătele
Ingrediente: 1 cana ulei de malsine obisnuit, 1 cana de vin alb, 5 cani de faina, un praf de copt, 1 lingura de sare( nu plina). Aluatul sa stea la frigider 30 minute, dupa care se taie in forme dorite si se unge cu galbenus si la cuptor 220 c. - de pe Suromania
Ciuperci cu brânză şi smântână”
Tort de grapefruit - de la Gourmandino
Prăjitura blanc - Dulciuri fel de fel
Tort de mere -cu piure de mere - de la Mihaela
Cornulete cu rahat - unt și iaurt - tot de la Mihaela, ca și
Pateuri cu ceapă verde și brânză
Am înins o foaie de aluat din care am decupat biscuţii, dar nu mai ţin minte dacă i-am uns cu ou(?)
Parcă nu........
Glazura: o ciocolată amăruie, 100 g unt, 2 linguri ulei, 2 linguri apă.
Mod de preparare
Facem aluatul pentru chec, punând ingredientele în ordinea următoare: ouăle frecate cu sare și zahăr, apoi punem uleiul, laptele, grișul, cacaoa, oțetul și la final potrivim făina, atât cât trebuie pentru a obține un aluat care curge (de chec). Nu uitați amoniacul.
Împărțim aluatul în două părți și coacem, pe rînd, 2 foi.
Am pus într-o tavă hârtie de copt și cu lingura am repartizat aluatul. Se coc repede.
Crema: batem smântâna cu zahărul și vanilia, Într-un inbric amestecăm laptele cu cele 2 plicuri de gelatină și lăsăm să se umfle. După vreo 10 minute, punem ibricul pe foc și amestecăm pînă se dizolvă, dar nu lăsăm să se încălzească lichidul prea mult, să nu fiarbă. Îl dăm deoparte și după ce s-a mai răcorit, dar este cald, îl adaugăm în frișcă și batem bine cu mixerul. Dăm totul la frigider, pentru circa 10 minute (se va întări, dar nu de tot, căci altfel n-o mai putem întinde).
La glazură, am sfeclit-o. Mi-a ieșit prea groasă, chiar dacă am mai adăugat niște apă. N-am reușit s-o întind bine peste cremă șia rămas ca niște bucăți groase de ciocolată. N-a fost rău, dar data viitoare știu ce am de făcut: voi amesteca ciocolata cu smântână - am văzut și aceatsă variantă la cineva, pe blog, ca să iasă mai fluidă și atunci ajunge și pentru deasupra.
Ciupercile uscate (un castronel) le punem le hidratat, în apă călduță, cu o seară înainte.
Apoi ne ocupăm de carnea afumată. O tăiem în bucăți potrivite și o opărim în apă clocotită. Spălăm iarăși carnea și o punem la fiert, la foc domol, într-o oală cu 2-3 l de apă rece, astfel ca să iasă o zeamă gustoasă. După vreo 35 de minute adăugăm o ceapă mare tăiată foarte mărunt, morcov ras și albitură -păstîrnac, țelină, ce avem - și ciupercile, cu tot cu zeama în care au fost înmuiate. Mai lăsăm totul să fiarbă vreo 25 de minute, adică să fie carnea bine fiartă, ca și hribii.
Adăugăm cartofi tăiați cuburi, iar după ce fierb vreo 10 minute punem zarzavat de ciorbă de la borcan (sau roșii, ardei, gogoșari și verdeață). După ce clocotește încă vreo 5 minute, adăugăm 500 ml de borș clocotit ( se pune mai mult sau mai puțin, depinde cât e de acru), o ramură de cimbru, potrivim de sare.
Stingem focul, presărăm verdeață - leuștean, pătrunjel - și mâncăm cu poftă, preferabil cu mămăligă.
Ce bine-ar merge borșul ăsta acuma, pe frigul ăsta. Mai ales că l-am făcut mai demult, fiind o rețetă de iarnă. Dar nu-i nimic, pot repeta figura, de ce nu?
O mîncare mai ușoară, dar gustoasă.
Se face repede și se mănâncă repede. Avem nevoie de dovlecei, orez, condimente, ulei, ceapă, un ardei; cantitățile - după gust și necesități.
AROME...: Lebăr de casă : Se face cu: 1- 1,5 kg de ficat 4-500 g carne de porc o bucată - cam 250 g - de slănină afumată 300 g ceapă pu...