Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

2 iul. 2013

Icre preparate cu griş

Am observat că multă lume se fereşte să pună în icre griş sau pâine şi mulţi chiar se laudă cu asta. Nu văd de ce, pentru că acest adaus nu strică gustul sau aspectul icrelor, ba, dimpotrivă, le face mai ferme şi mai digerabile -adică mai puţin grase - ca să nu zic greţoase. Acuma, depinde şi de gusturi. Mie îmi plac cele făcute cu griş, pt.că, de când miezul de pâine nu mai este aşa de ferm, când este înmuiat rezultă o pastă lipicoasă, subţire şi fără consistenţă.
In plus, grişul seamănă la aspect cu icrele - având acele mici bobiţe, deci este bine mascat în compoziţia finală, icrele ies mai tari şi pot fi aşezate frumos şi sunt şi mai digerabile, fiind uşor suportate de către persoanele cu diverse sensibilităţi.....

Cum se prepară:

La 100 g de icre proaspete sau sărate folosim cam o ceaşcă de griş fiert, pentru care trebuie să fierbem cam 2 linguri de griş la 100 ml apă-aproximativ.
Grişul fierbe repede, apoi se pune intr-un castronel şi se lasă la răcit.
Icrele sărate se lasă 2-3 ore la desărat în apă, apoi se scurg foarte bine de apă.
Cele proaspete, se curăţă de pieliţe şi se usucă puţin într-un castronel aşezat deasupra unui ibric cu apă clocotită; ideea e să fie uscate puţin.
Când ambele ingrediente sunt reci, se amestecă intr-un castron, cu o lingură de lemn, apoi se adaugă zeamă de lămâie. Incepem apoi să încorporăm ulei, puţîn câte puţîn, ca la maioneză, frecînd mereu în acelaşi sens. Punem cam 100 ml ulei.La final, adaugăm puţină apă minerală - atenţie, să nu devină subţiri, doar să fie pufoase -şi zeamă de lămâie după gust.
Se adaugă în compoziţie ceapă tocată mărunt, ţinută înainte in apă rece, ca să iasă sucul iritant.
Ornăm cu măsline şi lămâie şi mâncăm cu pâine proaspătă. Ce poftă mi-am făcut, că acum sunt la cură şi nu am voie pâine. Iar icre fărăr pâine, nu văd cum s-ar pute mânca.

Observaţii:
- cantităţile se pot modifica după preferinţe
- la icrele prea sărate, se pune mai mult griş
- cine vrea, poate pune mai mult ulei.

16 iun. 2013

Plăcintă umplută cu morcovi şi ghimbir

Este o reţetă inventată de fratelo Virgilio, deci e originală.
De post, vegan etc.
Important e că a ieşit şi foarte bună.
Se face cu foi de plăcintă cumpărate.
Umplutura: 
morcovi - cam 1 kg, dar din cei mai dulci şi mai gustoşi, să nu fie fazi, lemnoşi - , ulei, ghimbir proaspăt + după gust, lămâie şi puţin zahăr.

Morcovii au fost mai intâi zdrobiţi la robot - sau se rad pe răzătoareaa mare, apoi se pun la innăbuşit într-un vas cu pereţi mai groşi, in care punem şi puţin ulei. Presărăm sare, punem capac şi lăsăm să se înmoaie (cu capac), dar nu exagerat de tare, pentru co umplutura se mai coace şi în cuptor şi totodată trebuie să fie un pic mai fermă. La nevoie, adăugăm câte puţină apă.
La final, punem ghimbir ras, zeamă de lămîie mai multă, să fie acrişori. După gust, se adaugă şi puţin zahăr sau alt fel de indulcitor.

Aranjăm plăcinta in tavă, după metoda obişnuită. Adică, punem câte o foaie, o ungem cu ulei, apoi alta şi continuăm aşa pînă facem stratul de jos, din vreo 7 foi.
Ungem şi foaia de deasupra, presărăm grişi sau pesmet şi întidem umplutura de morcovi. 
Continuăm să punem celelalte straturi de foi.
Deasupra ungem cu ulei şi cu un cuţit ascuţit porţionăm plăcinta, apoi o dăm la copt.
Trebuie să fie uşor rumenită, dacă e prea tare poate fi scorţoasă.
A ieşit perfectă.
Deasupra se poate pune smântână; nu frişcă, pt. că ar fi prea dulce. Dar depinde de gusturi.


8 iun. 2013

Pastă de linte şi susan


Lintea fierbe mai repede decât fasolea şi e mai uşoară.
Am folosit linte roşie - cam o cană, pe care am fiert-o circa 30 de minute. Lintea se spală in mai multe ape inainte de a fi pusă la fiert, dar apoi nu se mai aruncă apa, ca la fasole.
Dacă este lăsată la înmuiat ceva timp înainte de fierbere, e şi mai bine.
La fiert se mai pot adăuga ceapă şi morcov, şi sare, chiar de la început.
Cum procedăm cu făina de susan:
punem intr-un castron 4-5 linguri de făină de susan (eu aşa am cumpărat-0, dar se poate pune şi susan măcinat), pe care le opărim cu zeama clocotită, de la fiertul lintei. Omogenizăm.
Lintea fiartă se scurge, se pasează, se amestecă cu susasnul şi se adaugă ulei, după gust, cam o ceaşcă- frecînd continuu. O aromatizăm cu :
-usturoi pisat
sau 
zeamă de lămâie şi ceapă verde, caz in care o servim cu salată.
Poftă bună.



Salată de dovlecei şi ouă - bună pentru dietă


Pentru o persoană, e necesar 1 dovlecel şi 1 ou.
Mai intîi punem oul la fiert.
Dovleceii se răzuiesc de coajă, apoi se taie fâşii lungi cu cuţitul economic de legume.
Opărim aceste fâşii in apă clocotită cu sare, câteva minute, dar nu prea mult, ca să nu se sfărâme.
Ii scurgem imediat de apă şi ii lăsăm in sită.
După ce s'au mai răcorit, ii amestecăm cu un sos din ulei şi lămâie.
Adăugăm deasupra oul zdrobit sau ras sau feliii............
Cine işi permite, poate minca salata cu o felie de pâine integrală.
Cine nu are voie pâine, se sacrifică şi o mănâncă aşa cum este.
Nu ştiu dacă vă place, dar e destul de bună pentru diete, şi nu numai.

17 mai 2013

Clătite umplute cu brânză de vaci

Nu ştiu de ce, par cam dificil de preparat, dar de fapt nu este aşa.
Trebuie să preparăm clătite subţiri, fiecare după reţeta proprie sau după cele 2 reţete de pe acest blog:
- http://aromele.blogspot.ro/2012/07/a-doua-runda-de-clatite-rulate-si.html
- http://aromele.blogspot.ro/2012/07/clatiada-cu-tigaia-fisler-clatite-cu.html

În timp ce coacem clătitele, preparăm umplutura din brânză de vaci.
La jumătate de kg de brânză punem 2-3 linguri de zahăr, 2 ouă, o lingură de făină. După caz, putem dubla cantităţile.
Reţeta nu este strictă, fiecare pune cât zahăr doreşte, apoi mai poate adăuga în umplutură vanilie, rom, coajă de lamâie sau chiar şi stafide.
Eu am pus doar vanilie.
Ungem clătitele cu brânza, le rulăm şi le aşezăm intr-un vas de jena. Deasupra um pus unt topit şi puţin zahăr vanilat, apoi le-am dat câteva minute la cuptor, cât să se facă fierbinţi. Dacă le ţinem prea mult, se fac scorojite.
Se obişnuieşte să se pună şi smântănă şi apoi să se dea la cuptor.
Noi am preferat fără, de această dată, pentru că................Mirosul de unt şi vanilie e demenţial.
Poftă bună!

16 mai 2013

Pateuri cu ciuperci

Făceam aceste pateuri cu ciuperci de fiecare data cind era ziua mea - de pe la vreo 20 de ani incepând.
Apoi am uitat de ele............
Mi le-am reamintim iar de ziua mea şi , pentru ca eu nu aveam timp, le-a făcut mama.
Aluatul:
orice aluat de foitaj sau sărăţele.
Se pot face si cu aluat cumparat.
Eu le făceam cu aluat din unt şi brânză de vaci şi tot aşa sunt şi acestea.
Reţeta de aluat o găsiţi aici.

Umplutura:
ciuperci tocate -noi am avut ghebe conservate- cam 300 g, daca sunt proaspete; ciupercile trebuie calite uşor cu o ceapă tocată. După ce se răcoresc, adaugam sare, piper, pătrunjel, o lingură de făină şi 1 ou.

Mod de lucru:
întindem aluatul şi tăiem pateurile cu gura unui pahar sau cu o formă, apoi la unele dintre ele decupăm un cerc mai mic cu un păhăruţ.
Punem umplutura, formam pateurile şi le ungem deasupra cu 1 ou bătut.
Le punem in cuptorul incins, aproape 30 de minute-după caz.


8 mai 2013

Salata de fructe cu crema de vanilie

In general, nu tolerez amestecul din prea multe fructe si foarte variate ca gust. Se spune ca nici nu ar fi prea sanatos.
De aceea am facut aceasta salata mai usoara, dupa gustul meu.Adica cu mai putine soiuri de fructe si fara alcoool.Cu adaus de alcool, toata salata pare fermentata. Am mincat si salate in care s-a pus vodka sau chiar rachiu si aceste bauturi taiau total gustul si aroma fructelor.
Acum, se-ntelege ca fiecare face dupa gustul sau.
Eu am amestecat ananas din compot, porotcale si mere taiate felii subtiri:
Am adaugat f. putin zahar si esenta de rom.
Deasupra am pus crema de vanilie - imi ramasese de la un tort -, dar se poate pune si crema facuta din budinca dr.Oetker sau frisca.
Ap presarat-o cu citeva bombonele, pentru aspect, si cu migdale feliate.
Imi mai plac in salate si strugurii, dar acum nu am avut.

7 mai 2013

Bors de peste (somon)

Este unul din cele mai bune borsuri de peste. Absolut senational!
Il facem cu tacim de somon, care are in principal capul si coada si este foarte ieftin.

Mai inii pregatesc baza din legume:
pun la fiert in circa 2 litri de apa o ceapa mare tocata, morcov, patrunjel, telina, si se fierb cam 20 de minute. Apoi pun si pestele bine spalat si frecat cu sare si un cartof cuburi. Dupa vrea 10 minute am mai pus zarzavat de ciorba (din cel cu mult leustean, facut asta toamna) si gogosari de la borcan.
Dupa ce mai fierb 5 minute, pun si marar uscat, 2 cani de bors de casa, o cana cu suc de rosii, cimbru.
Potrivesc de sare si daca e totul fiert- Pofta buna!

De multe ori am pus in bors lapti si icre, care sunt nemaipomenite.

4 mai 2013

Pască cu brânză şi fidea

Este o reţetă veche, aflată de mama mea în anul 1950, în satul Vulpăşeşti, jud. Neamţ.

Ingrediente:
250 g fidea, 500 ml lapte, 250 g zahăr, 1 kg brânză de vaci, stafide, 3 linguri de făină, stafide.

Se unge o tavă adâncă cu ulei şi se aşează în ea 250 g de fidea subţire, crudă.
Se toarnă 250 ml de lapte îndulcit cu o lingură cu vârf cu zahăr.
Peste acesetea se pune unmplutura făcută din 1 kg de brânză de vaci amestecată 5 ouă, 200 g zahăr, stafide, mirodenii, sare şi 3 linguri de făină.
Se întinde pe toată suprafaţa, şi peste umplutură se mai toarnă 1 pahar de lapte îndulcit.
Se coace la foc potrivit, pînă se rumeneşte.
Este foarte fină, uşor de făcut, şi musafirii nu au sesizat că e fără aluat.


Surimi sotați, cu vin

In general, am folosit surimi doar la salate.
La sugestia unei prietene, i-am preparat pentru a fi serviți calzi.

1 - In ulei de măsline, se sotează o ceapă mică și 2 căței de usturoi, care se vor scoate înainte de a se rumeni:


2 - Adăugăm surimi decongelați și tăiați în două:


3 - Când s-au încins bine, stingem cu 1/2 pahar de vin alb, apoi presărăm piper și pătrunjel verde, eventual sare.
Sunt foarte gustoși.

Cred ca în acest sote mai putem adăuga uneori câteva masline  sau felii de ardei.

3 mai 2013

Pască cu aluat fraged

Ieri am făcut cozonacii și astăzi pasca.
Am preferat să aleg pentru pasca varianta fără aluat de cozonac, mai puțin dulce și mai ușor.
Iată o rețetă care se folosește pentru prăjituri - o foaie deasupra și una dedesubt (adică, invers) - deci ajunge pentru două păști.
Așadar, am folosit:
250 g unt (sau margarină unirea pentru prăjituri), 2 ouă, 450 g de făină, 1/2 linguriță cu sare, o linguriță de praf de copt, zeamă de lamîie.
Amestecăm margarina sau untul moale cu sarea, apoi cu ouăle intregi. Ca să le omogenizăm, adăugăm și o mână de făină.
Punem praful de copt și zeama de lamâie (sau oțetul), omogenizăm și apoi tot adăugăm făina, lucrând aluatul cu mâinile. Când este gata, îl dăm deoparte cam 20 de minute.
Pentru o pască, întindem și așezăm în tavă o jumătate din acest aluat.
Apoi folosim umplutura cu brânză, cu smântână sau cu ciocolată.
Se coace la foc mediu, circa 45 de minute.


Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori