Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

7 mar. 2014

Ciorbă din piept de pui, cu ouă

Se spune ca dacă cumva te paşte o răceala sau chiar te-a trosnit, un leac bun este supa sau ciorba de pui. Pe o vreme aşa de mohorîtă ca acum, o ciorbă fierbinte te mai readuce la linia de plutire.
Aşa am gândit când am început să fac această reţetă, care se prepară în general cu celelalte părţi ale puiului, excluzând pieptul. Eu însă am procedat invers. De ce" Pentru că nu prea mănânc alte părţi ale păsărilor (nu suport pieliţele, asta e), dar şi pentru că am o amintire din copilărie:
bunica, preparând borş în curte, la cazan, din 3 păsări şi zarzavaturi din grădină. La zile mari, la hramuri... Iar eu mîncam totdeauna piept, împreună cu ouă din găină, dacă înţelegeţi ce vreau să spun. Cine a trăit la ţară, ştie.
Ce am făcut eu aici e doar o imitaţie.

Ingrediente:
1 piept de pui cu os
cîte 1 ou de persoană
o ceapă
rădăcinoase
2 cartofi
zarzavat conservat pentru ciorbe
mărar şi leuştean (de la sare sau uscate, acum iarna sunt mai aromate decât cele de seră)
borş de casă -circa 500 ml
fidea sau tăieţei
o ramură de cimbru 
pasta de ardei sau gogoşari congelaţi sau conservaţi
sare, piper
Preparare:
Punem pieptul de pui la fiert in circa 2 l de apă rece, la foc mic. Cînd incepe să se adune spuma, se presară sare, se spumuieşte.
După 15 de minute, adăugăm ceapa tocată si rădăcinoasele rase - 1 morcov mare, 1 pătrunjel, o felie de ţelină.
După ce fierb cam 20 de minute, punem si cartofii tăiati cuburi.
Mai lăsăm sa fiabă cam 15 minute, apoi incercăm să vedem dacă este fiartă carnea. După caz, mai lăsăm la fiert.
Ciorba va mai fierbe incă 10 minute cu zarzavatul de la borcan, verdeaţa uscată, cimbrul  şi fideaua. La final adăugăm borşul clocotit, mai intâi o cană, apoi cât mai doriţi să fie de acru.
Tot acum am pus şi ouăle fierte cleioase, cât să le pot curăţa.
Mai puteţi potrivi gustul cu pastă de ardei şi de roşii, cu piper.
Este minunată.
La servire, scoteţi pieptul pe o farfurie şi desprindeţi din el fâşii. Nu necesită să fie tăiat dinainte.

19 feb. 2014

Pilaf cu maruntaie de pui

 Am cumparat din piata, de la un producator care venise cu pui de tară, vreo 500 g de ficatei de pui. Acasa, surpriza: in asa fel scosese ficatul din pui incât acesta era legat si de inima. Arata ca un ficat cu 3 lobi, dintre care unul era de fapt inima. Ce sa fac, am curatat ficateii, am indepartat inimile si i-am prajit, caci pentru asta ii cumpărasem.
Insa am pastrat doi, caci aveam acum multe inimi si era pacat sa le arunc, mai ales ca in timp ce bucataream mi-am amintit de o reteta de-a bunicii: pilaf cu maruntaie de pui. Ce bun era, cu orez " bob cu bob!, facut molcom pe plita, cu bucăţtele de maruntaie de pui, adica si ficat, si inima, si pipote.
Cum facusem deunazi in mare graba niste snitele din piept de pui, caci avusesem musafiri, scosesem atunci doar citeva fisii intregi de piept si restul de la fasonare il pusesem in frigider, intr-o punguta. Ei, cu aceste bucatele de pui, am trecut la treabă, sa fac pilaful.
Am cautat mai intai o reteta pe net, sa vad ce opinii au si altii. Am gasit destule, pe tot felul de site-uri care aveau, culmea, aceeasi reteta.
Ce idee, sa faci site de retete numai prin copiere.....Eu zic ca noi, blogerii, suntem mai seriosi. Majoritatea celor cu bloguri  culinare chiar gatesc! Bine, nu fac partea din categoria celor care se opăresc cand vad vreo reteta de-a lor preluata undeva..Nu e prea frumos, e bine sa-i atentionezi, dar sa te enervezi doar din atâta lucru?

RETETA

Am folosit:
o ceapa, un morcov mic sau o jumatate, un pastârnac - la fel, o cana cu orez, 2 ficaţei, citeva inimi - cat aveti, mai mult sau mai putine, bucatele de piept de pui, condimente.
Reteta omniprezentă pe net prevedea fierberea separata a maruntaielor. Eu insa am procedat ca la tocanita.
Am tocat ceapa, am topit-o uşor in ulei, am turnat apoi o cana cu apa, am adăugat morcovul si pastârnacul taiti cubulete mici  si am lasat-o sa fiarba. Cand a scazut apa am calit pieptul de pui, iar inimile le-am tăiat transversal, in cercuri, dar la final am aruncat partea aceea cu multe vene. Le-am calit pe toate fara sa se rumeneasca, am turnat iar apa si le-am lăsat sa fiarba acoperite vreo 25 de minute.
Am adăugat apoi orezul, apa cât trebuie ca sa fiarba toate inca 20 de minute.
Ficatul l+am tăiat cuburi, l-am calit in putin ulei pe toate partile si l-am adăugat la pilaf.
Am vrut sa nu confer pilafului un gust prea pregnant de ficat, de aceea l-ampus la final.
Am pus sare, boabe de piper intregi si am mai lasat sa fiarba vreo 10 minute.
Dupa caz, daca are zeama, se lasa sa fiarba fara capac, ca sa scada.Dupa ce stingem focul, il acoperim din nou si -l lăsam aşa 10 minute, apoi putem servi.
Am pus şi piper pisat, apo un pumn de patrunjel verde proaspat tocat marunt, am amestecat cu lingura de lemn foarte usor si am pus pilaful in farfurii.
Pofta buna tuturor!

17 feb. 2014

Tort cu crema de ciocolată - o reţetă simplă, dar delicioasă

După cum se vede, am făcut acest tort la Crăciun, dar se poate adapta pentru orice ocazie, schimbând felul în care se ornează tortul.
Eu am avut nişte conuri de brad din ciocolata şi mi-a fost foarte uşor să-l decorez.
Importantă este crema, făcută din ciocolată şi smântână - aşa numita crema ganache. In rest, putem adauga ce dorim: blatul - clasic sau din pişcoturi, frişca, fructe etc.
Eu însă am avut chef de tort de ciocolată şi am pus accentul pe acest aspect.

Am folosit un blat din pandişpan făcut în casă.
Dar înainte de toate trebuie făcută crema, pentru că e necesar s-o ţinem cîteva ore la frigider.
Dacă e posibil, se face cu o zi înainte.
Eu aşa am procedat, am făcut-o seara şi apoi a doua zi am făcut restul. În acest fel, ai impresia că merge treaba mult mai repede.

Crema:
Pentru un tort mediu, am folosit 600 ml de smântână.
 Aici am avut o dilemă, căci peste tot pe net s-a precizat că trebuie folosită frişcă lichidă....dar de care.
Atunci am riscat şi am pus smântână de 20 la sută grăsime (Pilos) şi a ieşit perfectă.O cremă consistentă, dar nu atât de groasă cum se plângeau unii, că nu putea sa bage lingura în ea.
Am avut 400 g de ciocolată amară, pe care am zrobit-o, am turnat o cana de smântână deasupra şi am pus-o pe aragaz, pe foc mic. Se amesteca continuu şi se adaugă treptat restul de smântână. După gust, se poate pune zahăr, dar eu nu am mai adăugat deloc şi a fost foarte bună.
Se aromatizează cu puţină esenţă de rom.
După ce s-a omogenizat, se lasă să se răcească apoi se pune la frigider.

Cam aşa a ieşit:

Blatul:
Am făcut un blat obişnuit, de pandişpan, cu 6 ouă, in care, pentru gust şi consistenţă, am adăugat câteva linguri de nucă măcinată. Va asigur că e mai interesant aşa.

Am tăiat blatul în 2 părţi, pe lat. Când se montează torul, se stropeşte uşor cu rom, sirop, cafea sau puţin lapte, pentru că această cremă nu e prea moale şi nu va înmuia prea tare blatul.
Se umple generos cu cremă, din care va rămâne şi pentru suprafaţa tortului.
Pe lateral, am presărat nucă.
Pentru contrast, se ornează cu puţină friscă, dar nu multă, accentul rămâne pus pe ciocolată. Se poate pudra frişca cu cacao.
Cum am spus, ornamentul l-am făcut cu conuri de ciocolată şi jeleuri verzi.
In restul anului, se pot folosi cu mare succes trufe, bomboabne, cârlionţi de ciocolată.

O variantă interesantă:
Punem peste crema din tort câteva vişine pentru prăjituri, iar deasupra ornăm tortul cu bomboane Chery.
Mie îmi place mult ciocolata umpluta cu zmeura şi voi face ceva asemănător, mai ales ca am nişte borcane cu jeleu de zmeura, făcut vara trecută.

A fost foarte bun, a plăcut tuturor, şi copiilor şi celor în mintea copiilor, mai ales că nu este foarte dulce.


Da, în acea seară am făcut o plimbare târzie prin oraş.


8 dec. 2013

Ghiveci grecesc, de legume - BRIAM

Se face mai simplu decât ghiveciul românesc, pentru că toate legumele se aşează într-o tavaă , aşa crude cum sunt, se stropesc cu ulei şi se dau la cuptor. Legumele ies întregi cu siguranţă, comparativ cu ghiveciul fiert.
Eu însă am "prelucrat" vinetele înainte, pentru că am vrut să le scot amăreala. Adică, le-am presărat cu sare şi le-am lăsat să stea un sfert de oră, apoi le-am şi opărit.
Se pot folosi orice legume avem. Intre ele se intercalează ceapă bucăţi şi cuburi de roşii. Se presară sare, se stropesc cu ulei.
Eu am folosit dovlecei, vinete, cartofi, morcovi, castraveţi, conopidă, fasole păstăi, ardei, roşii şi ceapă.

După ce le-am aşezat in tavă, punem condimente - usturoi, boabe de coriandru, piper etc.
Acoperim totul cu o folie şi lăsăm la cuptor vreo 40 de minute. Nu se pune apă, legumele vor lăsa zeama lor.

Spre final, lăsăm tava la copt descoperită, să mai scadă zeama - dacă e nevoie, şi totodată să se rumenească uşor. Presărăm verdeaţă.
Servim cu pâine neagră.

Reţeta am văzut-o pe Paprika, dar nu am reţinut-o exactexact. Parcă se turna şi puţin vin. Nu ştiu, dar merită încercat.

4 dec. 2013

Conopida cu carne

Mai intâi preparăm un fel de tocăniţă cu cuburi de carne - de care dorim: porc, vită, pui. Eu am avut pulpă de porc.
Carne tăiată cuburi se pune într-o tigaie cu puţin ulei încins, se căleşte uşor pe toate părţile, pînă se albeşte, apoi se lasă acoperită, la foc mic.Adăugăm o ceapă tocată foarte fin şi un căţel de usturoi, presarăm puţină sare, călim uşor fără a rumeni şi completăm cu o cană de apă fierbinte, ca să fiarbă înnăbuşit.
Lăsăm pâănă ce carnea e moale, adăugăm un ardei gras sau pastă de ardei şi bucheţelele de conopidă şi incă o cană cu apă fiartă şi mai lăsăm să fiarbă circa 20 de minute. Potrivim de sare, punem sos de roşii şi lăsăm să scadă cât dorim. Condimentăm după plac, cu piper, boia, nucşoară, mărar etc.
Se serveşte cu paste late, fierbinţi, sau cu orice altceva vă trece prin minte.

Cantităţi aproximative:
50 g carne
o ceapă
1 căţel de usturoi
o conopidă mai mică
o cana cu suc de roşii
 1 ardei
ulei, sare, condimente

16 nov. 2013

Piftie de curcan aperitiv

Folosim aşa-numitele tacâmuri de curcan, eventual şi aripi. Ideea e că trebuie să avem mai mult oase şi ligamente.
Carnea bine spălată se pune la fiert in apă rece - se pune apă cât să acopere carnea cu 4 cm.
Punem acum şi sare şi fierbem ca o supă, la foc mic. Spumuim şi lăsăm la fiert cam 2 ore, pănă scade. In acest moment adăugăm o ceapă mare şi un morcov tăiat felii, boabe de piper.
Mai lăsăm la fiert cam o oră.
Facem o proba, dand la rece un pic de zeama, sa vedem daca se incheaga.
Putem lăsa sa se raceasca pănă a doua z, şi dacă lichidul s-a inchegat, luăm cu lingura grasimea de la suprafata, apoi reîncălzim supa.
Se pune inapoi pe foc pana cand piftia redevine supa, se scot legumele si carnea: in supa se adauga usturoi pisat, piper, si dupa vreo 5 minute se strecoara zeama.
Carnea curatata de oase si pielite se pune intr-o forma dreptunghiulara ca de chec, se pune si felii de morocvi, apoi se toarna zeama.
Se da la rece, sa fie bine inchegata, se scaote pe un platou, se taie cateva felii si se orneaza cu sfecla marinata cu hrean.
.

14 nov. 2013

Salata a la rus

Varianta fără carne a salatei boeuf.
Sau, mai corect, salata boeuf este varianta cu carne a salatei a la rus.
Salata a la rus este cunoscută în toată lumea, în timp ce salata boeuf este denumită astfel numai la noi.
Ingrediente:
legume fierte
maioneză
castraveţi muraţi şi gogoşari
1-2 mere
măsline
ulei
muştar
1 lămîie
sare, piper

Fierbem legumele şi le tăiem cuburi mici:
- 4 cartofi - care au fiert separat, în coajă
- 3 morcovi, 2 pătrunjei şi o bucată de ţelină - fierte împreună

Adăugăm:
- 200 g mazăre conservată sau congelată
- 4 castraveţi tăiaţi mărunt şi bine storşi de zeamă şi 2 gogoşari de la oţet
- 2 mere rase
Presărăm sare, piper, zeamă de lămâie şi o lingură cu muştar.
Omogenizăm, apoi adăugăm circa 300 ml de maioneză de casă.
Nu o vom amesteca prea mult, căci se poate tăia. Poate ieşi amidonul din cartofi şi capătă un aspect urît.

Observaţii:
- poţi folosi o cantitate mai mică de maioneză, amestecată cu iaurt cremos, şi salata va fi mai uşoară;
- pune ceva mai multă lămâie şi se va digera mai uşor.
- pentru întregirea gustului, dacă morcovii nu au fost prea dulci, se poate adăuga în salată şi un praf de zahăr.

10 nov. 2013

Tochitură rapidă


Dacă eşti atât de flămând încât nu te mai gândeşti la dieta sau la silueta şi vrei să papi ceva rapid, gustos şi consistent, poţi să prepari această tochitură rapidă.
Dai fuga la cel mai apropiat magazin sau la frigiderul personal şi cauţi 1 cârnat afumat trandafir sau 2 cârnăciori proaspeţi de porc, 100 g de şunculiţă ţărănească afumată sau altceva asemănător, 1-2 ouă, un calcaval micuţ sau brânză de burudf, şi bineînţeles mălai.
Astea sunt cam pentru o porţie, iar dacă ai mai mulţi amatori, iei cantităţi mai mari.
Odată ajuns în bucătărie, mai întâi pui apa să fiarbă, cu puţină sare, pentru mămăligă. Intre timp, tai bucăţele cârnaţii şi afumătura şi le pui într-o tigaie cu ulei incins, la foc redus, cu capac , să se înmoaie, până cînd se face mămăliga.
Cănd este gata, o răsturnăm şi apoi o punem intr-un castronel umed, pentru a o răsturna peste farfuria în care am presărat caşcaval ras sau brânza de burduf.
Separat, punem pe foc altă tigaie, cu puţin ulei, in care facem ochiurile.
In jurul mămăligii aşezăm carena şi cârnaţii, deasupra punem oul şi presărăm piper şi caşcaval.
Cîrnd s-a mai răcorit un pic şi vedem că brănza s-a topit, putem mânca, fără să mai stăm pe gânduri.




5 nov. 2013

Pulpe de pui la tava

Este practic de făcut această friptură atunci când sunt multe persoane invitate la masă. Nu mai spun că parcă are gust mai bun când e făcută în cantitate mai mare.
Ca să iasă frageda, cu o seară înainte punem carnea la marinat.
Curăţăm pulpele, le stropim cu ulei amestecat cu puţin muştar şi condimentele dorite - piper, boia, praf de usturoi, cimbru - şi punem şi felii de usturoi.
Le acoperim şi le lăsăm la rece pina a doua zi, când o punem în tavă, o acoperim cu folie de aluminiu şi o lăsăm la foc potrivit circa o oră.
O verificăm între timp, presărăm şi sare şi eventual mai intoarcem carnea.
La final, o stropim cu puţin vin şi o lăsăm fără folie, să se rumenească.
Friputra va căpăta un gust mai plăcut dacă vom adăuga la copt şi feliuţe subţiri de kaiser afumat sau cabanos.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori